5leté nechce v noci jíst antibiotika. Jak to do ní dostat?

1. črc 2020

Prosím radu..jak dostat v klidu do pětiletého dítěte odmítajícího antibiotika pravidelnou dávku? Má zavřenou pusu, odmítá sirup sníst. Když už ho do ní horko těžko dostanu tak je další problém to zapít vodou :( snažím se v klidu,nezne,jemne, většinou to skončí mým řevem a výhrůžkami. Dela to jen v noci,přes den léky sni v pohodě :( jsem fakt zoufalá

sudylichozrout
1. črc 2020

Nebudit a davku podat ve spani.

malenka3
2. črc 2020

Prali jsme se s tím v zimě se čtyřletou. Nebudit byla nesmyslná rada, protože při prvním dotyku se holka prostě probrala. Přes veškeré snahy pomohlo jediné - atb (pokud jsou v syrupu, o to líp), naředit vodou, dát do stříkačky, dítě prostě chytit na sílu a po malých dávkách stříknout do pusy do části k tváři, aby to neplivala ven. Aplikovat po malých dávkách, aby mohla polykat a aby se při větší dávce najednou nepozvracela. Mít stříkačky připravené klidně ve větším počtu, aby se celý proces zkrátil co nejvíc. Pro nás to bylo malé peklo dostat do ní po dobu 10 dnů atb v noci, ale po té aplikaci pak usnula a ráno o ničem nevěděla. Držím palce, já příště budu trvat na atb, která jsou po 12 hodinách, tohle už nechci zažít.

autor
2. črc 2020

@malenka3 no máme to přesně tak jak píšeš.peru se s ní stejným způsobem. Je to peklo :( ale když s ní přes den o tom mluvím,tak o ničem neví.
@sudylichozrout to bohužel nejde,semkne ústa a přes zuby se tam nedostanu :(

malenka3
2. črc 2020

Fakt neřešit a vzít to jako fakt. Já vyplácala 5 dnů z 10 na to hledat cestu jak. Jednou skončily atb na zdi, jednou se poblila. Fakt to zkrátit na max, neřešit, že to je tak na sílu, moc se s tím nepárat, nepomůžeš si. Jsou děti, který to fakt prostě tak mají a kdo nezažil, nepochopí. Doporučuju sehnat raději klasickou stříkačku na jehlu, co má to malý hrdlo, protože ty nurofenový se do tý pusinky těžko strkají, když sevře čelist. Držím palce, ať je to brzo za vámi.

zelenaesmolda
2. črc 2020

kolikrat denne je bere?

autor
2. črc 2020

@zelenaesmolda 3x po 8 hodinách právě

zelenaesmolda
2. črc 2020

a co ji posunout rezim tak,aby je brala jeste pred spanim?v 8,v 16 a treba ve 22?

versatilka
2. črc 2020

tohle je u nás též peklo.. děti nejdou v noci vzbudit. Jsou naprosto vláční. ve spánku je to nereálné. Nepolknou to.

@zelenaesmolda to ti ale nevychází po 8 hodinách.

zelenaesmolda
2. črc 2020

@versatilka
tak hodina ci dve zase nemuzou delat takovy rozdil,zeptala bych se pro jistotu doktorky ale podle me furt lepsi nez kdyz to vyblije nebo davku v noci nevezme.

versatilka
2. črc 2020

@zelenaesmolda tak než tyto varianty to lepší asi je. Ono nejspíš záleží jak u čeho. Ale posledně nám dr kladla na srdce aby to bral syn přesně.

zelenaesmolda
2. črc 2020

@versatilka
asi zalezi,ja kdyz jsem mela zanet mocovych cest a mela jsem atb tak posledni tabletu jsem vyblila,dr rekla,ze to nevadi...

versatilka
2. črc 2020

@zelenaesmolda když je to jedna dávka, tak je to asi taky jiné než když bys tu jednu dávku vyhodila každý den nebo ji každý den brala ve špatnou dobu. Ale nejsem zdravotník, takže tomu prd rozumím :D

alcar
2. črc 2020

Pokud jsou 3x denne, tak bych je davala 7-15-22. Ta hodina +- neni podstatna. Mozna i 21:30, pokud by uz nevydrzela byt bdela.

autor
2. črc 2020

@alcar Dávám 7 15 a 23. Mám ještě dvouměsíční miminko a jinak to prostě nejde. Už takhle spim 3 hodiny denně...:(

alcar
2. črc 2020

Anonym: tak tu vecerni davku davej o neco drive, jeste v dobe, kdy nespi.

malenka3
2. črc 2020

To jsou rady od lidí, co to zjevně neřeší 🤦‍♀️ pokud je to po 8 hodinách, vždy jedna dávka případne na spánek, malé dítě nevydrží tak dlouho být vzhůru, aspoň teda ne to naše.
Jediná smysluplná rada je tu noční dávku dát tak, aby byla cca 2,5 hodiny od usnutí. Protože spánek má spánkové cykly a ty jsou ca 2,5 až 3 hodiny dlouhé. Když se trefíš ke konci toho jednoho spánkového cyklu, budeš budit dítě snáz, než když ti nahodíš na hlubokou fázi. Takže i u nás byla varianta 7 - 15 - 23 nejlepší.

malenka3
2. črc 2020

A jinak to posouvání o hodinu, dvě, řešila jsem to s odborníky. U ATB, která jsme měli, mi to bylo víceméně zakázáno, protože ta saturace účinnou látkou má svá pravidla. V momentě, kdy dám o dvě hodiny dřív, pak musí někde být delší interval a je velký problém, když se dají antibiotika pozdě, pokud by nedejbože došlo k tomu, že ty protilátky v tu chvíli nejsou, protože už jakoby vypršely. Nejsem odborník, takže to píšu jak dement, ale speciálně u těch ATB po 8 hodinách není žádoucí s tím moc hýbat.

autor
2. črc 2020

@malenka3 přesně tak. Chodí spát v 20.30 nebo ve 21. Takže to je jediný realny rozvržení. Opravdu nejde dávat dítěti dávku v 20.00 když ji stejně budu budit ve 4 ráno 😅

alcar
2. črc 2020

Anonym: pokud mas pocit (a strach), ze ta hodina hraje vyznamnou roli, tak davej proste holt ve 23 a na sílu. Jina rada neni. 🤷‍♀️
Jinak samozrejme to posouvani neni vhodne, ale behem hodiny az dvou ta atb z tela nevyprchaji. Telo si vytvori hladinu behem trech dnu i kdyz nejakou davku posunes nebo zkratis. Ta hodina na to opravdu nema vliv. V praci jsme obcas museli posunout davky pacientum, kteri treba meli prevaz ci operaci a nestihlo se to podat. Tak se ta davka dala treba i o dve hodiny pozdeji. A predpokladam, ze jde o atb typu Amoksiklav - nejbeznejsi typ atb, ktery se pise a tam to az takovou roli nehraje. Ale jak rikam, samozrejme to neni vhodne a je lepsi radsi pretrpet ten kratkodoby nekolikadenni dyskomfort a proste dite budit. Ale nez aby to plivalo a davku vynechalo, tak zase lepsi je dat v dobe, kdy jeste nespi. Tak asi takto. 🙂

janedv
2. črc 2020

Anonym - nebylo to sice atb, ale jiny lek, to ale asi nehtaje roli. Reakce byla stejna, takze strikacka neprichazela v uvahu. Dala jsem to do odmerky (takova vetsi lekova, velkou ma treba kalciovy syrup nebo ambrobene z tech co znam), trochu zredila vodou pac ty syrupove leky jsou hnus a nalila do pusy a drzela ji chvili zavrenou jako kachne. Bylo to nasilu a nehezke, ale u mas slo o vypiti steroidu pri akutnim zachvatu laryngitidy. Takze jakekoliv crcani neprichazelo v uvahu. Fungovalo to a priste jiz byla spoluprace lepsi, bez revu, dite to pochopilo rychle (3,5 lete tenkrat). Takze mozna ta odmerka a proste nalit (z hrnecku to nejde, to protece ven).

malenka3
2. črc 2020

@janedv velké množství najednou nalít do pusy a držet pusu znamenalo u nás dvě věci. V lepším případě to vyprskla i přes držení pusy. V horším případě to vyzvracela právě kvůli tomu velkému množství najednou.

janedv
2. črc 2020

@malenka3 zalezi co je "vetsi mnozstvi". Ja se bavim o 3-4ml. Vic by asi byl problem, to jo. Psala jsem, ze tohle byl jiny lek, ne atb, nevim, kolik atb se podava.

malenka3
2. črc 2020

@janedv aha, ATB se podává 5 ml. Když to naředíš, je to min 10 ml, aby se to dalo unést chuťově. To je celá stříkačka.

janedv
2. črc 2020

@malenka3 hm, to jo, to je blby, to je hodne. Jeste me napada podle koncentrace dat prislusny lek v tabletkach (pro dospele), nadrtit a rozpustit v 2-3ml vody s praskovym cukrem? Takhle to delam ja ted s tim steroidem (mival 5-6 laryngitickych zachvatu za zimu, nadrilovali jsme proces at nevolam porad rychlou.) Rozpocitam podle hmotnosti a koncentrace syrup vs. tableta a dam prislusne mnozstvi. Ne vzdy to jde, ale treba u nestovic na bolest starsi ten nurofen syrup nechtel, davala jsem kus dospele rozdrcene tablety ibalginu

malenka3
2. črc 2020

@janedv já si osobně příště řeknu o prášky místo sirupu, i kvůli zubům 🙈

hojda
2. črc 2020

U nás pomohla motivace, že si atb může zajíst gumovým medvídkem, nesnášela tu chuť atb.

malenka3
2. črc 2020

@hojda hele, my se ale bavíme o aplikaci ATB v době, kdy musíš dítě vzbudit v noci. Tedy je hysterické, apatické, rozhodně nic jako domluva v tu dobu nefunguje. Gumové medvídky jako motivace jsou super věc v denní dobu, kdy dítě jakžtakž spolupracuje a vnímá. V noci, kdy ho budíš, ale fakt ne.

janedv
2. črc 2020

@malenka3 jo, ty tablety mi z mnoha hledisek prijdou lepsi. Rozdrcene a s malym mnozstvim praskoveho cukru to jde. U nas pak uz nebyl problem

hojda
2. črc 2020

@malenka3 U nás fungovalo i v noci.

hojda
2. črc 2020

@malenka3 Jinak nám hrozilo dojíždět do nemocnice na injekční aplikaci.