Má někdo zkušenost, že by mělo dítě takovýdle problém? Jaká vyšetření (pokud nějaká) jste podstoupili a jak dlouho to cca trvá.
Syn 3,5 roku měl teďka ani né měsíc po sobě 2 záchvaty. Byl i hospitalizovaný.
Pediatr má podezření, že by to mohlo být astma, protože tomu vždy předcházela silná alergické reakce a mělo to rychlý nástup.
Dostal jen Ventolin, aby se zase rozdýchal, ale nic víc. S tím, že máme dýchat teď 3 dny a pak už zase nic.
Na alergologii mi ho prý vezmou cca v březnu. Což mi teda přijde dost pozdě, když má 2x měsíčně záchvat a žádné léky. Mám ještě doma mimčo a fakt neni dobrý abychom byli furt po špitálech.
Jo a nemáte třebas nějakou babsku radu, aby se tomu předcházelo?
Nebo nějakou zkušenost, kde berou na alergologii dřív nejlépe Praha - Tábor?
Mnohokrát děkuji.
@neomenia Nedoléčený to určitě neměl. Jsem na MD. Byl skoro 4 týdny doma... Do školky jsem ho dávala jen když měli nějakou akci... (tzn. byl tam 2 dny a pak zase doma) A on večer nemá ani rýmu a v noci začne pokašlávat a ráno obvykle jedeme na pohotovost protože nemůže dejchat... A teď naposledy ho olíznul pes. A on začal hrozně natejkat a kejchat a červený oči... Tak jsme šli k pediatrovi, dostal půlku Zodacu a pak opět v noci záchvat bronchitidy...
Spíš mě štve, že se ho snaží doktoři jen rozdýchat a nikdo neřeší proč... Tudíž absolutně nevím, čeho se vyvarovat (krom toho, že budu dávat pozor na jakýkoli kontakt se psem).
V tom případě alergologie bude asi prava volba. Nevim ted z hlavy, kdo bere brzy, ale zkus mrknout do prahy, nase pacienty brali treba za 2mesice...jinak, i kdyz zjistí tu konkretni alergii, lecba astmatu a bronchitid v akutnim zachvatu zustane stejna, jakiu ted mate.prida se k tomu dliuhodoba lecba.
Syn ma 2roky a od 10/17doted má již 6 ataku bronchitidy. Ma to vždy celý podzim. Taky jsme byli hospitalizovaný 3x a zabral vždy kortikoid. Brali jsme ho i dlouhodobě,po předepsání od lékaře ve specializovane ambulance, kam nám dali doporučení po 2 hospitalizaci. Na léto nam kortikoidy vysadili a jsme na Ventoline dle potřeby, ale s podzimem přišel další záchvat a zvažuje se znovu nasazení kortikoidů. Uvidíme. Jinak alergologicke testy jsou často u takhle malých dětí údajně zbytečné, protože imunita dětí se stále vyvíjí a to na co je alegicky teď, tak za půl roku již být nemusí. Jinak já chodím do Krce k dr. Doležalové a je super!Jinak léčba skutečně spočívá v dychatkach a pak eventuálně kortikoidy, antihistaminika a sledovat zda se z virové infekce nestala infekce bakterialni, to by se museli nasadit ATB.
Skus se objednat do respirační poradny nebo ambulance ve Tvém okolí. Drzim palce. Dcera mela zatim dvakrát Ventolin a jednou jsme lezeli v nemocnici. Na alergologii mi řekli ze ve 2 letech nemá smysl cokoliv testovat.
Jedna z babskych rad co zabírá na astmatické záchvaty, bronchitidy, laryngitidy je na noc rozcestí vlhké ručníky. Nemít doma úplně chladno ale ne pretopino. Nejlíp cca 22 a ty ručníky nebo úterka proste zvlhcit vzduch. Zkus se zeptat na poliklinika petriny je tam alergolog, imunolog, pneumolog ale nevím zda berou takhle malé děti.
Děkuji za info a za doporučení... Zkusíme, co se dá...
Dobrý den. Máme doma 8-mi letou holčičku, která je astmatička - alergička. Nikdy nevznikne astma bez alergie ... V čem malej spí? Spoustu dětí má alergie na roztoče. Nespí v pěří? Malá má alergii na psi, kočky a roztoče a když to nepohlídáme, tak mám takovéto reakce. Co se týče ventolinu, tak se nesmí hned vysazovat, ale postupně... Malá má ještě sníženou imunitu, tak bere léky na podporu imunity. Na alergologii se čeká všude dlouho, ale pokud je to akutní, tak Vás vezmou. Alergické testy jsou rychlovka - napíchaj to dětičkám na ručičku a výsledek je do cca. 15-20 min. Máme koupeny speciální peřiny - vyvařovací. Vyprat plyšáky a vyvarovat se zvířatům. Dráždí nás i morče. Inhalátor by mu mohl taky pomoc a pravidelně inhalovat. Mladší dcerka ho zbožňuje - říkáme mu dráček a při inhalování může mít zapnutý tablet 🙂. Chce to najít příčinu ...
@mandala Nám nakonec doktor napsal ještě Aerius sirup... Zatim se to zlepšilo, ale je to jen týden, tak jsem zvědavá...
Děkuju za zkušenost. Já si to taky myslím, že je to astma... Mám ho taky, takže mi to nápadně připomíná... :-/
@veronikaka Určitě má nějakou alergii, pořád po něčem otejká... Ale byla jsem domluvená s mojí alergoložkou, že mu udělá testy až příští rok, protože kožní alergie by se prý teď vůbec neukázala... To jsem ale netušila, že ani né měsíc potom, se nám to takhle rychle zhorší... :-/ Ale protože skončil jeden alergolog v sousedním velkém městě, má fakt narváno a nechce mi ho vzít dřív. Teda jako sestra mě ani nevyslechla a prostě řekla, že dřív jak v březnu prostě nee. Tak jsem umluvila jinou doktorku "už" na leden... Tak jsem zvědavá...
Děkuju za zkušenost 🙂
Jinak na roztoče asi taky má, protože mu nedělá dobře pobyt v prašném prostředí... ale peřiny mu taky každý měsíc poctivě peru na 60°
@anguly Mate koberce? Dcerka byla na testech taky mala, myslim, ze ve 2 letech a bylo mi receno to same, ze se nejspis nic neukaze a reakci mela okamzitou. Nemate doma nejaka zvirata?
@veronikaka Koberce máme jen v podkroví, kde máme spíš takové skladiště a moc tam nechodíme... Ale máme záclony a taky psa. Sice je venku, ale alergickou reakci má šílenou... Už pro ní budujeme boudu u dědečka... ☹
No bezva, takže jsem měla víc přemlouvat... Ale ještě v srpnu měl jen kopřivku... v září začali otejkat a slzet a pšíkat a nakonec i dusit...
Nemusi to nutne byt alegii, pokud mel zatim 2x, jak pises, to je jeste pohodicka. Je obdobi viroz, ventolin zabere. Pokud se opakuji, nekdy se pridava jeste Ecobec. Zalezi ale zda bys s nim souhlasila, je to kortikoid, ho ne mami nek ma kortikofobii😁 jinak obvykle je na vine i nedostatecne doleceni a sup hned s deckem do skolky. Lepsi mit stonave dite doma, kdyz to jde a jsi na md.