Vajíčko vs. autosedačka. Co byste poradili?

andrejs002
11. únor 2025

Zdravím, mám dotaz ohledně vajíčka.
Máme doma Cybex Aton 5, syn měl 6.měsíců, začíná teprve trochu sedět. Ale teď k tomu na co se chci zeptat.

Vajíčko už mu je ze stran docela dost stísněné ( máme necelých 9kg), ať už je bez zimního potahu do autosedačky, jen v mikině/body a nebo ve slabším fleecové kombinézce co máme na cestování. Dost často to vede k pláči a snaze vymanit se ze sedačky pryč.

Vzhledem t komu že délkově se ještě stále vejdeme (hlavička nepřesahuje vajíčko, máme 68cm) a že pokračovací sedačky jsou už pro děti co vyloženě sedí, vyměnili by jste za větší vajíčko, popř. které? Nebo by jste pořizovali pokračovací sedačku a nebo nechali původní vajíčko a ještě počkali.

Vím že názorů a ,,pravidel" pro pokračovací sedačky je hodně stejně jako variant sedaček, tak nad tím neustále přemýšlím a nemohu se k ničemu rozhodnout.

pipi_puncocha
11. únor 2025

My jsme přesně v tomto vajíčku měli oba syny do 18 měsíců, takže těžko říct, jestli nespokojenost souvisí s velikostí… počkala bych, dokud nebude bezpečně sedět, a pak pořídila už větší pokračovací protisměrku - okolo roku věku. Ale obecně nic bezpečnějšího než vajíčko už nebude.

cherie24
11. únor 2025

@andrejs002 Cybex aton 5 jsem měla na první dceru a ráda jsem tuto sedačku neměla ani trochu. Nicméně, byla fakt velký cvalík a vešla se tam do roka a čtvrt. Takže ve velikosti bych problém neviděla. Jsou pokračovací sedačky třeba typu Avionaut Sky, které jsou i pro nesedící děti, ale jakákoli pokračovací sedačka bude v autě na pevno a nebude se dát miminko přenášet jako ve vajíčku. Jedno s největších vajíček pak bylo dinofix, ale co jsem pochopila, tak už se snad přestává nevyrábět. Spíš než do jiného vajíčka bych teda šla rozhodně do protisměrné autosedačky, která je i pro nesedící děti. Je ale otázkou, jestli vám to v pohodě u miminka pomůže. 🙂 Nemůže mu být třeba právě teplo? Není zpocený když ho vyndáváte? Nějaké hračky má k dispozici? U druhé jsem měla Avionaut Pixel pro a oproti Atonu se tam malá potila o dost méně. V Atonu byla dcera vždycky úplně durch i přes anti potící podložku. Dítě by mělo být ve vajíčku oblečené jen trochu. Zahřát nohy, ruce, hlavu, v autě tohle odstrojit následně a přikryté dekou. Jinak je miminkům velké teplo.

andrejs002
autor
11. únor 2025

@cherie24 děkuji za odpověď, právě že zpocený není a hračky dáváme pokaždé, občas je přetažený, ale v autě právě vždy rychle usne, tak nevím :/
Zkusím ještě měsíc nebo dva počkat a koukat pro případ po pokračovací🙂

andrejs002
autor
11. únor 2025

@pipi_puncocha děkuji, zkusím ještě měsíc nebo dva počkat a koukat pro případ po pokračovací, samozřejmě protisměrku 🙂

rebe
11. únor 2025

Právě ta stísněnost ze stran je to, co dává dítěti bezpečí. Že při bočním nárazu jeho tělo ani hlava nikam nepoletí, ale rovnou se zaboří do polstrování. Pokud máš pocit, že mu v ní není dobře, zajeď do sedačkové speciálky a vyber jiné vajíčko. Na pokračovací sedačku má čas. Podle mě je ta nespokojenost běžná - ztrácí volnost pohybu, něco se s ním děje a nechápe co, nevidí ven. Já s dětmi ten rok fakt jezdila od benzínky k benzínce a autu se vyhýbala, co to šlo. Lepší to bylo jenom když řídil někdo jiný a já seděla vedle nich. V roce přešli do protisměrné besafky, z níž viděli ven, a bylo po trápení. Vydrž!

cherie24
11. únor 2025

@andrejs002 doporučuji nastudovat protisměrné autosedačky. Obzvlášť když o ní přemýšlíte takto brzy. Podívat se na Crash testy posměrných a protisměrných sedaček. Česká republika je co se týká autosedaček pro děti na tragické úrovni. Běžná praxe je dávat ani ne roční děti do posměrných autosedaček, které jsou ještě ke všemu dětem velké a tvrdit, že v protisměrné autosedačce by jejich dítě nevydrželo a že by se jim v autě vztekalo. U nás v republice zřejmě o bezpečí rozhodují samy už roční děti. 🙂

mysh_me
11. únor 2025

Meli jsme vajicko klippan dinofix a zrovna jsme ho menili za pokracovaci protismerku. Syn v nem jezdil do 20 mesicu, 12kg a nejakych 90cm, co ma ted. Hlava mu stale jeste necouhala! Mel ji tam krasne, a celkove se tam porad dobre vesel, akorat vahove uz to zacinalo byt na hrane (je do 13kg). Myslim ze i v porovnani s ostatnimi vajicky je tohle dost velke, tak treba kdybyste ted vymenili za takovehle vetsi vajicko, muze v nem jezdit jeste dalsi rok…

elesse
11. únor 2025

Podle me mu to vajicko musi byt jeste nekolik mesicu uplne v klidu. Spis kolem pul roku obe deti nesnaseli autosedacku jako takovou, jakoukoli (mame ruzne, i babicka). Trvalo to treba pul roku…

mecaira
11. únor 2025

My si koupili sedačku od besafe, kterou mužeš polohovat. Takze i kdyz ti jeste prcek nesedí, tak ho tam dáš a sedačku “položíš”.
Je od novorozence do 104cm cca.

me_druhe_ja
11. únor 2025

Dcera byla od jakziva veliká a přesně v tomhle vejci byla do roka a půl. 🙂 hlavně když nepřesahuje hlava, že je tam "nacpanej" vůbec neva.🙂 po vejci pak měly obě děti Britax Römer King II, ale až v tom cca roce a půl.

cassidyc
11. únor 2025

Zásada přechodu do pokračovací sedačky je, že dítě musí minimálně 2 měsíce stabilně sedět. Ze Cybexu Aton 5 šly obě mé děti kolem 15. měsíce a chvíli by asi ještě vydržely. Podle mě je časem začíná štvát, že nic nevidí. Sedačka musí být těsná, aby tam dítě při nárazu nelítalo. Nesmí přečuhovat hlava, jak píšeš. Aton 5 má taky dole takový polystyrenový klín, který bude třeba časem vyndat, tím získáš ještě čas na výšku. Ale celkově má na nic vložky, pro novorozence nevhodné. Podle mě by mu v tomhle věku ani nic pořádného nesedělo, takže bych vydržela. 6 měsíců je opravdu málo. Zkus sundat mikinu a nedávat ani overaly nic. Je to hrozně znát. Koupila jsem i na vejce takovou spirálu s hračkami, to ho docela bavilo.

veru181
11. únor 2025

Máme také Dinofix, je do 13 kg, takže když už byste kupovali, aspoň by vám dlouho vydržela. Jen je opravdu otázka, jestli mu nebude vadit spíš to omezení pohybu 🙂

elesse
11. únor 2025

A to onleceni je taky dobry point, syn byval dost zpoceny, nez mi to doslo, ze ta sedacka hrozne hreje… takze na delsi cesty merino dodnes