Návrat do ČR. Dostala bych nějaké příspěvky než malou vezmou do školky?

anetaneta
5. čer 2022

Ahoj, nevite nekdo jak to probiha kdybych se chtela vratit do CZ? Momentalne jsem v Nizozemsku a porodila jsem holcicku, bude mit skoro 4 mesice. Momentalne do startu penize mam. Ma otazka zni, jak by to probihalo v Cechach? Dostala bych nejake prispevky do doby nez malou vezmou do skolky a ja mohla do prace? Dekuju moc za odpovedi

tasimia
5. čer 2022

@anetaneta myslim, že máš nárok na rodičovský příspěvek, ale nejsem si jistá ;). Každopádně kamarádce se narodilo dítě v Německu a bere. Takže..

rebe
5. čer 2022

@anetaneta Pokud se vrátíš do ČR a budeš tu bydlet, budeš mít nárok pobírat rodičovský příspěvek.

zelenaesmolda
5. čer 2022

@anetaneta
musis dolozit ukonceni prac.pomeru v NL,ockovaci prukaz ditete a to,ze ma tady pediatra.Pak taky po tobe budou chtit,ze mas zaplacene odpady protoze chteji vedet,ze tady opravdu bydlis.

rebe
5. čer 2022

@zelenaesmolda To není tak docela pravda, zrovna pro placení odpadů zpravidla stačí mít v místě trvalý pobyt, pro nárok na rodičovský příspěvek je potřeba doložit skutečné bydliště. Což jde třeba zrovna tím potvrzením o registraci u pediatra, nájemní smlouvou, ale i čestným prohlášením. Očkovací průkaz kvůli tomu rozhodně předkládat potřeba není, to je součást zdravotní dokumentace, do které žádnému úředníkovi nic není. Ukončení pracovního poměru je samozřejmostí, musí mít zdravotní pojištění v ČR, tudíž to holandské musí zrušit.

anetaneta
autor
5. čer 2022

Zdravim holky. Ukonceni pracovniho pomeru? Ja nepracuji uz pres rok. Ztratila jsem zamestatni hned co jsem otehotnela. Takze od te doby jsem bez prace, skoncila mi zkusebni doba a uz mi ji kvuli tomu neprodlouzili.

zelenaesmolda
5. čer 2022

@rebe
no,musis dolozit to skutecne bydliste coz se mimo jine da dolozit tim zaplacenym odpadem.Po me to chteli.

rebe
6. čer 2022

@zelenaesmolda Jak kde, já platil odpad celých pět let, co jsem žila v zahraničí, protože jsem vy bytě měl trvalý pobyt. Ale chci říct hlavně to, že to, že po tobě něco chtějí, neznamená, že jim to musíš předložit. Po mně chtěli výpis z účtu, aby bylo vidět, že tady nakupuju, výpis ze zdravotní dokumentace dětí, aby bylo vidět, že tady chodí k doktorovi. Naprostá šílenost. Odmítla jsem, dala nájemní smlouvu a čestné prohlášení - a stačilo to.

rebe
6. čer 2022

@anetaneta Tak doložíš to. Musíš prostě nějak doložit přerušení vazeb v zahraničí a to, že bydlíš tady. Což je v principu zdravotní pojistka, potvrzení o registrace u lékaře, nájemní smlouva, ...