Autismus? 3m. dcera nenavazuje oční kontakt, plazí jazyk

szkipet
5. dub 2017

Ahoj holky, ani nevim jak zacit, mam 3mesixni holcicku, dcera nenavazuje ocni kontakt, usmiva se taky velmi malo. Uz od narozeni plazi jazyk. Vsede ctu, že je to znamka autismu. Moc se bojom, aby byla v poradku. Nemate nekdo zkusenosti?? Dceru mame po IVF. Moc dekuju.

lv
5. dub 2017

Tohle je běžné pro její věk, má ještě čas, autismus se nediagnostikuje takto brzy.

szkipet
autor
5. dub 2017

@lv ja jsem se prave divala na netu kdy uz by se mela divat a smat a vsude na me vyjelo, zs je to znamka autismu, tak tu sedim a rvu. Dekuju za uklidneni. Snad brzo zacne.

rubika
5. dub 2017

Opravdu je ještě malinká. Můžeš si s ní hrát a podporovat, rozvíjet. Ono i to fixování očí je individualní a usměv taky.
Věřím, že to bude dobre😉
Autismus se diagnostikuje oficialně tuším od tří let. Vyjímečně dřív, ale rozhodne ne před druhým rokem.

lv
5. dub 2017

Chápu, že máš strach - ale také se na netu dočteš, že dítě není tabulka, že má každé vlastní tempo.. 🙂

listopadka1
5. dub 2017

hele moje malá se začala nějak víc smát až tak ve čtyřech - pěti měsících, do tý doby hlavně řvala, ani chování jí moc nepomáhalo. Oční kontakt navazuje tak od půl roku, předtím spíš náhodou. A teď se za mnou plazí, řehtá se jak divá, když se na ní směju a je úplně v pořádku.
Prostě každý dítě má svý tempo a taky temperament, některý je akčnější a některýmu to dýl trvá, na tvým místě bych se vykašlala na internety, užívala si zdravýho miminka a počkala si, ono to všechno přijde. A na diagnozu autismu je ve třech měsících fakt strašně brzo, v tom věku ještě nemají tak vyvinutý mozek, aby se dalo říct, jestli z něj bude autista nebo to za pár týdnů dožene. Stejně tak tempo vývoje v prvních dvou letech vůbec neurčuje, jak bude dítě chytrý. Prostě každý to má trochu jinak. Mojí malý to taky všechno trvá trochu dýl, ale taky to všechno dožene. Čím víc si budeš na internetu hledat příznaky, tím víc chorob tam najdeš a budeš akorát vystresovanější (můj manžel takhle třeba sám sebe přesvědčil, že má Aspergera, protože nerad telefonuje. A trvalo fakt dlouho mu vysvětlit, že lidi s Aspergerem obvykle nemívají dlouholeté funkční vztahy a už vůbec nevtipkují s neznámejma prodavačkama v Kauflandu). Jestli ti to fakt nedá, tak se o tom poraď s doktorkou, uvidíš, že bude všechno v pořádku.

szkipet
autor
5. dub 2017

@rubika jj, dekuju, snad to bude brzo v poradku.

szkipet
autor
5. dub 2017

@listopadka1
Ja si rikam, ze bude vsechno v poradku. Vcera se na me usmala asi 10xtak jsem si rikala jak je to super. Dneska ale ani jednou a ja uz to obrecela, ze je určitě nemocna. Uz jsem se objednala k psycholozce, tak snad mi to pomuze.

listopadka1
5. dub 2017

@szkipet Já to chápu, naše dcerka je taky z ivf, dlouho se nám nedařilo, takže je mi jasné,jaký má pak člověk strach a všechno řeší. Já si z toho taky dělala hlavu, taky jsem si hledala, kdy má co umět a byla vystresovaná z toho, že to a to ještě neumí, ale stačil týden dva a ona se to všechno naučila. Teď už si s tím hlavu nelámu, jo, když kamarádčina dcerka, co je stejně stará jako moje, už stojí, a ta moje se zatím jen plazí, tak mě to trochu mrzí (závidím 😀), ale vím, že za pár týdnů to i ta moje zvládne, jen jí musím nechat její vlastní tempo. Pokud máte pocit, že vám ty starosti už lezou na mozek, je psycholožka určitě dobrý nápad.
Jinak že se na vás nesměje - oni i ty děti mají své dny, a když mají špatnou náladu, tak se smát nebudou. Já měla první měsíce pocit, že mě moje malá snad nenávidí, skoro pořád brečela, když jsem jí chtěla ukonejšit a vzala jí do náruče, tak řvala ještě víc. Ale ona prostě cítila, že já sama jsem v háji a necítila se se mnou dobře. Na úsměv jsem čekala třeba týden. Pak se to ve mě nějak zlomilo, řekla jsem si, že takhle to dál nejde, že se prostě bude muset smířit s tím, že jsem její matka, že jinou už nedostane, a přestala jsem to řešit. A ona se najednou uklidnila a tak od toho čtvrtého měsíce je to veselý miminko, dost akční teda, potřebuje pořád nějak bavit, ale už řve minimálně.
Takže hlavní je, abyste se dala do pohody vy, přestala se o ni tolik bát a pak to všechno přijde samo, uvidíte. A fakt je lepší radši si nic nevyhledávat, to vždycky narazíte na nějaké znepokojující zprávy a už se vezete. Takže hlavu vzhůru, věřte tomu, že dcerka je úplně v pořádku.

martinal08
6. dub 2017

@szkipet Nedělej si s tím hlavu,ve 3 měsících je toto naprosto běžné,teprve kolem 10 měsíce by jsi začala pozorovat,že je něco jinak.Mám doma autíka,tak vím o čem mluvím.

szkipet
autor
6. dub 2017

@martinal08 děkuji moc za reakci. Ja se snazim byt v klidu, ale moc mi to nejde. Kazde miminko se tak krasne diva aterca nas uplne prehlizi. Ale snad se to srovna.