Borelioza u dítěte, dělá se rozbor krve?

hanka_333
10. črc 2021

Udělal vám lékař rozbor krve v případě podezření na boreliózu u dětí. Nebo dal rovnou antibiotika? Syn měl zhruba před měsícem klíště na ruce. Za týden mu zčrevenal ušní boltec a udělala se mu před ním na tváři červená skvrna, jakoby takový půlměsíc. Skvrna po pár dnech zmizela a zůstal jen červený ušní boltec. Myslela jsem, že je to vše následek komářího štípnutí. Ale teď nevím. Před pár dny se synovi udělala ještě červená skvrna na varleti. Tak nevím, zda to vše nemůže ukazovat na boreliozu a také si nejsem jistá, zda nás naše doktorka pošle na test či rovnou nasadí silná antibiotika.

tensorflow
11. črc 2021

Poslal nas na krev. Synovi se udelala zvlastni skvrna po pichnuti hmyzem, doktor nas poslal hned na krev a potom jeste opakovane po nekolika tydnech.

barbecue
11. črc 2021

@hanka_333 synovi se udělala typická boreliozova skvrna (takový terč) v místě, kde měl předtím klíště a hned na základě toho fleku dostal na 14 dní antibiotika - krev mu pak brali až po uplynutí nějaké doby po přeléčení, aby se ověřilo, jestli už je to ok

novamamina
11. črc 2021

Většinou se dají rovnou atb. Protilátky se tvoří po minimálně třech týdnech. Ale třeba taky až po půl roce, proto se test dělá až a odstupem času

neomenia
11. črc 2021

Z oficiálních pediatrických guidelines se doporučuje jen zalecit antibiotiky dle klinických příznaků. V případě nejasností eventuálně serologie po peti týdnech od klíštěte. Rozhodně se nedoporučuje delat serologii po zaleceni " jestli už je to v pořádku", protože protilátky přetrvávají i několik měsíců po onemocnění, někdy i léta, i přes úspěšnou léčbu. Proto je to matoucí a dobrý lékař tyto pokyny respektuje

rnika
11. črc 2021

U nás brali krev, ale ATb nasazoval hned na základě fleku, výsledky krve pak boreliozu potvrdili... pak mu několikrát brali krev po zaléčení. Každopádně po zkušenostech se starším, kdy se to nepodchytlo...atb nedostal, pak mi několik dní nemohl chodit a až po kolečkách všech možných vyšetřeních je napadla prodělaná borelioza. Musel potom chodit asi půl roku jednou měsíčně na krev, zda se hodnoty snižují... a celé to bylo o mnoho horší. Takže já bych se nasazení atb. rozhodně nebránila.

klea81
12. črc 2021

Antibiotika se musí při podezření na boreliózu nasadit ihned. Po měsíci už je skoro pozdě. Nejdříve se tedy dají atb a testy jsou průkazné nejdříve měsíc od nákazy. Většinou ten flek se ukaze do 14 dní od nákazy. Ale může to být jen zánět, záleží na velikosti a tvaru skvrny. A klidně se skvrna může ukázat jinde než v místě prisati klíštěte.

hanka_333
autor
13. črc 2021

@klea81 Chápu. No mel takovou skvrnu už 2 týdny po příští, ale byla malá, tak jsem si říkala štípanec. Po 5 týdnech se udělala větší a to jsme bohužel teprve šli k doktorovi.

klea81
14. črc 2021

@hanka_333 u nás to bylo rychlé, flek rostl a tmavl každým dnem, takže jsem vydrželi bez atb čekat jen 3 dny a pak už to nechtěla riskovat ani doktorka. Borelióza se později neprokázala, takže asi jenom zánět. Flek byl přes celé lýtko 🤦‍♀️

hanka_333
autor
14. črc 2021

@klea81 Tak syn má test pozitivni. Takže antibiotika a snad se te potvory zbavíme