Ahoj maminky, mám 8 měsíčního syna a nevím, jak je to s přetahováním? Asi je to ještě otázka předčasná, ale chtěla bych se trochu informovat dopředu. 🙂 Co vám řekl doktor? Mojí kamarádce řekla dr., že má pomalu začít malému přetahovat pindíka od půl roku, tak jednou za týden. No a náš dr. má zase názor, že do tří let se s tím nemá nic dělat. Není to dlouho, do 3let? Nerada bych, aby mu to pak násilím přetáhl, a nebo mu to nějak srostlo a musel na nějaký zákrok. Jaký je váš názor a vaše zkušenosti? Vím, že i každý dr. má na to jiný názor.
Moc děkuji za odpovědi! 🙂
Jana
U nás dr. vždy na prohlídce zkontroluje a doposud mi říkala, že s přetahováním si nemáme dělat ještě starosti. A u kamarádce, která má rok a půl syna, řekla, že po koupání má začít s přetahováním... takže čekám, až nám řekne... 🙂
Nám jsou 2 roky a dr. říkala ať ho nechám že je čas.Tak já teda nevím no.Zkoušela sem to ale nedá se řve a nechce si nechat na něj šáhnout tak se bojim zas mu to dělat násilím
Nám je 20 měsíců a do tří let je prý čas podle našeho mudra, ale už zlehka po koupání zkoušíme 🙂
Výborný dětský urolog v Praze: byli jsme v šesti letech. Pokud to není patologické zúžení, předkožka je jen přilepená, násilím ne. Taky ještě nemá Petr celé přetažené, ale necháváme to ..je mu 6,5. .při koupeli postupně přetahujeme, ale násilí žádné. Překonaná věc.
sakra!!!!!!!!!!!! máš ve fotoblogu dceru. co to je ???????????????????????
No hele mě doktorka řekla, že mám začít po koupání když bylo malýmu 6 týdnů! Nedělám to, jenže jí to nemůžu přiznat 😀 Ale začnu až kolem roku, fakt jemně a občas po koupání.
Co doktor, to názor. Já začala u obou synů (u druhého i po doporučení urologa) přetahovat v 9 měsících, hezky uvolněné to bylo asi po měsíci a už to šlo úplně v pohodě a jde dodnes (necelé 4 roky starší a 1,5 roku mladší). Dva kamarádi staršího syna nepřetahovali vůbec a oba jdou teď na operaci - opakují se jim záněty, stěžují si na bolest pindíka atp. Takže já jsem spíš pro přetahování, nenásilně, opatrně, tím se snad nedá nic zkazit 😅 😅
nečetla jsem všechny příspěvky, ale u nás přesně doktorka říkala, že se s tím nic dělat nemám a pak, že si má začít přetahovat sám, no a v pětileté prohlídce nám řekla, že musí na chirurgický zákrok, protože tu předkožku má z 80 % procent srostlou a nejde s tím nic dělat, naštěstí na chirurgii nám to trochu pod násilím natrhl a zkoušíme to přetahovat, ale stejně nás ta sonda čeká, ale aspoň to nebude muset být pod narkózou, takže být vámi bych s tím začala co nejdříve
@berenika39
Ahojky, děkuji Ti za odpověď. Tak můžu být klidná, ještě máme spoustu času. 🙂
A k tomu fotoblogu, mám tam zatím jen dceru, ale máme už druhé miminko a to je chlapeček, jen jsem tam ještě nedala fotku. Popravdě, jsem si na to ani nevzpomněla, já jsem na to takový trošku lempl! 😀 Ale snad tam fotečku našeho prďolky brzy dodám. 🙂
@urrio v pohodě.
Ahoj jen přidám také svoji zkušenost, u prvního syna jsem začala přetahovat hned po příchodu z porodnice a cca v puli roce mu šel hezky přetahovat a jde dodnes...u druhého syna jsem taktéž zkusila po příchodu z porodnice a tomu šel přetáhnout už uplně a hned! asi co dítě to jiná šance ale mě dr ani nic neřikala a tak jsem pomalu zkoušela...
Tak my jsme přetahovali prakticky od narození, doktor nám doporučil vždy při mytí jen malinko, nikdy ne proti odporu a dnes už si přetahuje pindíka sám jako velkej borec, žádné záněty, krvácení, chirurgie, prostě pohodička, jsem moc ráda 🙂
@urrio na radu DR jemně hned od narozeni a uplne v poho, nesetrne můžeš ublížit i staršímu šetrně můžeš v každém veku a jak tu už někdo psal některé děti kdyz se začne kdyz už trošičku chápou tak se múzou bránit a naopak kdyz děláš od brzo múzou to vzít za normální věc, která se proste děla.. A neboli to nic kdyz to děláš s rozumem 🙂
Hele, mě Dr. řekla, že do 3 let to nemáme řešit ... a Vítek má předkožku úplně srostlou ... a když čůrá tak se mu jakoby nafoukne (tím tlakem moči) ... takže v úterý jdeme na vyšetření a na 99% bude mít obřízku.
@urrio My jsme měli přetahovat od roku. Nijak jsme to nehrotili. Trochu, bez násilí. Někdy to nešlo, někdy to šlo trochu. Ve třech letech jsme byli na prohlídce. Malý vůbec nechtěl spolupracovat, skoro při ničem. Doktorům nevěří. Takže se jí nepodařilo to přetáhnout. A samozřejmě nás poslala na dětskou urologii. Druhý den jsme to v pohodě přetáhli. Takže jsme tam nešli.
Tak tato otázka mi jde "na ruku", super, že ji někdo položil, pročítala jsem všelijaké články a všude se píše, že je to fakt překonaná věc to přetahování... jenže náš mudr přetahuje od půl roku, vždy na pinďu mrkne a pak má malej tak dva dny trochu červenou předkožku.. já se bála, tak jsem se ohradila, mudr říkal, že když se to nedělá, tak často hrozí fakt ta obřízka. Minule měl zástup za sebe a mudra taky krapet přetáhla. Těžko teda říct, kde je pravda, ale asi když se na to pomalinku zvyká a né násilím, tak snad to jde.
Moc vám všem děkuji za odpovědi! 🙂 Je pravda, že co doktor, to názor, ale taky se mi zdá, že když doktor do 3let nic neřeší, že je pak pozdě a nechtěla bych, aby musel na nějaký chirurgický zákrok! 😒 Tak budeme pomaličku zkoušet, jak nám to půjde. 🙂 Ještě jednou moc děkuji, jsem vděčná za každý názor a radu! 🙂 Tak přetahování zdar! 😀
pokud si to malý neudělá sám, tak do tří let nesahat. pokud by na to netlačili doktoři, u některých chlapečků bych tomu dopřála i víc času. ale do té doby je nechte žít. u některých je to v pohodě, ale u jiných to může nadělat víc škody, než užitku.
Nase Dr. kdyz kontrolovala pindu na 18ti mesicni ko, tak pretahovala, ze musi videt na usti mocove trubice... Zkousime pretahovat pri sprse, ale nic nasilim...
19m a nejde to vubec, divim se ze muze curat... zkousime při koupani. ALe je to teda řehole...
Tak nám bylo taky řečeno,že začít pomalu hned,po každém koupání,takže jsme přetahovali skoro od narození,teď jsou prckovi 3 roky.Na tří leté kontrole doktorka malému pinďu přetáhla bez problémů.Mě řekla,že teda v přetahování pokračovat.Pravda je,že mě to tak moc dobře nejde.Někdy se podaří,jindy vůbec,takže to nějak neřeším.Než abych mu nějak ublížila.
Malymu sem zkusila aniz bych vedela ze v anglii by na me poslali socialku. Tady se nic takoveho nesmi provadet, sahat detem na prirozeni atd. Berou to jako sexualni zneuzivani. A to nekecam. Kdyz sem to vychrlila na muze kterej je anglican tak nechapal a zakazal na malyho sahat.. tchyne te sem to radsi ani nerikala. Ale od hodne holek sem uz slysela ze s tim jsou problemy kdyz to vyjde na verejnost.. takze my nepretahujeme.. ale malej od svych 3 let jak je zvedavej tak si s pindikem hraje ve vane a prehne bez problemu.
my začali od roka, k jednomu koupání se přichomýtla švagrová, jejíž syn to měl přetažený násilím od doktorky ;( a viděla, že se našemu malému už dělají takové bouličky.... ukecala jsem manžela, aby se toho ujmul, tak asi tři koupání byly trochu s pláčem, ale teď už mu to jde krásně 🙂 spíš si říkám, jestli to nebylo brzo, ale snad ne...
@luciebx tak to je pecka, vím, že je tam bráno spousta věcí jinak než v ČR, ale až takhle? to není spojeno s péčí o dítě po koupeli atd.? to moc nechápu🤐 To je jako by ta máma nemohla ani natřít olejem apod. takovej přístup bych asi nevydržela, přitom to je přirozený a jistě to každá běžně dělá, jen se hraje na to že ne? 😔
Tiež som chlapcom preťahovala hneď od príchodu z pôrodnice,no preťahovala nieje správne slovo,proste skúšala som jemne,len pokiaľ to samo šlo,aby ich to nebolelo,vždy pri kúpaní.Staršiemu šiel v jednom roku petiahnuť úplne,mladší má tri roky a ide mu len veľmi málo.S Dr. sme to zatiaľ nijako neriešili,povedala,že ak sa mu to do 6 rokov nespraví samo,tak až potom nás pošle k urológovi.Samozrejme,ak by mu to robilo problémy,museli by sme skôr..no na druhej strane počítam aj s variantou,že bude musieť podstúpiť obriezku...manžel mal v detstve ten istý problém,dva krát mu preťahovali "nasilu" a do tretice zvolili obriezku..takže ak to syn zdedil po ňom,budeme rovno riešiť obriezku.Manžel má z toho strhávania traumu dodnes a to už má 37 rokov..
@urrio za mne do 2 let nechat být a pak jemně zkoušet. A co nejdříve to dítě naučit samotné, protože pak si to provádí tak, aby mu to bylo příjemné a "nic se nestalo" a obvykle cíle dosáhne.
Pediatři posílají děti v různém věku. Za mne se cca do 5-6 let nic neděje (mladší posíláme domů) a i tak když pak člověk ví jak, dá se to obejít bez klasického chir. zákroku, i když to není pro dítě úplně bezbolestné. Ne ve všech případech, ale ve velké části. Bohužel velká část doktorů pak hned řeže a i to i malé klučíky 😒
Holky, teď jsem z toho jelen, máme 16 měsíců, dr.Řekla nesahat, tak jen když ho myju ,opatrně jakoby odhrnu špičku, nenechá si na něho sáhnout a víc mi to ani nejde, po pravdě vůbec nevím jak u takto malých dětí na to,jak stahovat a kam...mu to nejde,je to nahoře zúžené, ale nikdy jsme nestahovali
U nas jsme zacali kratce po 2. narozeninách, do te doby je brzy. Vždy po koupani, zadne nasili. Jednu dobu to skoro neslo, bala jsem se chirurgie, ale doktorka nam na tyden doporučila mazat Triamcinolonem a opravdu to hrozne pomohlo. Pretahujeme po koupani dodnes🙂 občas Maxik "uraduje" sam... 😉