Alergická reakce na bílý jogurt?

jessical
2. črc 2018

Zdravím, maminky, máte některá podobnou zkušenost? Týden zpátky jsem malému (11mesicu) poprvé podala bílý jogurt Holandii čistě jen na ochutnání. Dva dny na to měl po hrudníku, bříšku a za krkem červené flíčky, podobné potničkám. Použili jsme fenistil gel a kapky na doporučení pediatra a za dva dny to bylo pryč. Před dvěma dny jsem mu po týdnu zkoušela dát bílý jogurt znovu, dnes opět stejné flíčky.. Před tím jsem si nebyla jistá, z čeho ta vyrážka byla, teď vím, že je to z toho jogurtu. Je možné, že by měl alergickou reakci na některou ze složek jogurtu? Popř. pokud máte některá zkušenost za jak dluho můžu zkusit podat bílý jogurt znovu?

pavca1982
2. črc 2018

@jessical Může být alergie na mléčnou bílkovinu.Syn to měl do 5ti let.

jessical
autor
2. črc 2018

@pavca1982 On jednu dobu právě musel mít Nutrilon AC, kvůli podezření na ABKM. Pak jsme přešli na HA, teď má už měsíc klasický dvojkový Nutrilon, žádná reakce, ani na mléčné kaše.. vše snáší dobře, proto se mi nezdá, že by opravdu měl ABKM. Každopádně děkuji za reakci 😊

priefi
2. črc 2018

@jessical vyzadat si zadanku do gastroenkr.poradny a jit potvrdit abkm. Ale myslim, ze to je 100% jasne,.ze to je alergie na bkm 😉

zavodnice
2. črc 2018

Tak na bílou Hollandii jsem alergicka taky. Mléko snasim v pořádku. Ale jak sním Hollandii, muzu rovnou běžet na mísu. Alergolozka říkala, že to muže byt alergie na nějaký konzervant.

klaisnerovaa
3. črc 2018

@zavodnice Dobrý den, ale v bílém jogurtu Hollandia, žádne konzervanty nejsou. Je to pouze pasterizované kravské mléko a jogurtové bakterie.

alneka
3. črc 2018

@jessical alergie na bkm to není, pokud mléčné jinde snáší. Zkus s odstupem znovu, zvol však jinou značku jogurtu. Potvrzovat abkm na gastru je fakt zbytečné braní krve, pokud nepotřebuješ speciální UM na předpis. A pokud opět reakce bude, tak jogurt prostě nedávej. A zkus znovu třeba až za půl roku.

zavodnice
3. črc 2018

@klaisnerovaa Tak pak nevím 🙂. U jiných jogurtu to tolik nemam. Možná je ta kultura jina, než u ostatních.

cheetah_
3. črc 2018

Skutečně může vadit jogurtová kultura, některá bifidobakterie. Pokud jsem správně pochopila, tak některé probiotické bakterie také podporují produkci histaminu, což může vadit bez ohledu na mléko. Může se také stát, že mléko, tvaroh a sýr je ok, ale jogurt nebo kefír ne (můj případ) právě kvůli bakteriím. Jiný to má naopak (mladšího syna z ekzému dostala právě Hollandia). Ekzémy mých dětí mě naučily, že vadit může skutečně cokoli (a nejen jídlo).

jessical
autor
3. črc 2018

Děkuji za všechny reakce a zkušenosti 😊 za chvilku půjdeme na roční kontrolu, tak se ještě můžu zeptat pediatra.. Mě právě zarazilo, že vše ostatní, co se týče mléka, zatím snášel v pořádku, ale jogurt ne.. ještě mě napadlo, že mohl opravdu reagovat na to, že je to docela kyselé, já mívám kopřivku na rukách po citrónu.. každopádně teď asi jogurt vynecháme, což mě mrzí, protože jsem mu chtěla zase nějak zpestřit jídelníček něčím novým, ale uvidíme 😊 ještě jednou moc děkuji

blackhole
3. črc 2018

Jj, nám se taky stalo, že jiné jogurty byly ok a po Hollandii měl syn červené flíčky na tvářičkách.