Hormonální jóga. Máte negativní zkušenost?

misa1362
22. pro 2020

Ahoj, zajímalo by mě, zda máte některá spíše negativní zkušenost s HJ? Před rokem a půl jsem vysadila antikoncepci, zároveň dost zhubla a od té doby jsem bez hormonů nedostala menstruaci, děložní sliznici jsem měla i hodně nízkou. Rádi bychom miminko, 6 měsíců, každý den, jsem cvičila hormonální jógu, sliznice během té doby hezky vysoká, ale asi jsem od toho čekala víc, otehotnet se mi stále nepodařilo, poslední cyklus 50.dnu,od jógy si teď dávám měsíc pauzu

inah91
22. pro 2020

@misa1362 Já cvičila, ale pomohla mi dá se říct aspoň částečně k úpravě cyklu, ale k miminku ne...
Zkoušela jsi i nějaké bylinky na cyklus?

misa1362
autor
22. pro 2020

@inah91 jojo, gynex a femigard, ale ten neměl žádný účinek, jinak kontryhel, Macu, zkouším cyklovani semínek a grep na ovulaci 😀

inah91
22. pro 2020

@misa1362 mě pomohl kontryhel nejvíce a B6 ne prodloužení LF (měla jsem krátkou), a pak po x letech od bylinek jsem brala gynex a možná taky můžu říct, že byl dobrý....

misa1362
autor
22. pro 2020

@inah91 děkuju za odpověď 😉 teď ještě beru 3 mesice fertility blend, snad mi něco pomůže, jinak mi v lednu hrozí operaci a Carem 😐

levandule_k
22. pro 2020

Kontryhel by se neměl užívat vkuse. Správné je ho pít od začátku cyklu do ovulace. I gynex se má brát s pauzami. Pozor, abys ty bylinkový přípravky nepřekombinovala. Bylinky jsou fajn, mně pomohly na problémy s cyklem, ale člověk k nim musí přistupovat s citem, protože mají spoustu účinných látek. Na cyklu se může podepsat úbytek váhy, ale nevím jestli jsi byla tlustá a zhubla na normální váhu, nebo byla normální a jsi teď podvyživená. Co máš za problém, že ti hrozí operací?

misa1362
autor
23. pro 2020

@levandule_k kontryhel piju přesně, jak jsi napsala, vím, že všeho moc škodí 🙂 jde spíš o diagnostickou operaci, test průchodnost vejcovodu a tak 🙂

kobliha300
24. pro 2020

@levandule_k Dobrý den, nevíte prosím zda kontryhel zeslabí menzes a trochu ztlumí bolesti? Já mám problém se silným MS cyklem s velkými bolestmi.. mě to začalo tak že jsem zhubla cca 20kg za krátký čas a od té doby problém s MS. Předtím jsem měla menší nadváhu .. Jsem už zoufalá..s lékařem řeším zatím neúspěšně..

levandule_k
25. pro 2020

@kobliha300 Kontryhel mírní křeče, takže tam může pomoct. Osobní zkušenost s nadměrným krvácením nemám. Pokud dobře vím, tak kontryhel obsahuje látky, které ovlivňují ženské hormony. Napomáhají k bezproblémovému cyklu, ale za tím se dá schovat ledacos... Dále vím, že kdo chce otěhotnět by ho měl být od začátku menstruace do ovulace. Tady jsem četla, https://www.znamyterapeut.cz/clanky/endometrioza/ že kontryhel zvyšuje růst sliznice, což asi u tebe není úplně žádoucí. U žen, co mají endometriózu by se kontryhel měl pít cca týden před menstruací a během ní a pak vynechat, aby nerostla tak moc sliznice. Určitě bych ho a tvé místě pila během menstruace na křeče. Pak je otázkou další užívání, které možná bude chtít trochu experimentování. Můžeš pokračovat v tvém případě asi celý měsíc a uvidíš vliv na tvoje hormony a menstruaci. Pokud to nepomůže nebo se to zhorší, pít ho jen v době menstruace a těsně před ní. Nebo ho rovnou dlouhodobě pít jen před menstruací a v době menstruace. (Nemám tušení, jestli převládne efekt normalizace hormonální hladiny a bude to lepší nebo naopak sliznice naroste více.)

Na ženské problémy působí řebříček. viz. tady https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-st... a zároveň zmírňuje krvácení, sice nepíší přímo o menstruačním krvácení, ale určitě stojí za vyzkoušení. U řebříčku neznám, vhodnou nebo nevhodnou dobu k pití v průběhu cyklu, ani jsem ji nikde nezaznamenala.

Na křeče v břiše je fajn heřmánek, nicméně může ti vyhovovat i na menstruační křeče.

Pokud mám sypaný čaj, tak si dávám cca 1,5 lžičky na hrnek a nechávám to luhovat cca 20 minut. Někteří bylinkáři píšou třeba 5 nebo 10 minut, ale já se řídím tím, co jsem slyšela od jednoho bylinkáře, že 5 minut je málo, že se nestihne vyluhovat účinná látka.

Já bylinkové čaje piji momentálně jen na chuť, takže neřeším, v jaké fázi cyklu jsem, protože ho nepiju 14 dní v kuse. Já se u sebe řídím, pocitem, musím mít na čaj chuť a cítit se příjemně. Akorát řebříček k řebříčku jsem se musela propít. Já piju většinou jeden - dva denně.

Můžu se zeptat na důvod rychlého zhubnutí? Nadměrný stres v životě, razantní změna jídelníčku a cvičení, nemoc?

Pokud hodně silně krvácíš, tak by si koupila nějaké vitamíny, sice tvůj problém nevyřeší, ale dodáš tělu nějaké látky, ať může dobře fungovat v rámci možností. Pro imunitu je důležité déčko a někde jsem četla, že éčko má vliv na hormonální rovnováhu a funkci vaječníků. Co dalšího, tak bych se s někým poradila.

Já mám znalosti bylinek a vitamínů pro svou potřebu, nejsem bylinkářka, doktorka ani farmaceutka, jsem laik, ale snažím se čerpat z kvalitních zdrojů.

Chápu tvoji zoufalost, pokud nic nezabírá a máš problémy, tak si člověk připadá jako idiot.

Já mám ráda psychosomatický přístup k nemoci, kdy nemoc je informací pro nás, že něco děláme v životě špatně. Problémy, jež neumíme vyřešit hlavou, naše tělo řeší nemocí.

kobliha300
26. pro 2020

@levandule_k moc děkuji, já si právě připadám už jako blázen. Ten váhový úbytek byl zřejmě stresem, byla jsem před 5 měsíci na konizaci a byla jsem v hrozném stresu,dá se říci, že ty MS problémy začali po tom zákroku..S lékárem už to řešit nechci, vždyť mi řekne to samé a už je mi to trapné.. Jsem z toho už psychicky hodně vyřízena, omezuje mě to v normálním životě, první dny nemůžu vyjít ani do obchodu..Mám toho už plný zuby 🙄, někdy mi připadá, že to nikdy neskončí.. Manžel je na mě naštvaný, moc nechápe, že mi ty dny vážně není dobře a nemám náladu chodít po návštěvách a obskakovat ještě jeho..

levandule_k
26. pro 2020

@kobliha300 v takové situaci by měl obskakovat on tebe a ne se cítit uražen, že kolem něj nekmitáš. No kdyby se takhle choval můj manžel, tak se s ním asi pěkně chytnu, že jestli si myslí, že simuluji, tak mu klidně ukážu, jak moc mám zakrvácenou vložku, že ji chodím měnit každou chvíli.... Jako můžeš požádat gynekologa, ať ti napíše, že potřebuješ klidový režim, ležet. Zkusila bych to konzultovat s jiným gynekologem. Z mého pohledu je hormonální nerovnováha, díky které ti naroste hodně děložní sliznice.
Samozřejmě se to chce hodit do klidu bez pocitu viny, že nejsi pro rodinu 100% k dispozici.

kobliha300
26. pro 2020

@levandule_k díky za podporu, no některý chlapy jsou v tomhle nechápavý.Byl zvyklý , že doma jen skáču , blbě jsem si ho naučila.. bohužel teď, když mám zdravotní problém ,tak to nezvládám a těžce to nese, on je prostě toho názoru, že ženská je doma na práci. A nezná ženskou, co by takový problém měla ostatní normálně fungují ,tak nechápe, že mi je zle. 5 .1. jdu k jinému gynekologovi ,jsem zvědavá co mi řekne.. Nejhorší je, že mám Leidenskou mutaci a nemůžu antikoncepci , která by mi údajně podle lékařky měla pomoci.. taky si myslím, že to je tou sliznici. Jím zdravě, nejím sladký,alkohol nepiju.. akorát jsem po operaci dlouho bez pauzy pila kontrihel, jestli by byl schopný tohle napáchat, těžko říct..

levandule_k
27. pro 2020

@kobliha300 Ženy se tím úplně nechlubí, že mají problémy s menstruací a maskují to, takže možná zná, ale neví o tom...Fakt vidím ženy, jak se mu svěřují, že je jim zle kvůli menstruaci, když má takový blbý názor, že žena je doma na práci.... Na co je doma chlap?

Kontryhel mohl působit jako zesilovač, já bych ho na 1-2 měsíce vysadila, pak ho pila jen v době menstruace, pokud bych na něj měla chuť.

Našla jsem, že na nadměrné krvácení je dobrý drmek a je i na bolestivou menstruaci https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-st...