Podezření na PAS. Co mě čeká?

tereza1313
11. říj 2023

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Mám 2,5 letého chlapečka. Všimla jsem si, že jsme v některých věcech opožděný, konzultovala jsem to s naší pediatrickou a ona mi řekla, že mi nemůže říct, jestli je malý autista nebo ne. Tak nás poslala do Prahy, kam chodíme na terapie, teď nás čeká 3 a zatím nám toho moc neřekli, řekli, že tam nějaké rysy jsou, ale nic víc, trvá to vždy 2 hodiny, jsou tam dvě paní, jedna si hraje s malým a druhá si s námi povídá. Jsem teď z toho trošku zmatená a docela i začínám mít strach.
Každopádně jsem se chtěla zeptat, jestli s tím někdo nemáte zkušenosti, co mě čeká, jestli bude vůbec malý jednou žít normální samostatný život.
Něco tedy o malým:
Od 1 měsíce spí celou noc, neznám noční stávani, kojila jsem 7 měsíců, měla jsem opravdu hodně mléka, ale trpěla jsem na silné záněty. Co se týká zvedání hlavičky, přetáčení na bříško, lezení, sedání, chození, vše v normě, v ničem nebyl opožděný. Ale tak od roka a půl jsem si začínala všímat, že v některých věcech je opožděný. Nemluvit, mluví jen pár slov, jako máma, číš, tři, čtyři, pa, ba, ahoj(ahoj), hají, ňam, umí, jak dělá žába, kůň, vrána, husa, kachna, opice, sova, osel, prase. Umí abecedu, jen pár písmenek neumí úplně vyslovit.
Moc nekomunikuje, když něco chce, tak nás vezme za ruku a dovede nás tam a strká nám tam tu ruku. Když mu řeknu, aby mi něco přinesl, tak ne. Teď mi teda začal nosit boty, když mu řeknu, aby mi přinesl jeho boty, tak ty už přinese, ale jinak nic jiného, ještě když mu řeknu, kde má Binga a Flopa (Pohádka v televizi Bing, černý králík, mame ty plyšáky, Míša ho má rád),tak jde a hledá je a vezme je, je to teď u nás novinka tihle dva plyšáci, Míša je všude bere, na procházky, do auta, když někam jedeme a tak, bere si je i do školky. Přijde mi, že úplně ne všemu rozumí, rozumí pokynům, jako jdeme se koupat, jíst, jdeme čůrat, jdeme ven a tak.
Má rád procházky, když chce na procházku, tak si i doma šedá do kočárku, že chce jet. Můžu s ním jet kamkoliv, nevadí mu to, začal teď chodit i víc pěšky. S manželem začali teď o víkendu chodit ráno na procházky pěšky, chodí i do krámu pro chleba a tak, ujde vždy 1km a půl, pak už chce nést nebo chce do kočárku. Můžu s ním jít i do restaurace úplně v klidu, sedne si, hraje si, kreslí, nají se a vše je v pohodě, občas se stalo, že už ho to nebavilo a začal brečet, ale to bych řekla, že je normální, žádné velké scény jsem nezažila ještě. Vzteká se taky tak nějak normálně, žádný záchvaty, ubližování nebo tak, prostě klasika. Co se týká jídla, ji úplně vše, na co si vzpomenete, kromě čokolády, ta mu nechutná, nejvíc miluje ovoce a zeleninu, ale prostě sní vždy vše, polívky, omáčky, všechny masa, ryby, prostě vše. Ji jak vidličkou tak i lžičkou, pro jídle je prostě samostatný, nedělá bordel nic. Nechce jen pít že sklenice nebo hrnečku, má pořád flašku s dudlíkem. Po jídle si vždy po sobě utre stůl mokrým a suchým hadrem i ruce.
Co se týče hraní, tak si moc rád kreslí, umí nakreslit sluníčko, strom a obličej, má rád samolepky, má rád knížky, rád si hraje s balonem, má rád házení do vzduchu a když míč dopadne, tak dělá, jakože spadne taky, má rád i to, že to děláme my, to se vždycky hrozně nasmeje. Má rád pískoviště, dělá babovicky, s autama si hraje občas, dřív si s nima hrál jen na autodráze, ale teď začal dělá i to, že s nima jezdí po nábytku, ale netrvá to dlouho, třeba jen 3 min., pak to položí a jde jinam. Rád se dívá do zrcadla a povídá, tancuje nebo něco dělá s rukama a sleduje to v tom zrcadle nebo si tam ukazuje toho Binga a Flopa. Stavění kostiček ho už nebaví. Je to asi dva týdny, co začal dělat z ničeho nic, bez toho, aniž bychom mi to ukázali, že vzal můj telefon, dál ho k uchu a začal říkat halo, halo a pak brebentil tou svojí řečí. Takže ho teď občas vezme a dělá, jakože volá. Taky se i stalo v tomhle týdnu, že nakrmil jenom jako toho Binga a říkal, ňam, ňam, to i říká, když on sám ji a chutná mu. Taky dává Bingovi pusu nebo si dává pusu ten Bing a Flop.
Na jméno slyší, ne vždy, ale slyší, najela jsem teď na něj novou metodu, že na něj volám jménem, dokud se neotoci a teprve pak na něj mluvím.
Oční kontakt má, normálně na nás kouká, když na něj mluvíme, když mu zpívám nebo když chce vědět něco v knížce, co to je, tak se na mě podíva. Když ukážu rukou do dálky na něco, třeba venku na koně a tak různě, podívá se a ještě řekne ihaha.
Co se týká nějakého napodobování, tak víc napodobuje třeba Krtka v pohádce nebo toho Binga nebo tancuje podle televize. Nebo třeba skáče, jako žába a říká kvak. Paci, paci uměl a umí, ale teď už to nedělá tak často, když má radost, ta si zatleska nebo když se mu něco povede. Neumí ale třeba jak je velikej. Nelouci se s námi, Ale občas i řekne na přivítanou ajoj ( ahoj). Umí dát placaka, když řekne, aby to placnul, tak si placnem. Pusu dává tak, že nastaví čelo a my mu dáme pusu.
Od března chodí do mateřského centra, je tam 12 dětí od 1 roku do 5 let. Míša je tam velmi spokojený, hned si tam na vše zvyknul, spí tam, ale s dětmi si přímo nehraje, do kolektivu se moc nezapojuje, jen když jde o kreslení. Jeste jsem nezažila, že by do školky nechtěl.
Od malinka má Míša režim, ten jsem mu hnedka nastavila i já sama mám ráda režim, ale vůbec mu nevadí, když mu ho narušim, neměl problém, když jsme jeli na dovolenou a tak, nevadí mu cizí prostředí, cizí lidé i si k nim sedne nebi si sedne na ně, že chce pochovat.
Rád si hraje u babičky s pejskem, s malou čivavou, hází ji míčky nebo má rád, kdyz drží míček a ten pes za ním běží. Pak mají ještě velkýho psa, s ním si nehraje, ale dá mu ňamku z ruky úplně v pohodě, líbí se mu to.
Má rád prolézačky, na dětské hřišti si sám vyleze na klouzačku, jde sám před ten houpající se most nebo vleze do toho tunelu, je i přitom velmi opatrný, není zbrklý.
Rád běhá.
U nás na zahradě teď začal dělat takovou zvláštní věc a to, že obchází celou zahradu dokola asi 20×, nechce si teď takhle venku hrát, ale když jsme na zahradě, tak chodí kolem kytek, stromů, keřů a prohlíží si je ze všech stran, pak si jde chvíli kreslit křídou na chodník a pak se jde zase přijít, tu samou trasu.
Na nočník chodí, ale neříká si.
Co se týká těch pohádek, tak i chápe vtipy, směje se přesně tomu, čemu by se smát měl, co je vtipný. Má rád lechtání. Má v pokojíčku stan, ten hi začal bavit až teď, chodí tam s tátou a dělají, jakože spí a že chrápou, to ho baví hodně.
Jinak co se týká nějakého chlubeni, to Míša úplně nedělá, nechodí nám ukazovat hračky nebo co našel venku a tak, když ho za něco pochvalime, vždycky zatleskame, on se podívá, usměje se a jde dál.
To je asi vše, celkově je Míša moc hodný, taky zlobí, jako asi všechny děti, když mu řeknu přisne Ne, poslechne. Někdy to chce víckrát, ale poslechne. Má rád Vodu, bazén, vanu, sprchu. Je pravda, že mi občas přijde, že má svůj svět, že ne úplně vše ho zajímá, jako jiné děti a nebo ho něco zajímá až moc, že jde jakoby do detailu.Ale stereotypní hru nemá, kromě toho chození teď na zahrade, to trvá tak 3 týdny.
Vlastně jediný problém, který vidím je, že se moc nedomluvime, jak nekomunikuje, že mi nedá nijak zvlášť najevo, co chce, což je to ukazování, podávání věcí a tak. A teda že si nehraje s těmi dětmi, ve školce mi řekli, že občas jde si sednout k nějakému dítěti, že třeba kouká, co dělá, vezme mu tu hračku a pak se směje, když to dítě běží za ním. Jinak je spíš samotář. My si sním hrajeme tak, že si spolu kreslíme nebo s tím balonem, nebo té si vezmeme autodráhu, ale jako přímo společné hraní tam asi ještě není.

Omlouvám se za takový sloh, ale říkala jsem si, že sem napíšu vše, omlouvám se kdyžtak, jestli to nějak přehráním nebo tak, ale je to pro mě docela šok a i změna a tak se snažím někde najít řadu, zkušenost, porozumění.

Moc děkuji za odpovědi

mateees
11. říj 2023

přečetla jsem jen první půlku, druhou půlku už jen projela očima. Z popisu ti diagnozu nikdo nedá ani nevyvrátí, ale mně to jako autismus nepřipadá. Možná spíš vývojová dysfázie, ale jak říkám, takhle od počítače ti nikdo nic s jistotou neřekne.

marge_s
11. říj 2023

@tereza1313 no a kde je nejaky podezrely auti “rys” 🤷🏾‍♂️ taky nemam trpelivost to cist pintlich , ale nic nevidim. kam chodite v Praze? Kam jste se prihlasili na diagnostiku?

ada22
11. říj 2023

Mě přijde jako celkem šikovný kluk. To že si nehraje ve školce je celkem normální. Holky byly v tomhle věku taky sólisti. Starší se rozmluvila až po třetím roce. Podle toho co píšeš se mu i pěkně věnujete.

marketa11112
11. říj 2023

Dle popisu mi to nepřipadá jako autismus. Spíš opožděný vývoj řeči. Zašla bych i k logopedovi, ať mu mrkne na jazyk, zda má v pusince vše v pořádku. A můžete pak chodit tam ( je dlouhá čekačka). Mám doma autistické dítě a takhle na první dobrou váš syn autistické projevy nema ( jen je zvláštní to chození kolem plotu nebo že se neloučí, nevítá- ale zase píšete,že někdy ano. Můj syn se ale třeba vítá a to někdy až moc ). Ve 2,5 letech si většina dětí hraje sama, společná hra začíná o něco později, toho bych se nebála. Píšete, že má oční kontakt, reaguje na podněty, nevadí mu změna v režimu,místa, má rád lidi, sní kde co.....autisté tohle mívají naopak.
Uvidíte, co v poradně. Ale asi takto...když se hodně šťourá, vždy se nějaký autistický znak najde a to úplně u každého. (Hlavně, když člověk ty znaky zná).

kelerub
11. říj 2023

Teda, úplně jako bych četla o své dceři. Kromě obcházení zahrady, to nedělá. Ale jinak jak přes kopírák. A nenapadlo by mě, že by to mohl být autismus. Prostě si říkám, že je holka pomalejší. Za 3 týdny jdem na preventivku ve třech letech, tak jsem zvědavá, co na to řekne doktorka.

majaveja
11. říj 2023

Připadá mi jako úplně normální, až skoro nadprumerne šikovný a hodný dvouletý kluk. Z čeho usuzuješ na autismus? Kvůli té řeči? Je velká spousta deti, které začnou mluvit až ve 2,5 - 3 letech. Je dobre, ze to hlidas, ale ma urcite ještě čas.

ninive211
11. říj 2023

Strašně dlouhý,jen jsem prolítla, ale nemyslím si,že je autista, žádné typické prvky v popisu nevidím. Že je dítě pomalejší (kluci obzvlášť), neznamená hned autismus. A na diagnózu autismu je navíc ještě vcelku brzy. Pokud to není "do očí bijící" dřív, tak autismus se diagnostikuje nejdřív ve školce

xxx3d
11. říj 2023

chodíte na terapie, narodil se dřív?
to podezření na PAS máš ty? nebo okolí? nebo je to na základě toho dotazníku v 18.m?

za mě, úžasný chlapeček, raduj se!

tereza1313
autor
11. říj 2023

@majaveja Já to začala řešit podle toho ,že neukazuje ,že ukazuje jen na obrázky ve knížce ,ale když něco chce nebo třeba venku ,že by ukázal na kytku,na cokoliv (i přesto ,že ví ,o je kytka ). Mám sestřenici ,která má rok a půl holčičku a když byli u nás na návštěvě ,tak celou dobu na vše ukazovala a říkala "čo to je ?" a když chtěla pití ,jídlo nebo prostě něco ,co bylo daleko i hračku třeba ,tak vždy ukázala ,vydala nějaký zvuk a koukla se na maminku nebo na mě ,abychom jí to podali. Tohle já u Míši vůbec neznám. Potom teda ,co nám říkali na té terapii,že nemá tu fantazii ,že si nehraje funkčně a tak no

me_druhe_ja
11. říj 2023

Já možná budu zla, ale čím dál víc čtu takové velmi podobné příspěvky, kde se matka boji pas/autismu a přitom je to úplně normální a v tomhle případě spíš nadprůměrné dítě.
Děti nejsou stroje, každé je v něčem lepší, v něčem horší. Někdo se rozmluví později, někdo dříve. Někoho zajímá pohyb, někoho knížky...někdo si rád hraje s autíčky a jiný zase s kuchyňkou.
Vůbec nevidím nic, proč by sis měla myslet, že je syn autista.

tereza1313
autor
11. říj 2023

@xxx3d Narodil se císařským řezem ,bylo to akutní, dřív se nenarodil ,je jen hraniční nedonošenec. Ze začátku jsem úplně neměla ,až když jsem to začala konzultovat s doktorkou a ta mi řekla ,že se může jednat možná o Asperger nebo tak a poslala nás do té Prahy na terapie ,poslala mě tam pro můj klid ,ale tam nám právě řekli ,že tam nějaké rysy autistické jsou ,té si nehraje funkčně, zajímají ho jen hračky ,co dávají logiku ,takže vkladacky, různá kolečka od největší po nejmenší a tak. Potom ,že s nechlubí ,že nám nenosí ty hračky nebo jiný věci na ukázání ,co kde našel a tak ,že když jsme tam byli ,tak říkali ,že jelikož jsou tu pro něj nové hračky ,které doma nemá ,tak by měl správně za námi přijít a ukazovat nám je a tak

xxx3d
11. říj 2023

@tereza1313 jakto, že nemá fantazii? co ten telefon???
a funkční hra, házení balonem, tancování...
prosímtě, nevím kam chodíš, ale nepropadej deziluzi, máš úžasný dítě!
to, že jsou holčičky průbojnější, živější, "rychlejší" je všeobecně známé, nesrovnávej, raduj se z něho.

xxx3d
11. říj 2023

@tereza1313 "nějaký rysy" jsou v tomto období téměř u všech dětí🙂
navíc, jak už tady psaly holky, podle nich i podle mě je tvůj chlapeček vlastně mimořádné dítě, já bych ty terapie zrušila a užívala si plnými doušky jeho objevitelské období.

honatko092
11. říj 2023

@tereza1313 Syn se taky nikdy nechlubil hračkami, taky ho bavily jen určité hračky...nikdy nedělal "paci paci"..stereotypní hry naopak má, vždy má období, které hry ho baví víc a které míň. Když je unavený, tak třeba chodí do kolečka po pokoji 🤷🏻‍♀️ Má tři rok a je úplně zdravý kluk, nikdy jsem to neřešila. Podle mě je tvůj syn normální šikovný kluk..

marge_s
11. říj 2023

@tereza1313 me by fakt zajimalo kam chodite 🤔

honatko092
11. říj 2023

Nakonec jsem to přečetla celé a přijde mi to jako úplnem zdravé dítě a ty se ptáš, jestli bude žít normální život. Že nemluví? Umí ale spoustu jiných věcí, syn od známého se rozmluvil po třetím roce. Já nevím, ale přestala bych ho možná analyzovat a víc bych si užívala společných chvil 🤷🏻‍♀️

fifinka2020
11. říj 2023

@tereza1313 počkej, jsou mu 2,5 a kreslí obličej, strom? A zvládá školku? To nezvlada ani můj syn v 5 letech 😁. Obecně mi přijde moc malý na diagnostiku, zvlášť když nemá nějaké "silne rysy". Akorát se to protáhne, protože diagnózu nikdo nebude chtít dát s ty z toho budeš nervózní....🤔. Podle popisu mi fakt přijde normální, mohla bych ti vypsat, co všechno naše děti mají "jinak" (jídlo, spánek, řeč, motorika...) a rozhodně by mě nenapadlo ve 2,5 letech u nich řešit diagnózu...

fifinka2020
11. říj 2023

@tereza1313 ještě možná doporučím skupinky na facebooku, jsou tam i na toto téma. Určitě tam najdete i přesnější zkušenosti, případně i s tím vaším centrem, kam chodite

tereza1313
autor
11. říj 2023

@marge_s Chodíme do C)T)A) - Centrum terapie autismu

tereza1313
autor
11. říj 2023

@honatko092 Je pravda ,že jak tam takhle jezdíme ,tak vždycky řeknu ,jaké máme pokroky ,sice jsou malé ,ale jsou a vždycky řeknou , že je to dobře a zase začnou říkat ty negativní věci a já mám pak v hlavě guláš. Já nemám nic proti psychologům,a tak ,ale je to takové nepříjemné vždy no ,moc věcí se tam rozebírá do detailu a chápu to ,že je to potřeba ,ale je to dost frustrující

honatko092
11. říj 2023

@tereza1313 Chápu tě. Ale pokud to jde, tak bych možná na chvíli přerušila terapii a nechala tomu volnější průběh. Takto ho tam mají zaškatulkovaneho jako "jiný" a hledají na ně možná právě to, co odpovídá nějaké diagnóze 🤷🏻‍♀️

marge_s
11. říj 2023

@tereza1313 oh yes, co se jim nezda? Ta hra? Funkcni naskakuje, paralelni je v tomhle veku ok 🤷🏾‍♂️ Nedoporucili ti nikoho na diagnostiku? To si jen jedou “terapie”? Predpokladam nejak “zaucena” terapeutka, studentka? Videl ho nejaky supervisor?
Uprimne: jsem pro ranou peci, jsem hrozne moc pro to, zacit s ditetem pracovat co nejdriv a muze me trefit slak, kdyz se omila, ze nejdriv ve trech letech apod. Ale tohle je na houby. 🤔 tak, jak to popisujes mi to prijde absurdni, ja tam taky proste nic auti nevidim 🤷🏾‍♂️ (malinko zkusenosti mam).
Zamerila bych se spis na klasicke kolecko foniatr-neurolog-psychiatr, logoped 🤔

A vubec, koho to napadlo?

xxx3d
12. říj 2023

@tereza1313 prosím tě, kolik tě to do téhle chvíle stálo? je to placený, nebo se pletu?

tereza1313
autor
12. říj 2023

@xxx3d Tuhle terapii hradí pojišťovna ,ale jsou tam ještě i jiné terapie ,které se platí a to jsou vysoké částky teda

urtica
12. říj 2023

Na základě čeho padlo u psychologa podezření na PAS? Asi takhle...jo, my jsme zažili to, že dítě bylo cca do dvou let tabulkové, žádný náznak, oční kontakt, sdílená pozornost, hra, změny snášel v pohodě, společenský, komunikativní..vše bylo ok. Test v 18 měsících byl jednoznačně negativní. Mezi 2. a 3. rokem malinko stagnoval a po 3. roce se najednou začaly kupit auti znaky jeden za druhým, teď ve 4 letech je syn jasnej....ale.... my jsme dost výjimka, i na vyšetřeních jsme byli za exoty. Ještě bývá dobrým ukazatelem odlišnost v senzorickém vnímání - tzn. buď přecitlivělost na určité zvuky, vizuální podněty, hmatové vjemy (vadí mu třeba určitá textura oblečení), pachy...nebo naopak jejich vyhledávání - intenzivní mazlení a tisknutí se, záliba v určitých zvucích, vůních, sahání na různé materiály... Celkově ale podle popisu mi to u Vás na PAS nepřijde, možná tak vývojová dysfázie.

tereza1313
autor
12. říj 2023

@marge_s Na diagnostiku jsem už přihlášena do Nautisu,ale to jsem se rozhodla čistě jenom já , pro právě ten svůj klid ,je tam dlouhá čekacka,proto jsem to radši udělala už teď bez nějakého doporučení,kdyby právě náhodou. Máme tam termín ,až budou Míšovi 3,5. Kdybych čekala,až se někdo vyjádří,jestli máme jít někam na diagnostiku nebo ne ,tak bychom se tam mohli dostat o dost později. Můžu to vždy zrušit,kdyby byl Míša v pořádku a dohnal to.
Tohle je právě ta raná péče , placená pojišťovnou a právě nám zatím nikdo neřekl ,že máme jít třeba k neurologovi a tak.

Já měla určitě pochybnosti (s tou komunikaci a ukazováním) ,tak jsem to jen řekla doktorce a ta mě poslala do té Prahy

marge_s
12. říj 2023

@tereza1313 jasne, tak uz mi to zacina zapadat. Ono se od RP casto ocekava, ze treba i reknou jak to vidi a tak. Kazdopadne by te meli nasmerovat i na pripadna vystreni, socialni podporu apod. Nautis je urcite dobra volba, ale fascinje me, jak te v tom nechavaji vymachat. Jak RP, tak i doktorka svym zpusobem.

Kazdopadne: nikdo pres net nevidi, jak na tom syn doopravdy je,rozmlouvat ti cokoliv by nebylo moudre. I kdybych tedy vzala hypoteticky (jakoze fakt z toho tveho psani nic spatneho nevidet) ze by se tve “obavy” naplnily: Neni to konec sveta, spektrum je to prevelike a velka cast auti lidi vede normalni zivot. Dopredu stejne nevis kam to spadne, nema smysl se tim stresovat. Jses dobra, ze jsi v tom sama aktivni, to je dulezite, protoze tady opravdu co si nezajistis-nemas 😡 jak sama vidis 🤔

marge_s
12. říj 2023

@tereza1313 a hlavne…drzim palce!

cilkat
12. říj 2023

Mám doma skoro osmileteho kluka, který "nakonec ten autismus má napsaný " (po čtyřech letech váhání odborníků). To, co popisujete u svého syna, poměrně odpovídá i tomu mému.
Řekla bych vám hlavně: nezoufejte: diagnóza není nic definitivniho. Nic vám nerekne o budoucnosti dítěte. Diagnóza je dobrá k tomu, abyste mohla žádat o pomoc při průchodu vzdělávacím systemem. A nezískáte pomoc jen pro své dítě, ale vlastně pro všechny, komu základní systemem "nesedne ". Z dítěte úplně v klidu může vyrůst "úplně normální dospělý ". Jen se o něj prostě budete starat. Ale to přece musí každý o své dítě, ne?

tereza1313
autor
12. říj 2023

@cilkat Můžu se prosím zeptat,jestli se některé věci v průběhu ,jak vás syn starnul,zmírnili ,změnili nebo naopak zhoršili?
Vím,že co se týká toho školského systému,tak že i děti s autismem ,co mají lehčí formu ,můžou do normální školy,akorát mají třeba toho asistenta k sobě a tak. Ale jak říkám ,ještě stále moc o tom nevím ,jsme nejspíš na začátku a jak mě moc nikdo o nicem neinformoval,tak v tom trošku plavu a asi vidím ve všem to nejhorší. Samozřejmě,že se o něj budu starat ,že to bude trošku jiné,ale spíš jsme myslela ,že az bude dospělý ,jestli to zvládne žít sám ,s rodinou a tak.
Zní to asi možná přehnaně ,ale jak říkám , nemám dostatek informací a na internetu asi všichni víme ,jak to chodí ,co tam vše člověk najde 🙂