Včera nás málem nepustili z porodnice,protože dle screeningu ledvin,který nám dělali nám vyšlo podezření u pětidenního miminka,že má zřejmě hypoplasii obou ledvin (obě ledviny údajně menší). Vzhledem k tomu,že odběry krve nám vyšli v normě,nás nakonec pustili domů s tím,že za 2 týdny jdeme na kontrolu do Nefrologické ambulance. Dost mě to vyděsilo, protože nám doktorka pořádně nic neřekla a spíše jen strašila,že je šance 50:50 a strašila nás daalizou apod. Já jsem teď z toho dost na nervy a mám o malou hrozný strach. Máte někdo zkušenost?
Po narození zjistili synovi na UTZ, že má jednu ledvinu menší, měli jsme přijít na druhý UTZ v půl roce. Tam už bylo vše v pořádku. Doktor říkal, že někdy po těžkém porodu jdou hůř vidět/nejdou přesně změřit. Držím pěsti, at je vše v pořádku! 🙂
@sisidol vím, že je těžké se po porodu vyrovnat s takovou zprávou, ale neboj a nevymýšlej hned katastrofické scénáře. To, že jsou odběry v pořádku, znamená, že ledviny dobře fungují a malé teď nic nehrozí. Na nefrologii určitě UZ zopakují a když hypoplazii potvrdí, budou malou sledovat. I menší ledviny můžou funkčně stačit a na žádnou dialýzu nemusí dojít.
Tak vida, podkovovita ledvina bývá plně funkční👍👍
Dobrý den, neberte to jako strašení, lékař by měl informovat, jaká jsou rizika, i když se onemocnění nepotvrdí. Opravdu hypoplasie (rozuměj nekvalitní vyvinuta tkáň) ledvin může vést k selhání ledvin i v dětském věku. Nelze ale dělat závěry z jednoho vyšetření, vše potvrdí opakovaný ultrazvuk. Hodně štěstí.