ÚP z důvodu zajištění povinné školní docházky dítěte. Máte zkušenosti?

susanitademacho
10. únor 2020

Zdravím, chtěla jsem se poradit, zda nemá někdo zkušenosti s prokazováním ukončení zaměstnaneckého poměru z vážného důvodu zajištění povinné školní docházky dítěte. Paní na ÚP bude chtít prokázat, moc se jí to nezdálo. Důvod, respektive změna, která nastala, kvůli které dle mého názoru nemohu vždy zajistit dítě, je povýšení manžela na ředitele vzdělávacího zařízení, tj. z učitele se k 1.7. stal ředitel. Do té samé ZŠ nastoupilo dítě do 1. třídy, již po dvou měsících jsme měli jasno, že abychom věnovali dítěti čas, který potřebuje, nemůže mít oba rodiče v klíčové funkci s tím, že já jsem dojížděla 35 minu do zaměstnání (autem, busem by to bylo ještě horší). Hledám práci bez dojíždění a s flexibilní pracovní dobou. Jenže jak tohle vše prokázat, abyc měla 60% a ne jen 45%.

Máte nějaké zkušenosti? Paní po mě chce snad pracovní dobu ředitele atd. což mi přijde směšné, je v práci 18 hodin denně, když ne fyzicky, tak doma u PC nebo na telefonu či se mu vše honí hlavou..

Děkuji

20190418
10. únor 2020

Tak na to jsem teda zvědavá, co vám tady pořadí. Já teda taky pracuji ve vedoucí funkci, ale nenapadlo by mě chtít něco extra ta to, že svoje dítě vodím do (zatím pouze) školky. Asi nebudete jediný případ, kde oba rodiče pracují v "klíčové funkci" 🙂 Dneska fakt lidi chtějí poplacat po rameni za naprosto samozřejmé věci....35min dojíždět do práce? To je sen většiny lidí pracujících v jakémkoliv z top pěti měst v ČR.

susanitademacho
autor
10. únor 2020

@20190418 taky jsem pracovala v hlavním městě, vím, jak je to tam s dojížděním. Prostě často se stávalo, že jsme z té práce nemohli odejít ani jeden a jeden prostě musel na úkor kvality odvedené práce, tak jsme se dohodli, že jeden si najde práci, při které bude moci to dítě zajistit, anž by se denně stresoval, zda D1 pojede nebo ne. Ustoupila jsem já, dala výpověď a hledám si práci novou, kde vše lépe skloubíme. No nic, asi máte pravdu, že bůhví co se tady nedozvím, pokud to budou rady tohoto typu. Radši než se dohadovat, tak strpím o pár tisícovek nižší podporu a budu v klidu víc😀.

llluckaaa
10. únor 2020

Hmmm, taky jsem zvědavá na rady... Muže mám ve vedoucí funkci, občas na cestách, 3 děti, jedna cesta do práce 50 minut, práce na plný úvazek, zpátky dalších 50 minut, občas dodělat něco pracovního doma, takže by mě to vaše prokazování vážného důvodu zajištění povinné školní docházky dítěte fakt zajímalo 😉 Proč jsi nepožádala zaměstnavatele o snížení úvazku z důvodu péče o nezletilé dítě? Pokud tomu nebrání vážné provozní důvody, měl by to umožnit. Pokud tomu ty provozní důvody brání, pak bys měla od zaměstnavatele v ruce papír, který by se dal ukázat na pracáku.

susanitademacho
autor
10. únor 2020

@llluckaaa mohla jsem, dostala bych ten papír, co píšete, neexistuje tam pracovat jako vedoucí na 3/4 úvazek a za ty peníze by se ten stres ani nevyplatil. Jak píšu, jsou mnohem náročnější rodinné podmínky. Kašlu na to kvůli pár tisícům, smířím se s 45%.

nnnadja
10. únor 2020

😁Tak nevím no😁 ale jestli toto projde😉

llluckaaa
10. únor 2020

@susanitademacho No a právě proto se ti to bude asi blbě prokazovat, protože méně jsi tam pracovat mohla, ale nechtěla jsi (protože bys měla méně peněz). A pokud vyjmenuješ na pracáku ty důvody, co jsi napsala sem, tak se na tebe taky budou dívat podezřívavě, protože je hodně žen, které to prostě zvládají 😉 Ale jinak to samozřejmě řešíme každá, taky jsem profesně zpomalila kvůli dětem a vedoucí pozici odmítám, nechci další práci a stres navíc, navíc mi stačí se starat doma o děti, nechci se starat ještě o podřízené v práci 😀 😉

llluckaaa
10. únor 2020

@susanitademacho Nebo jsem to asi blbě pochopila - zaměstnavate by ten papír vystavil? Jestli jo, tak je škoda, že ho nemáš, ten by určitě stačil.

areh
10. únor 2020

@susanitademacho mě teda napadlo, že dcera může být ve školní družině než jeden z rodičů skončí v práci (tak jak to dělá většina z nás).

susanitademacho
autor
10. únor 2020

@areh chodí do družiny.
Já se tu neptala na to, jak zařídit péči o dítě, ale jak prokázat ten důvod na UP. Děkuji za nápad s tím papírem, ale to už je pasé a nenapadlo mě ve chvíli, kdy jsem dávala výpověď, že to budu muset nějak detailně prokazovat.

Poradím se na lince UP, kde mi před 3mi měsíci bez problémů řekli, že je to uznávaný důvod a neřekli mi, že bude nějaké dokazování a že změna zaměstnání jednoho z rodičů je důvodem, tak jsem to neřešila. Kdyby mi začala takto argumentovat jako vy, tak bych to ani nezkusila do výpovědi napsat😀.
45% stačí za ten klid, co teď máme.

hezký večer a díky.

susanitademacho
autor
10. únor 2020

@llluckaaa to je přesně ono, už nechci vedoucí pozici, stres se projevuje i na zdraví, jak duševním, tak fyzickém a ono to jde ruku v ruce. Zvládnout se to určitě dá, otázka je, za jakou cenou a pro koho je únosná. Díky za reakce.

llluckaaa
10. únor 2020

@susanitademacho Já s tebou souhlasím a vlastně to úplně chápu. Prostě ta práce a peníze nestojí za to. Jen ji to nezní jako "ukončení zaměstnaneckého poměru z vážného důvodu zajištění povinné školní docházky dítěte". V porovnání s ostatními jste na tom vlastně úplně v pohodě, nevím, co myslíš těmi klíčovými pozicemi, ale já si představím třeba neurochirurga při operaci, hasiče na zásahu, vojáka na misi a ne ředitele školy, notabene té školy, kam chodí vaše dítě a on ho má na dosah, může ho vodit ráno do družiny, nechat si ho po skončení v kanclu, vodit ho domů atd. Takový luxus většina z nás nemá ☹ A kolik hodin denně manžel teda pracuje? A myšlenky na práci se nepočítají 😉

klea81
10. únor 2020

A když chcete být oba na vedoucí funkci, proč jste si porizovali dítě? 🤔

slayc
10. únor 2020

Obavam se, ze tohle proste neprokazete, jedna maminka mi kdysi podobny duvod taky uvedla, neproslo to.. bohuzel nemate ani jak to dokazat, kdybyste pracovala na nocni smeny, 12 hodinovky, tak jeste dejme tomu, ale dojizdeni 35 minut a vedouci funkci vam proste zapocitat jako vazny duvod nemuzou..

susanitademacho
autor
10. únor 2020

@klea81 🤦‍♀️

@slayc nejde o moji funkci, jen to ted prostě není realne vse v klidu skloubit a proto jsem dala tu vypoved. Nebudu ty důvody prokazovat, vysvětlovala jsem si je jinak. Prostě vypoved a hotovo. Beztak budu za 3 tydny znovu pracovat...

bucifalek
10. únor 2020

@susanitademacho maximální výše podpory v nezaměstnanosti je něco kolem 19tis, ne? Tak pokud máte vedoucí pozici a tím i vyšší příjem, tak se vám rozdíl snad ani neprojeví... nebo úplně minimálně. Pokud vám navíc jde o pouhé 3 týdny do nástupu do nového zaměstnání, tak bych se tím na vašem místě vůbec netrápila.

llluckaaa
10. únor 2020

@klea81 Mně teda z této diskuze přijde, že právě oba ve vedoucí funkci být nechtějí, proto dala výpověď. Kde čteš, že oba chtějí vedoucí funkci?😲

llluckaaa
10. únor 2020

@susanitademacho Netrap se tím, rozdíl bude na třech týdnech pár kaček, to ti za shánění papíru nestojí 😉

zuzkasim
10. únor 2020

Myslím, že něco takového se bude dokazovat dost těžko, respektive, že to není reálné. Pokud jde pouze o 3 týdny, vůbec bych to neřešila. Jinak si myslím, že situaci jak skloubit práci a péči o rodinu, tu řešíme všechny, spousta z nás se rozhodla právě kvůli té rodině pro nižší úvazek, "horší" místo atd. Je vidět, že tvůj muž je ve funkci nový, potřebuje se se vším seznámit, věř, že za pár měsíců to bude mnohem lepší, zjistí co a jak, udělá si systém, a jestli je dobrý vedoucí pracovník, bude dobře vést své lidi, kteří časem budou dělat i svou (tudíž částečně i jeho) práci dobře a efektivně.

elu
10. únor 2020

Jako duvod by melo stacit to dojizdeni, ze proste kvuli diteti potřebuješ praci v miste bydliste.... Ja bych to zase za hlavu nehazela... Platite vysoke socialni pojisteni, tak proc by ho meli vyuzivat jen ti, co do nej vubec neprispivaji a jen se vezou... Me by to za to stalo a vydupala bych si to 🥰 uz jen pro tu srandu s úředníci

brunetka11
10. únor 2020

@llluckaaa Druhá věc je, že daná rodina nepatří mezi nízkopříjmovou třídu. A je standard, že v tom případě se podobné věci řeší zajištění vyzvedáváním dětí třetí osobu (dost často placenou) nebo se prostě obejde bez podobných podpůrčích prostředků od státu.

llluckaaa
10. únor 2020

@brunetka11 Já ti nevím, jak se to na pracáku posuzuje, ale třeba když jsem já ukončovala práci po RD, kde jsem už nemohla dál pracovat (ikdyž místo bych měla), trvala jsem na tom, aby v dohodě o ukončení pracovního poměru byl uvedený důvod jako péči o dítě do 4 let, to mi dalo nárok na vyšší podporu na pracáku (kterou jsem pak stejně nepotřebovala, protože se hned objevila lepší práce, do které jsem nastoupila). Možná je něco podobného i pro ty výpovědi a děti do 15 let, vím jen o tom, že máš nárok zažádat zaměstnavatele o změnu úvazku, pracovní doby a on ti musí vyhovět (pokud nebrání provozní důvody).

brunetka11
10. únor 2020

@llluckaaa Nechci jít do sporu ,-) Každopádně...
Dítě je ve stejném vzdělávacím zařízení, které vede jeho otec. Existují družiny.
A jde o soukromou záležitost dané, dobře finančně zabezpečené rodiny: "že abychom věnovali dítěti čas, který potřebuje, nemůže mít oba rodiče v klíčové funkci s tím, že já jsem dojížděla 35 minu do zaměstnání" - nejde o to, že by dítě zůstalo napospas někde viset.

llluckaaa
10. únor 2020

@brunetka11 Já ti nic nevyvracím 😉 Asi obě vymyslíme plno jiných případů, kdy je to "zajištění povinné školní docházky" pěkně zapeklité a chce to fištróna vymyslet, jak to celé zorganizovat, když oba musí (kvůli penězům) do práce a dojíždí nebo dělají na směny, nebo je chlap pracuje částečně v zahraničí, je kamioňák... Navíc ještě když rozdělují čas mezi více dětí... Tady mi to taky zní jako docela bezproblémové.

llluckaaa
10. únor 2020

Tak jsem našla trošku starší článek o tom, jak mají důvody výpovědi/dohody vliv na výši podpory v nezaměstnanosti. A ten vážný důvod docházka dítěte do školy ta fakt je 😉 Ale je tam i, že se musí prokázat 🙂 Tak by možná prošlo potvrzení o docházce ze školy? 😲
https://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/pracovni...

zuzkasim
10. únor 2020

@llluckaaa
@brunetka11 Já bych řekla, že směnný provoz a určitý druh zaměstnání (např. ti kamióňáci) mají celkem jasnou pracovní dobu. Zatímco u ředitele ZŠ nikde není uvedeno, proč by měl v práci trávit víc jak 8h denně. Jeho pracovní smlouva od zřizovatele bude jistě na klasický plný úvazek a to, že je pro něj nejspíš vše nové, musí si nastudovat hromadu zákonů a dobře zorganizovat práci, je v podstatě jeho věc. Ale vy dvě se v tomto očividně vyznáte a dobře vím, že selský rozum často nejde ruku v ruce se zákony, se zájmem si budu debatu číst dál.

martt
10. únor 2020

@susanitademacho Bohužel tady to budete dokazovat hodně těžko. Pokud váš manžel nema ve škole "píchačky" aby si zaznamenával příchod a odchod. Tak si myslím, že nemáte šanci. A to z toho důvodu, že oni prihlížeji právě k tomu, že váš manžel delá ve stejném zařízení, jako vaše ditko.

hojda
10. únor 2020

U nás tedy řediteluje ředitelka, která je sama bez partnera na školkové dítě.

brunetka11
10. únor 2020

@llluckaaa To sice ano, ale v tomto případě není znemožněno, aby dítě do školy nemohlo docházet - může jej tam přivést i odvést otec, který v dané instituci pracuje (navíc s oficiálně stanovenou pracovní dobou - jde o státní instituci). Že je hlavou někde mimo rodinu i po pracovní době, je jeho soukromá věc.
Podmínka vážného důvodu ad. "povinná školní docházka dítěte" je používána v případě, že např. nejsou zajištěny spoje do vedlejší vesnice, v okolí není možné najít práci, aby bylo dítě včas zabezpečeno.
Většinou je však používáno v případech, že dítě potřebuje speciální vzdělávání (děti dysfatické, mentálně či fyzicky postižené, speciální logopedické školy apod.) - tam je vyšší částka nárokovatelná - rodiče podobně postižených dětí musí přizpůsobit svůj denní režim potřebám dítěte ve všech směrech.

llluckaaa
10. únor 2020

@zuzkasim Sarkasmus? 😉 Vyznáme? 😲 Píšu, že nevím, jen mě to zajímá a spekuluji. Je fajn vědět, co je lepší napsat do dohody nebo výpovědi, nikdy nevíš, kdy se ti to bude hodit a kdy ti zaměstnavatel položí jeho návrh dohody na stůl 🙂
Nějak jsem to asi nepochopila. Mně přijde směnný provoz nejtěžší na zorganizování péče o dítě, praktičtější je pevná pracovní doba, kdy jeden má s dítětem ranní "službu" a druhý "odpolední". Kamioňáci bývají včudu i víc dní, a to je opět složitější na zorganizování, když se ti tvoje pracovní doba netrefuje do provozu družiny ☹

llluckaaa
10. únor 2020

@brunetka11 Aha, dík za vysvětlení, to je zajímavé a hodí se to vědět 😉 Takže to není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá...