Za dva měsíce jedeme na rodinnou dovolenou do 4* hotelu v ČR a mám obavy, abychom si dovolenou nějak užili. Minulý víkend jsme se totiž vrátili z víkendového pobytu z hotelu a jsem fakt ráda, že jsem doma.
1) Jak řešíte v restauraci snídaně a večeře? Děti budou mít pobyt bez nároku na stravu. Můžu jim u snídaně dát normálně čaj a třeba jogurt, aniž by se na mě někdo škaredě díval? Večeři bych jim klidně dala svoji - nevečeřím. Ale jak to zase kultivovaně udělat? Bude jeden talíř...
2) Vydrží vaše děti sedět u jídla na židli? Moje tedy ne. I když hned vedle stolu jsme měli hrací koutek, ten roční lítal po restauraci, vztekal se, rušil ostatní. Tříletému bylo třeba pár věcí vysvětlit, ale jaksi nebyl čas .... Dva dospělí byli málo. Nebyli jsme schopní se najíst. Jídlo studené a chaos. Děti si navíc v jídle vybíraly. No děs. Doma takový problém nevidím, vše vyvstalo až v kontextu té restaurace.
3) Děti měly problém usnout, asi nové prostředí. Roční brečel, měla jsem pocit, že si na nás sousední pokoj bude stěžovat.
4) Výprava na výlet nebo do bazénu nám zabrala srašně času. Brzy byl v pokoji pěkný binec. Přece jen 4 lidi v pokoji, který byl herna, obývák, ložnice, kuchyň - varná konvice na sunar. Pořád jsem něco hledala, i když jsem se snažila o dobrou organizaci.
Mám tedy živější děti, ale takový zápřah jsem nečekala. Doma je mám mnohem více zmáknutější ... Prosím o rady, jak to zvládáte, řešíte vy.
Na lepsi usinani je nejlepsi drzet domaci ritualy. Mit sebou vlastni polstarek,plysacka apod.
Jinak je taky nekdy lepsi nelamat nic pres koleno. Nenutit se za kazdou cenu do velke dovolene a prizpusobit to detem a vlastni pohode.
Ja mam deti 4 a 5 let. Letos jedeme k mori a uz bych moc chtela jezdit i na castecne poznavaci a vypravit se dal...ale vim,ze pro deti to neni,takze uz podruhe jedeme do Caorle do apartmanu. Drive bych se nad tim mistem osklibala-ted vim,ze jinou moznost skoro nemam-chci si totiz odpocinout a chci,abychom si to vsichbi uzili 😉
My cestujeme s dětma pořád a pravidlo klidné dovolené jediné apartman, může být i 4* , ale vždycky s kuchynkou. Jednou jsme byli s v docela luxusním total unbaby friendly hotelu s 2.5 letou dcerou se záchvaty vzteku. Na snídani jsme chodili tak, ze jsem šla já najedla se, pak priselanzel a dcerou a já se jí věnovala a krmila. Usínání stejně rituály jako doma, cestovní postýlka, zjistit jestli je tam rychlovarna konvice (měla by být) kvůli mliku, vzít sebou takový ten kartáček na čištění lahvičky, jar, nějaký nůž na krajeni. Pokud je tam nějaké vnitřní koupání zjistite si, zda tam můžou děti. Někde je to v laznovych hotelech dost omezené. A pokud byste měli moznost, tak si vemte dvoj pokoj, protože čtyři v jednom, tak se u nás nevyspí nikdo. V tom cizím prostredi. Určitě to bude dobré, jen je třeba se připravit. Hodně stesti.
@radka8888 ještě když máme dvě děti, tak větší je už v pohodě, ale i tak si je rozdelujeme. Chovají se lépe v počtu 1:1 než ve skupině. Jako ne vždycky, ale když to prostředí není na děti nic moc. Loni jsme s nima zvládli i poznavacku a všichni jsme se to užili. K tomu nepořádku, balím nás tak, že každý má jednu tašku. A prostě v pokoji to nevybaluju. Zní to hrozně, ale taška se uzavře a nikdo do ní nemůže chodit Kramarit. Dospělé věci dam na ramínka, kam zase nedosáhnou. Když je nejhůř v každým hotelu to vyperou. Na dceru mám ještě takovou záložní tasku, kde jsou omalovánky, nálepky, malovaci tabulky, knížky, maličký stavebnice (já to sbírám průběžně) na dovolenou je tam i tablet říkám tomu taška poslední záchrany a tu máme vždycky sebou. I když jdu někam k doktorovi. Možná udělat ji oboum a pak si můžou hrabosit. Taky je dobrá taková malá chladící taška, náplně dáte do hotelové ledničky a můžete jim koupit ovoce, svačinu, my máme od Tescomy. Teď m dál.nic nenapadá, ale ještě si vzpomenu
A proto jsem s nima ještě nikde nebyla 😀 nervy mám jen jedny. Jo,byla jsem 2X na měsíc v ozdravovne,táže taky společná jídelna,nutnost vypravovat se na plavání,akce..Ale bylo to přizpůsobené pro děti,tak se to nějak dalo. I tak to nikdy nebyla dovolená. Až letos si s nimi něco takového umím představit.
Všechno co píšeš je bohužel fakt, náročné situace přežijete a určitě si užijete i fajn chvíle. Holt s dětmi je to vždycky o level náročnější.
Hodně cestujeme, de facto holky jsou na cestách od narození🙂.
1) I když jsou děti bez nároku na stravu, tak najíst jim rozhodně dát můžeš, nikdo se na tebe nebude zlobit🙂 Když byly holky malé, tak jsem s sebou vždycky brala i jejich jídlo, většinou skleničku, kterou mi i ohřáli a nakrmila jsem je v restauraci. Když byli větší a už jedli normální jídlo, tak jsme jim dali z našeho talíře a dojedli pak zbytky. Teď už jsme ve fázi, kdy si objednají vlastní poloviční porci.
2) Vždycky jsme měli do restaurace vlastní hračky, omalovánky, knížky na prohlížení a okolo toho třetího roku byly hodně populární takové ty samolepkové knížky. Jako malé se zabavily i křupkama🙂. Ale samozřejmě nevydržely sedět celou dobu. Takže jsme se střídali,chodili se dívat na zajímavé věci, na chodby apod. Hlavně bych je nenechala lítat po restauraci, je to nebezpečné, aby na ně někdo něco horkého nevylil.
3) I mimo domov mají stejný režim, přibližný čas, kdy se jde koupat, přečte se pohádka, oblíbený polštářek apod. Od začátku si vždy rezervujeme apartmán, tedy aby byly dvě oddělené (stačí zašupovačkami) místnosti - ložnice a obývací pokoj s dalším místem na spaní. Je tam víc místa (i přes den na hraní).
Hlavně jsme vypozorovali, že musíme být v klidu my dospělí, jinak jsou děti nevrlé a je to začarovaný kruh. Takže se snažit být v pohodě co nejvíc, jak bude cestování přibývat, tak se zaběhnete. Samozřejmě dovolená s malými dětmi není o tom, že si dáte nohy nahoru a budete relaxovat. ALe ty společné zážitky stojí za to, naše holky si už i spoustu míst, kde jsme byli, pamatují a vzpomínají, co jsme kde zažili.
Me se vzdycky rodina pta,proc porad tak cestujeme,ze si z toho deti budou prd pamatovat.
Neni to pravda-vzpominame,kde jsme byli,vypravime si o tom, koukame na fotky a na videa.
Deti se pak tesi na dalsi vylety a dovolene.
Ale zkraje byla hlavnim duvodem moje potreba cestovat.
Bezdetni jsme cestovali,kde se dalo a ja byla pak doma strasne unudena.
Takze jsme cestovali s malymi prestavkami porad 😉
Jeste mi chybi,abych je s sebou mohla vzit na poradny trip po Evrope,ale tomu davam tak 3 roky. Mam alespon cas to naplanovat 😉
Děkuji všem za nápady a povzbuzení. Taky bych raději volila apartmán,ale manžel má lázeňský hotel i s procedurami po x letech v práci zdarma, já si doplácím a děti nás vyjdou taky zdarma. Tak jsme to riskli 🙂 Vážně uvažuji, že někde poblíž v apartmánu ubytuju babičku,aby nám sem tam děti přihlídla. Manžel si totiž chce trochu odpočinout a začíná litovat, že nás bere 🙂
Cestovatele s malými dětmi upřímně obdivuji. Musím se dát do klidu hlavně já. Je pravda, že pak stres přenáším na děti a hroutí se vše.
Já byla ve 3 letech u moře a pamatuji si naprosté detaily, opravdu to pro mě musel být zážitek. Ale s tříleťákem už jde lecos...
@unow Napíšu, jak jsme to v tomto věku dělali my:
1) Snídani nikdo řešit nebude, klidně dát. Na večeři poprosit o malé talířky a odebrat od sebe.
2) Vydrží, protoze než přinesou jídlo, mohou koukat potichu na pohádku na tabletu či telefonu. Doma nejsou moc zvykle koukat, proto u toho vydrží. Když přinesou jídlo, u jídla se sedí a jí. Snažím se dodržovat i doma, tak jim prijde normální, že od jídla neodbihaji.
3) Usínání pomohlo je přes den hodně utahat. Zklidnit knihou, vyjimecne pohádkou..
4) Nepořádek je s více dětmi normální.. 🙂
V létě jsme byli v 4* na Slovensku s kamarady, v te době měla dcera 1,5 roku a syn přátel 2,5 roku (ten byl jedlik,takže neměli u jídla problem, s dcerou to bylo horsi). Snídaně byla formou bufetu,nikdo neřeší,jestli dítěti taky něco dáte,takže jsem vždy nabrala i jí. K večeři měla dětskou porci. Vzhledem k tomu,že dcera v restauraci vůbec nechtěla jíst nebo pěkné zlobila,tak jsme se u jídla s mužem střídali,at se aspoň my v klidu najíme,dceři jsme jídlo zkoušeli dávat i na pokoji nebo po snídani jsem sbalila do krabicky pečivo,sýr atd.a najedla se později venku na ture. Určitě bych ale pro dovolenou s malými dětmi volila hotel,který je převážně zaměřen na rodiny,přece jen se nebudete cítit tak nepříjemné,kdyby děti zlobily.A pokud nemáte na večeři dětskou porci,tak vám personál určitě donese další talíř i pro děti,at jim můžete dat ze své porce.
@lolap Chtěla jsem odpovědět, ale to, jak si to popsala je naprosto trefné. U jídla to děláme úplně stejně a naprosto souhlasím,že když jsou rozhození dospělí a bojí se, aby děti nerušily, chtějí, aby seděly ad., tak je jisté, že to dopadne přesně naopak 🙂...
@unow Nastavte si v sobe,ze si to jedete predevsim uzit a nenutte sebe a ani deti do neceho,co je nebude bavit nebo je bude stresovat.
Pokud si manzel potrebuje odpocinout,muzete mu nechat nejaky prostor pro sebe a vzit deti na prochazku,utahat je.
Kam jedete? Jaky hotel? Treba bychom vam pomohli najit vhodna mista pro deti 😉
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda se vám na dovolené osvědčil tablet. Nemáme ho a nechtěli jsme ho kupovat, ale teď váhám. Doma taky používám stream pohádky nebo youtube na TV, když potřebuju děti stabilizovat. Např. na chvíli ráno - je třeba udělat rychle "servis" - přebalit, udělat sunar, obléct, ....
Puzzle, nálepky a malování jsou u nás trochu ohrožené, roční bere, trhá a rozhazuje staršímu. Musí mít taky zábavu. Zároveň bychom tablet třeba využili do auta. Děti jely v autě max 3/4 hodiny a celou dobu musím zpívat 🙂 Jinak řev a nelze se soustředit na jízdu, nervozita vrcholí .... Teď pojedeme 3 hodiny. To přijdu o hlas 🙂 rádio nezabírá.
@unow Tablet je na cesty dobra vec, my uz jsme teda vycvicili, ze v aute ho nemaji jezdime kazdy tyden 600 km , a to by koukali moc. Ale na dovolenou ho vzdycky vozime. Mam na flashce nakradene vsechny pohadky na svete a to se fakt hodi. Obecne to moc nemam rada, ale jako obcas nas to zachrani. Starsi tam ma i nejake kresleni a puzzle myslim. A kdyz nezpivate, tak se stane co? Rvat dve hodiny snad nevydrzi 🙂 My mame jeste na polsuchani do auta pohadky, ale to je moc nebavi. Manzel s detma doma neni, tak si taky muze odpocinout u prochazky s nima a vy muzete se jit vycvachtat.
@unow To urcite. Ale to neni chyba, ze se vse nestihne. Udeljte si to v pohode. S detma to rposte rychle nejde a nebudte z toho zklamana. Je treba si zvolit optimalni tempo s pridavkem improvizace. Holky teda nikdy nervaly, fakt je hodne vozime. Tak zkuste ten tablet a jeste vyjedte v dobou dobu. My jezdime vzdycky na naky spani. Takze hodinu spi, hodinu neco ji a hodinu neco zpivame nebo nic.
S kluky jezdíme prakticky od jejich půlroku. Nemáme tedy nějaké luxusní ubytování, spíše střední třídu a většinou se předem dívám, zda tam mají hřiště, dětský koutek. Pokud ano, trochu počítám, že jim tam děti nebudou sedět se založenýma rukama.
Děti bohužel nějak nejedí na povel a teď jez. Když to jde, vezmu jim jídlo na pokoj. Nikdo se nikdy na nás škaredě nedíval, když syn vzdal jídlo, i když byl bez nároku na jídlo.
S autem neporadím, jednou jsme jeli, syn měl necelé 3roky, 6,5h do Rakouska, měl teda pohádky, ale 3/4 cesty prospal. Teď kluci koukají z okna, tablety nemají. Ale je fakt, že v červnu máme jet autem do Chorvatska, tak uvažuji, co a jak.. Zase na dva tablety nemáme volné finance a u jednoho by se rvali a nějaké levné křápy za 1500-2000 kupovat nebudeme.
Večer to děláme tak jak bychom byli doma, jen pokud jsme někde delší dobu, tak se to pak upravuje...
Byli jsme s ročním a 4letým u moře, je pravda, že manžel doma normálně s kluky funguje, takže kolikrát jsme vše dělali beze slov domluvy. Nachystala jsem oblečení, on je oblíkl, já zatím připravila věci na výlet, nabalil se kočár, dala jsem do něj věci, nachystala pití. On mezitím vzal už kluky k autu nebo ven, já to zkontrolovala a šlo se.
Chce to trošku organizace a prostě vzít v potaz fakt, že máte hodně malé děti a program se vždy musí uzpůsobit jim, ne oni vám...
na obědy, večeře jsme chodili spolu, pokud to nešlo (mladší přetažený), tak jsme šla první já, najedla se, vzala mladšímu jídlo do misky a pak šel manžel se starším a zůstali na hřišti a já obstarala mladšího.
Do auta na delsi trasy mame tablety. Doma je maji zakazane,ale do auta je to parada.
Kupovaki jsme kazde za 1500 tablet 8" Medeon. Vystaveny zlevneny kus jen s 12ti mesicni zarukou. Mame je uz 2roky a slapou perfektne.
Jen jeden ma rozbity displej,protoze dceri nesikovne upadl. A z toho duvodu jsme nechteli drazsi tablety.
Nicmene zatim funguje i s prasklym displejem,tak menit nebudeme. Pokud ano,tak zase za tento levnejsi.
Maji v tabletu SD kartu s asi milionem pohadek,hry-puzzle,omalovanky,pexeso a jine sve oblibene.
A nebo v aute vytvorime hotspot a mohou i na youtube na kratke pohadky.
Mame sice zatial len jedno dita, ale cestujeme s nim od 8 mesiacov. Rozne typy hotelov od fakt luxusnych po nizsiu strednu triedu. MOje odporucania.
- cestovat na spanok rocneho, kym rocny v aute spi, mladsiemu dat tablet s rozrpavkami, tabelt doma nemam, ani nebudem, ale na cestu si poziciame, kedze maly ho proste nema, tka je to rpe neho wau...ale robiem to az teraz, dovtedy sme vzdy cestovali na jeho spanok.
- bezne som poprosila personal, aby malemu ohriel sklenicku na obed, na ranajky ak je bufest som nabrala aj jemu..to fakt nikto nevidi a male dieta zje skoro nic. Ked sa maly naje, manzel ho bere prec a ja sa najem, dnes uz 75% jedenia zje maly sam, cize ranajky, kasu zemiakovu, podavam do pusy len maso, polievku...cize uz to je lepsie.
- ak na izbe nie je rchlovarna kanvica, tahala som na svoju na sunar.
- maly ma vzdy svoju deku a macika, vzdy. A ritual vyzera rovnako, okupame, tati utriet, nakremujeme, zuby, mlieko, postielka. Ono v podstate im je jedno, kde dolezity je ritual a aspon par rovnakych veci.
- odrziavat rezim, plus minus casy jedenia, spania. A utahat cez den, co je lahke, lebo vsetko je noveeeeeee...
- byt v pohode. Deti, revu, robia bordel, ale udrzat to v medziach, lebo pokial to nie je total babyfriendly hotel, treba akceptovat, ze mne nieco pride normlane a rozkosne, kym inym hostom do moze liezt na nervy.
- inak ja rada chodim niekde aj so svokrovcami, kedze mas babysitting zdarma.
- ubytovanie musi byt apartman, alebo apson rodina izba, jednak, ekd deti zaspai, ty mozes este s muzom posediet, druhak casto je tam kuchynsky kut.
- bordel nerieism, je to hotel, dovolenka...
- maly uz bol v kupeloch, v roku pri mori v Chorvatsku, v tatrach uz ani neratam.
- nemam nikdy s nim plan, co stihnem, nepredstavujem si tie situacie, som vdacna, ked daco vidime a vymachame sa v bazene.
Tesim sa, ekd deti budu vacsie, kedze dovolenky teraz dost prisposobujeme im momentalne, ale v podstate je to podla mna najhorsie do tych 3 rokov.
@kami1984 Spíš jsem tím myslela, že bude mít tak 4 lázeňské procedury denně a jejich čas si určitě nebude moci vybrat s ohledem na režim dětí. Takže to spíš bude na mě. No a mimochodem 90% manželek či manželů se ani nedozví, že je mohou doprovázet. Prostě to doma neřeknou a jedou sami 🙂
@unow Jasně, jen to tak trochu vyznělo🙂A nemůže nějakou proceduru dát tobě?
Já z práce nyní dostala taky malou sumu, že si mohu pořídit, co chci. Taky jsme mohla doma říct, tak tenhle prsten mám od zaměstnavatele a místo toho beru rodinu na prodloužený víkend do Tater.. jenže to už je na jinou debatu🙂
Jako největší problém teď vidím, že jsme si nemohli vybrat a budeme všichni v jednom pokoji bez kuchyňky s dvěma postýlkami.
Uspávací rituály budou trochu problém. Manžel uspává 3 letého, ročního já asi o hodinu dřív. Budou se rušit. A pak zůstaneme všichni od 8 hodin zavření v jednom pokoji ....
Binec mi byl nepříjemný i proto, že tam chodí pokojská a já prostě ne vždy sihla vše posbírat...
Jinak s 3 letým v pohodě, s ročním náročné, ale dohromady -> zmatek. Nikdo si je ani netroufne dohromady pohlídat déle než 1/2 hodinky. No nic, chce to cvik a KLID.
Děkuji všem za tipy.
Moje zkusenost dva roky zpet. Objednali jsme si v rd apartman pro nas 4, tehdy bylo klukum rok a pul a neco malo pres 3 roky. No nebudu to malovat ruzove, bylo to utrpeni. Rev, rev, rev....starsi stal u auta, ze chce jet domu, mladsi rval, protoze rval starsi. Jinak kluci jsou zivly, ktere temer nic nezastavi. Meli jsme pobyt zaplaceny na tyden, ctvrty den rano to moje nervy uz nevydrzely a jeli jsme domu. V zoo jsme vyhodili 500 za vstup a do pul hodiny byli venku, jak vyvadeli....tak to pokracovalo pri kazdem dalsim pokusu o jakoukoli cinnost. Majitele domu se chodili divat, co jim delame, ze tak vyvadi... Ja osobne bych s nasima klukama do zarizeni pro vice lidi nejela ani kdyby mi platili. Bylo by to utrpeni naprosto pro vsechny. Letos jedeme jeste s jednou rodinou do chalupy na Lipno, ale ted uz po zkusenostech vime, ze dovolena to nebude, naopak co nejvic aktivni, protoze to je bavi, zoo a ty "koukaci " aktivity je nebavi. Doufam, ze se z tehle dovolene vratim v pohode, po te minule jsem byla zrala na blazinec!
@heduska82 Děkuji za upřímnou odpověď. Toho jsem se od nikoho ze známých nedočkala. Každý jen básnil o skvělé dovolené a jak si to s dětmi užil. No už jsem si připadala, že snad mám takové děti jen já 🙂Leccos se dá asi nacvičit, ale záleží i na osobnosti dětí. A moji nejsou žádní kliďasi. Ale ještě jim dám jednu šanci 🙂 Musím je utahat. Ať se vám dovolená tentokrát vydaří.
@unow jako uprimne si neumim predstavit, ze by nase deti mely nekam letet! To ani v nejhorsich snech. Jezdime zasadne jen v dosahu domova, protoze dal to zatim nejde ani omylem. Za sebe nechapu, jak to ostatni delaji, ze s detmi cestuji, letaji po svete. 😉 A naprosto souhlasim s tim, ze tohle je predevsim a v prvni rade o temperamentu ditete, pokud na cestovani a zmeny neni, bud casem dozraje a nebo proste nikdy. 😉 a diky I vam drzim palce, budeme to obe potrebovat!
@unow
S nasimi detmi to v tomto veku taky bylo obcas a nervy.
Chce to proste zvolit jiny typ ubytovani.
My jsme si odpustili 4*hotely a dali jsme prednost vlastnim apartmanum nebo chatickam.
Nejen kvuki nasemu klidu,ale i kvuli ostatnim hostum.
Pokud jsme s manzekem chteli trochu luxusu-jeli jsme sami napr. na vikend
Ne kazdy 4* hotek je proste idealni misto pro deti. Chce to hledat prostors hristem,hernou,baby friendly vybavenim a vhodnou nabidkou jidel. Coz je docela kumst....
Jinak i kdyz deti nemaji narok-davam jim od sebe a v pripade bufetu jsem jim normalne davala jidlo.
Pokud uz ted mate dovcu jistou a hotel nezmenite,tak se to chce vybavit. Sednout nekam,kde je vetsi prostor,vzit detem malovani,hry,hracky a snazit se je zabavit.
Pripadne se vystridat u jidla a u behani za detmi.
V apartmanu by vam takove starosti odpadly.
My treba hledame vetsinou vlastni apartman,ale v miste,kde je i restaurace.
Muzeme tak vyuzit obe varianty nebo ruzne kombinovat(vzit si jidlo na pokoj,uvarit detske jidlo a pak s manzelem jit do restaurace)
Ani s prostorem pak nemusite bojovat.