Zánět průdušek. Jsou nutná antibiotika?

aurelie34
6. srp 2021

Hezký den, dcera 18 měsíců má od úterý teploty, pak se přidal kašel a rýma a dnes v noci už sípala a hůř se jí dýchalo tak jsme šli raději doktorce. Ta jí poslechla a prý je to zánět průdušek. Předepsala antibiotika a na kašel a tussin. Čím jí ještě můžu pomoct a jsou ta antibiotika opravdu nutná? Já myslela že na zánět průdušek se nedávají.

lachipie
6. srp 2021

Pokud to je bakteriální, což zánět průdušek většinou bývá, tak se antibiotika dávají. Jinak cibulová šťáva s medem, mátový čaj, inhalovat vincentku.

neomenia
6. srp 2021

@lachipie omyl, zánět průdušek naopak u dětí je typicky v 90 procentech případů virový .

@aurelie34 možná vám dala ATB kvůli těm teplotám, které jí mohly znervóznit, mohla mít pocit, že to může ve vašem případě mít bakteriální původ. V takových sporných případech děláme často CRP. To nám pomůže rozhodnout a nasadit ATB správně. Pokud už je ale nyni máte, svévolně je nevysazuj.

jelenice_zavodnice
6. srp 2021

Dcera v nejakych 14m mela zanet prudusek, predchazelo tomu pouze nachlazeni bez atb, ktere mudr nenasadila ale k tomu pak chytla nestovice od segry. Od hospitalizace nas delilo par hodin. Vysoke horecky, malatnost a dusnost. CRP pouze hranicni. Atb zabrala pomerne rychle, mudr je nasadila pak okamzite.