Po RD tři měsíce do 2. porodu, mám nárok na příspěvek?

evelinkapc
2. říj 2015

Ahoj holky mám dotaz,momentálně jsem na rodičovské ale v lednu mi končía v květnu budeme mít druhátko...No a moje otázka zní jestli budu mít ty tři měsíce do porodu nárok na nějaký příspěvek nebo něco nebo budem muset být jen z manželova platu a druhá otázka jak to bude u druhátka s rodičákem,jestli se to bude průměrovat z manželova platu a jestli můžu nastoupit před porodem na mateřskou a pak rodičák nebo jak to chodí? Děkuji moc moc za odpověď 🙂

fifina86
2. říj 2015

Asi základní otázka - jsi stále v zaměstnaneckém poměru?

blahova_andrea
2. říj 2015

zajdi na úřad a sniž si částku rp, kterou pobíráš, aby ti to vycházelo do porodu nebo mateřské. co se týká dalších otázek, tak jestli budeš mít mateřskou nebo ne záleží na tom jestli jsi zaměstnaná nebo ne. měla jsi mateřskou u prvního dítěte? pokud ano a tvůj pracovní poměr trvá a budeš navazovat mateřskou plynule na rodičovskou, tak budeš mít mateřskou stejnou jako minule. pokud jsi neměla mateřskou, nebudeš ji mít ani teď. výši dalšího rodičáku si pak můžeš volit pokud dodáš papíry o příjmu od manžela. rozhodnutí o výši rp můžeš měnit každé tři měsíce 😉

evelinkapc
autor
2. říj 2015

U prvniho jsem mela materskou ale zamestana uz nejsem

evelinkapc
autor
2. říj 2015

A jinak dekuji 🙂

fifina86
2. říj 2015

@evelinkapc tak pak buď protáhnout rodičovský příspěvek nebo na naschopenku. Každopádně na mateřskou nárok nemáš, výši rodičáku si budeš moc volit v případě, že manžel splňuje podmínky.

blahova_andrea
2. říj 2015

@fifina86 když není zaměstnaná, tak nemůže na neschopenku, ne? 😉

blahova_andrea
2. říj 2015

@evelinkapc prodluž si rodičák do porodu, po té začneš pobírat rodičák na další dítě

evelinkapc
autor
2. říj 2015

jo děkuji

impipi
2. říj 2015

Myslím, že můžeš jít i já pracak, kde můžeš zadat o podporu v nezaměstnanosti a pak na neschopenku 6tydnu před porodem a 6 týdnu po porodu..

blahova_andrea
2. říj 2015

@impipi mě tedy přijde jednodušší si natáhnout o tři měsíce rodičák než se hlásit na pracák a přidávat si papírovací starosti

j.a.n.i
2. říj 2015

@blahova_andrea Jednodušší možná jo, ale zas kvůli cca 3600,- za měsíc ty papíry klidně vyplním...

blahova_andrea
2. říj 2015

@j.a.n.i no mě osobně by bylo blbý jít se registrovat s břichem mezi uchazeče o zaměstnání, když je jasné, že práci nesháním a jen čekám na porod. mě by to upřímně ani nenapadlo.

luciina
2. říj 2015

@blahova_andrea Rozhodně nebude první ani poslední. A proč by neměla jít? Nárok na podporu má.

blahova_andrea
2. říj 2015

@luciina jo tak to netvrdím, první ani poslední jistě nebude, když půjde. to je jasné.

xpila
2. říj 2015

@fifina86 Na neschopenku nárok nemá, když není zaměstnaná.

@blahova_andrea Je to celkem běžný 😉

@impipi Na žádnou neschopenku nepůjde, i když bude hlášená na pracáku, na tu nemá nárok.

@luciina Tak třeba proto, že registrace na ÚP (a tím i podpora) je pro ty, co hledají práci... Ale je to naprosto běžný.

j.a.n.i
2. říj 2015

@xpila Zas na druhou stranu, proč by těhotná nemohla hledat kancelářskou práci, která by nadále šla dělat z domova 😀 jo, to že ji na UP nepotká je už věcí druhou...

xpila
2. říj 2015

@j.a.n.i Tak to je jasný, ale víme, jak to povětšinou je 😀

j.a.n.i
2. říj 2015

@xpila To jo, ale pořád je mi milejší tohle, než těhotná, která nezbytně nutně potřebuje neschopenku hned jak objeví // na testu.

xpila
2. říj 2015

@j.a.n.i Tak s tím naprosto souhlasím!

no_title
3. říj 2015

neschopenku můžeš dostat pokud si budeš platit dobrovolné nemocenské pojištění - to je nyní max 115,- za měsíc. Ta nemocenská je almužna, ale aspoň něco. Mateřskou už nestihneš, ta se dostává po 9 měsících, ale nemocenská se dostává dřív, za jakou dobu, to už musíš asi zavolat na sociálku a poptat se.

j.a.n.i
3. říj 2015

@no_title No, na nemocenskou je nárok po 3 měsících, ale na to aby si ji mohla platit by musela mít ŽL, nejde si ji platit jen tak bez ničeho.