Pěkný den.
Pětiletý syn trpí od posledního onemocnění výrazným nechutenstvím, hubne, vypadá už celkem divně. Celé to trvá více než dva týdny. Dlouhodobě užívá B-komplex, vit D3, probiotika, aktuálně začal druhé kolo antibiotik ze tří.
Zajímá mě, zda někdo nemáte tip na nutričně bohaté, kalorické potraviny, jednoduše potřebuji, aby začal urychleně přibírat. Má intoleranci mléčných a sójových výrobků. Děkuji.
@petulkadodo banány má rád, ale aktuálně sní maximálně půlku denně. V tom je potíž, pravděpodobně má už stažený žaludek a moc to nejde. Například po kaši se mu chce zvracet, problém vidím v konzistenci, to může být problém i u těch másel. Chtěl například polévku, udělala jsem vývar se zeleninou, který normálně miluje a snědl pět lžic.
@tahejhula Jestli bere antibiotika, tak to nechutenství bohužel může souviset. Mě je po ATB vždycky tak zle, že sotva něco pozřu. Pokud ti sní aspoň něco, ale malinko, tak nabízet co nejčastěji, klidně po půl hodině. Každá lžička se počítá... Co udělat nějaký koktejl? Použít náhradu mléka (rýžové, sójové, apod.) a do toho rozmixovat třeba ten banán? A asi bych mu to klidně i přisladila, ať má aspoň nějaký zdroj energie. Ať je brzy líp 🍀😘
Dělala bych co má rád, klidně domácí nanuky (třeba banán s trochou čokolády), hranolky do trouby, kapsičky, ono nejdřív je dobré trochu se rozejíst, zvyknout žaludek na větší objem stravy apak se postupně vrátit k běžnému stravování... Přesně jak píše @emillyhk každá lžička se počítá (i ta s nutelou 🙂)
@emillyhk koupila jsem mu glukopur, má objednaný Pediakid, ale je to bída, on prostě odmítá i svá oblíbená jídla. Nepije právě ani ty rostlinné nápoje, obvykle do sebe denně hodí velký kelímek mandlového nebo rýžového - hodlám dnes zkusit s tím cukrem.
@cuuza kapsičky odmítá, hranolky vyzvracel, já opravdu nechávám výběr na něm, ale buď to pak nechce, nebo se mu udělá špatně. Před nemocí měl 19kg, má 17,3. 🤷🏼♀️
Nutridrink, i juice nutridrink
@tahejhula Nám doktorka radila zařadit co nejvíc zdravých tuků - avokádo (lze udělat na slano pomazánka i na sladko třeba s kakaem), do jídel přidávat olivový olej, pokud nemůže mléčné, tak zařadit ořechová másla, ořechové mléko, ořechové dezerty. Z ovoce dávat často banány.