Ahoj všem. Od prosince řeším u mladšího syna (3 roky) opakovanou zelenou rýmu. Vždycky to zaléčíme a do měsíce to má zase zpátky. Problém je v tom, že ho pak nechtějí ve školce, já jsem v nové práci a často proto chybím 😖 teď mě známá naťukla, jestli nemá zvětšenou mandli... Řešil a vyřešil jste někdo tohle, že by nemuselo dojít až na vyndání mandle? A jak? Všimla jsem si, že má i dost mazu v uchu, jestli to může s tím souviset, a jako mimco měl dlouho ucpaný slzný kanálek, pak se mu to samo uvolnilo... Prosím o jakoukoliv radu...
Určitě bych si nechala napsat zadanku na Orl a alergo/imuno. Dcera trpěla hodne často na rymy. Věcné byla zahlenena... Dětská nás poslala na gastro, kde ji mmj zjistili reflux jícnu - > proto ty časté rýmy a zahleneni, nicméně na imunj dostala autoimunjtni vakcínu. Brala ji rok a od té doby žádná antibiotika, žádné záněty průdušek, středního ucha apod, jako tomu bylo předtím neustále.. Narodí velmi málo a to už ji asi rok nebere ;)
Syn měl tuhle rýmu od nástupu do školky chvíli zdravý udělalo se hezky okamžitě antibiotika, takže pan doktor usoudil, že by to mohla být alergie nasadili jsme nějaké kapky a ustoupilo to pak vyšetření u alergologa výsledek byl alergie na roztoče, pan doktor řekl, že to má dnes každý takže jsme byli na vyndání nosní mandle. Výsledek po zákroku antibiotika měl snad 1x nechrápe, začal i lepší jíst a přestal huhňat. Za týden jde dcera a už z toho mám nervy
Tady na koniku se nejspis dozvíte, kolik xxyy vyšetření byste měli absolvovat. Selským rozumem vám spíš doporučuji - netrapte dite dalšími procedurami, příčina je většinou banální a to sice detsky kolektiv. 3 roky, to je přesně ten věk, kdy budete řešit furt něco. Rymy, kašle a pořád dokola, pokud je syn skolkovy. Po roce obvykle tyto obtíže vymizí nebo se velmi zmírní. Zvetsenou mandli v nose na hodně dětí a jen malokdy opravdu musí ven. Někdy mi ti připadá jak nějaká zvláštní móda - dvakrat ryma a šup šup, adenotomie. Radim vám z pozice maminky a zároveň jsem pediatr - dejte tomu čas, moje dcera to měla podobně, lecila jsem ji vincentkou, obcas Bendovyma kapkama. Zkuste take rhinohorn, nosni konvicku. Proplachovat i preventivne, kdyz je zdravy. Zelené rymy odeznely cca po roce ve skolce. Po zadnych vysetrenich jsem ji, chuderu, netahala. Medicina ma k dispozici spoustu testu na alergie, reflux., imunitu.. .. Obcas se neco najde, malokdy je to ale neco vazneho, ale spis je to duvod k tomu, davat diteti dalsi a dalsi leky, nez ze by se mu ulevilo. Tato běžná detska nemocnost opravdu odezní.
Toto je muj nazor a nazor mnoha dalších pediatru. Hodne maminek se ale s timto vysvetlenim bohužel nespokoji a opravdu chteji vsechna mozna vyšetření. Pokud mezi ne patříte, jiste vam vas pediatr je udela ( krev, alergo, orl, rtg dutin...). Zdaji se mi vsak zbytecna ve vasem pripade.
Na ORL nechoďte , k indikaci na adenotomii musí být dítěti alespoň 6 let , ve 3 ho nikdo operovat nebude . Navíc když už , tak ORL vyšetření mandle se vždy provadi u zdravého ( bez rýmy) dítěte .
Doporučuju spíš stery od PL ..
@neomenia jeee rozumny pediatr , co nezene hned nemocný dítě na ORL konzilium .. jinak máte pravdu do puntíku .Stačí opravdu proplach Vincetkou , kloklat šalvěj a smrkat nebo odsávat
@novynka jinak ještě jsem zapomněla maminko , ucho má samočistící schopnost , nikdy ho prosím nezamackavejte ,,uchostourem " zpět , stačí čistit okraj zvukovodu cipkem rucniku.Jinak ušní maz se zelenou rýmou nemají zadnou souvislost .
Hezký den všem .
My to máme stejně. Malý 2,5let, chodí do školky. Zánět středouší máme tak 3-4x do roka. Atb měl už 3x. Rýma a kašel je na měsíčním pořádku. Já ho doma vyléčím, jde do školky, je tam 2 dny a je zase nemocný. No už jsem z toho úplně na palici. Nehoním ho ale po vyšetřeních, byli jsme i na alergologii i imuno ale malý si nenechá ještě odebrat krev a já ho nechci zatím takhle trápit. V září si nechám napsat něco na podporu imunity. Teď když malej začne mít nudli u nosu, okamžitě nazazuji colostrum a to mu naštěstí zabere a za pár dní je klid.
Také jsme často řešili a doktorka nám poradila koupit sirup na imunitu s hlívou ústřičnou a bylo vyřešeno tak se zkus poradit v lékárně.
Konvicka na vyplach nosních dutin - za nás fakt super 👌🏻👌🏻👌🏻
@asadek muzu se zeptat jak se pouziva tato konvicka uz jsem o ni slysela ale nikdy jsem nezkousela
meli jsme to celou zimu. tyden ve skolce, 3 tydny doma. vzdy zelena ryma a nakonec kasel z rymy, ucpavani dutin. syn krasne a hodne smrka a presto to bylo silene. prakticky jsme celou zimu nevylezli z baraku. a vse nastalo nastupem do skolky. pred tim nebyl vubec nemocny, cele zimy jsme byvali venku a bylo to super. vzdy jsme se jen modlila, aby to nedostala mala. nastesti to vzdy mela minimalne. nakonec to skocilo i na me a manzela. takze jsem se starala o deti i v nemoci. a to bylo vubec terno. od te doby, co vime, ze pujde na operaci kyly, je syn doma a hle.. je zdravi jako ripa. mame krasne jaro. ze skolky jsme fakt nestastna. lide tam davaji nemocne deti a ucitelky s tim nic nedelaji (jde o skolku na vesnici, vsichni spolu kamaradi takze zmena tam ani nenastane). desim se chvile, kdy nastoupim do prace.
Konvičku podle mne takto malé dítě nezvládne, leda hodně šikovné... Jinak k té nemocnosti souhlasím s příspěvky výše, kvůli rýmě bych to asi nehrotila, i když chápu, že je to nepřìjemné, ale které tříleté dítě není nemocné, já mám tři děti a mohla bych vyprávět ...😊
@jankol
@novynka
Konvička se používá následovně : zacpete si jednu nosní dírku , na tu stranu naklonite hlavu (jako do strany) , bradu stlačíte k hrudi a dychate si pusou .A úplně nejlepší bude když se na názornou ukázku zeptáte v lékárně či v potřebách , takhle přes mobil se mi to popisuje na nic ...
Ovšem pochybuju že prcek bude spolupracovat , je to nepříjemný i pro dospelaka občas , vincetka či mořská voda udělají stejnou službu a ještě fajn by bylo do něj dostat denně šálek salvejoveho čaje .Jinak slyšela sem od maminek v ordinaci , že pomáhá lichořeřišnice , ale nevím 😊
holky, já jsem bezradná... syn je doma ze školky od úterý, řešíme tu zelenou rýmu jen přírodně, dáváme sirup na imunitu a dýchací cesty s chlorelou, stříkáme vincentku a pak ještě homeopatika na zelenou rýmu a sirup z rýmovníku, ale jeho to nepřestává, furt mu nudle vytéká z nosu, jemu to nevadí, ani si neřekne o smrkání... Blbý je, že už musím jít do práce, manželovi teď volno taky nedají, babičky chodí do práce a švagrová je doma s malými dětmi, které taky kašlou, takže by se tam z toho taky nedostal... A tohle je pořád dokola, pořád jen trnu, kdy se malej kde zase nachladí. Ze školky mi vždycky volají, že to takhle nejde, že je infekční, přitom starší brácha od něj nic nechytne ;( Fakt už si nevím rady, právě jsem si říkala, jestli by to "nevyřešila" ta nosní mandle, ale taky si myslím, že je na to ještě malej, že z toho třeba ještě vyroste... Dětská doktorka zatím nic takového nenavrhuje. Teď jsem tam s malým byla kvůli papíru na ošetřování, jen mu koukla do krku a víc vidět nechtěla. Snad mi rozumíte, jak to myslím. Doufala jsem, že to bude jen záležitost zimního období, ale počasí je takový, jaký je, a on se z toho vyhrabat nemůže :( Mám strach i o práci, když jsem tak často doma...
@novynka Ještě mě napadlo: neteče mu ta rýma jen z jedné nosní dírky? Píšete, že je jinak v pořádku, jen že má opakovaně zelenou rýmu.. je tříletý, nemohl si tam něco nacpat, aniž byste o tom věděli? Překážka pak může způsobovat opakované jednostranné potíže. Pokud by byla rýma jen jednostranná, pak bych navrhovala aspoň to ORL vyšetření k vyloučení překážky v nosní dutině. Jsem také pediatr, manžel je ORL.. Jinak souhlasím naprosto s @neomenia
@novynka byla jsi na orl?Me u starsi hned rekli,ze ma zvetsenou mandly a ze se bude trhat...oni dorostou,ale melo by to pomoct.Urcite bych to ale resila a nenechala byt,nase starsi ma uz skoro porad zalehle usi,spatne slysi kvuli tem opakovanym rymam ☹ alergolog to dost zlepsi,ale je pravda,ze uplne se toho nezbavila a s tim trhanim tak nejak pocitam,uz jen kvuli tomu sluchu...
@novynka Nám to vyřešila právě až ta mandle po roce opakovaných nemocí už jiná možnost nebyla syn byl zahleněný, zelená rýma a volná tekutina v uších, že skoro neslyšel po mandli už má klid, fakt mu to pomohlo. Po půl roce odkladu jde i dcera teď ve čtvrtek protože od začátku roku 2 antibiotika a hlavně za rok 6x píchané uši i když jsme rýmu odsávali a dost krát jsme stihly uši rozkapat.
Neřekla bych, že je malý, obě dcery byly na trhání ve třech letech, měly teda jiné problémy, ale stejně jim to nepomohlo... Nosní mandle není nic hrozného, nejhůř snáší tu narkozu, ale i to se dá. Byla tam s námi maminka s dvouletou holčinou a té trhaly krční mandle, to byl teprve mazec...😢
@novynka u nas pomohla navsteva alergologie,dr zjistil alergii na pyl,nasadil leky a od te doby mame klid...mala mela opakovane zelenou rymu,vetsinou koncila se zanetem stredniho ucha.Na orl zjistili zvetsenou nosni mandli,doporucili odstraneni,ale jelikoz ma mala od prosince klid,zatim to neplanujeme...uz se uvazovalo i o trubickach do ucha (5x pichane obe usi behem roku).A jako mala mela s ocima taky problemy,doted kdyz ma rymu,ma vzdycky zalepene i oci ☹