Syn 13 let má černý kašel. V prvním týdnu lehce pokaslaval, druhý týden byl kašel mnohem horší. Ve druhém týdnu mu byl zjištěn černý kašel. Teď jede třetí týden, ATB bere dva dny a kašel se zhoršuje a je více záchvatovity. Mělo od někoho takto staré dítě černý kašel? Jak to probíhalo?
Zdravím, v ordinaci jsme měli minimálně 20 teenagerů s černým kašlem tento rok. Typicky nejdřív trochu, pak zhoršení, záchvaty. Antibiotika zabírají pomalu. Kašel po zaleceni může trvat klidně další měsíc nebo dva 🤷🤷🤷
Adam, 15 měl taky černý kašel. A jak píší holky výše. Kašlal, pak to přešlo a během pár dnů zase kašel, ne ten typický "černokašlový", ale jiný. Šli jsme k doktorce, udělala výtěr a co myslíte? Měl ho tam. Dostal Klacid a dýchátko. To používal ještě celkem dlouho. Při větší námaze se rozkašlal.
@calvac Máme to cca měsíc za sebou. Dcera, skoro 13 let, 2 týdny pokaslavala, že to má prý ze školy, že kašle celá třída. A pak se mi najednou uprostřed noci začala dusit. Hned druhý den jsme šli k doktorce, vzhledem k tomu, že dcera byla necelý 2 roky zpět na ČK preockovana, si myslela, že to bude astma. Dostala nějaký léky pro astmatiky, dychatko a že uvidíme. Každou noc další záchvaty dušení, nezlepsovalo se to. Takže znovu k doktorce, dělala ji vyter a přitom ji ten zachvat chytl, to už ji doktorka hned psala Atb, že to bude CK. Samozřejmě se ve vzorku potvrdil. Atb naštěstí zabraly už za 2 dny a pak už byla ok. Nikdo jiný jsme to doma nechytl..
Asi bych znovu šla k dr. Případně jestli má volno jak jsou nyní svátky, tak záskok nebo pohotovost. Jinak jsem taky slyšela, že když se antibiotika na ČK nasadí pozdě, tak již nemají efekt a jde spíš o to aby dotyčný nebyl infekční. Držím palce.
@calvac Syn 17 ho prodělal v březnu. První týden měl suchý kašel na který mu zabral Tussin a Codein, ale druhý týden najednou zhoršení a zjištěn černý kašel, dostal Klacid. Měl hrozné záchvaty až do zvracení a hlavně večer a v noci. Je navíc astmatik takže kolikrát jsem fakt měla strach když ho záchvat chytl🙈 Kašle ještě dnes, tak dva záchvaty denně má. Držím palce ať je syn brzy fit.