Dobrý den, pojedeme na dovolenou do Chorvatska, dcera má pas platný, ale fotila se, když byla roční plešaté mimčo a teď jsou jí 4 roky a má dlouhé vlasy. Proto bych se chtěla zeptat, zda je potřeba vystavit pas nový nebo máte zkušenosti, že na to policisti na hranicích nehledí?
Zatím zvažujeme, kudy pojedeme. Jestli přes Rakousko nebo Maďarsko.
Děkuji
@san33
Pas ale tim padem platny neni,musi si drzitel pasu byt podobny.Pokud se vyrazne zmeni podoba tak se pas stava neplatnym.
Vyrizeni pasu stoji stovku,proc ho nevyridite?
má si být podobná,já bych neriskovala
Doklady jsme dětem pořizovali hned po sestinedeli, takže když si přestaly být podobne, vyměnili jsme je. Do Chorvatska stačí občanský průkaz a zhotovení pro děti stojí tusim 50 Kč?, tak proč riskovat.
Ma si být podobná, právě proto se doporučuje u malých dětí měnit pas co 2 roky.
@san33 Muž byl teď s dětma v Chorvatsku, jeli autem přes Slovinsko a pasy ukazovali jen na hranici se Slovinskem při návratu.
@betelgeuzz Od nás si je brali při příjezdu do té jejich kukane a koukali na to docela dlouho, ptali se na Enter Croatia i na testy/ockovani.
@felixfelicis u nich nic, testy, očko - nikoho to nezajímalo.
@betelgeuzz Vím, že už to tu psalo víc lidí, že nekontrolovali nic. Ale spolehej na to, když nemáš všechno vporadku🤷♀️ My pak měli i vojáky na hranicích mezi Rakouskem a Slovinskem (při odjezdu), asi cestujeme v nějaké divné dny nebo co 🙂
Letos jsme byli v Chorvatsku a v Itálii v Dolomitech, obě děti mají pasy, když jim bylo půl roku - jeden má 4 druhý skoro 3. Na hranicích nikde nic neřešili.
Teoreticky to máš měnit, ale prakticky to nikdo na hranicích u dětí neřeší.... I tak je málokdo podobný své pásové fotce. Proto pro děti se dělá pás jenom na 5 let.
Jako malá jsem vždycky měla pás, a měnila jsem ho jenom k datu platnosti).
Spíš u dospělých se to řeší
@san33 Už to je nějaký rok, ale my jsme se tenkrát rozhodli na rychlo jet do Polska pasy jsme nekontrolovali, protože jsem předpokládali, ze nás kontrolovat nebudou. Jenže měli zrovna nějakou akci a stopli nás. Mladší si nebyl v pasu podobný tak nás otočily zpátky, ze nás nepustí. A ještě jsme čekali než si pořádně ověří, ze patří opravdu k nám. Takže z mé zkušenosti bych pás vyměnila.
Ja jsem letos s detma 2x letela, pasy kontrolovali vzdy a nikdo nic nerekl. Syn se fotil v 6m a ted je mu 3,5. Proste podobni si jsou, jde o rysy obliceje, ne vlasy.
Stejně je zvláštní, jak to v různých zemích funguje různě. Já žiji ve Francii a obě děti mají francouzsky pas/občanku. A když jsem se ptala přítele, po jak dlouhé době měnit, tak vůbec nechápal co tím myslím. Tady totiž změna vizáže není důvodem ke změně dokladu. Doklad můžete změnit jen v případě, že se změní údaje jako jméno či bydliště. Podotýkám, že i malé děti mají pas rovnou na 10 let. Takže pokud pas neztratíte nebo se neprestěhujete, tak klidně 10 leté dítě může mít doklad s fotkou, kde mu byl měsíc. Nehledě na to, že oni tam píšou i barvu očí a výšku, takže to 10-leté dítě tam bude mít třeba 55 cm a modré oči, i když už má oči hnědé a měří metr třicet. 😀 jako absolutně nechápu, ale potvrdila mi to i úřednice. Kluk má občanku s fotkou, kde mu byl měsíc a půl a pas fotkou, kde mu byl rok a půl. Holka má oboje s fotkou ze třech měsíců. No jsem hrozně zvědavá, co budou říkat v Česku na letišti za takových 5 let a víc. 😀 jedině bychom se museli přestěhovat, abych mohla doklady změnit.😀
@san33 to si neni po obliceji podobna,ani kdyz ji stahnes vlasy do culiku?
Přidám jen takovou vtipnou poznámku. Je to asi pět let zpět, kdy moji kamarádce volala maminka spolužáka syna me kamarádky, jestli by ji nepujcila do Chorvatska jeho pas, že jejímu synovi propadl a ti dva jsou si dost podobni 😂😂😁😁😁
Už jsem to někde psala na stejný dotaz. Dítě si má být podobné. Na desetitisíce kontrol se nic nestane a projdete. Ale... Znám případ paní, která takhle zůstala viset na hranicích v cizině, už nevím, co to bylo za stát, oddělili jí dítě od zbytku rodiny a řešilo se, zda skutečně je jejich, protože na fotce mu bylo 5 měsíců, ale v reálu 5 let. V té době zrovna proběhl někde únos dítěte do zahraničí a hodně se přejezdy dětí hlídaly v rámci mezinárodních úmluv, které mají právě únosům do zahraničí bránit. Fakt to nebylo nic příjemného, pro dítě celkem šok, oni se horkotěžko domlouvali. Nakonec se to vyřešilo, ale pár hodin to trvalo. Takže otázka, zda to někdo někdy řešil, není moc na místě, dostaneš stovky odpovědí, kdy to prošlo bez potíží. Ale chceš kvůli pár korunám a času na úřadu riskovat, že budeš zrovna ten případ, kdy to bude někdo na hranicích řešit? Já teď kvůli tomu nechala holce měnit občanku, protože si podobná fakt nebyla.
Jezdime po Evrope kazdy rok krizem krazem, deti maji x let stare obcanky, kde si davno nejsou podobni a nikdy to nikde nikdo neresil... Maximalne kouknou z dalky z kukane pres okno do auta, kolik tam tech deti mame. Aby porovnali fotky s jejich podobou mi pripada jako scifi.
@malanoha presne, totalni utopie, navic kdyz je to dite tvoje a nikoho ciziho nepasujes, tak i kdyby meli pochybnosti, vzdycky to ukecas. nas dokonce nechali nastoupit do letadla aniz by videli manzela nebo jeho obcanku, protoze byl zrovna na WC a davali jsme vse hromadne jako skupina 😂
Jinak kdyz mi bylo 12 a segre 11 tak nas nechteli pustit do Tuniska, ze vypadame zase az moc podobne jedna druhe 😄 vim ze s tim byly nejake potize na letisti, asi jsme se Tunisanum zdaly jak vejce vejci, prestoze jsme nebyly 😉
@malanoha
kdyz jsem naposled letela do UK tak si malou v kocaru prohlizeli a porovnavali jestli je to opravdu ona na fotce v pase
My teda mame jeste vsichni stejne prijmeni.. Tak mozna taky proto nase doklady nikdo moc nehroti.. Nováková nejspis nepašuje maleho Nováka, že.. Treba deti s jinym prijmenim se resi vic.. Teda to je jenom moje hypoteza..
@malanoha
Resi se to pak vic,mela bys mit RL u sebe a pokud nejsi rodic nebo jsi jeden z rodicu tak souhlas druheho rodice s vycestovanim
@san33 ano, nechala bych udělat nový pas. Je to kontrola subjektivní, s největší pravděpodobností v pohodě projedeš tam i zpátky s tím,že pas ani nevytáhneš.. ale nikdy nevíš, jestli zrovna nenarazíte na někoho kdo má špatnej den nebo je moc aktivní.. odstaví vás vedle a vy se tam s dětmi budete "bavit" nějakou tu hoďku než to všechno ověří. Když už vás budou mít stranou, tak si řeknou,že se kouknou co tak nějak vezete a při představě že ten Tetris co mám v kufru někde na hranicích přerovnávám.. to jdu do mdlob🤦🏻
Aktuálně jsme v Chorvatsku, doklady si nikde na hranicích nevzali ani do ruky, jen otráveně mávali, že máme jet... 😁
@san33 tak určitě bych to neriskovala. Ja jsem policista s opravdu bych váhala. Doporučuje se doklad měnit cca co rok dokud se výrazně meni