Já už ani nechci nakupovat, pokud ten výrobek nemá někde recenze. Nechci být pokusný králík výrobce. Lidi si to řeknou. Je logické, že to řeknou rychleji, pokud něco nesedí, ale s tím počítám a dokážu posoudit, jestli je to důvodná stížnost nebo ne. U drobností ještě člověk přežije, že to není dle očekávání, ale při vyšší ceně rostou i očekávání.
@radusk_a: S tím taky souhlasím. Spíš mám pochybnosti o rádoby seriózních testech nestranných institucí, jenže kdyby člověk nedal na nic, zase by měl prázdné ruce.
@pinkorblue_marcela Já se docela koukám na Dtesty. Ale jinak u každého produktu řeším hodně složení. U věcích, u kterých to nejde, koukám na recenze a nebo se ptám kamarádek 🙂
Rozhodně ano. Za poslední roky před koupí čehokoli prohlédnu internet (např. heureku, kde se i já občas podělím o názor) a snažím se najít co nejvíce recenzí.
Na recenze dám, ale spíše na recenze mezi maminkami.
Ano pročítám recenze, hlavně u výrobků, které objednávám přes internet a nemůžu si je osahat, ani vidět na živo. To se pak názory jiných zkušených kupujících moc hodí 😉
Na recenze koukám hodně, ale o daném výrobku se snažím získat info i mimo recenze. A když je to možné, tak si ho okouknu i na krámě. Ovšem nemohu říci, že se na recenze spoléhám 100%. Každý nakupující očekává trochu něco jiného. Rozhodně jsme si pěkně naběhli při nákupu autosedačky. Nakupující chválili, že je pěkná, kvalitní a já nevím co všechno a ve výsledku nám přišel šmejd 🙂. Hned jsme ji poslali zpět. Mimo jiné, náš výběr vypadal i tak, že jsem po městě neustále lidem koukala do aut jakou že tam mají autosedačku oni 😀
@alyssa18: Dřív člověk strávil hodiny hledáním něčeho po obchodech a teď je tráví na netu před koupí taky, i když se dá výrobek vyhledat raz dva. Každopádně teď je ta "časová ztráta" smysluplnější.
@smallinka: To je fakt. Bohužel to stejně nevyjde vždycky. Posledně jsem si tak vyhlédla náušnice. Krásné fotky, super recenze a po doručení nebylo pochyb, že jsou zpět. ☹
@kubicek11: Ten handicap mám taky a asi to není ojedinělé. Posledně když jsem uvažovala o vhodné zácloně mi taky kamarádka řekla, že musím koukal lidem do oken. 😀
Recenze jsou pro mě v dnešní době hodně důležité, 🙂 sleduji i Dtesty. Píši, pokud jsem spokojena s nákupem kladné recenze. 🙂 🙂
@pinkorblue_marcela i to se může stát, když člověk nakupuje přes internet no.....když nemůžu výrobek ohmatat, vidět, vyzkoušet, je to těžké a jediné na co se můžu spolehnout je opravdu recenze. Pokud mám možnost osobního nákupu, recenze beru spíše jako pomocníka..... Ale hlavní rozhodnutí je na mě 🙂 a určitě se každému min. jednou stalo, že narazil na tvz. "šméčko" .........
@lenkaatom: Děkujeme za kladné recenze. Negativní je třeba vyvážit a svět není jen černý. 😉
Recenze sleduju a ctu u dulezitejsich veci, napriklad dovolena, pracka atd. Sama jsem napsala dve negativni recenze a v tu ranu me majitele bombardovali na mailu vyhruzkama. Takze se obavam, ze clovek s takovou zkusenosti se necha zastrasit a priste radsi nenapise nic. Me to spise presvedcilo o tom, ze moje hodnoceni bylo odpovidajici. Na druhou stranu jedno procento negativnich recenzi by me neodradilo. Nikdo se nezavdeci vsem.
Na recenze dám, ale nakonec se řídím svým rozumem. Pokud jeden uživatel ze sta napíše, že výrobek je naprd, neřeším. Pokud to napíše 20 uživatelů, už bystřím a hledám alternativu. Hodně sjíždím youtube reviews. Je to super, když člověk vidí produkt v reálném světle, osahaný a zkoušený reálným uživatelem. Hodně objednávám ze zahraničí a proto výrobky předem prověřuji.
Sama recenze píšu, byť se spíše jedná o hodnocení obchodů a služeb. Prodejce, který dělá pro zákazníka maximum, se snažím veřejně vychválit. Negativní záležitosti řeším spíš interně, protože vím, že obchod dělají lidé. A ti mohou chybovat. Naštěstí mě nikdy nikdo nevytočil tak, že bych o tom musela hlásat na netu 🙂
@nov777: Proboha, jak se něco takového mohlo stát? U některých webů si člověk nemůže být jistý, na kolik jsou tam názory "koupené" nebo samostatně vytvořené. Samá chvála je podezřelá už proto, že jak píšete, všem se nelze zavděčit. Naštěstí jsou i férové stránky, které jsou ochotny zveřejnit vše, dokud je to napsáno slušně.
@pinkorblue_marcela Proste jsou takovi podnikatele. Diky bohu kupuji po netu x krat mesicne a vylozena katastrofa to byla dvakrat, takze v globalu je to v poradku. Ty recenze jsem psala jako varovani pro druhe a pak jsem zjistila, ze negativni recenzi tam maji hromadu. U objednani textilii me nenapadlo patrat po recenzich. Za blbost a lenost se plati 😉
Jednou se mi stalo, že jsem napsala negativní recenzi na restauraci, abych na něco upozornila (opravdu to nedělám často) a recenze byla ihned smazána. To me docela zaskočilo. Jinak zase na druhou stranu je pravda, že když je někdo nespokojen napíše ve většině případů negativní recenzi, ale když je se vším spokojen, nenapíše nic
Pár let zpět jsem nakoupila na Aukru (prodejce měl hodně + hodnocení), za pár týdnů jsem nakoupila znovu a i kamarádkám....a ejhle, začaly se kupit neg.hodnocení,že prodejce nepošle nic... přidala jsem taktéž - , za to mi "milý" prodejce dal také negativní hodnocení něco jako "Pozor, pozor! pozor!".... Jelikož jsem byla na neschopence v těhu, nebyla ani síla a čas jít na Policii a Aukro mi řeklo, že bez rozsudku PČR mi peníze nedá, a jeho! nega.komentář z mého profilu nesmaže (i když ho už dávno blokli, když podvedl X desítek , možná stovek lidí)... tím u mě Aukro skončilo 😅
Jinak recenze čtu, odebírám Dtest (protože třeba bezpečnost sedaček prostě od kamarádek, které tu "svoji" vychvalují , nezjistím)... Teď jsem koupila vysavač, na "Mallu", měl z cca 160 recenzí ,140 za 4 či 5 hvědiček z 5....a já teda spokojená nejsem, recenze zklamala, nebo mám "bazmek" kus 😅
@nov777: Ještěže tak. Každá jsme si někdy daly lekci nebo nám byla bez vyžádání udělena. Občas něco donesu z obchodu a doma se sama sebe ptám, proč jsem to hned musela kupovat a nemrkla nejdřív na net. 😀
@malloryy: Restaurace jsou taky kapitola sama pro sebe. Pokud nejsou na nějakém na první pohled neutrálním portálu a mají jen Fcbk, neobtěžuju se něco kritizovat, protože to si asi moc lidí nepřečte. Ještěže je teď i internet v mobilu, že se člověk může informovat i při "spontánním" rozhodnutí.
@blanka.k: Prodejci musí při dnešní široké konkurenci počítat, že nakupující jednají občas razantně. Nejsem jiná. 😀 U recenzí je důležité i datum. Jestli je něco hodnou dobu na trhu a před dvěma lety to dostalo kupu pozitivních recenzí, není nikde jistota, že se ve výrobě něco v mezičase nezměnilo a už to tak ideální není. Pokud se nezmění jméno modelu, jak to má zákazník tušit? Jindy pořád nový název a rozdílu by se člověk nedohledal. Jestli máte pocit, že vysavač není v pořádku, zkuste ho reklamovat. Nemůže to dopadnout hůř, než že reklamaci zamítnou.
Záleží o jaký druh výrobku se jedná 🙂. Ale máte pravdu, pokusný králík výrobce 😀. Je to tak, všichni říkají - ochrana spotřebitele, každopádně mi přijde, že si někteří výrobci stále píší na obaly co chtějí. Byla jsem na jedné diskuzi a maminka říkala, že kupuje příkrmy, že je na nich napsáno třeba od ukončeného 4. měsíce, nicméně podle složení to prý neodpovídalo. Je o hrůza, obzvlášť, když je to určeno dětem! Každopádně se také dívám na recenze a zkušenosti majitelů - u výrobků dražších. U levnějších jako potraviny se dívám na složení. Případně také konzultuji s kamarádkami - např. o těch příkrmech apod.
Zdravím, také dávám na recenze, hlavně maminek, co se týká hraček, kočárků, a příkrmů, sunarů atd... Také záleží na věci, kterou kupuji - zda se jedná o nějakou maličkost, která nestojí moc (kolikrát mě zaujme už jen obal a na recenze nekoukám) nebo něco dražšího, kde na ty recenze dám...ale dám i na ,,klasiku", kde vidím názory na výrobek, který není zrovna nejnovějšího typu, než koupit něco, co bude ,,in" a recenzi nikde nevidím...
@topinambur: Jj, je to velká věda a výrobce ani nemám moc zájem, aby mu každý viděl do karet. Vlastně je občas nechápu. Když to dostane komplet špatné recenze, kdo si od nich znovu koupí, než získá někdo odvahu koupit údajně nový výrobek, kde už se ty chyby nebudou opakovat? Anebo je pořád dostatek těch, kdo to nestudují a neinformují se, tak koupí kde co.
No myslím si, že je asi stále hodně lidí, co moc nestudují obaly ani si nezískávají dodatečné informace. Ale na druhou stranu jsem někde četla, že těch, kteří právě vyhledávají a zjišťují se stále zvyšuje. Což by mohlo znamenat do budoucna to, že tito výrobci už pak nebudou mít na trhu šanci 🙂.
@topinambur: To jsem sama zvědavá, jestli to někomu na konce toho dlouhého řetězce docvakne. 😉
Recenzím na internetu věřím čím dál méně. Vím, že jsou placení recenzenti a taky není žádný problém negativný komentáře vymazat. Stalo se mi to několikrát (jednalo se o služby). Takže tyhle informace beru horně s rezervou a pokud to jde, dám na názor reálného uživatele/zákazníka.
@soleilll: To se nečte dobře. ☹
@pinkorblue_marcela Ano, máte pravdu - omlouvám se za překlepy. 🙂
Naprosto s tebou souhlasím 🙂 recenze jsou pro mě hodně důležité, ale v dnešní době je i těžké posoudit pravdivou recenzi :(