Ahoj, mám asi dost velký problém. Se synem bojujeme, co se týče čištění zubů, ale teď jsem zjistila, žecse mu pravděpodobně dělá zubní kaz na dvojce nahoře a já se bojím, že mi nezbyde nic jiného než zajet k zubařce a ona mu ho vytrhne, čehož se neskutečně děsím a zároveň so říkám, že mě dřív asi klepne. Jenže je tu další problém. Syn je zvyklý, že se před spaním i během noci kojí, takže to kazu moc nepomáhá a já bych ráda radu. Jak čistíte vy, setkali jste se už někdy se zubním kazem u tak malého dítěte a co by jste na mém místě dělali vy? Díky za všechny rady. Jsem z toho už na prášky
@mamikry já jsem včera zkoušela dát místo toho mléka vodu, ale to by řval až do rána, že to prso chce, tak jsem asi po půl hodině už nevydržela a hlavně chlap vstával ráno do práce, tak se musel vyspat.. teď se hrozně bojím, co mu bude dělat. Zatím to má jen trošku, ale nedovedu si představit, co se bude dít, jestli to bude větší 🤦🏼♀️
@kristjir Myslím, že nejhorší varianta je to neopravovat.. zajděte k zubaři. Jestli to není nějaký mega kaz,tak ho během chvilky opraví.. Zkuste vybrat zubaře, který má dobré recenze od maminek. Případně na nezhoršování stavu se používá elmex gel - sice by se měl používat až od 6ti let tuším,ale dcera ho používala určitě dřív.. samozřejmě nemyslím tím zuby čistit,ale jen malinko nanést (my dávali tuším 1xtýdně) na místečko a pak vypláchnout (neměl by to sníst)
Možná budu za zlou, ber to jako názor, samozřejmě je mi jasné, že si to uděláš po svém. Co je horší, dítě, kterému v 1,5 roce nedáš v noci mléko a bude se nejspíš pár dnů dožadovat, nebo zničený chrup? V tomto věku je buzení na mléko už pouhý zvyk, ano, nyní jsou vedra, ale ještě před 2 týdny nebyla, takže argument, že dítě má žízeň je lichý. Zdraví je podle mě důležitější. Ale přeber si to, jak chceš. Jinak pokud máš podezření, že se mu už tak brzo mohou zuby kazit, tak bych zuby vyčistila po tom večerním kojení.
@zuzkasim jde o to, že on mi u kojení usíná a tím, že bych mu čistila zuby, tak ho zase vzbudím a bude to pořád dokola. Já chápu, že je to tak normál přestat, ale ono když chlap vstává ráno ve tři do práce, jsme v jedné místnosti a syn mu řve do ucha, tak to jde těžko. Jak písmu zkusila jsem dát na noc vodu a nejde to
@janina228 určitě půjdeme, ale přemýšlím spíš nad pohotovostí.. naše dr nám řekla, že vytrhnout s kazem, což u tak malého dítěte si nedovedu představit
@kristjir no to bych určitě nedělala - chodit na pohotovost, leda na dětskou zubní.. na pohotovosti klasické mu ten zub s větší pravděpodobností vytrhnou. zubařku najdi jinou a nech mu to normálně opravit. Je to otázka asi tak 20ti vteřin. Hlavně z toho nedělejte žádný haló - prostě návštěva Dr jako každá jiná 😉. My ze zubařů máme už tak přirozeně vítr,ale to nutně nemusí mít i naše děti - obzvlášť v téhle době soukromých klinik a možnosti volby 🙂
Hledat jinou kliniku, kde ten zoubek opravi. Porad se radsi na vice mistech, trhani je dost radikalni reseni, mohlo by to potom zoubky posunout/zkrivit. Synovi se taky zacaly kazy delat asi ve 2 letech, cistime poctive, ale porad se mu delaji 😞 Ze nemuze sladke to je s rodinou a kamaradama jak do dubu, vubec to nechapu, mam chut jim davat pak uctenky za zubare s kazdou sladkost, co mu nekdo nabidne, ale zas nechci byt totalni pruda 😬 Ja to hlidam, aby mel co nejmin to jde.
Je to vždycky o zubaři.. náš malý má šest let a opravené 4 zuby...ten první snad okolo 2,5 roku a zubař mu ho normálně opravil...trvalo to asi 10 minutek a vůbec to nebolelo...
Určitě bych neřešila trháním, co to je za nesmysl, změn doktorku, lze řešit přeci odvrtanim a zaplombováním. Malá měla čerstvé 3roky, když ji zubařka opravovala zub a zvládla to skvěle. Netřeba z toho dělat strašáka.
Jinak to kojení chápu, ale asi bych dala po kojeni zapít vodou, nebo pokud u toho usne, tak bych ve spánku zuby přetřela a vysusila alespoň plynulou/kapesníčkem.
@janina228 20 vterin vyvrtany opraveny zub? Vzdyt dyl trba nasadit koffedarm a zasviti tou lampickou. Natoz samotne osetreni, opichnuti/oblbmuti.
Rok a pul je opravdu malo a dite bude tezko spolupracovat, mozna tak v CA. A to delaji malo kde.
Nocni kojeni nevadi, pokud jsou zuby perfektne vycistene. Osobne bych se zamerila na to, jednosvazkovy kartacek na tyhle male zoubky, nit, mezizubak. Donluvit si navstevu dentalni hygieny, ktera bere i deti, at ukaze co a jak. Super je na IG profil Dentist_for_small
@hezz17 myslela jsem to vyvrtání (to co by mělo být bolestivé). U nás to má doktorka fakt hned. dcera měla jeden problematický zub a opravovaný asi tak 3x (plomba ji na předním zubu špatně držela). Dr nedávala žádné umrtvování,nic. Samotná plomba je věc druhá,ale to přeci už to dítě ví,že nejhorší má za sebou, ne? V případě dítěte rok a půl starého to je samozřejmě těžší na spolupráci,ale věřím že to ve finále je stejný jako když se jde k Dr třeba na očkování.
a jak uděláte že ty děti tu pusinu otevřou ? Syn má 3,5 roku, před půl rokem úplně v pohodě, zoubky si nechal prohlédnout a ted vubec, ani se na paní zubařku nepodíval, pusu neotevřel, ale má i ted období kdy mu vadí blízko cizí lidi.
Tak nechat kojení ono kojení samo o sobě až takovej problém není, pokud ale budeš prostě důkladně čistit. My taky od prvního zoubku bojujeme s čištěním, ale večer ho prostě zalehnu a jedu. Dělám blbosti, psí kusy, spocena jsem po tom až na prd*li, ale přes tohle u nás nejede vlak.
K zubarce určitě zajít, začít pořádně čistit a doporučím GC tooth mousse, který se námaze po čištění na zoubky. Remineralizuje což jak koukám u vás je na všech Zoubkach, takže začít urychlene řešit ať neskončíte s medovymi zoubky.
@kristjir Je to asi dost i genetika. Ja taky uspavala kojenim skoro do 2 let a kaz nemela..i kdyz zubar vyhrozoval.
Bude se v noci mozna i min budit, kdyz ho nebudete uspavat kojenim, taky bych to zkusila.
Ani 3 lety dite nevi po vrtani, ze uz mu “jenom” daji plombu a bolet to nebude. Jemu vadi i to, ze mu nekdo dava nastroje/prsty do pusy. Jsou to jeste drobecci proste, urcite ten proces neni jako ockovani… Jinak ja byla s malym i na dentalni hygiene, nevim jestli ted po tom vrtani u doktorky nebude mit nejakou dobu blok, ale neda se nic delat. hygienistka rekla ze klidne cistit pod tlakem, fakt zalehnout a drzet. A byla fakt skvela, ukazala nam knizky o zoubcich, pekne s malym mluvila. Doporucila jeste tabletky na detekci plaku - je to v podstate potrevinarske barvivo. A mezizubni kartacky, ale na to nemam nervy zatim
Synovi se udelal kaz u krcku na dvojce po druhem roce. Zatim se osetrit u zubarky nenechal, rval uz jen kdyz se chtela podivat. Lip to misto cistim, jednou tydne mazu elmex gelem a doufam, ze si ho casem necha odvrtat (kdyz je dite trochu starsi, dokaze se nechat lepe osetrit s rajskym plynem, ale musi pochopit, jak ho dychat)
Prestavat kojit kvuli tomu fakt nebudu. Starsi deti byly do svou let na prsu taky vecne a kazy nemely. neni to z kojeni, ale z toho, ze ma v tom miste zoubky pres sebe a blbe jsem to tam cistila. V profimedu jsem koupila kartacek se svitici hlavickou (Bob a Bobek), krasne je pak videt, co cistis. Ale k zubari urcite bezte, minimalne na konzultaci a at si syn zvykne a necha se casem osetrit.
@kristjir Syn ma 6 let a ma uz kazy dva. Zuby mu netrhala, jeden nejak oskrabla, druhy vyvrtala a dala amalgan. Zazitek hrozny. Cistime poctive rano vecer, klokta ustni vodu, sladke skoro neji, ale asi zdedil chudak zuby po manzelovi. Pokud ma prcek kaz, radsi jdete driv, nez bude muset zubar trhat nebo vrtat. A hlavne ten kaz boli.