Obezitologie. Máte zkušenost?

17. kvě 2024

Včera jsem si chtěla koupit nové kalhoty a místo toho jsem došla k tomu, že se sebou musím něco udělat. BMI mám 33, takže obezita 1.stupně. Kromě období, kdy jsem hodně sportovala a místo večeře randila, jsem nikdy vyloženě hubená nebyla. Po dětech se to ale zvrhlo a kila dolů nejdou. Mé pokusy s Kalorickými tabulkami vždy po pár dnech ztroskotají, mám sedavé zaměstnání, kterému věnuji hodně času a sportovat už nemohu ze zdravotních důvodů. Znám všechny zásady zdravé výživy, snažím se je dodržovat, ale ne vždy to vychází. Mou slabinou je sladké, tabulka čokolády žádný problém..
Napadlo mě navštívit ordinaci obezitologie. Máte s tím někdo zkušenosti? Co tam mohu očekávat? Dostala jsem termín bohužel až na srpen ☹

te_reza
17. kvě 2024

Kolik měříš a kolik vážíš? A co jíš a piješ? Začala bych omezením sladkého. Taky nemám problém s tabulkou čokolády. Ale mám váhový strop a jak se k němu zhoupnu, tak sladký prostě nežeru. Nejsem sice žádný střízlík, s věkem už to taky nejde co bývalo, ale teď jsem výrazně omezila sladkosti a ranní rohlíček a trochu se to směrem dolů hýbe.

palja
17. kvě 2024

Mně tekla dr na obezitologii, že závislost na jídle je závislost jako každá jiná a někdo to prostě bez vedení odborníka nezvládne. Co je důležité si uvědomit je, že už to bude doživotní záležitost. Mnoho jejich klientů si myslí, že jakmile zhubne, tak má vyhráno a zdravý životní styl se zase zvrhne do toho nezdravého a kila jdou zase nahoru.
Já píšu zkušenost přímo z obezitologie (Dr byla diabetolog /obezitolog).
Změří výšku, váhu, spočítá BMI, doporučí jídelníček včetně kcal na jednotlivá denní jídla, vzorový jídelníček. U mne býval i odběr krve a moči. Pak byla kontrola jednou za měsíc. Pak až jsem zhubla na normálním váhu, tak kontrola jednou za půl roku a pak jednou za rok.
Rozhodne se není čeho bát, nejsi jediná, kdo tam půjde s takovým problémem.

autor
17. kvě 2024

@palja Děkuji za odpověď. To je asi něco co potřebuju, mít nad sebou ten bič toho, že za měsíc mě někdo převáží.

autor
17. kvě 2024

@te_reza Díky, ale já opravdu nepotřebuji laické rady typu "omez sladké a půjde to samo". To zkouším roky a nikam to nevede.

sahrazad1
17. kvě 2024

Hmmm . Chodím do skupiny na fb - Fitness motivace , kterou vede vyzivovy poradce Michal Josef Toth . Má i internetové stránky , a hlavně má výsledky . Dost lidi tam už psalo , ze na obezitologiich dávají nesmyslné jidelnicky , které jdou hodně pod bazalni metabolismus . Takže bych nejdřív zkusila Michala a jeho skupinu .

mia5344
17. kvě 2024

Ordinace je určitě dobrý první krok pokud nemáš ti sebedisciplinu 👍 nicméně počítej s tím, že ti dá napočítany jídelníček na kalorie popřípadě doporučí vhodný pohyb (pokud nemůžeš sportovat tak pravděpodobně chůzí). Byla tam mamka. Ale ve výsledku to bude zase jen na tove.... ale do srpna máš ještě času dost začít sama i třeba bez počítání kalorií a jen fakt přidat ten pohyb. Porid hodinky/náramek a začni chodit. Říká se že 10k kroku denně je ideál ale z mě na začátek pro obézní osobu stačí třeba 8 tisíc a postupně to navyšovat.

autor
17. kvě 2024

@mia5344 Já zázraky nečekám, jen mě zajímá co mě tak asi tak čeká. Chodit je pro mě právě problém, mám potíže s koleny. Je to dlouhodobé, léčím se na ortopedii i revmatologii. Při delší chůzi nebo zátěži mi natékají až tak, že musím na punkce. Běžně nachodím tak 5tis kroků, při bolestech méně, někdy se podaří více, ale pravidelně to nejde.

autor
17. kvě 2024

@sahrazad1 Kouknu, dík

mia5344
17. kvě 2024

Tak v tom případě bude primární ten jídelníček a vyřazení sladkého/přidání na bílkovinách abys neměla takové chutě. Takže v podstatě čekat že si tě změří a zváží, popta se na zdravotní stav, vypracuje jídelníček a budeš chodit na pravidelné kontroly 🙂

lamiaaa
17. kvě 2024

Na obezitologii jsem chodila na praxi při škole. Určitě doporučuju obezitologii více než nějaké výživové poradce, kteří mají pouze nějaké kurzy...neříkám, že se mezi nimi nenajdou i dobří, co opravdu pomůžou zdravě zhubnout, ale na obezitologii máš jistotu, že s tebou budou pracovat lidé vystudovaní v daném oboru a budeš mít komplexní péči- je tam lékař, nutriční terapeut a mívají tam i psychologa.
Asi po tobě nejprve budou chtít zapsaný tvůj 14denní jídelníček, takže být tebou tak bych tam už s tím jídelníčkem přišla, opravdu všechno, co sníš za den, si poctivě zapiš. Proberou s tebou chyby, řeknou ti, který potraviny jsou nevhodný, který naopak ano, případně pokud budeš mít něčeho málo, atd. Samozřejmě probíhá vážení, měření složení těla, atd., lékař by měl probrat i celkový zdravotní stav a na základě toho doporučit vhodný pohyb. Nevím, jak často jsou kontroly, ale dále určitě budou chtít po tobě, aby sis zapisovala, co jíš. Existují i různé aplikace, kde si to zapíšeš a oni to tam můžou hnedko vidět, určitě i on-line komunikace bude probíhat.

pipi_puncocha
17. kvě 2024

Já teď mám krabičkovou dietu objednanou, už v minulosti jsem s ní měla dobré zkušenosti, zhubla jsem tak před dětmi, po prvním dítěti a teď se snažím po druhém. Stojí to celkem dost peněz, což je pro mě motivace to fakt neporušit a zhubnout co nejdříve, ať to platím co nejméně měsíců. 😁 takže jim jen to jídlo z krabiček a piju vodu nebo neslazený čaj. Samozřejmě jde zhubnout i bez toho, ale pro lidi co nemají silnou vůli mi to přijde jako fajn cesta, třeba i jen na měsíc a trochu si zafixovat ty velikosti porcí, typy jídel.

berenika39
17. kvě 2024

To sportování - to není jen běh a chůze. Pokud se potřebuješ dostat do kalorického deficitu a hubnout, tak je jídlo základ, ale pohyb nedílná součást. Cvičit můžeš doma na zemi, s činkami, gumami, bez skákání, silové cvičení buduje svaly - a ty spalují 🙂)). Obezitologie - záleží, kdo tam bude sedět. Ty prehistorické - původní, prostě zastaralé, ti nedají nic víc než, než najdeš na netu nebo na Koni🙂)). Pokud najdeš někoho, kdo sleduje, kam se posunuly trendy ve výživě, může ti pomoct. Chápu, že to pro tebe bude dohled, pocit, že musím, protože bude kontrola. Ale troufám si tvrdit, že důležitější je motivace - chci... Dohled může být i trenér v posilce, který tě naučí se hýbat i bez chůze a běhání.

lichozroutsudy
18. kvě 2024

Omez sladke a pujde to samo je ta nejlepsi rada, kterou jsi mohla dostat. Akorat se ji dlouhodobe neridis, takze ti nefunguje. Pokud sezeres tabulku cokolady (550 kcal) a nevydas k tomu zadnou energii, budes tloustnout dal. To, ze nemuzes sportovat, je vymluva. Chodit muzes, tim se take hubne. Za hodinu chuze spalis 250-300 kcal dle toho, jak jdes rychle.

Nepotrebujes nad sebou zadneho draba, to rikas jen proto, aby ses zbavila zodpovednosti a prehodila ji na nekoho jineho. Potrebujes se prestat vymlouvat a pochopit, ze obezita je nemoc, ktera te zabije, pokud nic neudelas. Je to jako s kourenim. Kdyz budes denne tahat krabku Camelek, skoncis s rakem, nebo s CHOPN. Nebo obojim.

Tak se vykasli na to, proc ti to nejde a zacni se soustredit na to, proc by to melo jit.

autor
18. kvě 2024

@lichozroutsudy Dík za motivační proslov, ale má otazka směřovala jinam.

jahodi
18. kvě 2024

Na kolena se doporucuje jezdit na kole a k tomu plavani.

lichozroutsudy
18. kvě 2024

No, ale nemela by.

mollyweasley
18. kvě 2024

Loni jsem zhubla 20 kilo. Na co jsem přišla?
- Mám sice zdravotní problémy, ale hlavně jsem líná. Můžu chodit, cvičit doma, plavat, a nedělám to, nemám k tomu vztah. Pokud může chodit člověk o berlich a cvičit člověk na vozíčku, pak opravdu můžu i já.
- Můj vztah k jídlu je silně nezdravý, jím stresově, depresivně. Je to psychický problém a vyvolá ho klidně jenom blbost. Když už se to stane, je potřeba se nad sebou další dny zamyslet. Všimla jsem si, že dělám to samé, co moje mamka - jsi smutná? Pojď, koupím ti zmrzlinku...
- Nemám ani z rodiny kvalitní základy, co se týče jídla. Zelenina u nás skoro neexistovala, učím se s ní vařit a jde to těžko.

Na obezitologii jsem nikdy nebyla, ale psychika dělá divy. Máš opravdu pevný, spokojený vztah? Klid v práci? Děti a domácnost, kterou máš napůl se svým manželem?
Nezačínej dietu tak, že si ambiciozne nakoupíš hnusný černý chleba, který ti smrdí už první den, a kilo ořechů. Ale prostě si k tomu kuřecímu stehnu dej polovinu brambor a sněz k tomu okurkový salát. Ráno před prací si dvakrát týdně zajdi zaplavat a o víkendu naplánuj velký výlet. Čokoládu si dej, ale po jednom řádku ji striktně schovej. Na snídani si nedávej vločkovou kaši, ale třeba bílkoviny v podobě vaječiny. Choď spát brzo, ať tě večer nepopadne hlad. Spánek je hodně důležitý. Kila samy dolů nepůjdou, vždycky je to o tom,jak moc chceš, jak moc se snažíš a jak moc se vymlouváš.

andrea97
18. kvě 2024

Ja sem pred otěhotněním zhubla 30kg a to bilkovinovou dietou + cviceni a posilovani doma a maximalne brusle 😅 pritel mi rekl ze kdyz doplnim bilkoviny tak chute prestanou a ono to tak opravdu bylo. Ja jsem milovnik sladkeho noo vladtne celkove jidla 🙈😅 a opravdu pak ani chut na sladke nebyla 🤷‍♀️ pokud chces muzem si psat prez sz a podporim te 💪 nez sem dosla do tutoho stadia tak sem zkousela vsechno mozne a nikdy to nevydrzela. Chodila jsem i k poradci a bylo to o nicem 🙈

jakuvik
18. kvě 2024

Pro mě byla obezitologie zklamání - Dr fajn, motivoval, poptal se, doporučil chůzi - nordic walking, ale pak mě poslal za mladou výživovou poradkyní, se kterou spolupracuje, která mi nesedla - kalorické tabulky, vnutila mi hned nákup papírového přehledu, konzultace u ní se platí, takže bych musela být jó přesvědčená, že to je ono.
Dobré bylo taky to, že Dr převáží na speciální váze - zjistí poměr tuku, svaloviny, vody v těle.

pajii25
19. kvě 2024

@lichozroutsudy Ne vždycky, když se omezí sladké, jde to samo.

Já vím, kdy jsem nabrala. Chodím k nutriční poradkyni a vyhovuje mi naprosto. Jídelníček je pestrý, více méně jim pořád to stejné, akorát jinak poskládané. Dokonale to není, jde to pomalu, ale já jsem s tím ok . Já cvičím jen když se mi chce, jako doplněk. Mám fyzicky náročnější práci. Plus dělám hasický sport.

Hlavně je taky potřeba si to srovnat v hlavě. Prostě že se z toho nepo.... Když někde něco prostě nedám na 100%

autor
19. kvě 2024

@mollyweasley Díky, strašně ráda čtu příspěvky s reálnou zkušeností.
S tím cvičením je to opravdu těžké. Ano, asi bych mohla sedět a zvedat činky, ale jinak je hodně těžký najít něco u čeho se nepoužívají nohy nebo si nemusím sedat a lehat na zem. Tohle se těžko vysvětluje někomu, kdo netrpí kontinuální bolestí a strachem, že zase skončí v nemocnici. A že pokusy byly a pak si to člověk vyčítá, když sedí v té čekárně a čeká na další punkce oteklých kloubů.
Vztah mám v pohodě, práci ale náročnou a trávím s ní dost času. Kolikrát končím až po šesté večer. Spát chodím kolem desáté, takže večer mám 3-4 hodiny na nějakou veceři, úklid, čas s dětmi, koupání, čtení pohádky atp. A když je přes den potřeba zajít třeba k doktorovi (a že jich je se dvěma dětmi plus těch několik mých), tak po večerech doháním i tu práci. Manžel pomáhá, nemůžu si stěžovat, ale přirozeně na mě toho padá víc.
Takže logicky to chci řešit spíše jídlem, z kterého je podle mě 80% úspěchu. Ale jak jsem psala, zkoušela jsem toho hodně a prostě to nikam nevedlo. Neřekla bych, že se přejídám že mám spoustu prostoru k omezování příloh atp. Ano, sladké je pro mě mor a vždycky dám přednost sladké snídani před vajíčkama. Tam určitě prostor je a musím na tom zapracovat. Krátkodobě to určitě dokážu, ale trvalá změna se nedaří.
Další věci co mi to sabotuje, jsou různé společenské akce a návštěvy, kde je u nás v rodině vždycky hromada jídla a pití a kromě toho, že to láká, je téměř urážkou si nevzít. A samozřejmě o ta setkání nechci přijít.
Tak trochu jsem doufala, že s odbornějši pomocí a určitým dohledem bych se posunula. Navíc by to i okolí dalo trochu signál, že se snažím o změnu. Chápu, že nakonec to bude stejně na mě, nikdo jiný to za mě neudělá, ale tohle věčné "tak omez sladké a hýbej se" mě nejen nikam nedostalo, ale navíc začalo už lézt na nervy.

mollyweasley
19. kvě 2024

No jo, ale co od toho obezitologa čekáš? Že ti řekne, že čokoláda je v pohodě, sportovat nemusíš, ale tadyhle si místo brambor vezmi pohanku a za půl roku máš 10 kilo dole? Vždycky to je o tom omezení, o té vůli a o tom sladkém, resp. kalorickém. Ve chvíli, kdy necvičíš, musíš jít na kalorický deficit jídlem a tomu háže sladké (ale třeba i tučné sýry, ořechy) vidle.
Pokud máš problém s nohama, využij bazén - k plavání, cvičení ve vodě. Nebo se zeptej lékaře, co by doporučoval on.

marge_s
19. kvě 2024

@mollyweasley tak predpokladam, ze ocekava, ze tomu da ten mudr nejaky jednotny system a rad. Pri tomhle rezimu je super radit treba bazen, to chce prece dost velke casove kapacity, sama si teda nedokazu, ze se ve “volnem case” potacim pres pul mesta do bazenu. Navic efekt na hubnuti zrovna u plavani, pokud nejedes kraula pul hodiny v kuse je s otaznikem, spis jde o ten pohyb nez nejake efektivnejsi paleni 🤷🏾‍♂️ Jestli to nekdo dava, klobouk dolu, ale ja bych to nebyla. S tim pohybem bych ocekavala, ze helpne zrovna ten doktor, navic zakladatelka nebude mit zrejme problem jen s koleny, byla bych opatrna.

Pokud jste si vsimly, otazka nebyla “jak mam zhubnout”, ale “ma nekdo zkusenost s obezitologem”, nevyzadanych rad jpp ma jiste bambilion

autor
19. kvě 2024

@mollyweasley Nevím co tam očekávat, proto tato diskuze. Je mi jasné, že něco změnit budu muset. Zjistila jsem, že sama to asi nedokážu, tak mě napadlo vyhledat odbornou pomoc. Nečekám, že mě pochválí a řekne jen tak dál. Ale kde jinde má člověk toto řešit?

mollyweasley
19. kvě 2024

Za mě by bylo super, kdybys u sebe měla podobně odhodlanou kamarádku, třeba bude mít obezitolog nějaký tip na skupiny. Mamka takhle kdysi přes STOB chodila do cvičení, kde bylo součástí i vážení každý týden, prostor pro rady, recepty atd. Ale to už je tak 20 let.

vejuu98
Odpověď byla odstraněná
Zobraz