Ahojky, moc by mě zajímalo, jestli někdo využil psychologa/psychiatra při léčbě ekzému u dítěte. Dcera má 2,5 roku od malá má ekzém který ustupuje někdy vymizí ale asi to spouští stres. Teď momentálně se jí narodil bráška. A v noci nespí a škrábe se. Ikdyz s ní mluvíme narovinu o všem , mazlime se ,spíme spolu v posteli tak se to nelepší a potřebuju poradit s přístupem a výchovou,nechci ji vytvořit nějaký blok a stres dodalšího života. Měl to někdo také tak? Pomohl vám někdo?
@jancastromska jste z Opavy, tak to mate kousek do Ostravy, kde pusobi MUDr. Barbora Branná. Mrknete na ní.
@krupka3 to vše dodržujeme i konzultujeme s lékaři i čistíme střeva ale právě že už všichni uvažujeme o psychice
@jancastromska s psychológom na lecbu ekzému nemám zkušenosti. Nicmene u nás SE vyplatilo odsledovat, za jakych podminek SE u dcéry zhoršuje. Horší období máme konec zimy a jaro. Všechno kvete, hlavne olejná repka na polich. A to jsme v pohotovosti a hodne mazene. V lete a na podzim+ časť zimy je klid.
Můžu napsat jen svoji zkušenost s ekzémem. Léčba ekzému je komplexní záležitost a je tam spousta faktorů, které můžou a nemusí přispět k vyléčení nebo alespoň eliminaci. U mě ho určité potraviny zhoršují např. exotické koření - chilli, zázvor. Když jsem v psychické pohodě, tak tyto potraviny můžu jíst v normálním množství, když jsem dlouhodobě ve stresu a jím tyto potraviny objeví se mi ekzém. Pak jsem vypozorovala, že od 2019, kdy jsem měla nějaké očkování, tak se ekzém objevuje častěji, předtím 2-3 zpětně se mi objevoval relativně málo, aniž bych nějak extra řešila kosmetiku a potraviny. Samozřejmě mám odzkoušené věci z kosmetiky, co jsou k mojí pokožce přátelské. (Víc let do zpětně si přesně nepamatuji.)
Za mě je pohoda doma klíčová. Není to jenom o tom, že se s malou budeš mazlit, ale podle mě je důležité, jestli ty jsi ve skutečnosti v pohodě nebo v napětí. Takhle malé děti dokáží vycítit a převzít pocity rodičů.
I když máš teď malé miminko a je to hodně náročné, je nějaký čas, kdy se věnuješ výhradně dceři? Necítí se i přesto všechno odstrčená? Je u vás napětí nebo spíš pohoda? Máš pocit, že někdy vyletíš z kůže?
Další věc je kosmetika, jakou používáš značku, jaké krémy, sprchové gely atd. Zase je to individuální, co vyhovuje jednomu, nemusí sedět tvé dceři.
Ekzém má tu nevýhodu, že když uděláš nějakou životní změnu, tak chvíli trvá, než se objeví účinek a může to vypadat, že se nic neděje.
@jancastromska Dceri se ze stresu taky vzdy ekzem zhorší, hlavne ze skoly. Takze urcite existuje souvislost mezi ekzemem a psychikou.
Já snesu hodně, za ty dva roky jsem si zvykla spát max. 3 hodiny a být s dcerou věčně doma - nikdo ji moc nechtel hlídat kvůli celodennímu škrábání takže člověk si s ní musí pořád hrát ať nemá čas se drbat, taky jsem dlouho kojila takže moc času pro mě nezbylo, ale teď jsem fakt unavená a děti se budí každé jinak takže vyčerpání je na mě znát takže už ani ten vnitrni klid nebude 100% a dcera má období že na moje prosby říká ne a poslechne jen když zvýšíme hlas což mě netěší .. syn je ještě měly takže furt spi a s dcerou si hrajeme a vaříme koupeme se .. právě že je dost na mě závislá ikdyz za náma chodí rodina .. nejvíc nevím proč teď když už je velká a hraje si sama tak je pres den skoro bez potřeby se drbat ale když ji jdu uspat tak ji najednou všechno bolí a svědí a ukazuje co vše mám poškrábat a moje hlazení ji nestaci ona by se nejraději skrabala silou až do krve .. klidně celou noc ..pořád se s manželem střídáme a hladime ji a dnes třeba usla až kolem 4 ráno .. 😞
dobrý den, nečetla jsem komentáře a nemám zkušenost s léčbou ekzému tak malého dítěte, ale mám zkušenost s léčbou ekzému u psychologa u dospělého jedince. Sama jsem si tím prošla a možná bych Vám mohla poradit. Pokud se podíváte na problém s psychosomatického hlediska, tak děti do 5 let somatizují rodiče, většinou jde o problém, který prožívá máma. A ted když se podíváte konkrétně na to, o čem svědčí ekzém - pokožka je zrcadlem našeho nitra, kožní onemocnění souvisí se zvýšeným stresem, s poruchami vztahu k sobě a k naší sociální roli, s pocitem nedostatečnosti, s nízkým sebevědomím. Atopický ekzém patří mezi kožní onemocnění, které se přímo vážou na dlouhodobě negativní duševní a psychický stav člověk. Tím pádem, pokud Vy sama vidíte, že máte nějaký z těchto problému, můžete tohle řešit s psychologem. Pokud problém bude vyřešen, budete se cítit jinak uvnitř, budete víc v klidu, nebudete v sobě potlačovat negativní emoce a možná tohle bude řešení. Dítě přestane somatizovat Váš problém, protože již nebude přitomen. popřemyšlejte v tomto směru. Ukážu své výsledky díky psychosomatice a řešením problému s psychologem
@jancastromska já bych toho psychologa zkusila nebo někoho, kdo se zabývá psychosomatikou, nejen pro dceru, ale i pro sebe, protože souhlasím se @svetlanalana, že malé děti somatizují okolí. Je škoda, že tady má konzultace u psychologa negativní konotaci. To nejhorší je, co se ti může stát, že ti neporadí.
Za mě to máš hodně náročné, protože hladit ji do 4 rána je vyčerpávající a dlouhodobě neudržitelné, divím se, že jsi se nesesypala.
Jen teorie, proč se škrábe večer, přes den na to nemá čas, tolik myslet a je "zaměstnaná" různými věcmi, škrábe se méně. Večer, kdy má klid na ni můžou dolehnou různé pocity, co potřebuje zpracovat.
Dobrý den, ekzém je nutné léčit vnitřně, problém je ve střevech. A samozřejmě i psychika má zásadnín vliv. Zde jsou informace, díky kterým se zbavil ekzému můj syn.
https://www.fit-a-zdrav.cz/ebook?SponsorCode=ev...
@evapohl mrknu se .. ekzém lecime vnitřně už rok a nově 5 měsíců pomocí aloe Vera a reishi a máme i poradce který kontroluje krev a snažíme se dostat těžké kovy z těla ale právě že zde bude hrát roli i psychika proto mě zajímá jestli to někdo díky psychologovi dotahnul do cíle ..
Eliminacni dietu jste zkouseli? Ekzem se muze stresem zhorsovat, ale vytvari se vetsinou skrze potravinove alergie nebo reakce na chemii v domacnosti. Asi bych v tomto veku zkusila spis alergologii a NT domacnost nez psychologa.