Ahoj,
plánujeme druhé miminko a ráda bych změnila gynekologa. Bydlíme kousek od Vlašimi, kam na gynekologii chodím, ale ráda bych našla ordinaci, kde akceptují alternativnější přístup. (Nechci se v těhotenství zbytečně stresovat častými vyšetřeními, chci si to spíš užít a být v klidu se starším miminkem. V prvním těhu jsem třeba odmítla screening v prvním trimestru a OGTT test, taky bych ideálně chtěla při dobrém průběhu v těhotenství kojit, ale moje doktorka je veeeelmi výrazně proti.) Nevíte o někom, kdo by něco takového toleroval? (Nepotřebuju, aby se mnou vysloveně souhlasil, spíš aby každá návštěva potom nekončila hádkou nebo výhrůžkami, že ohrožuju svoje miminko.) Ideálně samozřejmě co nejblíž, ale budu klidně jezdit třeba do Benešova.
@sudylichozrout Ono zase existuje dost případů, kdy matku posílali jednoznačně na potrat, nešla tam a pak se narodilo třeba trochu pomalejší, ale krásné a šťastné dítko. Já bych si nikdy neodpustila, že bych zabila ještě v děloze milované a vytoužené miminko, a třeba úplně zbytečně. (Nehledě na to, že ten screening ukáže, že je Jistá pravděpodobnost postižení, načež matka má podstoupit odběr plodové vody, který ve více než 1 % končí potratem.)
Co se týká OGTT testu, u pacientek s těhotenskou cukrovku se hlídá, aby jejich hodnota hodinu po jídle (to je vždy nejvyšší) nepřesáhla 7,8. Proto jsem se objednala do jiného centra, kde byly ochotni mi test udělat s jídlem, které opravdu jím, a ne nějakým přeslazeným nápojem, co bych si nikdy nedala. Koupila jsem si nejsladší jídlo, co bych byla ochotná sníst, a měla jsem cca 6. Tím jsem měla jistotu, že onu hodnotu 7,8 nikdy nepřesáhnu. (Nic sladšího prostě nesním.) Našla jsem si navíc jídelníček určený pro těhotné s cukrovkou a po zhlédnutí jsem došla k tomu, že ho jakž takž splňuji.
Co se týká OGTT testu, jedná se o zátěžový test s vypitím extra přeslazeného nápoje a tato hodnota po něm stoupne třeba na 10 u zdravého člověka. Já cukr nesnáším a vyhýbám se mu, v těhotenství jsem ho z ohledu na dítě vysadila úplně. Takže jsem neviděla důvod zatěžovat jeho slinivku ohromnou hordou cukru, kterou bych si stejně nikdy nedala. (I kdybych snad měla chuť, už kvůli němu jsem sladké nejedla.)
@milusina Ahoj, díky moc, zeptám se, jestli ještě nabírá. Je přímo v porodnici v Benešově, že? A ještě prosím tě předpokládám, že když se tam člověk objedná, tak potom ho vezmou ne vyšetření cca v ten objednaný čas, je to tak? (Co mi totiž ještě vadí tam u mě, tak přijdu na domluvenou dobu, a tam je úplně plná čekárna. Na řadu se dostanu třeba za dvě hodiny, což s kojeným dítkem, které hlídá mezitím manžel, je dost vopruz.)
@sudylichozrout to je tak krasny, kdyz se clovek misto rady docka dalsiho zastrasovani...
@monaluza To je tak krásný, když si ženská kvůli tomu, že musí být za každou cenu alternativní, zničí život...
@jenny91 pevne doufam,ze takoveho lekare nenajdes.opravdu chces ohrozit sebe nebo dite tim,ze nepujdes na testy?oni je nedelaji pro srandu kralikum.bud alternativni treba s jidlem kdyz zodpovidas sama za sebe ale ohrozovat vlastni dite?to fakt nechapu tohle...
a nezapomen pak zalovat lekare kdyz se nahodou neco pokazi a dite se narodi s nejakym postizenim at fyzickym ci mentalnim...
@sudylichozrout Můj život je fajn, díky za optání. Chápu, že se ti můj přístup nelíbí, ale nezakládala jsem tuhle diskuzi, abychom se tady o tom hádaly. (Rozvášněných diskuzí na podobná témata je internet plný, nemusíme zakládat další.) Jestli mi s doktorem poradit nemůžeš, díky za příspěvek, ale můžeme asi skončit u toho, že to vidíme jinak.
@zelenaesmolda No, viz příspěvek napsaný cca před minutou... Nemám touhu to probírat. Ale jestli ti to opravdu tolik leží v žaludku, můžeš mi zkusit vysvětlit, proč by OGTT test měl být relevantní pro člověka, který se cukru v těhotenství ani nedotkne a jí de facto podle jídelníčku určeného pro pacienty s těhotenskou cukrovkou. (Tudíž velmi zdravě.) Třeba změním názor, ale žádný argument jsem zatím nenašla.
@jenny91 ja nejsem doktor ale asi z nejakeho duvodu to delaji.on ti ten test nejak ubliizi nebo je nebezpecny pro dite ze je takovy problem na nej jit?
Ahoj, tak zrovna v nemocnici mě posílali na cukrovku, Ekg a vše možné. Pochybuji, že v Benešově někoho takovýho seženeš.Já jezdím do Brna. Čekám 4 dítko jsem 32tt na velký ultrazvuk jsem šla jen ve 20tt jinak jednou za 2 měsíce kontrola u doktora( je pravda, že mi vždycky rychlý ultrazvuk udělá). Na cukrovce jsem nebyla ani jednou a všichni jsme to přežili 😄 Nemyslím si, že jsem alternativní nebo že chci dítěti ublížit. Jen prostě na ty kontroly není čas 😄
@zelenaesmolda Podle me je dnes tak trochu problem, ze kazdy doktor ti rekne neco jineho. Takze ano, podle mnoha doktoru pro dite ten test nebezpecny je. Nebo pokud ne nebezpecny, tak alespon nezdravy. Tu verzi se snezenim sladkeho peciva misto preslazeneho napoje jsem si nevycucala z prstu, poradilo mi ji nekolik zdravotniku, kteri ten pravy test s ohledem na zdravi ditete nedoporucuji. Navic si myslim, ze tomu diteti taky neprida, kdyz jeho mame je pak tyden blbe a zvraci (coz par mych znamych po testu melo). Mne v tehu stacilo dat si dva ctverecky mlecne cokolady a uz se mi chtelo hazet savli, takze po davce cukru srovnatelne s dvema tabulkami Milky by mi asi taky nebylo hej.
@jenny91 me bylo spatne cele tehotenstvi,mela jsem kvuli toho i nemocenskou.ke konci me zase strasne palila zaha,hlavne po sladkem i kdyz jsem se najedla.ale mam naprosto zdrave dite.lepsi kdyz ti bude par dni spatne a ani se to nemusi stat,nez riskovat zdravi
@zelenaesmolda Já ti to zdravé dítě přeju, sama mám taky naprosto zdravého kloučka, který se má čile k světu. A na testu jsem přitom nebyla. Vím, že to myslíš dobře, ale pro mě házení vět typu "Riskuješ život svýho dítěte" není argument, když mi ani nenapíšeš třeba v čem se mýlím.
@lucinkamilerova To by mi přesně vyhovovalo, akorát Brno mám teda z ruky 🙂
@jenny91 tak oni ty testy delaji jenom kdyz je nejake podezreni ne?ja na nem taky nebyla ale kamaradka co ted ceka ano
ja ti nemuzu napsat v cem se mylis,na to nemam lekarske vzdelani.jenom si myslim,ze je lepsi testy absolvovat a mit jistotu nez neco zanedbat.
ja jsem uplne marna co se odberu tyce,ty fakt nedavam.cele tehotenstvi jsem se jich bala vic ne samotneho porodu.pri tom prvnim jsem jim dvakrat zdrhla,napotreti mi jedna sestra brala krev,druha si se mnou povidala a pritel mi stal v ceste abych nic nevidela :D
kdyz jsem zvladla odbery ja tak ostatni ty testy zvladnou taky 🙂
@jenny91 my z Brna pocházíme, takže si vždycky uděláme výlet za babičkama. Tak to pro nás není tak hrozný. Největší problém je, že spousta doktorů se dál nerozvíjí. Všechno dělájí podle toho co se naučili před 20ti lety. Prostě se to tak dělá a hotovo. A zbytečně straší maminky. Mají prostě vyšetření nabídnout a pokud nechceš( z jakéhokoliv důvodu) tak tvoje věc. Nedělat z toho druhou světovou 🙄😄
@zelenaesmolda Kdyby se delaly ty testy pri podezreni, tak nemam nic proti. U me ale nic nenasvedcovalo, ze bych cukrovku mela mit. Uplne pro jistotu jsem si i presto nechala udelat odber hodinu po jidle a bylo mi potvrzeno (na klinice, doktorkou), ze tehotenskou cukrovku nemam. Mela jsem z toho i lekarskou zpravu, takze si nemyslim, ze bych neco zanedbala. Koneckonců jestli jsi na tom testu nebyla vubec, vypada to, ze tvoje dite bylo mozna vic v ohrozeni nez moje, ne? 🙂 (To nemyslim spatne - donedavna se ty testy plosne nedelaly a nevim o tom, ze by se od te doby rodily zdravejsi deti. Ted se ty testy delaji vsem - aspon podle tvrzeni meho doktora - a to i bez jakekoli indicie, ze by tam cukrovka mohla byt.)
@jenny91 Ahoj, pár informací.
Ten nejrelevantnější zdroj ohledně testování a cukrovky je tento: www.tehotenskacukrovka.cz
Ohledně (ne)bezpečnosti testování je tam samostatná kapitola, můžeš pročíst: https://www.tehotenskacukrovka.cz/je-ogtt-bezpecny
Ve zkratce: Těhotenská cukrovka obvykle vzniká až po 20. týdnu těhotenství. U mnoha žen je po běžném jídle zachytitelná až třeba po 30. týdnu. A to ještě jen po některých druzích jídla (to je vlastně odpověď na otázku, že ses měřila a po jídle měla glykémii 6,0, takže nikdy nemůžeš dosáhnout limitu 7,8). Těhotenská cukrovka je ošidná v tom, že Ti nikdo neřekne, jaký bude mít vývoj. Proto se testuje mezi 24. a 28. týdnem pomocí glukózy, aby se včas odhalila i mírná porucha glukozové tolerance. Vzhledem k tomu, že následující týdny těhotenství stoupá i hladina těhotenských hormonů, tak pak může během krátké chvíle hraniční glykémie přeskočit limit. A to klidně i po obyčejném knackebrotu. Protože u některých žen právě i nízkosacharidová dieta vede paradoxně ke zvýšení glykémie. Důležitý je asi tento odstavec z uvedeného webu: "Pokud se rozhodnete nepodstoupit OGTT, buďte prosím zodpovědné a udělejte opatření s ohledem na to, že cukrovku můžete mít (20 % je opravdu velké riziko). To znamená – stravujte se tak, jak doporučujeme ženám s těhotenskou cukrovkou. Jedná se způsob stravování vhodný pro všechny těhotné ženy – tedy stravu s vyloučením veškerého přidaného cukru a omezením nehodnotných příloh typu bílé pečivo, knedlíky, těstoviny, bílá rýže. 90 % žen s těhotenskou cukrovkou má na této stravě uspokojivou kompenzaci. 90 % žen s těhotenskou cukrovkou má na této stravě uspokojivou kompenzaci. Těch zbývajících 10 % potřebují i přes pečlivě dodržovanou dietu další léčbu. To je reziduální riziko vašeho rozhodnutí nepodstoupit test na těhotenskou cukrovku."
Co se týká případných rizik pro dítě. Nejlepší informace podá pediatr. Ne gynekolog a ne diabetolog. Ti se pak o to dítě nestarají. Pro mě to bylo asi informačně nejlepší zdroj 🙂
@lucinkamilerova No přesně tak to brala i moje doktorka v Praze, ale bohužel se mi pak nechtělo za ní dojíždět. (Doporučila test, ale prostě nenutila.) A s tím rozvíjením souhlasím - jak jsem psala na začátku, chtěla bych třeba v těhotenství kojit (jako mnoho mých kamarádek). Ale podle toho, co mi naposledy řekla moje gynekoložka, to nepřichází v úvahu, a nechce se mi se o tom při každé návštěvě pak hádat...
@jenny91 Jinak koukni sem: http://www.gyneuvaly.cz/
@jenny91 já tě naprosto chápu. Znám spousty maminek co normálně kojí dál do porodu. Hele tak buď musíš být ráznější a říct jí, že je to tvoje věc a nebo najít někoho jinýho. Zkus fb maminky Benešov a okolí jestli ti tam někdo neporadí. Držím palce ať najdeš někoho u koho budeš spokojená a nebudeš mít stáhnutý žaludek strachy už v čekárně. 😊
@jenny91 tvuj zivot je fajn a ja ti ho preju. Ale je fajn proto, ze mas zdrave miminko. Nepreju ti nic zleho, ale pokud nepujdes na zadne testy, nebudes chodit na UTZ, muzes si prozit treba porod mrtveho miminka v 39. tydnu, umrti do tydne po porodu... Stalo se to oboum mym babickam - logicky, v te dobe, kdy rodily, nic takoveho neexistovalo. Jedna rodila mrtve, druha mela toxoplasmozu a porodila postizene dite, ktere zemrelo zahy po porodu. Nemelo mozek, ani oblicej. Ani jedna se z toho nevzpamatovala do konce dnu, obzvlaste ta, co to postizene miminko videla. Porad je to trapilo. Fakt si tohle chces lajsnout, ze odmitas screening a UTZ? A ten test na cukrovku, ten je taky ultra dulezitej. Co budes delat, kdyz svou zatatosti neco poseres?
Jezis, baby... Co zenskych v historii by dalo za to, aby tyhle vysetrovaci metody byly a ony nemusely prochazet peklem. A vy to mate a jen z pitomyho pozerstvi ohrozujete svuj zivot i zivot vasich deti.
Omlouvam se za svuj slovnik, ale nez moje babicka ted v zari zemrela, mluvila o tom. Mluvila dlouho a plakala. Rodila v roce 1950, to je 68 let... Mam to pod kuzi a tyhle alternativni reci me berou.
Proc je teda screening ve 13 tt placeny, když je tak životně důležitý pro donoseni zdravého dítěte? Tuhle politiku fakt nechápu. OGTT je kategorie sama pro sebe, ještě že jsem tam nemusela, byli mi zle jen z té myšlenky, jak se tam nejdřív pobliju, a pak omdlim. Jak se nenasnidam, je mi blbě cely den a někdy i druhy, ať mi nikdo neříká, že to plod nezatěžuje.
@jenny91 vsak ony se plosne nedelaji,jenom kdyz se jim tam neco nezda z krve.
@zavodnice Není placený, pojišťovna ho proplácí, ale musíš si o to zažádat.
@sudylichozrout všechny pojišťovny ho neproplácejí. Jen na něj přispějí nějakou částku. Ve 20tt nemusíš platit nic ani lítat po pojišťovnách, aby ti to zpětně proplatili.
@zelenaesmolda https://tehotenskacukrovka.cz/co-je-tehotenska-... Poslední tučně napsaná věta v textu. Moje výsledky krve byly ukázkové, přesto mě tam gynekolog posílal (jako všechny těhotné). To je ale další věc - někde tě tam pošlou, jinde ne. Někde ten test udělají přesně, jak se "má" dělat, na mé gynekologii jednu těhotnou třeba poslali, ať se jde projít. (Má se sedět v čekárně a nesmí se chodit, protože to zase ovlivní výsledek testu.) Prostě všude jinak. Takže tebe tam neposlali, mě jo. Já jsem nešla, a tím jsem ohrozila život dítěte víc než ty? Můj doktor prostě posílá plošně a hotovo - právě tomu se chci vyhnout.
@jenny91 Ahoj, takového lékaře neznám. Jinak screening neřeším, tam, pokud jsi vnitřně smířená s tím, že můžeš porodit těžce postižené miminko, které ti třeba může i zemřít, tak fajn... Ale test na cukrovku je dost podstatná věc. Pokud bys ji měla a neléčila, můžeš svým jednáním opravdu vážně ohrozit své třeba i úplně zdravé dítě. To ti ta alternativa fakt za to stojí?
Nechápu :-/
https://www.tehotenskacukrovka.cz/jake-jsou-dus...