Je nutné užívat antibiotika 10 dní?

23. črc 2024

Ahoj, vysvětlím situaci, i když je mi jasné že se do mě mnozi pustí 🙂.
Měli jsme doma angínu (tři osoby) a jediná dcera (tři roky) to nechytila. Nicméně byla taková plactiva a trošku jí lítala teplota-měla většinou kolem 37,6, pak dva dny nic, pak skoro 38. Vzali jsme ji tedy po týdnu k doktorce, která jí udělala streptest a crp- obojí vyšlo negativní, poslala jí ještě stěry do laboratoře, ty byly na streptokoka také negativní. Vzhledem k těm zvýšeným teplotám ale doporučila přeléčení antibiotiky – na 10 dní.
Hodně jsem s tím váhala, ale doktorku jsem poslechla a léčbu nasadila. Dcera žádné komplikace (ani teploty) už nemá, jen s těmi antibiotiky hodně bojujeme (užívání po osmi hodinách a vůbec je do ní dostat). Do toho už jsme třetí týden neustále zavření doma (tím, že nechci chodit na sluníčko), starší syn už je zdravý a má toho domácího vězení taky dost. Proto přemýšlím, zda po týdnu antibiotika už nevysadit. Vím, že dřív se říkalo, že se to musí využívat celé, nicméně u nás ani není jisté, zda opravdu byli nutné.
Do toho i paní v lékárně říkala, že nám vystačí ten sirup asi tak na týden, tak z toho jsem pochopila, že možná by ten týden užívání stačil. I těch pár dní nám pomůže k tomu, abychom aspoň už mohli začít chodit ven a mezi lidi. Doktora se zítra zeptám, jedeme na kontrolu se starším (antibiotika nám nasadila zastupující lékařka), ale chtěla jsem se i zeptat na zkušenosti od vás, jak to máte, nebo zda někdo nevíte, jestli je takový průšvih ty antibiotika vysadit dřív. Moc děkuji!

jolcap
23. črc 2024

Atb je důležité dobrat, jinak ztrácí svoji účinnost a při dalším branní může být už dítě rezistentní. Jinak já bych teda ven chodila, hledala bych stín nebo bych volila jinou denní dobu.

1pomnenka
23. črc 2024

Dobrat, jinak se nemoc vrátí.

autor
23. črc 2024

@jolcap já právě zase četla, že už tenhle přístup je prekonany, proto se ptám... a neříkám přestat používat po 3 dnech, ale týden už mi přijde dost..
Kolem nás bohužel stínu moc není, dělám, co se dá,ale nechci se pouštět do větších výletů zatím.

neomenia
23. črc 2024

I na angínu se nyní již doporučuje penicilin jen na týden. Pokud ani tuto diagnózu vlastně neměla a streptokok byl negativní, určitě bych vysadila po týdnu.

levandule_k
23. črc 2024

A nemůžete jít aspoň k večeru na chvíli ven?

shirilka
23. črc 2024

My jsme teda brali těch 10dni, byť synovi taky nic nebylo, ale doktorka trvala na tom, že je to angína... Ale tu lahvičku jsme ani po 10 dnech neměli prázdnou, což nechápu jak je možné...
Jinak odpoledne jsme chodili ven na zahradu tak na 2-3h, po 4 dnech užívání, držel se ve stinu a hrál si na písku...

exbordelar
23. črc 2024

Je pravda, ze od toho preventivniho pokryti atb na tolik dni se uz ustupuje a sleduji se vice priznaky. V nemocnici se berou jeste kontrolni kultivace a casteji krev na CRP a ve chvili, kdy uz je to negativni, tak se s atb konci. Ale to je spis otazka na lekare - idealne ze spitalu, ktery se v tom pohybuje a pravidelne si aktualizuje informace. Vyvoj v medicine jde hrozne rychle dopredu, takze obdvodaci kolikrat nektere novinky zaspi.
Ja, kdybych byla v tve situaci a podle toho, co popisujes (CRP i stery negativni, jiz nekolik dni zadne priznaky), tak uz bych dceri ty atb nepodavala. Ale to bych udelala ja, ostatni s tim nemusi souhlasit 🙂 Rozhodnuti je na tobe 😄

drep
23. črc 2024

Osobně bych atb dceři v takové situaci nedala. Angína se podle aktuálních doporučení má léčit pět dní. Dříve doporučovaná 10denní léčba už není indikovaná a to proto, že už v čr nejsou kmeny, které dříve vyvolávali revmatickou horečku.

autor
23. črc 2024

@levandule_k jasně, snažím se, neříkám, že jsme 3 týdny zavření doma, ale i tak už je to náročné, zvlášť když starší už je zdravý a plný energie (a malé vlastně taky nic není,ale prostě zase jsem opatrná skrz počasí nebo potkavani se s dětmi na hristi)

autor
23. črc 2024

@shirilka A dávali jste na tu lžičku tam? Nám projde strašně podhodnocena 😁🙈. Že když to natáhneme do stříkačky, je to skoro 2x tolik...
Jinak dcera právě angínu stopro neměla 🙈. Syn ano, ale ani ho nebolelo v krku a atb dostal, když už byl i bez teplot...nějaká divná letos.

autor
23. črc 2024

@exbordelar díky, já to právě cítím podobne. Podle mě dcera měla nějakou virozu, proto ty zvýšené teploty, ale crp měla tuším 15... (když ty teploty mela). Proto mi 10 dní přijde přehnaných.🙈
Teploty nemá už skoro týden a jiné příznaky taky ne...

autor
23. črc 2024

@drep A ona hlavně i tu angínu měla vyloučenou. 🙈 Ale doktorka do telefonu říkala cosi o tom, že může být prenasec a že jí chce preventivně prelecit. Na to jsem kývla, ale ten týden mi prostě přijde pocitově dostačující.... jen jsem chtěla vědět, jestli se něco "hrozneho" nestane, když skončím... zítra jdeme k pediatrovi, tak se ještě preptam, ale on mi spíš odkyve, co navrhnu, tak chci dotaz formulovat správně.

leymea
23. črc 2024

Kdyby byla prenasec tak by streptokoka mela ve vyteru (ja byla prenasec). Dle me uplne zbytecne nasazeny antibiotika, ale to uz ted je jedno. Poradila bych se s pediatrou. Asi bych nemela koule na to vysadit antibiotika bez predchozi domluvy s doktorkou.

neomenia
23. črc 2024

@drep pět dní u nás v pediatrii vedou opravdu k recidivám po pár dnech. Tak dáváme na sedm a to nám funguje hezky.Jinak souhlas, ani já bych v tomto případě ATB určitě nedala.

neomenia
23. črc 2024

Jinak obecně, když už se zde řeší léčba přenašečů: přenašeči, pokud nemají příznaky, se neléčí. Je to zbytečné, za pár týdnů se osídlí znovu. Streptokok v krku se léčí je při prokazatelné angině. Který lékař indikuje léčení širokého příbuzenstva jen na základě pozitivního stěru - není to správný postup.

mimco
23. črc 2024

Ven bych šla, na dobrání atb. se už tolik nelpí.
Když je dětem dobře, nic je netrápí, chodíme ven i s léky, furt lepší les než 4 stěny… tohle mi říká i náš pediatr

autor
23. črc 2024

@neomenia dekuju, to je pro mě cenná informace, protože to zrovna teď doma řešíme (manžela neustále bolí v krku, tak měl strach, zda nás třeba nemůže neustále něčím ohrozovat).
Tak jsem zase moudřejší... jinak ano, zpětně si říkám, že jsem je neměla dávat 🙈.

autor
23. črc 2024

@leymea jasný, zítra se poradím, ale náš pediatr je na přírodní léčbu, takže ten by nám je na 100 % nedal 🙈. Takže věřím, že když mu navrhnu, že už končíme, že nám to posveti... jen tam jdu řešit asi dalších 6 věci a někdy není úplně prostor si vše vysvětlit (skrz rvouci děti 😁🙈), tak jsem chtěla zjistit, jak to s těmi atb funguje a jakou zkušenost mají ostatní...

shirilka
23. črc 2024

Dávala jsem stříkačkou, že lžičky to do něj nešlo vůbec dostat ve dne natož v noci😅

autor
24. črc 2024

Tak jen píšu aktualizaci po návštěvě už našeho pediatra (třeba to pro někoho bude uzitecne) - řekl, že atb určitě už vysadit.

nikolaskarova
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
levandule_k
25. črc 2024

@nikolaskarova Jasně obecně platí, když mi dá lékař atb, tak dobrat, protože pak člověk není doléčený a vznikají akorát bakterie rezistentní vůči atb, ale tady to vypadá, že zastupující pediatr nasadil atb zbytečně. (Já jsem to nepochopila proč je dal, crp negativní, streptest negativní, ale říkala jsem, že třeba viděla dr. něco, co my nevíme.)

Jinak si přečti příspěvky od @drep a @neomenia, jsou lékařky, a i pediatr od anonymky řekl, že léky vysadit. Tady to vypadá, že atb byly nasazeny zbytečně.

PS manžel mě zánět průdušek napřed bral jenom erdomed a ještě něco, protože měl nízké crp, vypadalo to, že si s tím tělo poradí samo. Nakonec atb dostal až po týdnu, kdy se přes noc zhoršil