Zpomalení růstu u dítěte. Má někdo podobnou zkušenost?

5. led 2024

Hezký den,
chtěla bych se poradit, jestli někdo nemá podobnou zkušenost. Syn od malička poměrně hezky rostl (spíš měl problémy s přibíráním), ale zhruba od čtyř let jsme si začali všímat, že jeho vrstevníci začínají být o něco větší než on. Na pětileté prohlídce nám i pediatr potvrdil, že syn je o něco menší, než by měl být a že v tom růstovém grafu sestoupil o jeden sektor níže a je v tom sektoru 10 až 25% (do té doby byl třeba kolem 50-60). Uzavřel to tím, že ho budeme co čtvrt roku přeměřovat a sledovat, jestli roste přiměřeně svému tempu. Synovi bude za pár měsíců šest a má aktuálně 113 cm, tedy je pořád v tom rozmezí 10 až 25 %, pediatr to zatím nechává pouze na pozorování, CCož je samozřejmě pro mě to nejhorší – dá se pouze čekat a v hlavě mi vrtá červíček, zda je vše v pořádku. Tak jsem se chtěla zeptat, zda jste neměl někdo podobnou zkušenost? Nebo nemáte o tom třeba více informací? Jinak co jsem přemýšlela, my s manželem poměrně vysocí jsme, ale naši rodiče nám přijdou dost malí, tak jestli i ta genetika ob geeraci tam může hrát nějakou roli... Budu vděčné za jakékoliv zkušenosti, dekuju!

linusha
5. led 2024

Osobně bych chtěla dítě prohnat všemi vyšetřeními zda tam není problém s růstovým hormonem ať pak není pozdě případně na léčbu.

korin
5. led 2024

Mrkni na web https://www.rustovyhormon.cz/ Můžeš je kontaktovat.

alpakovo
5. led 2024

Zeptám se, nebývá často nemocný? Prostřední syn taky nerostl a nepřebíral,zjistilo se že to je díky špatné imunitě 🤷 dva roky léčby a dohnal vše, s váhou možná až moc

autor
5. led 2024

@alpakovo bývá no. Ale je druhý rok ve školce, na to se svede všechno 😁🙈. A šli jste prosím přes imunologii?

autor
5. led 2024

@korin dekuju, tam jsem se koukala, ale právě jsem zatím neměla pocit, že jsme úplně ten případ... respektive i tak nějak di říkám, že pediatr snad ví (říkal, že by nás někam poslal, kdyby spadl o 2 pásma). Ale ještě to tedy promyslim

alpakovo
5. led 2024

Ano, dětský dr nám dal žádanku na alergologii/imunologii a hned po prvním odběru krve bylo jasno. Nastavili jsme léčbu, doteď kapeme vigantol od podzimu do jara, dost nám pomohlo i moře

fyii
5. led 2024

my resime rustovy deficit na endokrinologii/andragogika... tak bych si tam cvicne nechala od doktora napsat doporuceni... muzou to byt geny po prarodicich, ale taky nemusi.. muze to byt klidne rustovy hormon... asi bych jen nevyckavala i kdyz vas pediatr sleduje...

me_druhe_ja
5. led 2024

A jak velká jsi ty a jak otec? To je taky důležité. Můj kluk je taky prcek. Ale je pravda, že on je prcek odjakživa. Teď měl 4 roky měří cca 97cm. Pořád v tabulce, ale úplně dole. Zatím k tomu nikdo nic neříkal. On roste pořád, ale pomalu no. Zase si říkám, že aspoň mu vydrží dlouho oblečení. Naopak dcera je úplnej opak. Ta je od začátku na horním limitu, je šíleně velká. Za měsíc má 3 roky a měří 101cm. Takže je větší jak o rok a čtvrt starší bratr😀

dandaa
5. led 2024

Syn má ve třídě spolužáka co přestal správně růst a včas mu naštěstí začali píchat růstový hormon . Osobně bych nečekala a chtěla co nejdřív všechna potřebná vyšetření.

korin
5. led 2024

Mně se ta jejich poradna líbí, sama zvažuju, že jim napíšu - syn sice roste, ale je ve třídě bekonkurenčně nejmenší. Nicméně jsme s mužem malí, takže to bude spíš geneticky. Pokud řeknou, že je to v pohodě, pak bych byla klidná. Nikdo kompetentnější k růstu asi nebude.

j.a.n.i
6. led 2024

My jsme na vyšetření byli v 5 letech a rovnou i s mladsi ve 3 letech, ale to uz byl pod 3 percentilem. Nedostatek rustoveho hormonu nezjistili, maji opozdeni kostniho rustu a jsme jen sledovani.

kakba
6. led 2024

Minuly tyden na zdi byl stejny dotaz. Zkus si ho najit.
Od kamaradky syn. Dle testu a vysetreni zjistena alergie na lepek. Zadne priznaky nikdy nemel. Jen par zlomenych kosti. Zadny vapnik se mu nevstrebaval. Od te doby co neji mouku, vyrostl celek dost.

cilkat
6. led 2024

Ve chvíli, kdy tam pozorujete zlom v růstový křivce, tak bych na tu endokrinologii šla.
Sama mám doma "opačný případ" - s mužem jsme oba nadprůměrně vysocí, ale syn byl hodně dlouho na třetím percentilu výšky (sledován od roku a půl). On ale zároveň strašně mizerně jedl, takže byl odhad "z čeho to má". Kolem třetího roku začal jakž-takž jíst, vyhrabal se někam na sedmý percentil a ten si drží, tak jsme se dohodli, že to budeme jen pozorovat a růstový hormon mu cpát nebudeme.
Má vyšetřené potravinové alergie, nějaké nejčastější metabolické vady spojené s malým růstem, hormony, živiny... všechno ok. Ale je autista a pravděpodobně mu vadilo jídlo nějak smyslově, no. Do dneška určité věci nejí - ale to asi všichni.

autor
6. led 2024

@korin já právě až včera narazila, že se dá napsat dotaz (a přišlo mi, že to tam hodnotí dobře, chtějí dost udaju), tak už jsem napsala, moc díky!

autor
6. led 2024

@cilkat no on tam propad je, ale v podstatě "jen" o jednu zónu. Pediatr říkal, že by nás někam poslal, když by to bylo o ty pásma dvě... takhle tu křivku v podstatě udržuje už 2 roky, jen prostě o pásmo níž naz byl. Jinak syn je taky extrémní nejedlik (ji jen pár druhů potravin a jíst v podstatě nepotrebuje), ptala jsem se na to speciálně proto pediatra a tvrdil mi, že s jídlem to u něj nesouvisí. Že to by musel být roky opravdu podvyziveny, aby to mělo vliv, že to se stává spíš v chudých zemích. Ptala jsem se ho právě na vitamíny, zda nedodávat...ale už jsem napsala dotaz do te růstové poradny, tak uvidíme, co odpoví a podle toho se rozhodnu.

autor
6. led 2024

@me_druhe_ja řekla bych, že jsem lehce nadprumer (já 174, manžel 184), máme ale dost malé prarodiče, jestli i to hraje roli... co jsem z té poradny pochopila, není problém malý prrcentil, když ho má od narození. Problém je, když se to prostě zpomali/zástavi..což u syna je, ale v takové "sede zone" no. Pediatr říkal, že když by skočil o 2 pásma, někam nás pošle, takhle zatím jen sleduje... tak jsem právě hledala, jestli to někdo neměl podobně.

veronikav31
9. led 2024

Když se syn narodil v termínu, tak byl maličký, jde od narození úplně mimo tabulky, hubený, malý, byť jí jako kyselina, nezastaví se. Teď mu bude 6 let a má cca 105cm, váha cca 15kg. S malým vzrůstem chodíme na endokrinologii, tam mu nechali udělat veškeré kresní testy-na nic se nepřišlo. Pak jsme dostali pana doktora a ten nás poslat na genetické testy, já nejsem velká, otec také ne. Zjistilo se, že má geny po mě, tak velký moc nebude. Všechny testy ohledně vitamínů, minerálů negativní. Zatím není na pořadu dne se bavit o hormonech dle doktora. A upřímně, do toho já nepůjdu, za prvé nejsem příznivcem zbytečného cpaní hormonů do těla, za druhé syn nemá jednu ledvinu a jsem přesvědčená, že by mu to neudělalo dobře. I kdyby mu nechyběla ledvina tak bych do hormonů nešla. Sice by vyrůst mohl, ale i tak to může zanechat následky co se týká bolestí apd. a to fakt ne. No, tak holt syn bude průměrné výšky, to nevadí.

autor
9. led 2024

@veronikav31 dekuju za zkušenost,vnímám to poobne.

tipata
9. led 2024

Okamžitě chtějte endokrinologie, prostor pro nasazení hormonu je malý, aby se neprosvihl. Syn šel 3-5 let z 10percentilu pod 3.percentil, tzn jeden segment. Rok měl pozorování na endo, co 3m výška váha, co 6m krev, co rok rtg ruky (růstové štěrbiny), po roce prokázán zastavovani růstu, pak insulinovy a klonidinovy test a v 6,5 letech začal s rustovym hormonem. Teď má 11 let, dohnal vrstevníky, s váhou pořád bojujeme, ale on nechce moc jíst. V dospělosti bude mít tak 175-180cm, bez hormonu sotva 150. Není na co čekat, hormon má tuším limit do 7 let.

sinicka
9. led 2024

Můj šestiletý má 105 cm.. na vyšetření chodíme od 2 let. Nic se nezjistilo.