Ahoj,chystáme se v létě do Tater, máme vybrané krásné ubytování s jídlem V srdcí Vysokých Tater. Ale teď ve mě hlídá to, zda to naše malá zvládne? Je to přeci jen 8 hodin v autě a ona je neposeda, celkem i dost zlobivá. Na procházkách venku zdrhá, neposlouchá. Jedeme za 6 měsíců, to jí budou skoro 3 a snad už se s ní bude dát domluvit.
Chci se jen zeptat, nějaké tipy,jak to zvládnout? Bude jí to tam vůbec bavit? Jak daleko cestujete s dětmi?
Neteř jela do Chorvatska a potom asi půl roku rvala,když měla jet někam autem...
My letos poprvé jeli do Chorvatska s 2 a 1/4 holčičkou. Cestu tam jsme kouskovali max na 300km denně. Zpátky se nám to povedlo nadvakrát. Nechala bych si v záloze možnost někde cestou zastavit a přespat, kdyby to bylo neúnosné. Ale myslím, že ve 2,5 už se to celkem dá. Tablet jsme cestou zpět použili asi jen na poslední hodinu, koukalo se z okna a povídali jsme.
Jezdime takoveto dlouhe cesty od doby, co male byl necely rok, napr. 2x Chorvatsko atd., je taky velmi neposedna a ziva a vzdy jsme ptoto dosud volily cestu pres noc. Vetsinu prospi, rano napr. 2 hodiny nejaka pauza, jidlo, kratce se projit, pohadky na dvd atd. Pokud ale jedeme vic nez 2 hodinyv tahu, tak zacne byt neklidna a protivna, takze se dopredu snazime vse nejak naplanovat a vyhnout se tomu.
Jezdime do Tater vlakem a to je v pohode protoze tam muze triletak (driv dvouletak) pobihat atd. 8 hodin pripoutanej v aute je mazec. Syn je klidas ale nad dve hodiny to fakt v autosedacce nedava. Pokud potrebujete auto s sebou doporucuju si zaplatit (a vcas zarezervovat!) autovlak, nejlevnejsi to neni, ale do rozpoctu na dovolenou by se to snad vejit mohlo.
A co někde v půlce cesty přespat? Nepočítej s tím, že se s tříletým dítětem už domluvíš 🙂 Největší záchrana je tablet a na tvém místě bych pracovala na tom, aby mi venku nezdrhala a poslouchala mě, protože to je dost nebezpečné a při cestování dvojnásob.
To se neda pausalizovat, je dite a dite. Hodne obecne receno, pokud netrpi v aute na nevolnosti, kdyz vezmete ohled na vek a delku cestu, budete casto stavet, naopak v dobe spanku pojedete nonstop a pridate nejakou zastavku, kde se bude moc opravdu vyradit, neni duvod aby nezvladlo jakekoli dite delsi cestu 😉 a pro sychr a stav nouze doporucuji zabalit neokoukane hracky / knizky.
S tříletou bych se nebála vůbec. Jezdíme s oběma dětma na dovolenou v létě vždy kolem 10-12h a vyjíždíme vždy kolem půlnoci, aby co největší část cesty prospali. Loni měl prcek 11m a starší necelé 3 roky a jeli jsme 12h do Dolomit. O starší jsme nevěděli - dívala se na tablet, jedla nebo si hrála s albi tužkou apod., s prckem to bylo náročnější. Ale vyjížděli jsme, ať toho co nejvíc naspí v autě a pak dělali zastávky u benzinek s nějakým dětským koutkem apod.
Jeli jsme do Tater s tříletým synem a úplně v pohodě, buď si hrál nebo spal, když bylo potřeba, tak jsme zastavili.
@miska3101 To záleží na dítěti. Dnes je moderní na děti nebrat ohledy a jezdit od půlroka do Chorvatska apod. Co člověk to názor. Nicméně nepočítejte s tím, že za půl roku nějak dozraje, bude to cca stejné, možná o chlup lepší než teď, ale o moc určitě ne. Určitě se Vám cesta tak o 2 hodiny protáhne, zastávky budou potřeba.
Když mě bylo 2,5roku,jeli jsme starou škodovkou z jižních čech na Slovensko,kousek od Trenčína. Tablety nebyly a zvládlo se to 😉to zlobeni jsem si vybrala tam a nepozorovaně zdrhla 7lidem 😂byla jsem hroznej pruzkumak
@miska3101 každé dítě je jiné. My s dětmi jezdíme od miminek, i dlouhé trasy (CRO, IT, SVK) a nikdy problém nebyl. Je dobré si to nějak časově rozumně naplánovat, aby cesta případně zahrnovala i spánek. Když to děti nebo okolností vyžadují, tak udělat přestávky. Naši ač jsou taky akční, tak cesty zvládají v pohodě, obvykle jedeme na jeden zátah s dvěma přestávkami, podle délky. Ale nebála bych se toho. Našich spolehlivě zabaví video, pohádka, nebo Nintendo Switch, které už můžou hrát taky ve dvou
Můžete jet na noc a dítě to prospí 🙂 a doporučuji, z osobní zkušenosti, do Tater autovlakem. Všichni jsme se ve vlaku vyspali a v Tatrách jsme byli svěží na výlety hned od začátku 🙂
@leilinka1234 Mohla bych vědět na kolik autovlak vyjde?
@miska3101 já se omlouvám, už nevím, lze to zjistit na stránkách ČD. Co ale vím jistě, že nám to za ty peníze fakt stálo 🙂 o moc dražší to nebylo... Když si člověk spočítá naftu/benzín co ušetří...
Zkusila bych také zjistit ten autovlak. 🙂 Pro dítě to může být super a i pro rodiče, než se stresovat.
Asi záleží, jak je které dítě zvyklé, naše moc zvyklé není, dvouhodinové cesty jí bohatě stačí. Většinou cestujeme na spánek, případně jeden sedí vzadu a rozptyluje dceru. Když musím sama, tak zpívám, pouštím rádio... No, hlavně zpívám. :D A hračky, ty to jistí. Má speciální jen do auta, aby se neokoukaly. 🙂
Naše nejdelší cesta s dětmi autem byla dolů do Barcelony a odtud trajektem na Mallorcu. Dětem bylo v té době 3, 4 roky a v té době nejmladšímu 4 měsíce... Cestu zvládli krásně. Jednu noc jsme přespávali na jihu Francie.
Záleží jaké máš dítě, každé je jiné. Náš téměř dvouletý zvládá v pohodě jízdu autem, ale já bych volila jet v noci, i s našim malým bych jela v noci. Já si neumím představit 8 hodin jet přes den a počítej že to může být víc než 8 hodin.
naše je zvyklá cestovat od mala, postupem času je to podle mě jednodušší a jednodušší. V záloze jsou knížky, hračky a při nejhorším tablet s pohádkama. Jela jsem s ní i sama 600 km do Slovinska v ultra pařáku a taky jsme to zvládly. V Chorvatsku už jsme taky byli 2x. Ale je to kus od kusu, záleží zda jsou s cestováním v pohodě od mala...
My jeli na Sardinii autem se sedmimesicnim... S rocni dcerou do Itálie, ve dvou letexh 8 h let do karibiku, ve trech letech peocestovala s nami spanelsko pet tydnu v aute.... Otázka je, jak zijete vy, dite se prizpusobi rodine. Pokud je to ale prvni takto delsi cesta, tak naplanujte na cely den ( přerušit napr. 2 h procházkou, jinak s sebou hodne her, hracek, omalovánky, audio pohádky na poslouchani).
Jet v noci (pokud je jistota, ze bude spat...nebo autovlakem 😉 Nase mladsi by urcite zvracela a plakala a starsi by to asi s prestavkami dal, ale prvni den by byl urvanej...
@miska3101 ahoj také cestujeme autem sice ne tak daleko a dlouhou, ale i tak to malí úplně nesnášel připoutaný v sedačce byl horor 😱 zakoupila jsem DVD do auta pouštíme pohádky stažené oblíbené písničky co má rád a je klid.
Dlouhe cedty s malymi detmi jsme jezdili na noc. Úplně v pohodě. Vyrazite v 8 vecer a nad ranem tam jste.
já bych nejela. hledám dovolenou do max. 3 hodin cesty autem a i tak děláme dvě, tři přestávky... děti si dovolenou užijí všude,tak nač je trápit dlouhou cestou...
My jsme jeli se synem na Rujánu, celou noc a další den v poledne jsme byli na místě. Syn to zvládl naprosto v pohodě. Líp než já, protože mi bylo půl cesty blbě. On to většinou prospal. Do Tater, do Rakouska atd. jezdíme běžně od doby kdy se narodil, je zvyklý.
@miska3101 zvládnou se to dá, ale bude to o nervy 😁 počítala bych s tím, že to nepojedete 8 hodin, ale klidně 12 nebo dýl.
Dělat často zastávky i delší, najít cestou něco zajímavého. Do auta vzít nové hračky, knížky a v záloze mít telefon, tablet s pohádkami. Nebo pohádky do rádia.
Popřípadě zvážit cestovat na noc.