ABKM x ekzém x novorozenecké akné. Jak se projevila u vašich dětí alergie?

hellblau13
25. zář 2021

Jak se u vašich dětí projevila alergie na bílkovinu kravského mléka? Dcera 6 týdnů má úplně osypaný oblicej. Pupínky má pouze na tvářích, čele a zezadu na hlavičce. Nikde jinde po těle ne. Myslela jsem si, že se jedná o novorozenecké akné. Je plně kojená, přibírá krásně, problémy s bříškem nemá. Ale na druhou stranu často blinká a stolici má nazelenalou. Zelenou stolici měla i starší dcera a žádná alergie se u ní neprojevila, dle MUDr. prý to je normální.

neomenia
25. zář 2021

@hellblau13 pokud nemá potíže s briskem a nemá vysev jinde na těle, nezbraci a nemá krev ve stolici, myslím, že spise nivor akné, to muze trvat i dva měsíce. Zelena stolice může být z ledasceho, ale nemusí to nutně znamenat něco špatného. Často jen dysmikrobie.... Naproti tomu atopicky ekzém začíná obvykle typicky po 2 měsících věku. Takze na to je ještě brzy. Typuju novorr akné, které ustoupí samo.

hellblau13
autor
25. zář 2021

@neomenia moc děkuji, také jsem toho názoru. Ve stolici je trochu hlenu, ale máme všichni rýmu, tak si myslím, že to je z toho.

mamikry
25. zář 2021

@hellblau13 Nas maly ma patrne ABKM, zatim jsme ve fazi diety, ale vypada to na ni. Projevilo se to hlenem v plince, castym zvracenim i delsi dobu po kojeni a ekzemem po telicku. Jestli ma jen pupinky, taky to vidim spis na to akne.

hellblau13
autor
25. zář 2021

@mamikry a můžu se zeptat, co tedy hlavně jis? Koukala jsem, že bych nemohla skoro nic a nerada bych přestala s kojením.

mamikry
25. zář 2021

@hellblau13 Ja drzim zatim zakladni dietou, takze jsem vyradila vejce, mleko, mlecne vyrobky, soju, hovezi a kureci maso. Vcetne vseho, kde je nejaka stopa tehle veci ve slozeni. Mleko jsem nahradila ryzovym a ovesnym. Jim vesmes zeleninu, ovoce, celozrnne a zitne pecivo, z masa kralici a veprove a normalne prilohy. K snidani kase, misto masla a pomazanek mazu Floru. Jinak jim treba i ryby a orechy, tam se uvidi casem, zda je budu muset vysadit. Je to ze zacatku narocne, ale uz jsem si zvykla. Nejhorsi pro me je, ze si nemuzu nic dat mimo domov, protoze vsude je vejce, soja nebo mleko. 🙄 Na FB je pekna skupinka Kojeni s ABKM, tam najdes spoustu uzitecneho a poradi, kdyz budes mit otazky. 😉

terezuka
25. zář 2021

@hellblau13 Dcera mela pupinky pouze na obliceji. Ve stolici jen trosku hlenu, neblinkala nijak moc. Nejvetsi problem byl, ze spatne spala, porad se budila. A bylo to ABKM.

slunea
25. zář 2021

Syn měl hodně pupínků. Začaly se objevovat asi ve 2 týdnech, v 7 týdnech samy zmizely. S bříškem moc problém neměl, byl spokojené miminko, přibíral hodně. Ale stolice nazelenalá nebo s hlenem, kakal často, kromě noci měl v každé pleně alespoň uprdnuto. Od 3m se začaly objevovat suché flíčky na kůži, ojediněle nitky krve od 6m. A ABKM to je.
Dceři se taky začaly objevovat pupínky asi od 2 týdnů, od té doby i náznaky hlenu ve stolici. Ve 3 týdnech jsem nasadila striktní dietu bez mléka a pupínky zmizely. Taky ABKM (vadí jí toho víc).

priefi
25. zář 2021

@hellblau13 krátce po porodu měl na sobě boláčky, prý se jedná o novorozenecké akné, zpětně vím, že to nebylo akné, ale reakce. Kolem 2m už se mu dělal ekzém na tvářičce. Často plakal, měl vodňaté, hlenovité stoličky. Prospíval. Občas zelená stolice. V noci byl nevrlý, uplakaný celodenně. Problémy při kojení, asi jak ho bolelo bříško, tak se kroutil, nepil.

cherie24
25. zář 2021

@hellblau13 u malé jsem tenkrát vypozorovala, že když jsem pila mléko, měla bolení bříška a více brečela. Akorát jsem si to nedala tehdy vůbec do kupy a o ABMK ani moc nevěděla. Zjistila jsem to až v půl roce, kdy po mléčné kaši skončila na pohotovosti. To jí během chvilky naskočila vyrážka po celém těle a zvracela. Pak se to projevovalo tím, že když měla třeba jogurt na kůži, zůstal tam po něm červený flek (po krmení kolem pusy, při zkoušce na kůži na ruce) a hrozně nakysle byl cítit obsah plínky. Takový fakt hnusný kyselý smrad. Ale u malého miminka jsem si jinak ničeho zvláštního nevšimla. Bolení bříška jsem přisuzovala klasickým kolikám a když měla divočejší vyprazdňovací dny, tak mě všichni uklidňovali, že je to normální. Tak těžko říct, jestli bych se tomuto vyhla, kdybych měla tušení, že měla ABMK a vysadila mléčné už od začátku. 🤷 Jak jsme to u ní zjistila, přešla jsem na bezmléčnou i já a jako bonus mi zmizel atopický exem. Tak zřejmě to není úplně ok ani u mě, ale bez sýru prostě nedokážu žít. 😩 Ač kvůli ní jsem to zvládla a vydržet se to dalo. 🙂

mamikry
26. zář 2021

@cherie24 Presne u me. Ja teda nejsem atopik, ale cely zivot mam problem s akne. Po mesici bez mleka nemam jediny pupinek a plet mam krasne svezi. Skoda, ze jsem to nevedela driv. 🤷‍♀️