Pozvání na svatbu bez rodiny. Jak to taktně podat?

kaml24
2. dub 2023

Ahoj, ráda bych se zeptala na nápady, jak kulantne pozvat dvě kamarádky na svatbu, ale chtěli bychom, aby přišly samy(znají se, jsou to kamarádky). Obě mají manžele a dohromady 5 děti, což je pro nás +7lidi navíc a to už není kapacitně ani finančně zanedbatelné. Jak to podat taktně, máte zkušenosti? Díky 🙂

bara88
2. dub 2023

@kaml24 tak prostě říct tak jak to je ale popravdě, mě takto někdo pozvat na svatbu tak nepřijdu.max na obřad . Jednou mám rodinu tak na takové akce chodíme spolu. Nebo jak by bylo tobě kdyby tvůj chlap byl pozvany na svatbu ale kamarád by řekl ať tebe a děti nechá doma?

klokanka31
2. dub 2023

@kaml24 Mě teda přijde jako slušnost pozvat je i s doprovodem.

kaml24
autor
2. dub 2023

@bara88 Chápu, já bych s tím ale byla ok.

bara88
2. dub 2023

@kaml24 já Teda ne,mě by to teda mrzelo hodně. Je to neslušné

pavlinar
2. dub 2023

Ja bych s Tim taky byla OK, kdyby mi rekli, ze to je mala svatba, jen pro nejblizsi. At se nezlobi, ze kapacitne a financne to nedavame. A ze to pojmem jako bezdetnou jizdu, ne kinderparty

lenickakl
2. dub 2023

Pokud bych byla pozvana s kamaradkou, nevadilo by mi to, kdybys to podala tak jak to je. Ale to musis vedet ty sama, jak asi zareaguji. Ty je znas, my ne.

mollyweasley
2. dub 2023

Proč kulantně? Prostě, ahoj Janičko, zvu tě na naši svatbu. Bude malá, nemáme úplně obří rozpočet, jistě pochopíš, že zvu jenom tebe spolu s Petrou.

Snad už jsme v trochu jiné době, než aby se povinně zvali ti, které na svatbě nechceme, ať už celá rodina od kamarádky nebo syn bratrance maminčiny tety...

honatko092
2. dub 2023

Já bych to taky vzala v pohodě, dokonce bych kamarádce poděkovala, že si můžu užít chvilku bez manžela a dětí 😂😎 pokud to jsou dobré kamarádky, řekni jim to normálně a upřímně, věřím, že to pochopí.

mollyweasley
2. dub 2023

@klokanka31
@bara88 Naopak, ve chvíli, kdy mám rozpočet a místo pro 30 lidí a chci tam mít kromě rodiny ještě své dvě nejbližší kamarádky, tak prostě pozvu dvě kamarádky, ne celkem 9 lidí. To snad musí každý chápat.

kaml24
autor
2. dub 2023

@mollyweasley Jak víš, že je to Jana? :D děkuji za názor.

superkousky
2. dub 2023

@kaml24 Kdyby mě či manžela pozval někdo na svatbu bez rodiny, nešli by jsme. Zase kdybych šla s rodinou, tak dáme samozřejmě vyšší dar (peníze). Pokud nechceš pozvat i kamarádky rodinu, tak to řekni přímo a buď přijdou a nebo ne.

mollyweasley
2. dub 2023

@kaml24 Taky mě takhle zvala Jana, přijela jsem s kamarádkou 🙂 Byla jsem bez dětí na třech svatbách a bez manžela na dvou. V nikom z nás to nezanechalo žádný šrám na duši nebo pachuť z toho, že musím děti nechat doma.

kaml24
autor
2. dub 2023

@superkousky finančně bychom o trochu rozpočet navýšili, děti tolik nesnedi/nevypiji, ale už bychom potřebovali další stůl a to se do prostoru nevejde. :/

zuzkasim
2. dub 2023

Zvlášť v momentě, kdy bych byla na svatbu pozvaná i s kamarádkou, se kterou se znám, bych v tom neviděla vůbec žádný problém. Věděla bych, že se u stolu budu mít s kým bavit. Už asi mám něco odžito, abych skuhrala nad tím, že musím nějaké akce trávit bez manžela a mých roztomilých dětí, které pro druhé vůbec být roztomilé nemusí.

kaml24
autor
2. dub 2023

Taky jsem byla na svatbách bez rodiny, v té době ji ale nikdo moc ještě neměl. Ale i dnes bych šla klidně sama se pobavit. Máte pravdu, prostě jim to na férovku řeknu, dle mého s tím problém mít nebudou... Přinejhorším odmítnou.

andelka
2. dub 2023

Ty jo, tak svatbu kamarádky,sama s další kámoškou,bez dětí,bych si parádně užila. Absolutně bych neměla problém s tím,nechat zbytek rodinky doma. Důvody jsou naprosto pochopitelné ze strany snoubenců.

zanett
2. dub 2023

Proboha, to se tu na Konikovi hojne vyskytovalo tak 15 let zpatky; ten ublizeny nazor, ze 'me dite je mou soucasti a kdo me nepozve i s ditetem, tam nejdu'. Koukam ale, ze svet se sice zmenil (dikybohu), ale ne kazdy si toho evidentne vsiml. Dnes uz nejsou svatby o tom, ze se povinne musi sezvat miliarda lidi...dnes prevlada postoj, ze 'ja to platim, tedy ja rozhoduju, koho pozvu bez ohledu na konvence'. Hanbou bych se propadala, kdybych mela nekde vykrikovat, ze bud pujdu s ditetem a manzelem, nebo nejdu vubec. Tvl, opravdu? A do kdy vam to dite bude delat na oslavach garde? Do 18?

Ja kdyz byla dite, tak rodice sli casto na svatby/oslavy beze mne a me sestry. Nikdo se nad tim nepozastavoval. Nikomu tim nebylo ublizeno. Spis by bylo divne, kdyby se matka sprajcla a rekla, ze bud pozvou i mne se segrou, nebo nasi nikam nejdou. Fakt nevim, jestli je to tim kultem ditete, ze se dnes spousta rodicu bez decka za zady ani nevysmrka, nebo nevim cim.

j.a.n.i
2. dub 2023

@zanett A co třeba i těm ostatním nechat právo na vlastní rozhodnutí, pokud někdo nechce bez dětí jít, nechť nejde, jeho věc a tvoje zbytečná starost.

zanett
2. dub 2023

@j.a.n.i Urcite, at se kazdy rozhodne, jak chce. A moje zbytecna starost to neni - OP zalozila diskuzi, takze jsem prispela svym nazorem. Kdyby vsechny dizkuse skoncily na tom, ze je to nase zbytecna starost, nebude treba zadne diskuze mit, protoze kazdemu bude hned porazeno, at to necha na ostatnich a nestara se.

j.a.n.i
2. dub 2023

@kaml24 Prostě bych jim to řekla na rovinu. Jinak já bych třeba šla sama ráda, pokud bych zrovna měla hlídání, pokud neměla, tak bys se slušně omluvila, že děkuji za pozvání, ale že to prostě bez dětí logisticky nedám.

j.a.n.i
2. dub 2023

@zanett No, možná kdybys to podala jako svůj názor, bez toho výsměchu, který z tvého příspěvku přímo čiší, tak by to člověk jako názor vzal.

zelenaesmolda
2. dub 2023

Nechapu ty nazory,ze kdyby vas pozvali bez rodiny tak nepujdete.To mate opravdu potrebu mit decka a chlapa za zadkem uplne na kazde akci?S porizenim rodiny prece neprestava clovek jako jedinec existovat.
Ja bych jim to rekla narovinu tak,jak to je.Kazdy normalni clovek pochopi,ze 7 lidi navic je proste uz dost velky financni narust.Navic svatbu si chce clovek uzit a ne tam brat ohledy na cizi urvane plody.

mydlova
2. dub 2023

@zelenaesmolda ono hodně záleží jak velké děti má. Ono všechny maminky nemají hlídání, a chlap nenakoji malé dítko. Takze pokud mají malé děti, tak by to bylo hodně neslušné

klokanka31
2. dub 2023

@zanett Spíš je to tím že každý má svůj názor, nehledě na to kam se svět řítí? Nejsme ovce abysme slepě jeli jen podle módních trendů.

zelenaesmolda
2. dub 2023

@mydlova
No,me vic prijde neslusne zkazit nekomu svatbu tim,ze by jim tam rvalo male mimino ci batole.A svatbu by si ve vysledku neuzil nikdo.
Chlap sice nenakoji ale mliko se da odstrikat.

bara88
2. dub 2023

@mollyweasley každý má prostě názor jiný. Mě to přijde neslušné

j.a.n.i
2. dub 2023

@zelenaesmolda A mě zas nepřijde nic neslušného na tom říct, že děkuji za pozvání, ale bez dětí nedorazím.

somalicats
2. dub 2023

@klokanka31
@bara88
Zalezi na tom, jak maji tu oslavu pojatou. Pokud jako parbu, kde zadne deti nebudou, tak nevidim absolutne problem v tom pozvat jen kamosky. Pokud to ma byt oslava, kde se pocita i s malymi detmi, tak by mi pozvani pouze kamaradek bez rodin prislo rekneme zvlastni.

bara88
2. dub 2023

@somalicats hele je jedno jak to mají pojato, pokud mě někdo pozve má svatbu ,počítala bych s tím že nechá na mě jestli vezmu děti.

jancazao
2. dub 2023

Když se manželovi ženil kamarád, šel mu za svědka, nevěsta nás pozvala celou rodinu, dvě malé děti. Až jsem nakoupila oblečení pro obě děti, asi 3 týdny před svatbou, vzkázala mi, že ať se nezlobím, ale bez dětí. Řekla jsem, že na svatbu nejdu a byla naštvaná.
Pokud by mi to řekla dopředu, rozmyslela bych se, v té době jsem syna kojila... ale naštvaná bych nebyla.