Zdravím dámy... Chtěla bych se informovat, zda nemáte někdo stejnou zkušenost. Syn (7 měsíců) má už skoro dva měsíce rýmu. Zkoušeli jsme ji přeléčit pamykonem, ale ani to nezabralo. Šla jsem tedy znovu k doktorce a ta mu udělala stěry z nosu - výsledek PNEUMOKOK. Docela mě to vyděsilo, když jsem si pozjišťovala, co by z toho všechno mohlo být. Zatím nás poslala na ORL, aby se mu do nosu podíval. Nedokázala mi však odpovědět, zda to bude nějak přeléčovat atb nebo co se s tím bude dít dál. Mám samozřejmě strach, aby z toho nebylo něco víc a nějak se to nepodcenilo. Nebo jestli mi k tomu řeknou víc na ORL? Každopádně jsem se nikde nedočetla co se děje dál. Jestli se to přeléčí a bude to pryč nebo to v něm stále bude nebo jak? Neměl by mít nějaké vyšetření krve nebo CRP? Přece nemůže říct jen, že buďme rádi, že to je jen rýma z toho a dál to neřešit.
Nevíte také jestli to je přenosné? Doktorka řekla, že ne, ale já četla, že se to přenáší kapénkově. Otázka, jestli je tam nějaká inkubační doba...
Pokud máte někdo stejnou nebo podobnou zkušenost s pneumokokem, tak budu ráda za Vaše vyjádření.
@gruyerre Dekuju za vyjadreni 🙂 ja spis mam obavy, aby se to nekdy v budoucnu nejak nerozlezlo nekam hure...
@tereza3758 mně doktorka rekla, ze má malý nějaký méně agresivní kmen, a že se s tím vypořádá sám. Je zbytečné dávat antibiotika, když to není třeba. Opravdu jí věřím, je hodně pečlivá. A neboj, nerozleze se to, je to jen dočasné, nebude ho mít permanentně. Neměj strach.
Ahoj. Pneumokokem se nakazi behem zivita az 70% deti, riziko vzrusta pri pobytu v kolektivu. U naprosté většiny dětí je to bezpriznakove nosicstvi, ktere neznamena nic. Některé se potykaji s rymama, nekdy je z toho zanet stredniho ucha, ale jen mala cast z nich potom onemocni vaznejsi infekci, to se ale stava spise u imunokompromitovanych deti. Obvykle se preleci a dale se to neresi, pokud uz nejsiu priznaky. Pokud a no, nasadi se celkova ATB. Existuje take ockovani (prevenar, synflorix). Je. Klidne mozne, že se preleci a za par tydnu to chyti znovu, ale uz ani nebude mit pritnaky. V populaci to prostě koluje mezi detmi.
@tereza3758 syn mel cca pred mesicem kasel, doktorka mu delala vyter z krku a nosu a v obojim našli pneumokoka. Než ale výsledky přišly (bylo to přes vikend), syn se téměř uzdravil. Takže jsme to antibiotiky neřešili. Doktorka rikala, ze když mu to nedělá potíže, ať se s tím vypořádá sám. Pneumokoka má v krku či nosu veliké procento zdravých dětí.