Dilatace ledvinové pánvičky, pravděpodobně reflux. Jak se to řeší?

13. říj 2021

Máte někdo zkušenost s refluxem močovodu u miminka. Je velká pravděpodobnost, že ho náš malý sedmitýdenní má. Vyšetření na nefrologii nás teprve čeká. Jak se reflux řešil? Existuje jiné řešení než operace? Měly děti potom nějaké další potíže do budoucna?

neomenia
13. říj 2021

Většinou reflux sám vymizí. Těžký reflux, který pretrvava, je vzácný, pak se operuje. Ale neni to časté.

autor
13. říj 2021

@neomenia opravdu? To by bylo super, já jsem právě původně pochopila, že se operuje, ale je možné, že to doktorka zmiňovala jen jako možnost... nefrologie nás čeká příští týden.

denisq
13. říj 2021

Zatím se vůbec neboj. Starší syn to má na levé pánvičce. Jsou mu tři roky a jsme akorát sledování na nefro. Ze začátku co půl roku, teď co rok. Pomalu ale jistě se to ztrácí. Druhý syn zase na pravé pánvičce a co půl roku sledování na nefro. Zatím ok. Ono se to pak řeší, pokud by dítko mělo časté záněty apod. Není důvod se ničeho obávat. 🙂

autor
13. říj 2021

@denisq u nás to vypadá na obě, zatím naštěstí bez potíží. I zjištěno to bylo celkem náhodně.

vaju
13. říj 2021

Základ je mít dobrého lékaře. Bohužel máme za sebou rok a půl teroru ze strany lékařů. Vyhrožování a útoky na mou osobu. Urážky typu, že jsem bio matka co ničí svému dítěti život atd. Synovi zjistili reflux 3 stupně ve 2 měsících, zcela náhodně při sonu kvůli něčemu jinému. Ihned nás odeslali na nefrologii, kde doktorka nebyla schopná dělat rozhodnutí bez souhlasu jedné olomoucké prý kapacity v oboru. Syn dostal atb na rok. Ve 4 měsících nám v Olomouci řekli, že nejpozději v 6 m syna bude operace. Bylo to šílené pořád jsem brečela. Měli jsme x měsíců nesmyslnou karanténu. Nemohla jsem ani na nákup se synem. Po velkých vyšetřeních a mém ,,gůglení,, jsem si vydupala, že chci ještě počkat a že operaci teď ne, nejdříve po dalším velkém vyšetření. Kontrola v 8 měsících syna dopadla skvěle. Poprvé jsem slyšela od nefroložky, že to vypadá, že se to lepší ale že to musí probrat s panem(kterému neumím přijít na jméno) docentem z Olomouce. Ten se po měsíci ozval, že se reflux zhoršil(viděl to co mu zaslala nefroložka, takže nechápu) na 4 stupeň a že v 11 měsících teda operace. To už jsem se naštvala a řekla, že žádám opět velké vyšetření a ne že od stolu něco rozhodne aniž by ho viděl. A že nechci syna operovat v roce, když se bude učit chodit a oni ho na 11 dnů přivážou k posteli. Na to jsem dostala takovou sprchu urážek, že mě mrzí, že to nemám nahráno. Když jsem se ho zeptala proč tak trvá na termínu operace nejpozději do 1 roku, řekl mi, že později už jsou děcka divoké a je s tím hodně práce je udržet v klidu.🤮🤮🤮To u mě rozhodlo. Vůbec jim nešlo o to, řešit to a třeba počkat. Okamžitě jsem s Olomoucí ukončila veškerou komunikaci, odešla od nefroložky, která si nestojí za svým názorem a přešli jsme do Prahy, kde z Ostravy dojíždíme. Hned na první kontrole v Praze doktor nechápal proč ho chtěli operovat. Jezdíme co 8 měsíců na kontrolu a doktor se vždy směje, jakou blbost v ol vymýšleli. Syn má 3 roky. Jsem ráda, že jsem si dupla a nevěřila slepě doktorům. Doporučuji najít dobrého doktora a bude to dobré. U syna funkce ledvin byla 49:50. Reflux ještě zcela nevymizel a lepší se to. Přeji hodně štěstí.🍀

lgsk
13. říj 2021

Dcerka to měla také. Byla akorát sledována na nefru a ruším, že ve třech letech šla naposledy. Měla tedy nějaký ten lehčí stupeň a bylo mi řečeno, že to zmizí samo. Žádné problémy nikdy neměla. Akorát jsme měli doporučeno odplenkovat dříve a nebylo nám doporučeno ji nechávat třeba v bazénku.

autor
13. říj 2021

Díky moc za odpovědi. Ještě by mě zajímalo, zda je obvykle indikovaná udržovací léčba atb (nevím, zda to vůbec píšu správně...). To také doktorka zmiňovala. Ráda bych se připravila, co nás může čekat a kdy případně hledat dalšího odborníka pro jiný názor...

autor
13. říj 2021

@vaju tohle je teda mazec... moc díky za sdílení. Právě proto se chci trochu připravit, abychom pak nějakého rozhodnutí nelitovali...