Příspěvek na bydlení - lze započítat i "chůvu"?

12. črc 2021

Ráda bych se zeptala na jednu věc. Zatím jsem o tom nic kloudného nenašla.

Mám dítě, které vyžaduje speciální péči a velmi špatně se chytám na trhu práce.

Momentálně mám u sebe na delší návštěvě kámoše z Prahy. Jehož úkolem je dát do pořádku starý byt (pronájem). A pohlídat sem tam dítě. V situacích, kdy nelze vzít s sebou. Taková jakoby chůva. Kámoš zde trvale bydlet nehodlá. Je tu jen, než se vše udělá. Nemá vlastní příjem. Všechno platím já. On se finančně vůbec nepodílí.

Chtěla bych si žádat o příspěvek na bydlení. Můj příjem je jenom příspěvek na péči a podpora s alimenty. To je dohromady nižší než náklady za bydlení. Bude brán v potaz i on?

zelenaesmolda
12. črc 2021

Jak muze byt bran v potaz kdyz tam nema trvale bydliste?

nat
12. črc 2021

Nebude,neni duvod jej brat,kdyz tam nebydli a nema trvale bydliste.

prejeta_zaba
12. črc 2021

Počkej, takže "kámoš" se od tebe nechá kompletně živit a ty bys na to měla brát příspěvky? A on jinak žije z čeho? To mu není hloupé nechat se živit od tebe, když ví, že na to nemáš? Nebo nepokryješ ani náklady na bydlení a kámoš v tom nehraje roli? Tak to je asi na čase se poohlédnout po levnějším pronájmu, což. 🤔

bara88
12. črc 2021

tvl chceš brát peníze od státu aby si mohla živit a ubytovat kamaráda?brán v potaz nebude když se o něm nezmíníš a nemá tam trvalé bydliště ale je na čase se nad sebou zamyslet.

autor
12. črc 2021

@prejeta_zaba Levnější mi nikdo nedá. I tenhle jsem měla dost práce získat. Jako samoživitelku s dětem mající zdravotní problém zrovna 2x nikdo moc nechce. Ani sociálka mi v tomhle směru nepomohla. A není mu to hloupé, je z Prahy. To mluví o všem.

@bara88 Ne, ten kámoš je tam dočasně. Nehodlá tu bydlet. Ať tu je nebo ne. Faktem je, že mám problém utáhnout vlastní bydlení. Skončila mi rodičovská. Myslela jsem, že se brzo vrátím do práce. Ale ukazuje se, že to bude složitější. Zkloubit péči o dítě s vhodnou prací. Nemám hlídání. To, že je tam teď kámoš, nelze brát, že tam jako bude dalších půl roku. Ale prý nově jsou posuzovány všechny osoby. Byť nemají trvalé. A chůva nevím, jestli by zvládla hlídat takové dítě a mně by to nestalo víc než si vydělám.

bara88
12. črc 2021

a proč dítě nedáš do školky?

autor
12. črc 2021

@bara88 Pomineme-li, že je školka zavřená, tak ta školka má otevírací dobu od sedmi do půl třetí. Většina práci v dělnickém sektoru je od šesti ráno. Byť na jednu stranu. Celkově většinou chtěli vůbec práci na směny či do pozdního odpoledne. A vzhledem k tomu, že jaksi neslyším nemůžu dělat třeba operátorku v callcentru.

aneta_v
12. črc 2021

Jak to jako myslíš, že je z Prahy, což mluví o všem? Chceš snad říct, že lidi z Prahy jsou vyžírky? To myslíš vážně? Nebo tady chceš jen rozpoutat vášnivou diskuzi?
Jinak posuzovat myslíš jak, když nemá příjem? Že bys na něj taky něco pobírala? To bys byla spíš ty vyžírka

autor
12. črc 2021

@aneta_v Bože, tady jsou ale lidi. Chce se mi říct něco jiného. Jak je vůbec může napadnout takovým směrem uvažovat? Proč bych měla brát něco na kámoše?
I když nemá příjem je to v tuhle chvíli další osoba nacházející se s námi v bytě. Přišlo mi to teda časově a finančně méně náročnější než mu platit ubytovnu.

A můj otec vždycky tvrdil, že Pražákům se nechce makat a rádi se nechávají život od druhých.

bara88
12. črc 2021

jak že je zavřená? a která školka je otevřená jen do půl třetí?se mi zdá že se jen vymlouváš?a pokud máš nějaké postižení ,že neslyšíš tak nepobíráš náhodou už tak nějaký důchod?

bara88
12. črc 2021

a nechápu proč ty by si mu měla platit ubytovnu jako?

annasmyckova
12. črc 2021

@bara88 jestli jsem to dobře pochopila, tak kamarád ji opravuje bydlení...Nebo jiný byt?

bara88
12. črc 2021

@annasmyckova má na opravy bytu a přitom nemá ani na podnájem?hmmm dobré🙂

zelenaesmolda
12. črc 2021

@bara88 to bude troll

autor
12. črc 2021

@bara88 No má prázdniny. Třeba Macháčková pro autistické děti. https://www.skolymach.cz/index.php?option=com_c...

Račte si počísti. Dítě jsem si musela vyzvednout nejdéle do 30-45.

Ne, nepobírám. Nežádala jsem. Úplně hluchá nejsem. Mohla jsem s tím pracovat jako dělnice u pasu. Někde na recepci už ne. Ale koho to zajímá? Práci jsem byla schopna vykonávat.

Hele mysli, hlavou a ne zadnicí. Buď od té dobroty. Psala jsem, že mi skončila rodičovská. Do té doby jsem brala rodičovský příspěvek. Navíc nešlo o veliké opravy typu vybourání příčky a tak. Ale opravit omítku na zdi. Vynést a sestavit nábytek, vymalovat. Položit ochranné panely a dát tapety.

martt
12. črc 2021

@bara88 Hele znám spoustu školek, ktere mají "blbou" dobu otevření. Jedná ma az od půl osmé do pul třetí , dokonce znám školku, která je státní a ma otevřeno jen do dvou. Vim, ze z toho byla kamarádka nešťastná a musela čekat rok než ji vzali dítě do jiné školky, kterou má 20 km od baráku.

aneta_v
12. črc 2021

Aha, tak proto je Praha nejbohatší město v republice, nikdo tam nemaká a živí je zbytek obyvatelstva, to bude ono!

@zelenaesmolda Tipuju to stejně

zelenaesmolda
12. črc 2021

@aneta_v zivime je my Ostravaci :D

te_reza
12. črc 2021

V potaz brán nebude a když vás někdo napráší, budeš v prdeli. Protože těžko budeš vysvětlovat, že tam je "jen jako" nebo jak to máte

letalnica
12. črc 2021

Na poště se třeba dělá od sedmi. Není potřeba úplně slyšet, ale bohužel je potřeba umět makat...

aneta_v
12. črc 2021

@letalnica to pani určitě umí, protože neni z Prahy 😁

knuffel
12. črc 2021

Tyhle všechny paní chytré asi netuší, že částečný úvazek se shání dost blbě, navíc s takovým zdravotním omezením...
Pokud kámoš dá dohromady byt a vypadne, u mě cajk.
Hodně štěstí, tohle není jednoduché.

annasmyckova
12. črc 2021

já vím, že to troll není... Pokud jsi zdravá, tak zkus darovat plazmu nebo krev, nějakou malou kačku to taky do rozpočtu přinese. Kamarád by měl taky něco přispívat, asi toho nedělá zase tolik, aby to pokrylo jeho náklady (jídlo, elektrika, voda...). Co ranná péče, nepomohla by vám sehnat dobrovolníka aspoň na někdy v týdnu? Mrkni sem, jestli by nestálo je oslovit https://nautis.cz/cz/sluzby-nautis

zelenaesmolda
12. črc 2021

@annasmyckova
Jak to vis?
Jediny kdo tohle muze vedet je sam autor

letalnica
12. črc 2021

@annasmyckova Krev se teda naštěstí ještě daruje zadarmo, jen za slevu na dani pro pracující, plasma už se bohužel prodává.

annasmyckova
12. črc 2021

@zelenaesmolda i když je anonymní, má svůj projev. Už jsem na její diskuze narazila na jiném fóru. Není to krátkodobé, řeší problémy už delší dobu...

drep
12. črc 2021

@letalnica já jsem ta poslední, kdy by obhajoval nějaké netáhlo, ale pokud má zaměstnání a škola stejnou otevírací dobu, tak jsi trochu v řiti. Protože prostě těžko budeš ve stejnou chvíli předávat dítě ve školce a zároveň pracovat. Taky pracuju od sedmi a dcera taky bude nastupovat do školky, která otevírá v sedm. Probrala jsem to s šéfem, že ač jsou obě instituce blízko od sebe, prostě nebudu v sedm převlečená na pracovišti, šéf řekl, že na to sere pes (protože má málo lidí, natož zkušených). Ale dělnici/pošťačce/prodavačce takhle asi nikdo vstříc nevyjde. A chápu, že to může dost blbě řešitelný problém.
Kamaráda nikdo řešit nebude, pokud o něm nebude vědět. Pokud to někdo udá na sociálku, pak to řešit budou.

letalnica
12. črc 2021

@drep Tak zrovna pošťačka může běhat s dítětem, děláme to tak všechny 🙂 U nás teda byla školka od půl sedmé, ale pravda, jsem z Prahy. Takže první a druhý rok - běhání s dítětem do večera 🙂

zelenaesmolda
12. črc 2021

@letalnica jakoze postacka bude tahat decko po venku v lijaku nebo v mraze trrba nekolik hodin?

bara88
12. črc 2021

@annasmyckova víš to jistě jo a že se krev daruje za peníze to víš taky jistě?🙂