Holky, nedá mě to spát a horší je, že brácha se švagrovou s tím zřejmě nehodlají nic dělat. Tedy, švagrová tvrdí, že s klukem na vyšetření byla, ale...
Jde o to, že si rodina a i učitelka ve škole všimli, že se kluk zasekne, je mimo, nereaguje na oslovení, mávání rukou před očima. Má strnulý výraz, otevřenou pusu a když "přijde k sobě ", je mimo, nepamatuje si, co se dělo. Prý má výpadky paměti i půl hodiny nazpět a občas na něj po tom padne únava. Napadla mě lehká forma epilepsie a když jsem pak hledala na interentu, tak jsem tam podobné příznaky našla. Klukovi je 7let
@atekram42 no právě, co s tím. Já jsem mimo a to,co se s ním děje mám od mamky. Prý, když švagrové řeknou, že s malým není něco v pořádku, tak se urazí, sbalí děti a jde dom 😟
Nechci ji teď přímo konfrontovat, páč dělá na bytovém a já mám žádost, tak aby mě nehodila klacky pod nohy.
Ale mám strach, aby se to neprehouplo do klasického záchvatu, jak u epilepsie znám. Před pár lety se u nás díky tomu utopil kluk při rybaření, šel sám a maminka ho našla s hlavou ve vodě 😣 a kamarádce jsem držela při záchvatu hlavu,aby si ji nerozsekla ...
Podle popisu to vypadá jako druh epilepsie, ale diagnóza se samozřejmě nedá takto určit, spíš jen podezření. Rodinné vztahy jsou křehké, nepouštěla bych se do ničeho. Nevím, jestli budete mít synovce na prázdniny třeba na den u sebe, kdyby se to stalo, můžeš o tom se švagrovou promluvit, to by byla příležitost, ale ve stylu - mamka říkala... to fakt ne. Není to tvoje věc a hotovo. Kdo má tento druh záchvatů, obvykle jiný nemívá (výjimky jsou všude), případného zhoršování bych se až tak nebála, ostatně musí to fakt řešit rodiče. Ono se taky čistě teoreticky může jednat jen o poruchu pozornosti, kdy dítě prostě "vypne", nevím, jaký ten chlapec celkově je.
Přesně to co popisujes, měla neteř. Seděla, koukala "do prazdna", nereagovala na podněty. Dle EEG se pak potvrdila lehčí forma epilepsie. Ty stavy měla cca 1-2x do měsíce a trvaly asi 5 minut? Léčba žádná neproběhla, byla jen hlídaná. Začalo ji to někdy v první třídě. Ve druhé to později samo odeznělo. Ale znám i případ, není teda z rodiny. Ale známá má syna. A u něj je to teda už horší. Tento druh epilepsie získal po úraze, cca ve 20 letech. U něj je to už horší, páč on třeba jde ulici a najednou to na něj přijde. A jde. Rovně. Nevnímá ale okoli, takže být před ním díra, silnice, cokoliv, nevyhne se tomu a jde prostě dál. Taky si poté nepamatuje, co se odehrálo. Nicméně už dokáže rozeznat, kdy to na něj přijde. Takže, když je to možné, posadí se, případně se někam zavře.
Rozhodně by bylo třeba to řešit. Může to odeznít, ale může to taky pokračovat dále. Co třeba zkusit jej u toho "stavu" natočit a poté nějak opatrně ukázat rodičům?
Ano, normalni to urcite neni a podle priznaku to vypada na druh epileptickeho zachvatu, tzv absence, zahledění... Je smutne, ze je rodicum jedno, co s klukem je 😔 Ale pokud ma takoveto stavy i ve skole, nepotrebuje tedy skola vyjadreni od lekare, zda je vse v poradku, nebo ne? Aspon to by mohla byt cesta, jak dostat kluka na vysetreni 🤔
Tak kamarádka něco podobného popisovala u ADHD. Čili klidně na vyšetření být mohla a epilepsie se mohla nepotvrdit.
Tak jsem to teď probrala opět s mamkou a prý byli u psychologa, jehož závěr byl, že na víně je matka a její přístup. Ale na další vyšetření už nešli. Tak doufám, že se to nebude zhoršovat a kluk bude v pořádku. Švagrová si nenechá nic vysvětlit,poradit. Bratr to bere na vědomí, hustila do ní i ségra a neteř (dělala asistentku ve škole pro inkluzni děti)
Před mateřskou jsem pracovala jako učitelka na speciální škole a přesně tyto příznaky vykazovala moje žákyně (4.třída), jednalo se opravdu o formu epilepsie. Ona tedy měla i lehkou mentální retardaci, ale v případě synovce by opravdu bylo nejvhodnější vyšetření.
@amazonkajanik To mě zaujalo, že na vině je matka, to do něj pořád něco hustí, že jako obrannou reakci proti ní zvolil totální vypnutí z reality?
Mě také jako první napadla epilepsie, proto bych to řešila na neurologii, aby ji vyloučili.
Něco řešit v rodině je strašně těžké 😒
@levandule_k spíš se doma před ním dost hádají a hlavní aktér je matka. Nebo když malý něco provede, houkne na bratra, ať něco udělá. Ten mu jednu plácne, páč je to přes čáru a ona mu hned vzápětí vynadá, proč ho bije 🤦
@amazonkajanik
v Ulici to par sezon zpet bylo,uplne stejne priznaky a taky to byla epilepsie.
Ty s tim asi nic neudelas pokud to oni sami resit nechteji,leda zajit za jejich pediatrem a informovat ho.Tim asi nic nezkazis.
@zelenaesmolda jenže jejich mudr je totální kráva, co u jiného dítěte přehlédla (nebo neřešila) salmonelu a nejstarší neteř léčila na průdušky a on to byl černý kašel 🤦
Zřejmě se bude muset jet přes školu, aby třídní učitelka tlačila na to, že se jí nelíbí dosavadní stav žáka, pokud v tomto tu pravomoc má.
Nebo, bohužel počkat, až získáme byt a pak do nich rejt jak svině do 💩. Nejsem matka roku, ale čeho je moc, toho je příliš!
@zelenaesmolda teď mi došlo ...ty koukáš na Ulici?!😁
@zuzkasim právě že jsem mimo, k našim jezdíme na hodinové návštěvy, ale synovce jsem neviděla téměř rok,díly covidu. A i před tím ten kontakt nebyl nikterak velký, buď jsme bydleli daleko, nebo jsem byla s našima ve "zlém ". Snad, až se nastehujeme zpět, tak budu mít větší přehled a já se od určité doby s ničím neseru, takže řeknu svůj názor. Ale jak jsem psala, ona mi může dost ovlivnit priklepnuti bytu, takže se držím zpět. Vy jste učitelka, jestli jsem dobře pochopila z předchozích diskuzí. Lze ze statusu učitelky apelovat na rodiče, aby podstoupili s dítětem vyšetření ?
@amazonkajanik
od zacatku,proc? 🙂
@amazonkajanik Ta atmosféra u nich doma musí být na dvě věci a ten "výchovný" styl musí tomu dítěti dělat dost chaos v hlavě.
@amazonkajanik Ne, učitel nemá na nic takového právo. Může rodičům říct, čeho si všiml, toť vše. Nerýpala bych do toho, tvůj synovec není ohledně tohoto ve vážném ohrožení a jak píšu, vztahy v rodině jsou křehké. Sama mám zkušenost s pocitem, že švagrová něco zanedbává, začali něco řešit trošku později, než bych to udělala já, ale s odstupem let můžu říct, že k zanedbání nedošlo, synovec vše dohnal, spravil se a nyní z něj mají všichni radost. Mám se švagrovou výborné vztahy, ale tehdy jsem byla přesvědčená o své pravdě (synovce jsem pravidelně vídala), dnes musím pokorně přiznat, že je lepší dát ostatním čas, ať si své potíže řeší sami.
@amazonkajanik
hele a co OSPOD?jako takova neresena epilepsie muze byt docela pruser ne?
@zelenaesmolda já jen že to po prvních 2letech začalo stát za prd 😊
@amazonkajanik
Tak me to bavi,je to takovy odpocinek.
@zelenaesmolda na OSPOD bych to nedávala, to až v případu, že jeho stavy naberou většího rozměru. A hlavně, ona paní z úřadu, bydlí ve svém. My jsme teď v situaci, kdy by se to mohlo otočit proti nám a to výrazně. Takže můžu být akorát v teoretické rovině a radit zbylým členům rodiny, že je u kluka to a to riziko 😟
Až budu mít jistotu, že mi nelze nijak zabránit v plánech a ona bude stále laxní, tak začnu podnikat kroky, ale nejdříve se zkusím v klidu poradit s bratrem, jakožto otcem a zákonným zástupcem dítěte. S ním jakž takž řeč bude, je to rozumný chlap, ale jebe mu, co je s ní 😟
@amazonkajanik
Rozumny pristup,taky bych pockala az ti nebude moct prekazit plany.
@levandule_k jo, to bylo už u neteře. Té je teď skoro 15, ale začátky děsné. Dlouho nemluvila, x krát hospitalizace, že total imunita v háji .
Pak děsnej rapl a urážlivá. Dnes hnije u mobilu,když se všichni kolem baví. Když jí bylo 5, tak švagrová sama stanovila alergii na lepek , ale na dovolené do ní cpala smažené hranolky. 7dní neznala holka nic jiného než fast food (jestli vůbec jen ty dny)
@zelenaesmolda no právě! A mě jde momentálně o dost. Máme trv.pobyt jinde,kde ona dělá,takže mi vezmou kluka do školky jen tam a kvůli ní nebudu rychle měnit pobyt,abych ho za rok zas měnila
@amazonkajanik Víš co je tady asi klíčové? Uvědom si, že mnoho dětí žije v horších podmínkách. Takže na OSPOD to prostě není. Kluka jim neodebereš a domů si ho nenastěhuješ, na to právo nemáš. Čili máš dvě varianty - dívat se na to nebo se na to nedívat. Můžeš si dítě sem-tam půjčit a pokusit se mu třeba udělat hezký den, kde nikdo nebude křičet. A pokusit se inspirovat k výchově u vlastních dětí. Bohužel. Jo, rve to člověku srdce, sem-tam už mu to nedá a něco zajistí. Sama ale píšeš, že jsi měla špatný vztah s rodiči a s klukem ses rok neviděla - tak pracuj na vztahu s rodiči, na vztahu s bratrem i se synovcem. Buď s nimi, udělej si z něj kamaráda a uvidíš.
Rozumím, proč je to na švagrovou jak červený hadr na býka - pokud byla u psychologa a ten jí řekl, že kluk epilepsii nemá a že to ona za to může, že na kluka řve - a pak přijde k tchýni a ta do ní zase něco hustí, tak pokud do ní hustíš ještě ty, jediný výsledek může být, že to prostě nebude poslouchat. Zvláště pokud třeba na kluka ani řvát nechce, ale vždycky jí to ujede.
Chce to prostě jít na to jinak - nejdřív vztah, pozorování - a potom uvidíš. Co ty víš, zda to opravdu není pravda? Bavila ses o tom s klukem, proč to dělá? Proč se to děje? Co si o tom myslí on?
@merope tchýně (má matka) na ní neřve. Nikdo! A já s ní neměla ještě ani možnost rozebírat synovcův vývoj.Jen když měl kluk exces, tak v klidu seděli a v klidu řekli "hele, tohle je nějaké divné, to není jen tak dětský rozmar "
Ano,byla jsme s rodiči za zle, páč jsem se jako nejmladší dítě rozhodla radikálně změnit život. Dnes jsme naprosto v pohodě. Ale synovce nevidam kvůli vzdálenosti a že švagrová téměř nechodí na rodinné sešlosti. A když se ozve i sestra, která je 250km daleko a synovce vidí stejně často, jako já, tak je to co říct. Samozřejmě že ospod je tady jako hraniční varianta a nechtěla bych, aby to došlo až tak daleko. Mám bratra ráda a jsme si velice podobní a přeji mu jen to nej a tohohle bych ho chtěla vyvarovat. Ale mě to prostě nejde na mysl, že kluk má takové problémy a švagrová je neřeší. Samozřejmě, že si všichni přejeme absolutně zdravé děti, ale když už nastane problém, tak jej nemůžem přehlížet a jestli jeden odborník řekl, že je problém u rodiče, tak tuplem s tím něco dělat!
@amazonkajanik Však já vím, že na něj neřve tchýně, ale jeho matka zjevně ano. A pokud to na ni psycholog nějak necitlivě vybalil (někteří jsou fakt "profíci"), tak se o tom možná ani nechce dál bavit. Nebo to taky možná laxně bere, že teda psycholog jí to řekl, je to tak a co by dál řešila. Bohužel je mnoho takových. A přístup doktorů: "To je dobré, počkáme, jak se to bude vyvíjet." je občas opravdu "na pěst". A to je ČR v tomto ještě relativně v pohodě, v UK se nic neřeší a vše pozoruje a sleduje... dokud není pozdě.
@merope věřím tomu, že to švagrová bere na lehkou váhu, viz vývoj jejic starší dcery 😟 prý nejí. Já ji hlídala a snědla, co jsem jí předložila, že i brácha při převzetí koukal. Malá krásně unavená, už gumová. Nesl ji do auta v náručí. Druhá neteř už dávno chrupkala v posteli.
@amazonkajanik
Tak s tim nejezenim to proste muze byt tim,ze si u tebe brblat nedovoli
@amazonkajanik Necetla jsem vsechny komentare,nicmene ja mam od malicka ty stejne stavy,nijak se to nezhorsovalo,nasi to neresili. Pak jsem si v dospelosti zasla na vysetreni a je to opravdu forma epilepsie. Na prvnim eeg nebylo nic videt,ale po spankove deprivaci (kdy jsem 24h pred vysetrenim nesmela spat),tak se potvrdilo na eeg. Od te doby beru leky v minimalni koncentraci a od te doby (tuk tuk) ani jedno zahledeni,zadny problem a dost se mi ulevilo 🙂 Ty stavy opravdu nejsou prijemne,nevite co se deje,kdo se vas na co ptal,zvedal se mi behem toho i zaludek.Mivala jsem to tak 3dny po sobe jednou za tri mesice zhruba.
Ty jo, to na epilepsii dost sedí. Co ale s tím, pokud to nehodlají řešit, to bohužel nevím...