Ahoj holky,
jsem tu nová, tak na mě buďte hodné, prosím. 🙂
Mám doma prcka a teď jak najel podzim, tak pořád lítáme k pediatričce s nějakým kašlem, teplotou a rýmou a do toho zuby - no hrůza. Je mi strašně nepříjemný pořád prcka oblékat a vozit ho do té plné čekárny když mu není dobře a zároveň na mě už moje doktorka kouká pomalu jak na blázna a přitom mi pokaždé něco předepíše. Nemáte někdo nějakou radu jak to řešit (klidně něco online nebo být doma a nechodit tam)? Jsem prvorodička a docela se bojím o prcka, zároveň si ale nemyslím, že bych tam chodila s každou pitomostí (když má prcek teplotu).
Moc děkuji za odezvu! 🙂
A s čím vším tam teda chodíš ?
@pumpovala Ta knížka Maminko, není mi dobře je fajn, je to takové základní souhrn. Taky jsem prvomatka, první rýmu měl syn asi ve dvou měsících, to jsem byla taková vyjukaná. Ale pediatr je fajn, volala jsem, jestli máme jet nebo jenom dělat, co jsem si k tomu nastudoval. Syna chtěl vidět, jen kdyby se to horšilo nebo byly tři dny horečky nebo by horečku nešlo srazit. A tím se vlastně řídím doteď. Když si nejsem jistá, poptám se tady. Náš doktor sice nemá s konzultací po telefonu problém, ale zase nechci zdržovat od pacientů v čekárně.
Píšeš, že vám doktorka pokaždé něco předepíše. Neber to zle, ale co už má jiného dělat, když už tam jste 😉 Kromě toho, co jsem psala výš - k doktorovi bych jela s kašlem, tam to může jít na průdušky. S rýmou ne, to jenom kdyby i po týdnu nebylo vidět zlepšení při léčbě doma.
Rýma, kašel, teplota, to vše zvládneš řešit bez pediatra, pokud se to nezvrtne, minimálně ty první dny, pokd pak vidíš zlepšení. S čím tam tedy chodíš?
tak zmen pediatricku za nekoho, kdo objednava a bere na cas, nas pediatr treba ma online objednani, vyberu si termin ten den a necekam... mas prvni dite, to kazdy normalni pediatr chape a uprimne radsi 10x zbytecne za pediatrem nez se ptat na MK na nemoc ditete a dostat pak blbou radu, protoze zde opravdu lekari nejsou...
@pumpovala :D Zrovna dneska jsme s mužem řešili návštěvy doktorky. Starší je nemocná, řešili jsme, kdy to chytí mladší. No a muž říkal, že starší jako malá nebyla nemocná, tak jsem se mu smála, ale jo byla, jen jsme s ní nechodili k doktorce - protože proč? Rýma, od rýmy kašel, teplota - to vše lze řešit doma. Záleží, co ti doktorka předepíše, jestli něco, co má volně prodejnou variantu, opravdový lék nebo co. Naše doktorka třeba ráda předepisuje, má děsně ráda lékárenské výrobky, takže taky vždycky s něčím odejdeme - ale je pravda, že my chodíme, až když si doma nevíme rady, nebo je to něco horšího. A většinou nám vysvětlí, co je na co.
Za mě, mám skvělou lékárnu poblíž, jsou tam báječní, často si tam nechám poradit, pak třeba na rýmu je spousta ozkoušených maminkovských rad. Jestli se doktorka blbě kouká, to neřeš, důležité je, aby se ti pokaždé věnovala - pokud ne, změň doktorku. Pozor na bajku u pasáčkovi a vlkovi 🙂
@pumpovala kašel, rýma, teplota...vše co umíš řešit doma, k doktorce jdu až tehdy když 3dny se stav nelepší, ale na vysedavani v čekárně s nemocným dítětem, to pro mě není...
Z pohledu pediatra: ono z 90% jsou to virózy a banality, co se vyléčí samy, a léky ( kromě srážení teploty) nejsou potřeba, ale většina rodičů ma lepší pocit, když odejde " s něčím" , rozuměj s nějakým konkrétním sirupem na kašel atd.
( z hlediska pediatra je uuuplne buřt, zda na běžný kašel pouzijes stoptusin, robitusin, tusin nebo bla bla bla bůhví co ještě, ale ty maminy to prostě často potřebují konkrétně, tak prostě neco napíšeme a je to. Ty maminy více dětí už samy chápou, že nejlepší je čaj s medem, klid doma, smrkat, hodně pit a ČAS.....chápeme strach prvomaminek a tak radíme po stopadesáté , co s tou rýmou/ kašlem a doporučujeme NĚJAKÉ léky, protože většina na mě kouká jak na zjevení, když jim řeknu, že NIC nepotrebujou 🙂 toto vše ue myšleno na běžný kašel a rýmu, nikoliv na nejakou bronchitidu, zapal plic atd, bakteriální nákazy, tam už je léčba zcela konkrétní. Tož tak .
@pumpovala Co můžu, řeším sama. Teď jsem byla tedy taky u pediatra často, ale spíš mě štvalo, že dcera má tři týdny zelenou rymu a nikam se to nepohne.
Souhlasim s knížkou "Maminko, není mi dobře". Na rymu a kašel stejně nikdo nic extra nevymyslí.
Horecky resim po 2-3 dnech s lekarem, pokud děti komunikuji, nemaji ztuhlou šíji a pijí. Opačně bych řešila ihned.
Zvracení jsem resila s pohotovosti, kdyz dcera zacala méně curat a byla trochu mimo.
Samozřejmě, čím menší dítě, tím člověk víc musí sledovat. Ale pokud je prcek víceméně čilý, kojí se, pije, má na něco chuť, tak to zvládnete doma. On ten pediatr nic lepšího nevymyslí.
Zas ale jsem nikdy neměla extrémně nemocné děti, měly rhb problémy, dcera trpí na laryngitidy, ale jinak banální věci.
Vsechny bezne problemy se casem vyresi samy...(imho vetsina bezne prodejnych kapicek a sirupu je spis pro lepsi pocit rodice, nez ze by mely valny efekt🙂). Mame lekare v rodine, nase deti uz videl nemocne milionkrat a ma na to stejne stoicky nahled jako ja😀
@neomenia náš pediatr má na webu krásný seznam, kdy není potřeba k němu jít a kdy už je potřeba k němu jít. Ještě tam má varování, že tam může dojít dítě s rýmou a odejít s nějaou horší infekční chorobou 😀 Myslím, že si tím ušetří hodně práce.
@martinka_33 jj to je výborné, taky máme. Bohužel spousta rodičů stejně vyrazí s rýmou a kašlem, protože " co kdyby náhodou"....jsme tam pro ně, ale přesně, velmi často jsou návštěvy zbytečné ....
Jestli mate uplne mrnatko, tak ja mam letni holcicku a kdyz byla miminko , tak prvni podzim a jaro byl pro nas dost narocny. Z rad pani doktorky si pamatuju, ze :
teprve se jim dotvari system a i dychani si zvyka na nove veci,takze chrochtaji porad a pritom bez nalezu.
U rymy : pred odsavanim striknout morskou sul, at to lip povoli a odsavat spis jen kdyz to tece az ven a je velka produkce hlenu. Jinak ryma fakt temer pravidelne na tyden..
U kasle : resit suchy drazdivy kasel, pokud je vlhky tak uz sirupy nedavat a cekat az odezni. Kamaradka doktorka mi jen ted aktualne rikala, ze treba u nich se zmenilo vekove slozeni deti s laringitidou a misto vetsich batolat jezdi casto deti do roka :(
Teplotu resit nad 38.5 vzdy zejmena kvuli riziku febrilnich kreci. A pokud neklesa, tak jde stridat po 3 hodinach nurofen a panadol. Jo a treba nasi male po panadolu po hodine neklesla horecka ani o pid, tak jsem volala na pohotovost a pan doktor mi vysvetlil ze nekdy ma panadol oproti nurofenu pomalejsi najezd..
A vic jsem toho za celou eru nastesti nepotrebovala 🙂 teda krom obcas smecty a hilac kapek..ale to uz je jina kapitola
@martinka_33 A nebyl by prosím odkaz na web?
@pumpovala Na SUCHÝ kašel:Levopront ,Sinecod,Tussin,Robitussin na suchý kašel,na noc lze použít Fenistil kapky.Na VLHKÝ Kašel :mucosolvan,ambrobene,ACC,Robitussin expectorans ,Hedelix,Prospan.Na rýmu tekoucí:olynth ,otrivin,nasivin....při žluté sekreci z nosu :quixx,Vincenta,moř.voda,muconasal.Na ucpaný nos Sinupret.Ale to nejdůležitější je klidový režim a tekutiny!
Zde kopíruji vyjádření mé pediatričky na fb jako info rodičům, právě proto, aby nenavštěvovali ordinaci, když to není nutné 😉✊ Pokud Ti cokoliv z výše uvedeného předepisuje lékařka při Tvé návštěvě ordinace = nemusíš tam. Antibiotika na běžné sezónní virozy rozumný lékař nepředepíše = nemusíš za ním. Kašel je většinou následek rýmy = nemusíš za lékařem. Prcka za ním vem, pokud má 2 dny a více teploty nad 38 a neklesají ani po podání léčiv. ✊
A s cim tam chodis? Ja jdu k pediatrovi pouze kdyz ma dite horecky vic nez 72hod a nebo pokud se mi nelibi nekolikadenni kasel - aby dite poslechl, zda nema problem na průduškách. Bezne virozy vyresis sama. Pripadne zkonzultujes se sestrou po telefonu a ono eventualne poslou erecept. Bezne volam, kdyz potrebujeme Aerius, Pamycon ci Tobrex.
@prostenika85 Levopront az od dvou let, jinak u malych miminek muze vyvolat zastavu dechu.
@neomenia přesně tak. Moje příbuzná je ale trochu vyšilující máma a chodí k dr s dcerou i s rýmou a banalitama, na ty běžné nemoci dostane atb. Tento rok to dítě mělo atb už tak šestkrát, to už mi přijde alarmující. Nemoci měli kolikrát naše stejně s tím, že naše to vyleželi a ona hned letěla k dr a dostala atb snad preventivně, nechápu to. Naše dr má stejný přístup jako ty, taky tedy pokud bychom přijeli s nachlazením, odešli bychom max se stoptussinem.
Jestli tam litas s kazdym soplikem, zakaslanim nebo teplutkou, tak potes koste. Tyhle podzimni blbosti se vetsinou v pohode zvladnou doma s bezne dostupnymi leky. Ja za synovych pet a pul roku zazila bezpocet nachlazeni a k doktorovi jsem vyrazila jen kdyz ho bolely usi.
@pumpovala to znam, u nasi pediatricky vždy minimalne 40 minut zpoždění, telefon samozřejmě věčně obsazený, chuděrky tam mají frmol, jelikož je trochu starší, tak žádnou on-line pomoc neposkytuje, coz me donutilo k vyhledání odborníků na internetu, zkuste, třeba pomuze 🙂 https://www.doktoronline.cz/cs
@peetratkacova No to máme dost podobné a hlavně ani neobjednává na čas, abychom tam byli sami :/ vždycky úplně plno! A opravdu to stojí za to? 🙂. Teď na to koukám a vypadá to docela dobře 🙂. Děkuji za typ!
@pumpovala ještě pozor, je rozdíl mezi teplotou a horečkou... teplotu může mít i dyl, jde o horečku. Tak stejně nemá smysl chodit dřív, protože testy nic moc neukazou... Pokud tedy nejde o měsíční miminko
@fifinka2020 teplotu nazývám ke 39...
To znám, když byl můj první malinký, tak jsem běhala s kde čím k doktorce. Naštěstí naše je velmi hodná a chápavá. Vím, že člověk se hodně bojí. Pak jsem si pořídila knížku Maminko, není mi dobře. Hodně mi pomohla se zorientovat v dětských nemocech a v léčbě. Návštěvy jsem pak omezila a když jsem si nebyla jista, tak jsem volala. U druhého už je to pohoda a poznáš, kdy je to vážné a kdy ne. V nejhorším se zeptáš, zde na MK 🙂