Pexeso u nás v současnosti vede, ale hned za ním jsou Veselé hry Lucie Ernestové 😉. Máte raději hry, při kterých se děti něco naučí nebo při to při výběru hraček neřešíte?
Člověče, a domino. A taky puzzle. Ráda se tady inspiruju, jaké hry děti baví.
U nás doma je momentálně v kurzu puzzle a pletení gumičkových náramků a venku švihadlo, kolo, hra na schovávanou a hra na kopáče - myšleno vyhrabat co největší díru v hlíně na poli, nejlépe aby se do ní dítko sedlo nebo jako opravilo třeba pokažený odpad, cílem hry je, že nejšpinavější vyhrává 😀 a věřte mi nebo ne, poslední hra je asi ta nejlepší, samozřejmě pro děti, ty jsou nadmíru spokojené. Maminka už takové nadšení nesdílí (hlína ve vlasech, za trikem apod.). 😀
@jitka_avene u nás menší jede plastelinu play-doh a vyrábí dortiky a většího teď chytla karetních hra "Umí prase létat?".
škoda, že tu chybí info o věku dětí 😉
u nás kluci 7 a 5 let- z hraček vede lego- staví neustále pořád dokola.. když je zajímá husitství, tak staví hradby atd.. když mají období zvířat, staví ZOO výběhy.. jednu stavbu si zbourají a hned dělají novou...
ze společenských her vede hra byl jednou jeden život- i když samozřejmě ještě neumí vše 😉
další v pořadí jsou Brainbox- v kostce- a v tom občas válcují i nás dospělé 😉 , hra Hurá na kolo,
inspektor Kdojeto,logico piccolo a další hry,které vytahují, jak je napadne...
hry se snažím vybírat tak,aby se něco dozvěděli,ale samozřejmě i dostanou od druhých něco, co bych nekoupila.. mají toho ale mraky, takže toho moc kupovat nechci...
starší syn už tráví volný čas s knihou, právě má rozečteného Neználka 😅 a předčítá mladšímu z dětských encyklopedií- lehnou si spolu do postele, listují knihou a mladší se hned dožaduje přečtení toho, co ho zrovna zaujalo... Dál z knih mají rádi Vrťapku 🙂
dost si chodí kreslit, starší si píše příběhy, vpisuje do obrázku texty -pořád něco ti moji spiklenci vymýšlí- starší tím, jak umí číst a psát, objevil další netušené množství zábavy
a jelikož jsou to živí-temperamentní kluci, tak s nadšením tráví čas v plavání a v Judu- tam se vždy oba těší ..
Díky za tip na hru Byl jednou jeden život. Syn ten seriál má moc rád, takže je to inspirace na Vánoce 🙂.
U nás syn 4,5 let,když vezmu opravdu společenské hry, tak máme Honzíkovu cestu, kde hrajeme člověče nezlob se, pexeso a takovou tu klasiku cesta s úkoly. Miluje ale i scrabble - my s manželem hrajeme a on nám podává kostičky (učí se tak počítat), někdy už sem tam zkouší i písmenka. Také už chce skládat slova, je netrpělivý. Když byl malý, měli jsme Člověče nezlob se pro děti, co ještě neumí počítat - postupovalo se podle obrázků, které se na kostce hodily - bezva věc - byla to první jeho společenská hra a hráli ho tehdy 3leté děti téměř samostatně.
Zkusili jsme už ii prší (jednodušší - podle znaku nebo barvy přiřazovat karty).
Mimo společenské hry je v kurzu už asi 2 roky lego, kostky, ale s čím si nejvíc vyhraje jsou mušle, misky, šišky, kaštany a další přírodniny, ze kterých staví "výstavky" s využitím nábytku a celého bytu, nebo s nimi vaří enbo cokoli jiného.
Včera napsal encyklopedii ptáků. Nakreslil asi 8 ptáků a já jsem dopisovala ke každému co mi říkal, nějakou charakteristiku (některé byly zajímavé, třeba Pták šukavec, který sedí na větvi a klade vajíčka 🙂). Na obálku nesměl zapomenout napsat, kdo to napsal, kdo to kreslil, kdo navrhl texty apod. (to má z pohádek jak na konci uváději kdo tam hrál a české znění apod.) 🙂. Malování je nej, k tomu se vrací ze všeho nejvíc.
Tak pro doplnění, mám děti 7,5let, 5let a 2,5let, když k nim připočtu švagrové 7 a 5leté dítka a hrají si všichni společně tak to je zábava jak se patří 🙂.
@dudysek Tak o hře byl jednou jeden život slyším poprvé, musím se taky podívat, protože to byl můj nej seriál z dětství a i mé děti ho mají rády 🙂, díky taky za tip.
@bledulka otázka na věk by byla hodně limitující, díky za tvou zkušenost, maminky s mladšími dětmi jsi inspirovala do budoucna 😉
Honičky a přestavování pokojíčku. Ale musím říc, že mi udělalo velikou radost, že poslední rok si už děcka občas sami najdou a hrají třebas malé pexeso, skládají puzzle a prostě mají i nějakou inteligentní zábavu. Jinak u nás frčí karetní hry, hlavně prší a černý petr. Také hrajeme klasické člobrdo, ale ne vždy u něj vydrží v klidu do konce.
@jitka_avene já myslela, že se spíš maminky mohou zmínit o věku 😉 i když jsou často uvedeny v profilech, tak za rok dva to bude dopočítávání horší 😉
jinak -když byli kluci mladší, tak milovali hry od smartu- záhadný hrad, piráty (ty vytáhnou ještě nyní)
navlékej a nečekej z edice moudré sovy, lokomotiva, krtečkova zahrádka,..
naopak zatím je nechytla bomba (tik tak bum), třeba ještě využijeme až se budou učit cizí jazyky...
jinak mám doma už schovanou hru "základka" a tak ještě rok schovaná bude a pak ji vytáhnu.. jsou tam super otázky pro školní děti 😉
Jinak hra byl jednou jeden život je opravdu pěkně mastná.. Měla jsem štěstí, že jsem ji koupila mnohem levněji z jednoho končícího e-shopu.. Jinak by to byla pálka..
pro děti,které již umí číst je super edice-brainbox v kostce- téma dinosauři, vynálezy, zeměpis, zvířata atd.. syn zatím nečte tak rychle, takže zatím to nehrajeme,ale obrázková verze pro menší děti má úspěch a tak věřím, že budou mít úspěch i ty další..
no a pro větší děti a dospělé se nám líbí hra Fauna- nádherně zpracovaná
a ještě si dovolím upozornit na jednu hru ,která je psychologická a spíš pro dospělé a větší děti a sice "tajemství srdce a mysli"
její předchůdkyně "třináctá komnata"- která je už ve verzi pro menší děti, je ale bohužel již nedostupná na českém trhu...ale kdyby se naskytla možnost, tak ji od někoho kupte- já ji mám z druhé ruky a jsem ráda, že jsem ji sehnala...
U nás je v současné době (dcera - 2r4m) nejoblíbenější hra na pejska - leze po čtyřech s vyplazeným jazykem, funí a aportuje gumové kačenky 😀
Z těch klasických her a hraček je nejoblíbenější asi lego.
@bledulka wow, vyčerpávající, musím si to poznamenat, ať máme s přibývajícím věkem z čeho vybírat 😉
děti 6, 4 a 3 roky - ze společenských her hrajeme Ubongo, Osadníky z Katanu, Dostihy a sázky, Tik tak bum (ve zjednodušené formě), máme i Česko pro děti, ale zatím mi přijde těžké. Jinak Šachy, Dámu, Člověče, Pexeso.. Logické jsou nejoblíbenější Bláznivá křižovatka, AquaBella, Logik, v autě vozíme magnetické Tangramy a Noemovu archu. 🙂
no hra, u nás je největší zábava lítání po bytě, skákání po posteli a celkově tak blbnutí, dcerka je ďáblík. S hračkama si hraje stylem vyházet vše po obýváku a jde se od toho. Snad jediné co jí baví je lego duplo takže letos v prosinci rozšiřuji "výbavu" a v plánu mám ještě nějakou stavebnici ale nemám tušení jakou🙂