Ahojky, mám dotaz, kdyby se někdo vyznal v této tématice. Dcera odjela do velkoměsta na vysokou školu, ale s přítelem bydlí v podnájmu. Podnajem se sluzbama činí 15000 Kč.
Oba dva mají práci na dpp nebo dpč, ale pouze spolu bdlí, nejsou sezdaní😁. Dotaz zní, zda má smysl aby si zkusili zažádat o příspevek na bydlení? Nebo studenti v podnajmu nemají nárok na nic? Ja jsem daň na dítě zrušila, takže nebobírám na její jméno nic🤔 a je z ní nově dospělý samostatný jedinec.
A jestli na to nema, at jde na kolej, je podstatne levnejsi. To by me fakt bavilo, vyzivne neplatim, koleje neberu, ale davky jo
Nejprve musi pozadat o vyzivne od rodicu pokud je stale studentka a potom mozna o davky,ale pokud nema na takove bydleni at bydli u rosdicu popripade na koleji jak je psano vyse.A pokud chce bydlet v takovem bydleni tak at si najde nejakou dobre placenou brigadu....
Má nárok na peníze od tebe, je stále studující 🙂
@jess dokud studuje tak mají povinnost starat se o ni rodiče … takže 18té narozeniny v tom roli nehrají … jestli jsou sami na bytě, tak celkem luxus 🙂na studenty
A proč sis zrušila slevu na dítě? Pokud jí nebylo 26 a stále studuje, máš nárok. A tu může mít jako příspěvek/kapesné. A ty máš stále vyživovací povinnost jako rodič
@jess A to vám řekl kdo? Zákon o daních z příjmů ŕíká jedině tyto podmínky-dítě musí být nezletilé anebo zletilé do 26 let, pokud se soustavně připravuje na budoucí povolání (=studuje, a to bejen prezenčně, ale třeba kombinované studium), příp. pokud nestuduje, tak v případě není schopno si samo vydělávat kvůli heho dlouhodoběmu zdravotnímu stavu (např. se jedná o dítě postižené odkázané na péči rodiče). Dítě samozřejmě normálně může chodit na brigády
@jess Já když jsem studovala, tak na mě táta slevu uplatňoval, nosila jsem každý rok potvrzení o studiu. S mojí brigádou to nesouviselo. Ona má v tom podnájmu trvalé bydliště? Pokud ho má pořád doma, tak vůbec není co řešit. Jak píšou ostatní, dokud studuje na denním studiu, tak máš vyživovací povinnost, kterou může v případě potřeby určit i soud. Řešení je lepší brigáda, prospěchové stipendium nebo kolej, pokud tedy na ni má nárok vzhledem ke vzdálenosti. Ne každý na kolej dosáhne.
@jess a to se má jako v 19letech vdávat? A pokud já vím, tak do 26let máš na svoji dceru vyživovací povinnost...
A jinak když nemají na byt, může bydlet na koleji, popřípadě na VŠ dojíždět...
A studenti nárok na příspěvek na bydlení fakt nemají, pokud mají rodiče 🤷♀️
@petulkadodo Nebo bydleni s vicero spolubydlicimi.
@jess Cely byt pro par je fakt luxus, na ten proste musi mit a kdyz na nej nemaji, tak davky od statu nejsou reseni. Na vysce kdyz spolu chce par bydlet tak proste maji jeden spolecny pokoj v byte. Kdyz chteji byt sami pro sebe, tak si na nej musi vydelat..
@mydlova no to zalezi kolik jim daji hodin v praci, tento mesic to moji hokce vychazi tak na 7500, a pristi nevi zatim. Pritel tez kolem 10. Rodice jim vypomahaji z obou stran, to je jasny. Ale chcou bydlet sami a ja jim byt platit opravdu nebudu, at si maknou. Ale ta dan na dite mi vrta hlavou, chlapovi ucetni rekla, ze i na dpc kdyz je student, narok na dan na dite mame, moje mi rekla ze s odvodama ne.
@jess to je blbost. Ty nebo manžel máte nárok na slevu na dítě a tvůj syn má nárok na slevu za studenta.
@jess Pravdu má účetní tvého miuže, vaše účetní ať se laskavě dovzdělá. Daňové zvýhodnění na dítě pro rodiče opravdu není omezeno brigádama dítěte a účetní nemá co zjišťovat, zda si dcera vydělal 3500 anebo třeba 30 000...pokud je jí méně jak 26 a stále studuje a dodala potvrzení o řádném studiu na VŠ, nárok na daňové zvýhodnění jako rodiče máte a basta. Jinak samozřejmě jen jeden z vás, buď ty nebo manžel. Pokud dělá problém tvoje účetní, uplatněte to u manžela. Mmch, jde to i zpětně v rámci ročního zůčtování. Problém by mohl leda být, pokud by si tam nechali udělat trvalý pobyt (což pochybuju), takhle pokud přes týden jsou v Praze a třeba o víkendech jezdí domů, tak pořád bych to mohla kvalifikovat jako společná domácnost,
@jeyre No ale podle mě pokud to plynule navazuje to VŠ studium, tak by to problém být neměl...to se automaticky prodlužuje status studenta. Navíc maturant má mát takový dojem statut studenta do 31.8. daného roku, kdy udělal maturitu, pokud se navazuje vejška...(pokud se maturitou končí, je to možná jinak, netuším, ale vím, že když se pokračuje, status studenta se nijak nepřerušuje ->stále je vyživovanou osobou)
@ninive211 Maturant ten statut má do 31.8., pokud není výdělečně činný nebo pokud pokračuje studium na VŠ. Její dcera zatím (předpokládám) není na VŠ zapsaná, nemá potvrzení o studiu, takže účetní řeší její příjem a ten má, takže slevu sebrala. Mohla přivřít oko, slevu nechat a předpokládat, že holka dodá potvrzení o studiu. A nebo si dává velký pozor a slevu dá, až bude mít všechny potřebné doklady. Určitě bude možné to doplatit zpětně v ročním zúčtování.
@jess ať si holka přes internet vyřídí příspěvek na bydlení. Přítele ať v žádném případě nezatajuje. Na úřadu nejsou blbi, chodí kontroly. Pokud měsíčně vydělají 17500, tak by měli dostat kolem 9000 mesicne jako příspěvek na bydlení. Budou dokládat 3 mesicne zpětně příjmy, 3 měsíce zpátky potřebuji doložit zaplacenou najemni smlouvu, i služby.
@mydlova To vážně existuje příspěvek na bydlení pro studenty, kteří si chtějí užívat v páru celý byt sami pro sebe? Doufám, že ne. Naprosto schvaluju, že se jim z mých daní platí studium, ale luxusní bydlení fakt ne. Koleje, dojíždět nebo společný pokoj ve sdíleném bytě. A je to starost rodičů v kombinaci s brigádami či stipendiem studenta.
@zuzkasim před 8mi lety, když jsem studovala, byl také příspěvek na bydlení. Nevím jak přesně jse to jmenovalo, ale měl na ten příspěvek nárok každej, kdo měl bydliště od od university minimální počet km. (Například 50 km od školy, ale nepamatuji si přesně). A bylo jen ve výši max 1,5 nájmu na koleji. Já platila tehty za pokoj na koleji (3 lůžka) kolem 1800 kč a příspěvek mi přišel kolem 3000 kč. A bylo to jednou za semestr tenhle příspěvek (jednou za půl roku). A nezáležalo na tom, jestli student bydlel na koleji nebo platil nájem, ani na tom jestli měl/neměl brigádu/práci.
Další rok jsem bydlela ve 4 lůžkovém pokoji, platila jsem méně, ale příspěvek byl rovnakí
@terrabithia Ale to je podle mě ubytovací stupendium a vyplácí to univerzita, ne?
@ninive211 jo, to bude zřejmě ono
@terrabithia Ale to je něco jiného, univerzita nemá dost kolejí, tak to kompenzuje ubytovacím stipendiem. Není to příspěvek na bydlení, o kterém se tu mluvilo.
@zuzkasim uhm, jasně, chápu 🙂 díki 🙂
No, dokud studuje, tak k ní máš vyživovací povinnost, takže ne, pokud nebudou mít dané výživné, tak nic nedostanou.