Bipolární porucha - znáte někoho s diagnózou?

katka_nedo
24. kvě 2019

Ahojky,máte prosím někdo zkušenost s touto nemocí v rodině či u blízkých?Jak funguje diagnostika této nemoci atd.
Děkuji

ah1234
24. kvě 2019

Ahoj, ja ju mám a diagnostikoval mi to normálne psychiater. 🙂

katka_nedo
autor
24. kvě 2019

@ah1234 My mame podezreni na osobu v rodine,ze touto nemoci trpi,ale nejsme lekari.Tahne se to pravdepodobne od doby dospivani.A bohuzel je pravdepodobny i alkohol.Vykyvy nalad jsou opravdu hrozne.

ah1234
24. kvě 2019

@katka_nedo ja mávam výkyvy nálad v obdobiach - raz mi je úplne super a potom zrazu mám depresiu a nemôžem vstať z postele.. teda mala som bez liekov 🙂 inak žeby som bola agresívna alebo niečo podobné to vôbec a ani sa mi nálada nemení z minúty na minútu. Ale neviem jak to vyzerá u iných

konidana
24. kvě 2019

@katka_nedo mám zkušenost, táta měl velmi dlouho. Měl střídavě období útlumu a deprese kdy prospal celé dny a období mánie, kdy furt něco vymýšlel, podnikal a skoro nespal. Diagnostikuje psychiatr nebo jiný doktor dá doporučení k psichiatrovi.

katka_nedo
autor
24. kvě 2019

@ah1234 No u nas je to o tom, ze prave je te osobe uplne jedno,co svym chovanim zpusobi.Jakoby nenese odpovednost.Kdyz se rozcili,tak je to jak male dite,nevidi a neslysi,rve.Spatne snasi tlak v praci, kde je ta osoba neprijemna na ostatni.Casto v praci chybi, ze ji neco je.Nebo posledni dobou pry proste odejde z prace drive,aniz by informovala.Jakoby te osobe bylo vse tak trochu jedno.Tuhle byl prave incident a druhy den prisla do prace a uplne vymenena a prijemna na vsechny.Je zo proste divny a pro mne tedy urcite ne uplne v poradku.Bohuzel si nese tyrani z detstvi a pak spatne manzelstvi.No a ten alkohol je tam taky.

konidana
24. kvě 2019

@katka_nedo buhvi co to je, ale každopádně to je na psychoterapii, mozna i na toho psychiatra. To posoudí klidně ten psycholog.

katka_nedo
autor
24. kvě 2019

@konidana No chovani te osoby je opravdu divne.Jenze ona ma pocit, ze nepotrebuje lekare a odmita to.To je prave tezke.Jenze bez spravne diagnozy se k ni my ostatni budeme chovat spatne a bez spravne lecby to dobre nedopadne.Mam o tu osobu velky strach.

ah1234
24. kvě 2019

@katka_nedo ona musí sama chcieť, ty môžeš len dohovárať. Ja som si bola skoro istá že mám bipolárnu poruchu (máme ju v rodine) a išla som s tým hneď jak sa to u mňa prejavilo (cca v 20 rokoch)

katka_nedo
autor
24. kvě 2019

@ah1234 No prave.Jen bez te lecby to nemuze dobre dopadnout

zelenaesmolda
24. kvě 2019

@katka_nedo
mam podezreni na bipolarni poruchu u jednoho clena z rodiny,taky ma ovsem pocit,ze on pomoc nepotrebuje,cokoliv se stane neni jeho chyba a problem maji ostatni,ne on.

katka_nedo
autor
24. kvě 2019

@zelenaesmolda U nas i ta osoba je prave takova az bych rekla neempaticka.Ze treba chce jen ona vypravet,ale problem druheho ji nezajima.Ani nedokaze poradit napr.Pri hovoru opakuje dokola jeji problemy.

zelenaesmolda
24. kvě 2019

@katka_nedo
ano,to znam.mam podezreni u sveho ex na narcismus kombinovany s bipolarni poruchou,pro tyhle tvory je typicka nulova empatie.
muzes popsat bliz jeho/jeji chovani?

ah1234
24. kvě 2019

@katka_nedo ja napríklad s empatiou problém nemám nejaký výrazný... To skôr priateľov otec, ten má aspergerov syndróm zase

katka_nedo
autor
24. kvě 2019

@zelenaesmolda Premyslim...ma napr.deti a se starsim ditetem vztah uplne bez citu. Dite je chudak a vubec tu osobu uz ani nebere jako rodice. Druhe dite je takove zmatene,je mladsi a asi nema z toho rozum.Ale to starsi bylo pri narozeni mladsiho docela odstrceno.V dospivani prave pri odkryti prusvihu absolutne zadny pocity viny a uvedomeni si svych chyb.Mama rikala az uplne jako by to te osobe bylo jedno,ze ji chytli a jakoby si myslela,ze to je v poradku.A taky neustala zarlivost na mne jako na mladsiho sourozence a reseni,zda ja nebo ta osoba dostala vice ci mene

zelenaesmolda
24. kvě 2019

@katka_nedo
hele tohle mi spis nez bipolarni poruchu pripomina narcismus
pochopila jsem z toho,ze jde o tveho sourozence?pokud je to opravud narcis tak ti radim jedno-uplne ho odstrihni,rekne ti to kazdy psychiatr.narcismus je psychopaticka porucha osobnosti,neda se to lecit,neni na to terapie.
umis anglicky?

zelenaesmolda
24. kvě 2019

@katka_nedo
vrele doporucuju podivat se na tyhle videa,pomuze ti to hodne veci pochopit
https://www.youtube.com/results?search_query=pr...

katka_nedo
autor
24. kvě 2019

@zelenaesmolda No ja se s ni nebavim jiz nekolik mesicu,prave z duvodu,ze me akorat vysavala a uz jsem toho mela dost.Je mi bez ni lepe.Ac to zni hrozne.Roky jsem poslouchala telefonaty hlavne v noci a to pod vlivem alkoholu.

zelenaesmolda
24. kvě 2019

@katka_nedo
nezni to hrozne,naopak to je super,zes ji dokazala odstrihnout,ne kazdy to dokaze

katka_nedo
autor
24. kvě 2019

@zelenaesmolda Ted si ctu o tom narcismu a tam to docela sedi vice nez u te bipolarni poruchy.Taky mne rada vzdy ponizovala,ze ona musela od mala tohle vsechno a ja vlastne nic.Furt jakoby bojovala a delala rivalitu.Jendou jsem ji vzala s moji kamaradkou na pivo a ta uz pak s ni nikdy nikam nechtela.Cely vecer vypravela o mne,jak jsem rozcabena a ona chudak vsechno musela.No strasny.Nejhorsi stavy v opilosti.To byla vzdy hruza.

zelenaesmolda
24. kvě 2019

@katka_nedo
ano,narcisove tohle delaji,ze ponizuji ty okolo,pomaha jim to udrzet si sve krehke sebevedomi.

merope
25. kvě 2019

Je to snadný - dotyčná osoba by si mohla skočit na psychoterapie a třeba mnohé pochopit, kdyby chtěla. Pokud nechce, tak doporučuji psychoterapii všech v okolí, kteří mají s danou osobou jakýkoli problém - výsledkem psychoterapie bude, že jim nebude vadit, jak se osoba chová (a nebude je trápit, že s ní prostě například již nekomunikují, ač je to jejich příbuzná). Ty jsi to evidentně zvládla bez psychoterapie, tipuji, že to trápí mámu. Osobně mi podobně pomohl psychiatr v Bohnicích, když jsem řešila partnera, co mě týral a vyhržoval, že pokud od něj odejdu, skočí z okna (byl tam v té době hospitalizovaný poté, co seděl na okně a spolubydlící zavolali záchranku). Psychiatr mi vysvětlil, že pokud opravdu bude chtít, tak skočí a nezabráním mu v tom, ale že nejspíše není to, co chce udělat. Opravdu super popovídání.

katka_nedo
autor
25. kvě 2019

@merope No moje mama spis si to nechce priznat,ze je neco spatne a vubec ji nenapadlo premyslet o tom,ze proste segra neni ok.Nejhorsi je, ze mama si neumi priznat,jake jsme mely obe detstvi a mysli si,ze to bylo super.Ja se snazila z toho dostat a chodila jsem k psycholozce asi 2roky a ona me hezky nasmerovala a drzim se toho nebo si na to vzpomenu,kdyz nevim.Psycholozka mi dle tech schuzek a testu rekla,ze jsem typicky priklad tyraneho ditete a mam si zalozit svoji rodinu a budovat svuj zivot atd.Bohuzel sestra absolutne nema zadne pocity,ze by potrebovala pomoci.Pritom staci chtit a neco s tim udelat a ne chlastat a nicit lidi kolem sebe.

zelenaesmolda
25. kvě 2019

@katka_nedo
tihle lide vetsinou maji pocit,ze oni jsou v poradku a problem maji vsichni okolo.
Vetsina psychopatu je vytvorena prostredim,jako psychopat se narodi jenom mizive procento lidi.
Pokud te tvoje rodina nici tak i kdyz je to tezke tak nejlepsi co muzes udelat je odstrihnout se...

aneficini
25. kvě 2019

@katka_nedo ano mám velmi osobní zkušenost... Bohužel.. Zaprvé většina skutečně! nemocných si to absolutně neuvědomuje že je něco špatně a ani nepřipouští... Za druhé alkohol tam většinou tam hraje velkou roli, neboť je zklidňuje... Bipolarka nemusí mít deprese a mánie jak se píše, ale může být člověk jen manicky.Pokud se v tomhle období stane dotyčnému něco co ho absolutně emočně rozhodí, může se stát nebezpečným a to velmi a vím o čem mluvím, přišla jsem málem o život, díky manickymu ex. Nespí, a chování připomíná spíš chování na drogách, pokud se tenhle stav nezastaví,je to průser... V,, normálu '' bývají většinou velmi nepříjemni a naladovy... A to mluvím pouze o člověku, který je bez mediace... To, že se přijde na tuhle chorobu je většinou až v případě až nastane hodně velkej průser a zavřou je na psychiatrii... Neboť sám se asi dotyčný skutečně nemocný určitě nepůjde sám nahlásit k psychiatrovi - cest výjimkam! Většinou tyhle choroby provází těžké dětství a hraje tam velká role dědičná dispozice.

aneficini
25. kvě 2019

@katka_nedo a mimochodem k téhle chutovce bývají přidružené smíšené poruchy osobnosti ve většině případů.

katka_nedo
autor
25. kvě 2019

@aneficini Krasne napsane a dekuji.Dle meho to ma po otci,ktery nam cele detstvi znicil.A ja ho dodnes nemusim.Nemam si s nim co rict a v jeho pritomnosti mi neni dobre.Kdyby to nebyl otec,tak ho vymazu uplne.Mama ta je z otce uplne mimo po tech letech.Je to strasny.Jsem happy,ze mam skvělého manzela,sice starsiho,ale skvelyho a mame krasnyho syna a dceru na ceste.Stavime domecek a je nam na vesnici hezky.A hlavne jsme od vsech daleko...🤦‍♀️😉

aneficini
25. kvě 2019

@katka_nedo to je moc dobře, říká se to blbě a ještě hůř možná dělá, ale od téhle lidi nejlíp ruce pryč, v rámci tvyho vlastního duševního zdraví, většinou jim nikdo moc nepomuze, neboť to ani moc nejde, pokud ovšem nechtějí oni sami! a to jsou mozna ty výjimky...Je u nich i vcelku normální citová neprustrelnost... Kdybys chtěla klidně napiš SZ.

kaja2016
25. kvě 2019

@katka_nedo A chces ji/mu pomoct nebo co je tvuj zamer?
Ad tvuj dotaz, o diagnoze rozhoduje psychiatr. Ale to je "jen psychiatricka diagnoza", aby se tak nejak ten clovek zaskatulkoval, nasadili se mu podle toho leky a pojistovna proplatila vykon.... otazka je, jestli to samotnemu "pacientovi" k necemu pomuze... ja bych rekla, ze dost casto ne...

zelenaesmolda
25. kvě 2019

@kaja2016
zalezi co mu je,bipolarni porucha se da lecit,narcismus jehoz znaky dotycny podle popisu splnuje se lecit neda.

@aneficini ano,to je pravda.mam podezreni u sveho ex,ze je bipolarni narcis.

katka_nedo
autor
25. kvě 2019

@kaja2016 Me zajimalo,jak se to projevuje a kam by se jeji stav dal zaradit cca.Rada bych pomohla mamce, ktera je s ni v praci a tak a mohla by ji treba nekam nasmerovat,nastrcit.S tou jedinou jsem na dalku v kontaktu.