Těhotenství a dovolená na PN

blueangel2
30. kvě 2018

Ahoj,jsem těhotná,s přítelem a jeho rodiči máme zamluvenou dovolenou v Chorvatsku na týden začátkem září,bohužel jsem na PN,ale ptala sem se dr.jestli by bylo možné jet,jeho odpoved zněla,že ne,ze jakmile jsem na PN tak to nejde kvůli kontrolám,je tu někdo kdo má stejný problém a máte v plánu risknout dovolenou?😬

lmartinkova85
30. kvě 2018

@blueangel2
Vím ze se to děla tak, ze se změní místo pobytu, ale i tak tam musíš dodržovat vycházky...nevím jak to je když jedes do zahraničí.... s tím nemám zkušenost...letos taky nikam nejdem, taky mám nemocenskou kvůli tehu 😔

eliesch1
30. kvě 2018

V lednu jsem zaplatila dovolenou v Chorvatsku v únoru jsem zjistila ze jsem těhotná a měsíc zpět jsem to cele zrušila to ze jsi na PN je jedna věc a druhá věc je, ze te nikdo nepojisti, takže kdyby jsi tam měla nějaký problém a musela do nemocnice tak ti to nikdo neproplati..a nevim jak mas jet jestli autem autobusem ale cesta autem urcite není vhodná do Chorvatska..

letadylkokane
30. kvě 2018

@blueangel2 tak bud jsi natolik nemocna ci mas tak velke riziko, ze musis cerpat PN a zadne cestovani tedy neprichazi v uvahu (tedy nechapu, proc se ptas), nebo ti nic neni, jen se ti nechce delat, a tak ses hodila marod. PN tedy zneuzivas... Doufam, ze se pletu a ze mas k cerpani PN vazny duvod. A ze samozrejme nepojedes na dovolenou, kdyz se ti vsichni skladame na davky.

lmartinkova85
30. kvě 2018

@letadylkokane
Záleží....mě třeba kvůli riziku v praci poslali na nemoc....takže jsem zdravá schopna pracovat ale ne v takových podmínkách jaké jsem měla v práci, bohužel mě přeložit jinam neslo...taky jsem naštvaná ze sedím doma na vychazkach ale co uděláš... nic. Hold jsme chtěli miminko
To ze je paní v tehu na nemoci nemusí přece znamenat ze se ji pracovat nechce nebo ze má ležet doma.

1772
30. kvě 2018

@letadylkokane Souhlas. Tyhle dotazy taky nechápu. Z důvodu nemoci lze včas dovolenou vždy stornovat. A pokud o nemoc nejde, lze si vzít v práci klsickou dovolenou. Taky mám občas pocit, že tyto dotazy jsou provokačka.

lv
30. kvě 2018

PN - pobyt ti změní lékař po zvážení stavu (jak kdo, i jim hrozí zkoumání, proč nemocný nemá trávit čas v klidovém režimu), mě to za rok nemoci byla ochotná změnit 2x na víkend, a to jsem nemusela ležet) a to jen v rámci ČR. Zahraničí povoluje lékařská posudková komise, pokud by to mělo mít přínos na zdravotní stav, rekreaci nepovolí.
A k dotazu, no ano, 3 dny jsem riskla.. v ČR.

1772
30. kvě 2018

@lmartinkova85 Vím, že to nebývá jednoduché prosadit si v práci svoje práva, ale nemohu si přece stěžovat, že jsem si právo být doma s plným výdělkem neprosadila a že mě zaměstnavatel poslal na PN. Raději bych tohle vůbec veřejně neřešila, PN z důvodů špatných pracovních podmínek je prostě nelegální.

zdenkaklok
30. kvě 2018

@blueangel2 Ano je to kvůli kontrolám, takže pokud to někdo bude vědět, že jsi jela na dovolenou a příjde ti schválně kontrola, tak budeš mít problém. Přehlásit místo pobytu asi nepůjde, do zahraničí to asi nepůjde a když uvidí, že je to nějaký hotel v Chorvatsku, tak to asi nemocenskou nepotřebuješ.

iva_kucerova
30. kvě 2018

@letadylkokane nevím, proč by těhotná nemohla být doma, když je jí prostě blbě a nevidim v tom zneužívání dávek, od toho jsou jiný. Stačí třeba riziková práce

letadylkokane
30. kvě 2018

@iva_kucerova protoze tehotenstvi neni nemoc. Trpela jsem celodennimi nevolnostmi az do pateho mesice, zhubla jsem dost kil. Jsem osvc, platim si dobrovolnou nemocenskou, presto jsem zvladla delat az do porodu, a to na hodne narocnych zakazkach. A nesla jsem na PN, protoze by mi to bylo maximalne trapne. Nevolnosti fakt nejsou duvodem PN, to by v tyhle zemi pulka zenskych nedelala. Spis mam pocit, ze se proste holkam nechce delat. A kdyz ji podnikatel a potazmo my vsichni zaplatime valendu, proc by toho nevyuzila, ze? :-/

jesterkax
30. kvě 2018

Ahoj, ja jsem byla cele těhotenství na neschopence, měla jsem rizikové povolání, ale cítila jsem se v pohodě. Byla to hrůza dodržovat vycházky, hlavně když bylo venku krásně... vždy jsem je ale dodržela přesně na čas. Jednou jsem se zapomněla v nákupním centru s manželem a už jsem měla lístek ve schránce... blbá náhoda ☹ takže pak to bylo spousta vyřizování a nervů... při druhém těhotenství a neschopence už jsem byla pořád doma, a nikdy nikdo nepřišel.....takže prostě buď budeš mít štěstí a nikdo nepřijde, nebo bohužel smůlu.. udelej to jak to cítíš.

jesterkax
30. kvě 2018

@letadylkokane trochu ucty k těhotnym! Já jsem možnosti neschopenky využila v každém těhotenství, a nikdy bych nedělala když nemusím! Kolikrát za život je ženská těhotná??? Jsou jiný lidi který okrádají stát a to ve velkým... Takže klidek... zakladatelka chtěla poradit, když nechceš dat radu, tak mlč! Žádná těhotná není na takový blbý poznámky zvědavá.!!!!

snowbee
30. kvě 2018

@letadylkokane ja vy muzete nekoho odsuzovat, nevite v jake je pani situaci. Vas tady take nikdo neodsuzuje, je to vase vec, ze jste delala narocne zakazky, ze jste nesla na pn, protoze vam bylo spatne. Kazdy ma narok jit na pn, vsichni si platime socialni a zdravotni a nekdo na pn nebyl cely zivot... A prdet do gauce, no to muze opravdu napsat jen osoba, ktera si o sobe asi dost mysli... Neumim si predstavit jak resuscituji pacienty s brichem, prenecham tuto cinnost dalsim holkam, a ze me sefka nemela momentalne, kde preradit je jeji rozhodnuti. Takze nehazte vsechny do stejneho pytle... To je ubohost.

letadylkokane
30. kvě 2018

@jesterkax koukam, ze jsem tala do ziveho, coz? Tehotni si, jak chces, ale necil se, kdyz se mi nelibi, ze ti musim PN spoluhradit. Jsem presvedcena o tom, ze koho prace bavi a naplnuje, pripadne vi, jak tezke je vybudovat firmu, by tohle nikdy neudelal.
@snowbee mas moznost se nechat preradit na jinou praci ci byt doma za sto procent mzdy. Ale proc chodit na PN? Ta je urcena pro nemocne.

Ano, myslim si o sobe celkem dost. Protoze dost umim, ve svem oboru jsem dobra, prace me bavi. A docela dost jsem si navic jeste vedoma, kolik takove flakani damicek s rucickama dozadu stoji. Tim nerikam, ze hovorim o tobe.

jesterkax
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
elwe
30. kvě 2018

@letadylkokane pokud jsi zvládla pracovat při celodenních nevolnostech, tak jsi buď superžena, nebo ty nevolnosti zas tak hrozné nebyly. Já si taky myslela jak budu pracovat a chodit do školy, že nevolnosti nejsou důvod abych to nedělala, ale když jsem za dvě hodiny v práci nebyla schopná udělat vůbec nic, tak jsem zjistila, že to vážně nemá cenu a byla jsem ráda, že jsem zvládla aspoň občas chodit do školy a nemusela přerušit. Těhotenství sice není nemoc, ale má všechny příznaky nemoci a když celodenně zvracím, tak taky nejdu do práce.

dominikaromanova
30. kvě 2018

@blueangel2, řešilo se to zde nedávno.

Já jako fakt nevím, proč ženské vůbec lezou na neschopenku, když si chtějí jezdit po dovolených. Jdete makat a jeďte si pak kam chcete, jestli jste na rizikovém sedte doma na zadku a nezneuzivejte dávky. Toto mě fakt dokáže tak nas.... Hlavně, ze na jednu menšinu se nadává jak dávky zneužívá, ale toto je to samé a skoro žádná se nad tím nepozastavuje, blíží se léto a řeší se to zde každou chvíli.

Ostatní příspěvky krom úvodního jsem zatím nečetla.

journals
30. kvě 2018

Ale ono nejde o nejake nevolnosti. Bud je dotycne zle a z toho duvodu nepracuje (a nejede na dovolenou) nebo to zas tak spatne neni a nema na PN co delat. Souhlasim s @letadylkokane at si je klidne doma, ale na dovolenou by nemela ani v ramci CR natoz v zahranici. Tyhle dotazy opravdu jsou provokativni

journals
30. kvě 2018
letadylkokane
30. kvě 2018

@elwe nejsem superzena, jen nejsem zvykla marodit. Blbe mi bylo festovne, ale neslo to jinak, tezko bych rekla zakaznikovi, ze na nej kaslu, protoze je mi blbe. To bych asi brzy skoncila bez kseftu. Kdyz jsi na volne noze, tvoje jmeno je tvoje znacka a o tu musis pecovat. A kdyz vidim, ze mnohdy jde i to, co zamestnanci uz povazuji za duvod k nastupu na PN, je mi smutno. A jeste smutneji mi pak je, kdyz z ust techto zamestnancu, kteri maji ruce dozadu, slysim, jaci jsme my, osvc, zlodeji a ze neplatime tohle a tamto.
Prdlajs.

zikisek
30. kvě 2018

souhlasim s holkama, buď jsi na PN a nemáš v Chorvatsku na dovolené co dělat, a nebo jdi makat! Pokud je ti tak zle, že nejsi schopná fungovat a máš PN, pak nejsi schopna jet ani do Chorvatska na dovolenou! Tohle zneužívání je k vzteku!

evakaspar
30. kvě 2018

Ano bohužel, letos nikam jsem taktéž v PN. Stejně si nedokážu predstavit že bych v mém stavu jela tisíce kilometrů a pod.... Nedala bych to fyzicky 😱 Jsem ráda že jsem ráda. 30tt a malá už naléhá hlavičkou a hrdlo se mi zkracuje, proto sem i na PN. Leda po ČR to de adresa dočasně změnit. Ale do zahraničí bohužel ne. Leda ukončit neschopnost, vzít si dovolenou pokud je z práce nárok a pak opět na neschopnost ovšem finančně to bude na prd.

dadulakk
30. kvě 2018

@letadylkokane tohle téma jsem si přečetla jen tak letmo, a jediný co by mě zajímalo je, čím se tedy živíš když si v tom tak dobrá?

beata.n
30. kvě 2018

Take se mi nelibi, ze nekdo na PN premysli nad dovolenou u more😠. Na PN jsi z nejakeho duvodu, ktery se pro nic, za nic jen tak nedava. Pokud je ti uz lepe, vrat se zpet do prace a pak res dovolenou. Mam narocnou praci a vydrzela jsem v ni do 15tt . Bohuzel jsem musela na rizikove. Ani by me nenapadlo fnukat nad tim, ze nepojedu na dovolenou, ac me stve byt doma-mam prisny klidovy rezim. Budu muset i ozelet v dobe MD v cervenci i navstevu rodiny na Slovensku, ac je na tom deda zle. Stve me to, ale prednejsi je mi zdravi me a male. Tohle zneuzivani davek me vytaci fakt. Jak tohle muze normalniho cloveka jen napadnout.....

priefi
30. kvě 2018

@blueangel2 to, ze jsi na PN a chces k mori do zahranici to pominu, to mi hlava nebere... ale riskovat cestu do chorvarska s briskem? Letadlo neni nejlepsi, dlouha cesta autem nebo busem jak by smet... nevim, jak daleko jsi v tehu, ale kdyby ses tam zacala otevirat, coz je casta komplikace, tak by to teda sranda tam nebyla....a bez pojisteni byste se ani nedoplatili. Byt Tebou, tak dovcu necham byt a tesim se na mimi. Je to tezke, ale uz ted to zacina, ze se musis neceho pro dite vzdat. Muzete jet na dovcu v ramci CR, to jde i presunout adresa.

letadylkokane
30. kvě 2018

@dadulakk vim, ze jsi treba zvedava, ale nevidim jediny duvod, proc to tady psat, absolutne to nesouvisi s tim, ze ruzne damy cerpaji PN a nemaji k tomu jiny duvod nez ten, ze se jim nechce hakovat.

rebe
30. kvě 2018

@elwe Celodenní nevolnosti opravdu málokdy trvají celé těhotenství, takže to není důvod být na nemocenské celé těhotenství. A pokud je ženě opravdu celé těhotenství tak zle, že nemůže chodit do práce, těžko může na dovolenou do Chorvatska, ne?

@blueangel2 Řešení je úplně snadné, můžeš ukončit nemocenskou, nastoupit do práce a vzít si dovolenou.

elwe
30. kvě 2018

@rebe jasně, to nepopírám, spíš to byla reakce na to, že "Nevolnosti nejsou duvodem PN", což je podle mě blbost

letadylkokane
30. kvě 2018

@elwe no, ja fakt nevim, kdyby byly nevolnosti, krom takovych tech fakt velkych (jako mela treba vevodkyne Kate) na PN, tak nepracuje zadna tehotna. Proste nevolnosti k tehotenstvi patri a pokud nejde o rizeni lezoveho provozu ci chirurgii, da se s tim pracovat. A to rikam jako mama dvou deti, ktera mela nevolnisti jako Kate. A vracela jsem klidne desetkrat denne, nekdy i vic a hubla jsem namisto pribirani. Klidne jsem na PN mohla jit, je to diagnoza, ale nesla jsem. Proste jsem to kousla a fungovala. A to jsem se jeste starala o starsi dceru. Proste kdo chce, pracuje, kdo se chce v tehotenstvi flinkat, jde na PN. A ted neresim opravdove duvody PN, jako je treba riziko predcasneho porodu, krvaceni, otevirani, prusak plodovky, hematomy...

lachtanice86
30. kvě 2018

Taky mám celkem silné nevolnosti a pracuji. Ale k tématu jak už bylo psáno . Pokud si na pn na dovolenou v cizině zapomeň. Pokud chceš na dovolenou a si na pn jen proto aby si nemusela pracovat. Ukonči pn a vem si dovolenou.