Vyrážka/ekzém a průjem u 4měsíčního miminka. Máte podobnou zkušenost?

j_denisa98
28. pro 2020

Ahoj, chtěla bych se zeptat zda má někdo podobnou zkušenost. Mám dcerku a za pár dnů nám bude 5 měsíců. Na začátku 3 měsíce se nám začaly objevovat na obličeji a na rukou flíčky suché kůže. Poté se nám přidal další flíček na nožičce. Myslela jsem si, že je to jen suchá kůže, takže jsme to neustále promazávali různýma olejíčkama a krémama, jenže nic nepomáhálo. Na tvářičkách se nám z bílých suchých flíčků udělaly červené fleky, chvilkama mi to přijde až takové zapálené a občas mi to připomíná puchýře (viz foto). 22.12. jsme byli na 2. dávce rotavirů a další den jsme dostali průjem. Dnes je to 6. den co máme průjem a na nožičkách se nám udělali další 3 flíčky. Takže teď už si nemyslím, že ten průjem bude jen k tomu očkování. Na ručičkách a nožičkách jsou stále světlé a suché (připomíná mi to takovou krupičku). Teplotu nemáme. U doktorky jsme byli 3x a nic na to pořádně neřekla. Na pohotovosti nás odeslali k dětskému lékaři. (z krátká nikdo to neřeší a to ani ten průjem.) mohlo by se jednat o alergii na mléko? Když se nám tyto flíčky začali objevovat od ukončeného 2. mesíce?

puhelin
28. pro 2020

Syn ma suchou kuzi, rude, popraskane plochy nahodile po tele. Podle pediatra to je atopicky ekzem. Divim se, ze vas pediatr ockuje, kdyz ma miminko takove problemy.

maaaadlaaaaa
28. pro 2020

Zkuste se objednat ke kožnímu, klidně soukromému za poplatek, ale nějakému dobrému. Může to být atopický ekzem jak se píše výše a praktický doktor bude jen tipovat.

j_denisa98
autor
28. pro 2020

@puhelin Paní doktorka tvrdila, že to bude buď alergie nebo atopický ekzém. Ale že u takto malého miminka to nejde poznat. A očkování prý tomu nevadí. Jen netuším proč máme teď k tomu ještě průjem. Už 6 dní. 🤷🏻‍♀️ Zkoušeli jsme nechat maličkou 2 dny jen na mléku, ale to z ní šla jen voda, tak jsme mléko vyměnili, jen za příkrmy a to bylo dobré, ale jakmile jsme dali mleko bez rýžového odvaru, tak do 10 min se pokakala a byl to zase průjem.

j_denisa98
autor
28. pro 2020

@maaaadlaaaaa Zkusím. Jen bohůžel teď většina neordinuje kvůli svátkům. 😒

puhelin
28. pro 2020

@j_denisa98 My pri ekzemu neockujeme, pediatr sam to navrhl. A ockovani pouze povinne, at toho nema moc. Ekzem ma silny.
S tim mlekem bohuzel neporadim, deti nikdy umele nemely.

j_denisa98
autor
28. pro 2020

@puhelin Moc děkuji, za odpověď a radu. 🙂

xxx3d
28. pro 2020

Škoda, že máte takového "laxního" pediatra.
Na vyrážku, která mi přijde jako atopický ekzém, plus proto, že malej to jako malý miminko měl taky, bych doporučila Vitellu Ictamo.
Průjmy bych připsala na vrub očkování, rotaviry jsou průjmové onemocnění, takže...
Jinak bych malou nechala řádně vyšetřit, od pediatra, když vás k němu odeslali z pohotovosti, ať udělá stěr a vypíše ti žádanku ke kožní.
Jestli budeš kupovat tu Vitellu, tak máznout jen tenkou vrstvu.

puhelin
28. pro 2020

@j_denisa98 Snad bude brzo lepe. Synovi v tech tezsich casech pomaha zinkova mast, je volne dostupna v lekarne.

j_denisa98
autor
29. pro 2020

@xxx3d Děkuji, určitě vyzkoušíme. Dnes jsem byli i u jiné doktorky na obvodě (zastupuje naší dětskou doktorku) a též se k tomu nijak nevyjádřila. Jen na ten průjem nám doporučila, že máme nechat maličkou jen nabmléku bez příkrm. Jenže po mléku má průjem a příkrmy nám pomáhají ten průjem zastavit. A když pak zase nasadíme mléko, tak má zase průjem. Taky říkala, když má průjem už 6 dní, tak že to k očkování prý nebude. 🤷🏻‍♀️ Udělala nám výtěr a na ,,ekzém,, nám dala mastičku na mykózové onemocnění kůže.

j_denisa98
autor
29. pro 2020

@puhelin Děkuji, jsem zvědavá zda přijdou na to co to je. 😒

xxx3d
29. pro 2020

@j_denisa98 jestliže přetrvává ten průjem, nechala bych ty rýžové odvary. Jde o to, aby měla malá přísun tekutin, aby nebyla dehydratovaná.
Ať je malé brzo líp.

maaaadlaaaaa
29. pro 2020

@j_denisa98 že to u tak malého miminka nejde poznat? Kdyby vás poslala na kožní, tak ten to pozná hned. Já měla atopický ekzém diagnostikovaný prý od narození a od narození mě mamka brala ke koznimu a řešilo se jak to zmírnit. 🤦🏻‍♀️

veritanas
29. pro 2020

Ahoj, může to být alergie nebo intolerance na mléko. Jaké používáte?

neomenia
29. pro 2020

Tonje ekzém, klasika. Terapie jak už psaly holky. A ten průjem - to je nežádoucí účinek te vakciny proti rotáčům. To přejde.

martt
29. pro 2020

Můj syn mel atopický ekzém od 2 měsíců. Dětská nám nejdriv zkoušela na to dát masticku sama, když se mu ani po 14 dnech nezlepsilo tak nás poslala na kožní. K atopickemu ekzému nás normálně očkovali a nikdy neměl problém s nežádoucími účinky. Zkus v lékárně na ten prujem koupit malé probiotika. Ty by mohli trochu pomoci na kožní problémy. Jinak atopický ekzém je běh na dlouhou trať a zjišťování co může a nemuze jist. Může ji to třeba dělat i práci prasek,mýdlo.......
Pokud by se jednalo o kožní plíseň. Tu přenášejí kočky, morčata....

j_denisa98
autor
29. pro 2020

@veritanas Používám Hipp 1 combiotik

j_denisa98
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
martt
29. pro 2020

@j_denisa98 Synovi Linola nedělala dobře. Koupala jsem ho jen v čisté vodě. Vlastně se v čisté vodě koupě do teď je mu se to asi ve 4 letech ekzém prehoupl v lupenku. Tím, že má teď prujem muze mít zhorseny i ekzém. Ten rad reaguje na jakékoli změny v organismu, virozy, nemoce, stres a pod..

j_denisa98
autor
29. pro 2020

@martt Probiotika zajdu dnes koupit, včera už jsme to nestihli. Práci prášek jsem zkoušela měnit už 3x a nic. A teď už jí koupu jen v Linole nebo jen v čisté vodě a mažu jen Dexerylem.🙂 Jinak kočku máme, ale jen na úhradě. Do baráku nechodí. 🙂

veritanas
29. pro 2020

@j_denisa98 tak byste mohla zkusit hypoalergenní mléko, má na sobě HA...to se dá koupit normálně v lékárně, pak se dá koupit Kendamil bez laktózy.. ale všude je kravské mléko, pokud by to byla skutečně alergie, pak je nutné napsat speciální mléka..jsou drahá, ale pojišťovna je proplácí, když je napíše doktor...zkusila bych jít touto cestou..

veritanas
29. pro 2020

@j_denisa98 mimochodem za tak krátkou dobu jako je měsíc nepoznáte příliš rozdíl v pracím prášku..jsem celoživotní ekzematik a nějaký rozdíl vnímán až po dlouhé době v řádu měsíců...

j_denisa98
autor
30. pro 2020

@veritanas @veritanas Už máme koupene nové hypoalergení mléko. Dnes jsme byli znovu u doktorky. Průjem máme pořád stejný, ale jen po mléku. Po příkrmu a banánové přesnídávce je to ok, ale doktorka mi pořád tvrdí, že ten průjem není po mléku 🤦🏻‍♀️. Výtěr je negativní, takže nic střevního nemáme. Laktobacily dáváme a nic nezabírá. Dnes už je to 8 dní co má průjem. Pije a jí zatím bez problémů. Jen u toho mléka má většinou asi bolení bříška, vypuje si třeba 50 ml a pak začne plakat. Po chvilce jí zkusim dát znovu a vypije třeba jen 20 ml a znovu pláče a pak dostane hned průjem. Doktorka o tom ví, ale je 100% přesvědčená, že to nemá z mléka. Prý má určitě jen oslabenou mikroflóru a proto má průjem po mléku a také hodně pláče ze spaní. 😔 Už nevím co mám vyzkoušet. V novém roce jdeme na kožní a zajdu asi i na alergologii.

maaaadlaaaaa
30. pro 2020

@j_denisa98 pokud jde o tu mikroflorou, zkoušela jste jíst probiotika a lactobacily? Prý by se měly během kojení a pár týdnů před porodem užívat a hlídat si stravu.

xxx3d
30. pro 2020

@j_denisa98 je dobře, že vám udělala doktorka stěr a víte, že to není nic virového.
Zároveň bych ale dala na ni, a mléko bych vysadila třeba na den, dávala ten rýžový odvar, ředila bych odvarem i mléko, co používáš, než se jí to upraví.
Nešla bych do HA mléka bez porady s pediatrem, někdy se to HA používá při průjmovém onemocnění, ale tvoje malá je ještě malinká na změnu na základě reakcí jiných maminek, byť myšlené dobře, může to přivodit víc problémů, no uvidíš...

j_denisa98
autor
30. pro 2020

@maaaadlaaaaa v těhotenství jsem brala GS mamavit a kojit jsem kojila pouze 3 týdny pak jsem přišla o mléko, takže teď jsme pouze na umělém. 🙂

j_denisa98
autor
30. pro 2020

@xxx3d Teď používáme jen ty laktobacily a dneska jsme nasadili Tasectan. Už jsme začali používat Hipp hypoalergení, tak to zase nechci měnit. I když by to bylo asi jedno, když jsme na tom pořád stejně. 😒

xxx3d
30. pro 2020

@j_denisa98 myslím, že je skvělý, že malá nemá teplotu, že nemáte nic ve stěru a že vám zabral ten rýžovej odvar.
v odkazu je návod od nějaké pediatry, docela hezky je to rozepsaný, můžeš si přečíst.
http://www.drsablikova.cz/index.php?id=19
vím, jak je to nepohodlný, když miminku něco je a musí se počkat, než něco zabere, protože pro ně chceme to nejlepší. Přeju, aby bylo malé brzo líp a tobě sílu.

veritanas
31. pro 2020

@j_denisa98 myslím, že HA mléko nemůže uškodit..🙂 používá se preventivně u zdravých dětí rodičů, které mají alergie... obě moje děti to mají. Syn je bez alergie, dcera uvidíme... Třeba má doktorka pravdu a bude to jen oslabené střívko. Ať je prckovi líp..

slunea
3. led 2021

Je to potravinová alergie. Nejčastější alergen je mléko, ale často těch potravin vadí víc. Pokud je na UM, HA mléko rozhodně nestačí, tam je bílkovina kravského mléka naštěpená jen trochu. Mohlo by pomoct Allergy Care mleko (nemam prehled, kdo vse jej vyrabi), ale tam ta bilkovina taky neni stepena uplne, nebo pak mleka jako Neocate, Alfamino, ktera jsou na bazi volnych aminokyselin. Allergy Care muze predepsat pediatr, ta dalsi sw predepisuji asi az na gastru.
Atopicky ekzem je jen jeden z projevu potravinove alergie.

slunea
3. led 2021

Mléko bych žádné nedávala (kromě těch pro alergiky), vždyť sama píšeš, že má po něm průjem!
Ty flíčky a suchá kůže jsou taky projevem alergie - konkrétně rozhozeného mikrobiomu. Alergen dráždí střevo a způsobuje to mimo jiné i nerovnováhu bakterií. Kůže je obrazem střev. Neměla ve stolici hleny? Nebo pěnu? Nesmrděla kysele? Kakala často? Uprdkávala?