Podezření na ABKM u kojence. Měl někdo? Jak se dělají testy?

sanyy22
14. zář 2021

Ahoj děvčata, málej má 2.5m plně kojený. a od narození ho trápí koliky, bolení bříška, hleny ve stolici ( kvůli hlenun jsme byli i hospitalizováni ve 3-4tydnech,( dělali mu testy z krve, stolice a moči a vše negativní) teď je má taky a prej že to nemám řešit že to je tím jak se vyvíjí střeva tak na to bereme Enticon a různé zbarvení stolice, někdy žlutá, někdy zelená, někdy hnědá. A od včera má malinko krve ve stolici, tak mám stolici sledovat a zítra máme jít k doktorovi, bylo mi řečeno že se může jednat o podezření na ABKM ( od známé) Chci se zeptat zda to někdo měl? Jak se na to dělají testy? Jestli pomohla bezmlecna dieta. Můžu si třeba o ty testy požádat sama ? Jake jsou postupy ? Udělá mi ty testy praktik ? Nebo musím jít do nemocnice ? Budu ráda za jakoukoliv radu. Jo a ekzém a teploty nemá.

meronym
14. zář 2021

Priznaky odpovidaji ABKM. U takhle malych deti se testy nedelaji, nebot jsou neprukazne. Postupuje se tak, ze kojici maminka drzi bezmlecnou dietu (navodu je na internetu pomerne dost) a pokud se po tydnu-dvou stav miminka zlepsi, jde o ABKM. Jinak je to nejcastejsi alergie u miminek a prekvapuje mne, ze jste tou dietou nezacali. Je to rozhodne mene narocne, nez pobyty v nemocnici apod. U nas to pomohlo moc. Jenom se musi drzet dukladne a bez vyjimek. Dobra zprava je, ze u drtive vetsiny deti alergie vymizi, az strivka “dozraji”.

sirinfirst
14. zář 2021

@sanyy22 vypadá to tak. Testy netřeba, na bezmléčné dietě je do týden vidět zlepšení.. Občas se teda k tomu přidá i hovězí a sója, protože ta bílkovina je podobná.. Jo, a naše praktická o tom slyšela snad prvně ode mně, když jsem jí oznámila, že jsem konečně vyřešila naše bolení..

cekypetra
14. zář 2021

@sanyy22 priznaky naprosto odpovidaji ABKM, obe me deti mely. Idealni je jit na alergo a nechat udelat krevni testy. Bohuzel jsou dva typy, bunecna verze, ta se v krvi neobjevi a protilatkova, ta je v krvi patrna. Nicmene nejjednodussi a nejrychlejsi je nasadit bezmlecnou dietu, striktni (tudiz pozor na skryte mleko napr. v pecivu, atd) a do 2-3 tydnu by se prcek mel zacit lepsit (pokud to ABKM je). Machri na potravinove alergie u deti jiz od narozeni jsou v prazskem Immunoflow, kam s obema detmi dochazim.

cekypetra
14. zář 2021

@sirinfirst ja si jenom dovolim upozornit, ze do tydne zlepseni byt videt jeste nemusi, ono zalezi, jak moc jsou strivka podrazdena. Do tech 3 tydnu by uz ale zvrat k lepsimu mel byt videt. To neznevazuji vasi odpoved, jen mluvim z vlastni zkusenosti, aby pripadne maminka nebyla vydesena, kdyby zmena k lepsimu neprisla tak rychle.

sanyy22
autor
14. zář 2021

@cekypetra děkuji! Udělám vše pro to aby bylmalej zdravej 🌼 no uvidím co mi zítra řekne doktor. Holky a ta krev je v té stolici furt ? Nebo se objeví jen někdy ?

klovalka
14. zář 2021

Souhlasím s výše uvedeným, u té diety myslet na to, že mléčná bílkovina je i syrovátka, kasein, samozřejmě máslo, sýry, jogurty... a je třeba vysadit i kozí produkty-reaguje zkříženě.
Na dietě postupě vymizí, jak se střeva uzdraví. Když porušíš dietu, tak to poznáš i tak, že se krev znovu objeví.

meronym
14. zář 2021

@sanyy22 U nas to bylo jen nekdy.

sanyy22
autor
14. zář 2021

Holky děkuji moc. Dám vědět co mi zítra řekne doktor.

cekypetra
14. zář 2021

@sanyy22 nemusi byt vzdy, u nas bylo treba 4 dny v kuse, pak treba 2 nic, pak zase. Ale koliky nonstop. Dcera k tomu mela jeste vyrazku na tvarickach a velmi velmi pomalu pribirala. Po kojeni do 20min obrovsky narek a krouceni...masakr byl jeden den plac temer non stop 13 hodin, zabrala vzdy na chvilku a pak zase. Ona mela ale alergii obrovsky silnou, to byl extrem.

sanyy22
autor
14. zář 2021

@cekypetra my uz kvůli jeho hysterickým záchvatům ( byl až fialový) byli 2x na pohotovosti protože to se už nedalo a jsem prvorodička a měla jsem o něho strach, a nikdo se nikdy nezmínil o ABKM.

sanyy22
autor
14. zář 2021

@cekypetra a už je zdravá ?

meronym
14. zář 2021

@sanyy22 To je fakt smutne.

cekypetra
14. zář 2021

@sanyy22 mala mela fakt tezkou formu, u ni bohuzel nestacila ani dieta, musela jsem prestat kojit, reagovala i na mou bilkovinu. Dostala specialni UM (aminokyseliny) a uz v 8mi mesicich alergie odeznela (mela bunecnou verzi a prisli jsme na to uz ve 4 tydnech). U syna, je prvorozeny, to trvalo dele, potvrzeno az po 3 mesicich. Tam bezmlecna dieta fungovala, kojila jsem. Zel on ma tu protilatkovou verzi, tudiz alergii na bk ma stale (v dubnu mu byly 4 roky). Alergie ale ustupuje, pomalu, ale jiste. Nicmene, coz byva caste, pridaly se alergie tespiracni (pyl). Cimz vas ale strasit nechci, to je indivindi a byt nemusi.

sirinfirst
15. zář 2021

@sanyy22 obě moje děti měly mírnou verzi, do půl roka ok a žádnou další alergii nemají 😉

meronym
15. zář 2021

Tak co rekl lekar?

sanyy22
autor
15. zář 2021

@meronym , dívali se na mě jak na idiota co tam zase dělám, tak mu alespoň vzali stěr se zadečku a zrovna se pokakal ale krev tam nebyla. Že může mít nějakou střevní bakterií a Nic víc a v pondělí si mám zavolat na výsledky. Toť vše.

meronym
15. zář 2021

@sanyy22 🙄

meronym
15. zář 2021

@sanyy22 Ja pracuji ve zdravotnictvi a zazila jsem detskeho chirurga (!), ktery se posmival, ze ABKM je moderni diagnoza, ktera se dava matkam, aby se uklidnily. Jenomze jemu dite neplace cele noci a nekadi krev, ze? Nechapu, proc ma cast lekaru takovy problem prijmout nove informace a “leci” dal svymi zavedenymi postupy z dob Krale Klacka.

sanyy22
autor
15. zář 2021

@meronym no já si už připadám jak blázen 😶 vždy mi řekli že miminka prostě pláčou, trpí kolíky a prdíky, a že mám vydržet do 3, měsíců že se to zlepší. Jim se to fakt řekne když jim miminko denně nepláče i 3 hodiny. Už je to na palici ty večery.

cekypetra
15. zář 2021

@sanyy22 nenechte se odbyt! U syna trvala diagnoza 3 mesice presne z toho duvodu, ze delali stery z rekta a byl bohuzel pozitivni na ecoli. Nicmene problemy delala abkm. Kaslete na pediatra, jdete rovnou na alergo a sama zacnete se striktni bezmlecnou dietou, to vam nikdo zakazat nemuze. A fakt ten, kdo nezazil vecne uplakane bolave mimi, si to nedokaze predstavit. Drzim palce. Klidne napiste sz nebo muzete i zavolat, pokud byste potrebovala poradit stran diety.

kristynkal
15. zář 2021

Zrovna ted resim u malyho. Sice nema tak jednoznacne priznaky, ale pediatra i presto me doporucila bezmlecnou dietu a uvidime na dalsi prohlidce. Jen me upozornila, ze je treba pri bezmlecne diete doplnovat vapnik, at si clovek nezadela na dalsi problemy. Me ho predepsala moje prakticka.

klovalka
15. zář 2021

@meronym tak to jsme na tom stejně-mně tohle tvrdil jinak uznávaný a šikovný primář pediatrie..

terezuka
16. zář 2021

@sanyy22 Tak se na ne (na doktory) vykašlete, prestante jist mleko a uvidite. Ja to zazila taky, uprava me stravy pomohla, najednou jsem doma mela jiny dite. Na alergologii jsem nebyla, za me neni treba, kdyz se reseni obejde bez leku. U nas krome abkm byla jeste alergie na soju. Jen vy krome vapniku doplnujte i tuky, pokud mlecne vyrobky tvorily vyznamny zdroj tuku ve strave. Vyrdit mleko je to nejjednodussi, co muzete udelat, jdete do toho hned.

sanyy22
autor
16. zář 2021

@terezuka ano od včera nejím nic co obsahuje mléko apod..

kafr
16. zář 2021

Jj, dceři se to projevilo ekzémem... Pomohlo to, co všude: vysadit mlíko, posílit střeva. A alergologie nic neukázala.
Super jsou stránky Věry Zikové, zaměřuje se teda na ekzém, ale základem je právě problém ve střevech. Ona je i tady ve skupince atopický ekzém.

sanyy22
autor
17. zář 2021

@kafr no málej ekzém nemá

kafr
17. zář 2021

@sanyy22 jj, četla jsem, ale ty střeva rozhozené má. Takže bych postupovala stejně. Věrka to má založené na zelené zelenině, která má fakt strašný vliv (to jsem nevěřila, ale opravdu jsem se několikrát přesvědčila, že funguje, ty střeva ji nějak potřebují). A taky tam najdeš, co teda máš jíst, když ne mléčné a jak to mléčné zkoušet zařazovat.
Většina dětí z toho "vyroste" ale ty střeva se musí zvykat postupně průběžně.

meronym
17. zář 2021

@kafr Diky za tip! Kdyz jsem se postupne vracela k mlecne strave, hrozne mi chybel navod, jak postupovat.

kafr
17. zář 2021

@meronym jj a tam je právě i jak na zavádění přikrmů, což se bude hodit tazatelce.

meronym
17. zář 2021

Rada bych pripojila dukaz, ze ne vsichni lekari jsou ignoranti.