Tracheostomie u dětí - zkušenosti

sandral
15. led 2019

Prosím vás, máte niekto skúsenosti s tracheostómiou u ročného dieťaťa?
Malý je v umelom spánku s tracheostomiou, každý má straší infekciami.

sister05
15. led 2019

Je to invazivní vstup a jako takový je rizikem vzniku infekce. Malý pravděpodobně potřebuje umělou plicní ventilaci - pomoc s dýcháním. Proto ji má, že. O tento vstup sexsedtry denně starají, asepticky ho prevazuji - dávají pozor, aby minimalizovali vznik infekce. Tahle stomie je potřebná pro další léčbu. Pravděpodobně máte nějaké větší komplikace. Takže má asi i jiné invazivní vstupy - žilní katétry ATP. Ano u všeho je riziko infekce, ale správným zacházením se to riziko minimalizuje. Vemte si, že s tracheostomii je spousta dospělych i děti doma, v péči rodiny. Nebojte se. Tohle nebude to, z čeho byste měla mít větší obavy než z ostatních situací. Už tak se o prcka obecně bojíte, což je přirozené. Ať se brzy vše dá do kupy.

ivular
16. led 2019

Zkušenost má snad @petrusew a nově i @raduushka, tak snad nevadí, že je volám do diskuse;)

petrusew
16. led 2019

Děkuji @ivular ano,Maty měl tracheostomii přes rok.Od miminka.Klidně se ptej,na co potřebuješ.Pokud budeš chtít jsem ti k dispozici i na telefonu.

petrusew
16. led 2019

@sandral je to vztup do těla,ovšem při péči o ni je riziko minimální.Maty ji měl přes rok.Za celou dobu jsem nezpozorovala větší nemocnost než u zdravé dcery. Chodili jsme všude,jezdili na výlety, návštěvy..Klidně se ptej na co potřebuješ,odpovím ti.

sandral
autor
18. led 2019

@petrusew
@ivular Ďakujem veľmi pekne. Malý má meningokoka, tak preto.
Mám obavy hlavne z reinfekcie a celkovo sa mi zdá akoby ochabnutý.

bamak
18. led 2019

@sandral tracheostomie se neboj. I intubacni kanyla je možným zdrojem infekce a hlavně když se nechá příliš dlouho může poškodit hlasivky. Průdušky a plíce nejsou sterilní, jsou na bakterie uzpůsobené, takže riziko je menší než u jiných "vstupu" do těla. Držím palce, ať jste brzo v pořádku.

petrusew
19. led 2019

To bude určitě lepší a lepší!

tandlerova
6. bře 2019

Dobry den.Mam vnoucka se tracheostomii, muze i kvuli ni spatne jist? dekuji za odpoved

drep
6. bře 2019

@tandlerova ano, může. Dost záleží na důvodu, proč tracheostoma má. Může působit poruchy polykání, zatékání stravy do dýchacích cest

petrusew
6. bře 2019

@tandlerova ano,je to. Celkem pravděpodobné.Někdy trvá déle,než si zvykne polykat.

ldc2018
19. kvě 2019

Ahoj, muze mi nekdo poradit na jake prispevky mam narok, pokud mame dite s tracheostomii a bude ji mit 5 let? Mame narok i na karticku ztp a muzu ji vyuzivat i ja jako matka ditete? Nikde jsem nenasla zadne kompletni informace, neporadi mi nejaka zkusena maminka, co si mam obehat? Malou budou propoustet za mesic, bude ji 5 mesicu a rada bych vedela, o co vse mohu zadat. Moc dekuji

petrusew
19. kvě 2019

@ldc2018 ahoj, jasně poradím. Máte příspěvek na péči? Výhody TP, ZTP, ZTP/P jsou nepřenosné. UTP těch výhod moc není. U ZTP parkování na vyhrazeném místě a někde už slevu na vchod do zoo,.. A možnost jízdy po dálnici bez známky(dite5/držitel průkazu musí být v autě a to i u parkování). Ztp/p má výhod o trochu víc vztahující se na průvodce, ale např. Vchod do zoo za 50%a podobně. Jinak karta ztp a ztp/p je i příspěvek na mobilitu. Žádá se zvlášť. Na Pnp se posuzuje podle bodů co dítě zvládne. U průkazu to, ztp, ztp/p podle zdrav. stavu. Pokud budeš potřebovat piš mi klidně sz.

hansed
19. kvě 2019

@petrusew
@ldc2018 prispevek na péči lze žádat od veku 1 roku...

petrusew
19. kvě 2019

@hansed
@ldc2018 no jo vlastně, já to četla je ditku je 5🙊🙈omlouvám se. Ano, žádat nejdříve v roce věku dítěte.

ldc2018
20. kvě 2019

Moc dekuji @petrusew jeste se zeptam, kde se zada o to ztp a co musim mit s sebou? Dekuji

My jeste nemame zazadano o nic, teprve nas to ceka po propusteni z nemocnice. A na pojistovne mame na neco narok? Dekuji

petrusew
20. kvě 2019

@ldc2018 u pojišťoven je to různé podle materiálu, který vám napíšou v nemocnici. Odsávačka určitě chtějte bateriovou, jinak se nedostanete z domu. Je tam doplatek okolo 6000,- Bezdoplatkove jsou pouze do El. Sítě a nejsou přenosné. Cevky na odsávání píše dr stejně tak jako trach. kanylu. Podle druhu je určitý počet materiálu. U žádosti nebudete potřebovat nic. Vše bude vypisovat potom vás dr. V žádosti je jen uveden žadatel (vždy dítě) a osoba pečující tudíž vy. Všechny zprávy potom bude mít váš praktik a ten bude vypisovat až na základě žádosti ossz.

ldc2018
23. kvě 2019

@petrusew dekuji za vycerpavajici odpoved! Jste skvela.

petrusew
23. kvě 2019

@ldc2018 není za co. Kdyby jre cokoli potřebovala, se jen vypovídat, poplakt... Jsem vám k dispozici.

ldc2018
8. čer 2019

holky, mohu se zeptat, jaké používáte polštářky na trášu? Mne v té nemocnici dávají pořád jenom ty gázy a denně je měnit je totální utrpení, trhají se a vůbec nedrží, blbě se mi tam dávají. Je to denní peklo. Ráda bych si koupila jiné, které by šly lépe. Nejlépe nějaké takové stříbřité, co jsme používali v motole. nemáte někdo zkušenosti? nebo jaké používáte a kde kupujete? moc děkuji

petrusew
8. čer 2019

@ldc2018 metaline a 100ks může napsat orl. Jinak já dávala 1metaline a 3 netkané. Ty netkané jsou fain, ale gázovinu nee, to se strašně třepí a je to dost ostré na krku. Vůbec mě udivuje, že to ještě nekde dávají 🙈😠stejně jako jištění tráši místo páskem gázou nebo motouzem😡 Jinak já měnila občas i 10x ta den, když se poblinkal.

ldc2018
8. čer 2019

@petrusew to je přesně ono. Jste zlatá!

petrusew
8. čer 2019

@ldc2018 rádo se stalo. Pokud máte fb najděte si mě pod jménem Petra Hejdová (suchdol) nebo mi napište sz, je to rychlejší 😊

tandlerova
23. zář 2019

Dobry vecer.Vnoucek ma trachostomii od tri mesicu do tedka.Nechce kousat a ma skoro vsechny zuby, chybeji mu stolicky.Muze to bejt ze strachostomii ze nechce kousat?

petrusew
25. zář 2019

@tandlerova dobrý den, tohle se nedá říct úplně jednoduše. Jak ji vnouček teď? Má sondu, peg... Syn začal kousat hodně pozdě. Jedl téměř do 3 let mix. Pomohla nám klinická logopedka.

tandlerova
27. zář 2019

Dobry vecer,Sondu vnoucek nema.Jidlo mu mixijeme.,Jak vam pomohla logopedie?Jak ho tam ucili aby mohl kousat.

tandlerova
Autor odpověď smazal
Zobraz
tandlerova
27. zář 2019

Omlouvam se az ten obrazek tam nemel bejt

petrusew
28. zář 2019

@tandlerova naučí správnou techniku krmení. Kolik je vnoučkovi?

tandlerova
28. zář 2019

Vnoucatku ted v rijnu budou2 roky.

petrusew
28. zář 2019

@tandlerova odkud jste?