Hezký den všem, narodila se nám druhá dcera a já, šťastná, že mám porod v pořádku za sebou, plná euforie, jsem se dozvěděla, že má dcera na pravé kyčli nález 2c a že má nosit frejkovu peřinku. Vím, že se dějí horší věci, mnohem horší věci, vím, že je to pro dobrou věc, ale jsem pár dní po porodu a pořád brečím. Peřinku nasazuji, ale všechno se ve mně při tom pohledu svírá, mám pocit, že mám celý ten začátek, který má být krásný, totálně zkažený, nedokážu se z toho dostat, ačkoliv to racionálně chápu. Myslela jsem, že už jsem ok, říkala jsem si, že těch 6 týdnů to další kontroly nějak zvládneme, ale přečetla jsem si různé diskuze a tak nějak pochopila, že je to léčba na delší dobu a kdoví, co dalšího muže (a nemusí, já vím) hrozit. V rodině nic takového nemáme , ani nespadám do žádné další rizikové kategorie, první dcera měla nožky v pořádku, nechápu to. Jsem z toho špatná, že
nemůže "fungovat" jako ostatní děti, nebo že ji to bude brzdit ve vývoji. Máte některá zkušenost? Budu moc ráda, děkuji.
@mandala Takže půl roku trvala léčba?
Půl roku s třmínky, ale s peřinkou to určitě nebude tak dlouho, to bývá tak do třech měsíců, když to jde dobře...
Syn měl dečku třičtvrtě roku
Já tě chápu, že to je těžký. Já jsem taky první dva dny probrečela, malá je dostala v 6 týdnech na 8 týdnů. Ale víš co? Zvládli jsme to a je to za námi. A v ničem nám to neuškodilo. Zkus se dát dohromady a přemýšlej nahlas:
1) čím dřív to začnete řešit, tím je to pro dítě lepší. A šance na brzké vyřešení větší.
2) miminko to nijak neomezuje. Takhle malé dítě jenom leží a nemá potřebu ty nohy zapojovat. Je to pro něj teď mnohem, mnohem lepší než v momentě, kdy bude potřebovat lézt, hýbat se a bude vývojově hodně brzděno. Takže radši teď než za rok. Rodiče to bolí mnohem víc, ale jen proto, že si myslí, jak se miminko trápí. Netrápí, věř mi, že ne.
3) peřinka znamená, že nález není tak hrozný zatím a třeba to u ní skončí. U nás to tak bylo. Je to to nejmenší zlo v porovnání třeba se třmínky.
Víš, co mě pomohlo nejvíc? Že jsem si o tom hodně studovala. A když jsem viděla tyhle fotky (jednu z netu přikládám), řekla jsem si, že udělám vše, aby takhle holčička nedopadla. Takže poctivě celých 8 týdnů nosila krom koupání non-stop. A za 8 týdnů jsme se dozvěděli, že je vše ok a máme klid.
Přeju, ať jste na tom stejně. Za pár dnů tě ty slzy přejdou. Najdeš způsoby, jak o děťátko pečovat i s peřinkou, která často překáží. A užívat si ten malý zázrak, který doma máte. Hodně štěstí, ať to je za pár týdnů vyřešeno.
@malenka3 Děkuju za zprávu ❤😭😭😭😭😭. Já jsem už studovala snad všechny diskuze a stránky, a upřímně tyto fotky mě totálně vyvedly z klidu, který jsem začínala mít a myslela si, že jsem smířená...myslím už na nejhorší. Mimochodem, pamatuješ si, jaký jste měly nález? Ozvu se ti později, potřebuji to probrat s někým, kdo má zkušenost, ale teď musím dát do kupy obě dcery, manžel vyrazil zapíjet malou. Ale moc děkuju už teď za pochopení a podporu❤
Ano, taky 2c. Bude líp, věř, že ano. Klidně napiš. 🍀🍀🍀
Ahoj. Nase malá mela 2b a perinku vyfasovala taky. Až pár týdnů po narození, protože v porodnici ji kyčle nestihli zkontrolovat a k ortopedovi jsme se dostali až za pár týdnů, kdy už mohla ven (az měla 3 kg). Vím dřív se da, tím dřív je to většinou spravene. Dcera ji měla od konce října (možná od později) do cca půlky ledna. Doktor říkal, že se to lepší hodně, jak rychle roste. Taky jsem dávala poctivě, mimo koupání, přebalování a toho, když jsem ji dávala na bříško. Brzdit ve vývoji ji to určitě nebude, teď fakt nepotřebuje nic, než ležet, bastit a být s mámou. Ale taky mě to štvalo a hodně, dítě jak svázané, taky jsem ty gumy obsila takovou šílenou hadrou, co se brzo parala, prani tomu taky dalo zabrat, vypadalo to hnusne. Jediná výhoda byla, že v tom byla taková zpevněná, tak se s ní lépe manipulovalo (já nerada nosím a tak). Jako za mě lepší, než široké balení, to je věc, co jsem se nějak nikdy nenaučila.
Obě moje děti nosily peřinku. Já to teda brala vzhledem k synove diagnóze úplně jinak, bylo to to nejmenší co měl. Teď u dcery jsem to taky vůbec neřešila. Oba dva nosili peřinku dva měsíce a po dvou měsících bylo naprosto vše v pořádku. Dávala jsem tedy opravdu poctivě. Když jsou ty děti malé, tak jim to absolutně nevadí, protože se ještě skoro nehýbou. Čím později se začne s léčbou tím horší. Ve vývoji jí to rozhodně brzdit nebude. A i kdyby se místo ve čtyřech měsících přetočila na bříško v půl roce tak je to přece úplně jedno. Například dcera teď sundala peřinku tři dny před 4 měsícem a na bříško se otočila přesně za 10 dní od sundání. Tak se tím vůbec netrap, jsou daleko ale daleko horší věci věř tomu....🙂
Jo a syn to nosil od měsíce a půl do 3 a půl a dcera od dvou do čtyř. Tady se vyšetření nedělají v porodnici jako u nás a ani ne všem dětem. U těch mojich to dělali, protože já sama jsem měla jako dítě špatný kyčle.
Já se předem omlouvám, nečetla jsem diskuzi jiných, ale já bych už nikdy peřinku nedala. Taky jsme šly s dcerou z porodnice s peřinkou. Poctivě jsem dávala a na další kontrole žádná změna, já zoufalá jsem dikybohu navštívila zkušenou fyzioterapeutku, ta mi vysvětlila, jak se kyčle mají hýbat, jak se má malá hýbat a důrazně doporučila přestat dávat. Cvičila jsem s dcerou vojtovku kvůli oslabenému svalstvu (vlivem peřiny), latkovala a nosila v šátku. Lékaři na kyčlích jsem nic neříkala a světě div se, dostala jsem pochvalu s tím, jak je vidět, že ji peřinka pomáhá 🤦♀️ držím palce ať najdeš ti nejlepší cestu právě pro vás. 🤞
@bobina25 Takže jsi kyčle řešila širokým balením a nošením? Upřímně nejsem profík a svědomí by mi nedovolilo se na to vykašlat, s peřinkou pokračovat hodlám, ale já jsem taky nosička a přes den nosit chci už z praktických důvodů, nemůžu se všude tahat s kočárkem, když mám další 2,5 leté dítě a můj zdravý rozum mi říká, že nošení je vhodné. A co se týče peřinky, tak ji nosíme poctivě, ale po přebalení si malou dávám na bříško a hodlám dělat všechny věci, které se s miminky dělají - pokládání na bříško atd. tak, aby měla možnost procvičovat celé tělo peřinka-nepeřinka.
@anonym určitě dávej na bříško bez peřinky, snad to tak děláš. V peřince má jinak těžiště, když je na bříšku a mohlo by to mělo vést ke špatnému pohybovému vzorci.
@biciklissie Ahoj, děkuji za zkušenost. Přestože vás peřinka musela taky hodně štvát, tak z tvé zprávy cítím zvláštní klid, kterej se přenesl i ke mně, díky za to! Jinak souhlasím, že je to lepší nez široké balení, je to oblečené raz dva a myslím, že to není ani extra nepohodlné, jen ten pohled na ni mě ničí a tak nějak si to vyčítám a davam vinu sama sobě (a vím, že úplně zbytečně). Ale vydržíme, já se z toho nějak oklepu, abych nebrecela pokaždé, když se na ni kouknu a budu se modlit za to, aby to bylo v pořádku co nejdřív🙏.
@malenka3 2b- nejsem fyzio, je to informace právě od ní, měla praxi téměř 40 let se zaměřením na děti. Rozčilovala se, že se to pořád používá. Nicméně jen jsem popsala cestu, která dceři pomohla, ale rozhodně netvrdím, že je to cesta pro každého vhodná a žádné řešení neodsuzuji. Já lékařům velmi věřím a zásadně se držím profi rad, možná proto mě tak zaskočilo, že mi jejich rady prostě nepomohly.
@me_druhe_ja Děkuji za podporu ❤. Vím, že se dějí horší věci, mě to prostě hodně zaskočilo. Jsem pár dní po porodu a už tak se mnou hormony cloumají o 106, a do toho tohle...nečekala jsem to, první dcera měla vše ok...Musím si to v sobě nějak srovnat, ale rozhodně je pro mě důležité, aby měla nožičku v pořádku a budu ráda, když to bude co nejdřív.
Ja nemam osobni zkusenost, ale kamaradcina holcicka dopadla tak, jak sem nekdo vkladal na fotce. Nevim jaky mela nalez, ale kamaradka z toho byla hrozne spatna, nastoupili do nemocnice nekdy mezi 2.-3. mesicem a myslim ze tam byli do nejakych 4,5 mesicu miminka. Musela lezet s tema nozickama nahoru, skoro celou dobu. Pak je pustili domu a meli jeste par mesicu trminky. Tim te nechci stresovat, pisu to proto, ze kdyz to vsechno meli za sebou, zacala hnedka lizt a stavet se a vsechno krasne dohnala. Dnes je holcicce rok a pul, je to mala dracice co chvili neposedi, ma nozicky uplne v poradku a nijak bys nepoznala, cim si jako miminko prosla. Takze kdyz se na to kouknes z nadhledu, za par mesicu budes rada ze jsou nozky v poradku a na perince vubec nebude zalezet… Rozhodne bych rekla, ze dospeli to nesou mnohem hur nez to dite samotny, miminko se prizpusobi a zvladne to, netrapi se…
Sama za sebe abych měla pro své svědomí klid bych šla k jinému lékaři abych získala druhý nezávislý pohled. Když už mám tyrat dite I sebe tak ať to mám potvrzené vícero odborníky, pak si člověk nemůže nic vyčítat a nejsou tam pochyby coby kdyby...
@budouci_maminka Určitě může jít jinam pro druhý názor, ale rozhodně to není žádný týrání. Je to naopak pro dobro dítěte, aby pak nekulhali, neměli problémy se zadama, bolesti atp. Nedej bože něco horšího. Peřinka je to nejmenší. Dítě to nebolí a vůbec mu to nevadí. Pro nás, pro rodiče, je to otravný, ale nic, co by se nedalo přežít. U nálezu 2c bych to rozhodně dávala.
Tak to ti taky děkuju, protože já jsem hrozný stresar, tedy mě potěšilo, že to na tebe zapůsobilo takto. Mě hodně mrzelo to směřování do toho a taky, když jsem miminko někde ukazovala, tak vypadalo jako postižené (vím, hloupost, ale měla jsem takový pocit) nebo svázané ci co. Ale fakt to uteče, musí. Určitě na sebe nebuď přísná, hodně velkou roli hraji poporodní hormony. Zvyknes si a už ti to ani nepřijde, jen ta velká radost na konci, ze už to dávat nemusíte. Jinak jsem zběžně koukla na další příspěvky, úplně jsem to tedy nestihla přečíst. Ale těžko soudit, zda dávat nebo nedávat, když ani odborníci se neshodnou a my jsme laici. Mě radili, ať vyhledal dalšího lékaře pro další názor. Ale když bude protichůdný, tak jak se pak rozhodnout, podle toho, co mi víc vyhovuje? Leda tak mít názory tři a rozhodnout se podle převažující většiny, ne... Raději jsem dávala, ať mám klidne svědomí s tím, že jsem udělala, co jsem mohla. A když by to nezabralo, tak budeme řešit, co dál. Ale těch případu snad není tolik, jinak by to snad opravdu naordinovali. A my mělo jsem 2b, snad tedy u těch horších vad tolik nejsou pochybnosti, zda dávat. Jinak tedy vůbec nejsem pro preventivní široké balení, jak se to dělávalo dřív, to snad už je dost přežitek a taky to dřív byla snad norma.
Ono toto je těžké. Každý má na to názor trošku jiný. Každopádně naši ortopédi jsou za mne dost pozadu a pořád jedou tuto klasiku, ač řadě dětí může spíš škodit, než pomáhat.... Široké balení, dečka.... Já chvíli taky u druhé podlehla, že je to jediná správná cesta... Teď už si to úplně nemyslím a jsem ráda, že jsme nepodlehla tlaku dlouhodobě. Já sama jsem měla/mám problémy s kyčlemi, jako malá jsem nosila chvíli třmínky, než mi je moje máma odmítla dávat a též žiju, když vidí ortopéd moje snímky, nechápe, že funguji, ale já "problémy" vlastně nemám. Tím ale na druhou stranu nezpochybňuji to, že někomu to může pomoct.... Za mne jdi ještě jinam, ono dost často jsou výsledky rozdílné a to co je v porodnici blbé je klidně za 14 dní ok, ale miminko se stále zbytečně "trápí" . A to že to nemá vliv na vývoj tak za mne sakra má....
@biciklissie To je právě to, že já si to v hlavě srovnám, rodina to bere normálně stylem "je to pro zdraví, raději teď než později ", ale děsí mě vycházky venku, nahlížení do kočárku a komentování ostatními. Nechci se před každým zhroutit s pláčem jak nějaká psychomatka. Bydlíme na malé vesnici, koukat bude každý a nechci, aby malou někdo komentoval jako chudinku, nechci, aby se šuškalo. Vím, měla bych to hodit za hlavu, ale trápí mě to. Co se týče pochybností, tak žádné nemám, nehodlám někde lítat po dr, počkám na 6t kontrolu a pak uvidím. Malá to snáší víc než dobře; když chce prdět, tak jí to jde i tak nebo ji to rozepnu, nechám pokopat a vrátím = zdravý rozum. Ani mi nepřijde, že by byla v nějaké nepřirozené poloze, dokonce čím dál častěji dává nožky do žabičky i při přebalování, což předtím nedělala. Jinak s preventivním širokým balením taky nesouhlasím a dokonce jsem koukala, že ho měla nařízené první dcera, ale nedávaly jsme nic a vše ok, ale tohle je něco jiného.
Mam obe dcery s frejkovou. Prvni nosila pul roku, druha o kousek kratsi. Naprosto v pohode. Ta starsi byla pohybove trochu “zaostala” ve smyslu, ze chodit zacala az nekdy kolem 18m a vsechny pohyby od pretaceni, plazeni, lezeni a sezeni delala pozdeji. Na tu mladsi tu vliv nemelo, chodila uz v 11m.
Ja jsem si u prvni taky myslela, ze po kom to ma, ze u nas s tim nikdo problemy nemel. A houby, v manzelove rodine ano, vetsina devcat koncila se zasadrovanymi nozkami. Jinak, ja mela tu smulu, ze v porodnici mi k jejim kyclum nerekli nic, dale bylo leto cas dovolenych a nemohla jsem sehnat ortopeda. Objednali nas az po dvou mesicich. A starsi dcera to s temi kyclemi asi nema uplne v poradku ani po te frejkove perince, jelikoz ma nohy trochu do X a vtaci chodidla. A to jsem ji porad hlidala spravny sed, zadne W, spravne boty-neboty. Vzala jsem ji pred rokem na individualni fyzio, tam mi terapeutka rekla, ze to ma z kycli a trochu cvicime. V dospelosti ji to muze delat velke problemy u drzeni tela a celkove stabilizacnim systemu a nasledne bolesti zad, sije, patere nebo hlavy. Ji to ale moc nebavi, protoze ona je akcni a jen by litala. Ale cvicime.
Tak chapu, ze hsi z toho nestastna ale ver mi, ze to delas pro jeji zdravi. Samozrejme k ortopedovi jeste pujdes ne i mimo porodnici, nebo?
@jelenice_zavodnice Nepůjdu, počkám do 6t kontroly a uvidím po ní. K čemu by mu byl případný jeden horší a druhý lepší názor? Vybrala bych si podle pohodlí? Dcera peřinku snáší dobře, já s ní mám problém. Vydržíme a uvidíme.
Dle posledni vety “ Jsem z toho špatná, že
nemůže "fungovat" jako ostatní děti, nebo že ji to bude brzdit ve vývoji. Máte některá zkušenost? Budu moc ráda”, jsem usoudila, ze dcera s tim ma take problem, ze je treba nevrla, nespokojena nebo ubrecena a hledas reseni. 🤔 Tak asi nehledas.
@jelenice_zavodnice Problém s tím mám já, dcera není nespokojená, ani nevrlá, ani ubrečená. Hledala jsem názory a zkušenosti ostatních, co si tím prošli a samozřejmě si z toho vezmu to, co je mi blízké a s čím se ztotožnuju. Za váš názor děkuji, ale to poslední, co teď chci, je lítat po doktorech. Z 99% mám reakce (nejen tu) velmi pozitivní, absolutně bez nějakého opožděného vývoje (a když, tak během měsíce vše srovnané) a to, co teď potřebuji, je myslet pozitivně, uklidit se a dělat max pro to, aby měla dcera kyčel v pořádku.
Litat po doktorech nemusis, jen je naprosto standardni po porodu zajit na ortopedii, dava se k tomu vzdy zadanka. Tvoje dite bylo zrejme kontrolovano UTZ jeste v porodnici, takze to resit nemusis.
Obvykle tady na MK si maminky resici kycle ditete prave vetsinou vyhledaji i dalsi konzultaci a v pripade jineho nazoru vyberou ten, ke kteremu tihnou od zacatku.
Brzdit jí to určitě nebude, je fajn, když to zjistí a začnou léčbu hned v porodnici, pak se jí dřív nožičky spraví. Ono to vypadá strašidelné, ale těm dětem to nijak nevadí, maximálně jim v tom je teplo... Já mám 4 děti, z toho jedna dcera měla peřinku a dvě děti třmínky, měly obě dost špatný nález, sundávali asi až po půl roce a nijak je to ve vývoji neomezilo...