Vtáčení nohy. Zkušenosti u dítěte?

kemija
24. únor 2021

Prosím, která máte zkušenosti s vtáčením nohy u dětí. Moje dítko, 22m, vtáčí nožičku. Když se rozeběhne, kolikrát o ní i škobrtne. Spíše chodí jakoby po vnější hraně a vytáčí špičku dovnitř. Na fyzio chodíme. Naposledy v prosinci, kdy další návštěva v březnu. Ale žádné zlepšení i po domácím cvičení. Jaký byl u vás průběh. Jaké boty dítko nosí/nosilo. Napravilo se vám to samo? Má celkově baculatou nožičku s vysokým nártem, nožka je široká. Sám chodí od 15m. Jinak úplně zprvu vtáčel obě nohy. Ta jedna se napravila.

mamikry
24. únor 2021

@kemija Syn vtaci nozicku do ted. Byly mu 4 roky. Jeste pred pul rokem to bylo silene, ted se mu to lepsi, jak se hybe a beha, posiluje svaly. Detska nam rekla, ze do 4 let by se to melo srovnat. Az bude lepsi situace, objednam ho na podologii a budeme to uz resit takto. Starsi mel zase vbocena kolinka a upravilo se to s vekem samo. Doma ma balancni cocky, trenujeme rovnovahu, cvicime detskou jogu.

malenka3
24. únor 2021

15 měsíční vtáčí obě špičky. Chodíme na fyzioterapii, kdybych dala na dr "to se srovná, ještě je čas", tak bych si pak jednou nadávala.
Holka má rozvolněný svalový korzet v oblasti hrudníku a břicha. Chůzi v záklonu (já to jako laik nevidím), pomáhá si lokty. Vtáčení špiček je už eskalace problému, kterou vidí už i laik, ale u nás odhaduje fyzioterapeut, že problém je už dávno v raném vývoji, my jsme to neměli šanci vidět, zkušená pediatra měla na fyzio poslat, ale on sám říkal, že pediatři jsou bohužel v otázce psychomotorického vývoje celkem rigidní a k němu se dostávají děti pozdě.

Každopádně, pokud bychom to neřešili, budou se na to nabalovat další potíže, bude si dcera tvořit špatné pohybové vzorce, které se pak o to dýl napravují. V tuto chvíli kvůli věku už nepřipadá v úvahu řada cvičení, protože nespolupracuje, to bude možné nejdřív tak za rok. Takže máme jednu "hru" na trénování podřepu a budeme tejpovat. Víc v tuto chvíli neuděláme, ale čas hraje v náš prospěch. Vývojem se může leccos dorovnat správným směrem. Já bych to rozhodně nepodceňovala a zvolila vhodného zkušeného fyzioterapeuta.