Ahoj všichni,
tak si říkám jestli je reálné aby člověk, jako já (tedy člověk bez pevné vůle a lenoch) zhubl. Potřebovala bych nebo spíše chtěla bych zhubnout 8-10kg. Jsem skoro rok po druhém porodu. Děti 19 měsíců po sobě. A momentálně mám více výmluv proč to nejde. Začnu cvičit a vydrží mi to maximálně týden. Na diety mě vůbec neužije. Nevydržím a nedokážu se vzdát určitých jídel 😁 Co vám pomohlo? Co vás nakoplo? Už nevím jak přesvědčit sama sebe abych konečně něco začala dělat a hlavně abych u toho vydržela 🙏🏻 Děkuji za rady.
@szuzia kaloricke tabulky, muzes jist jídla jaká chces jen se musis vejít do počtu kalorií na den. Za 3 měsíce 10 kg dole, bez cvičení.
@szuzia Diety jsou blbost. Velký většina z nich není dlouhodobě udržitelná. Lepší je upravit jídelníček tak, aby byl vyvážený, zdravý a zároveň může obsahovat i oblíbené nezdravé věci, ale v malé míře.
Pohyb: pokud tě něco nebaví, nevydržís to dlouhodobě. Prostě ne. Navíc pokud nemáš nějakou extra vůli. Najdi si pohyb, co tě bude bavit. Může to být ostrá chůze s hudbou, tanec nebo i pohybové hry doma na konzoli. A pravidelnost!!!! Stačí 3x týdně 45-60min, ale dlouhodobě. A obecně hodně chodit. Co to jde, vynechat auto, MHD a prostě chodit.
Jo a k tomu jídlu: úplně nejhorší je, když se snažíš jíst málo, ale máš hlad a tak si sem tam zobnes něco. Tohle zobání je největší zlo. Raději se najíst dosytosti než pak furt něco uždibovat. Obecně se pořád doporučuje modle 5 jídel denně. Ale ne každému to vyhovuje. Třeba mě vůbec. Když jsem tohle praktikovala, tak jsem měla samozřejmě menší porce a po každém jídle jsem měla hlad a přišlo na řadu uždibovani. Pak jsem přešla na tři jídla denně, ale s tím, ze se fakt najím dosyta (mám fakt velké porce) a pak prostě nemám hlad. Sem tam si dám navíc během dne třeba kus ovoce nebo tak, ale vyjímečně.
@szuzia musíš si to prostě nastavit v hlavě. U mě byl největší problém, že jsem měla už obezitu, ale v tom tlustém těle jsem se cítila dobře. Vůbec jsem se necítila na to, že mám už přes 90 kg! Chce to vidět realitu. Takže mě někdo vyfotil a když jsem neměla pevnou vůli, tak jsem se podívala na svoje nejtlustší fotky.
Jde zhubnout i bez cvičení s kalorickým deficitem. Ale pak je dobré to tělo trochu zpevnit, já mám doma eliplical.
Používám kalorické tabulky, není to klasická dieta. Můžeš si dát co chceš, ale musíš se vlézt do svých "koleček".
Manžel tak zhubl 30 kg a já 20kg. Před tím jsem myslela, že už nikdy nezhubnu a že budu navždycky tlustá.
Teď jsem na prázdninách u rodičů a včera a dnes máme svíčkovou na smetaně. Vlezu se do tabulek, tak si ji s klidem můžu dát. Ale s těmi tabulkami je dobré jídlo plánovat dopředu na celý den. Chce to fakt poctivě dodržovat a něco si vážím, jinak bych nikdy nezhubla.
@szuzia
1) Kaloricky tabulky. Vazit a zapisovat uplne vsechno. Pro prumernou vysku 168cm u cloveka, kterej necvici a nema moc pohyb by to nemelo presahnout tech 2000kcal.
2) Pokud mas rada jidlo a otravujou te maly porce, tak prerusovanej pust. Napr nejist mezi 20:00 - 12:00 a kompenzovat si to v tom okne, kdy muzes jist 🙂
3) Aspon tak tech 15000 kroku denne.
Ja nejsem schopna drzet dietu ani jeden den. Leda kdyz jsem mela strevni chripku, tak jsem si uplne uzivala, ze konecne nemam chut na jidlo 😀
Ale ja nemam problem se dokopat v tomu pohybu, proste pokud chci zmrzku, tak si na ni musim dobehnout atd ...
Rozhodne se nevzdavej svych oblibenych jidel, ja mam u sebe jakztakz overeny, ze dve sladky veci denne jsou vpohode. Napr jedna zmrzka a jedna nejaka tycinka. Ale treba vubec nejim uzeniny a smazeny. Nekdo to muze mit naopak, neji sladky a jako cheat jidlo muze mit smazak, aj tak se to da.
@me_druhe_ja Na poctu a velikosti porci vubec nezalezi, jde o ten soucet za cely den. Ja treba nekdy zamerne vynechavam obed a veceri s tim, ze dneska chci proste jenom celej den uzdibovat blbosti 😀 Nekdo ji treba jedno jidlo denne. Jinak diety fakt funguji. Vydietovat se na tu vahu, kterou chci, a pak jen udrzovat. Ale vetsina lidi to neda, ja bych to taky nedala.
@pilzzee Jasně, jenže většina zen jede klasiku: pět malých porcí denně. Jenže spoustě z nich to nevyhovuje, protože pak mají hlad a začnou uždibovat...takže ve finále je toho moc. Proto komu to nevyhovuje je lepší 3x denně se pořádně najíst. Ale právě spousta žen má furt strach sníst najednou větší porci. 🤷
Jinak diety fungují, ale právě krátkodobě. 99% diet je založeno na omezení: kalorií, sacharidů, bílkovin....je jich spousta. 😀 ale dlouhodobě (jako desítky let) se tak nedá jíst. Někdo jo, někdo to zvládne, ale málokdo. Většina z nás má prostě jídlo rada. 😀 proto raději zhubnout pomalu a rozumně, kdy se jen upraví strava, přidá pohyb, ale určitě se nic nijak extrémně neskrti. To je pak cesta, kterou se dá kráčet nafurt.
Rozhodne souhlasim s tim, ze uzdibovani je zlo. Dostavas do sebe kalorie, ale nenajis se jich, takze mas furt hlad.
@me_druhe_ja Jasne, taky to tak mam, klidne budu hubnout 7kg rok a budu spokojena a najezena, nez se trapit hlady 🙂
Jsem taky lenoch. Ale letos jsem se videla na fotkach a dostala jsem impulz zhubnout. Prala bych si zhubnout 10 kg. Takze od kvetna jsem vyradila sladke typu buchta, cokolada, oplatky. Sladkou mam snidani v podobe kase a bananu, nebo jogrutu s vlockami a s rozvarem z ovoce. Jim trikrat denne, dodrzuji prerusovany pust. A presne s tim pohybem - musim delat, co me bavi. Cviceni me nebavi a nevydrzela bych u nej. Ted mam dovolenou (jsem ucitelka), zaradila jsem si dvakrat denne chuzi. Potom s tim chci pokracovat, ale asi jen jednou. Taky cvicim paze. Od kvetna mam dole 4 kg. Chci jit pomalu a udrzitelne. Jsem takhle spokojena. Hlad nemam, hybu se, cistim hlavu.
Pohyb jako takový mám ráda, ale vždy mi dělalo problém dělat něco pravidelně. Nepotřebovala jsem vyloženě zhubnout, ale chtěla jsem trošku zpevnit, v práci jsem poslední dobou pociťovala obrovskej, kumulující se stres ze spousty maličkostí. Potřebovala jsem každý den aspoň na chvilku vypnout ten kolotoč v hlavě, co mi tam vždy od rána do noci jel, a tak jsem začala cvičit. Nejdřív jsem si zadala na YT jen 10 min workout na zadek a odcvičila to, Za dva dny jsem zkusila 15 minut, pak 20, 30, 40. Čím větší stres v hlavě, tím větší benefit jsem ve cvičení viděla. Nakonec jsem cvičila cca 5x-6x v týdnu. Na postavě je to asi hodně znát, kamarádky, co mě třeba 2 měsíce neviděly jsou ze mě v šoku, a to jsem na kila skoro nic neshodila. Cvičím hlavně na nohy, ale největší rozdíl vidím na břiše, který mám teď plochý jako ve dvaceti. A hlavně, zvládla jsem hodně stresující období snad bez újmy na zdraví. K tomu mám tedy skoro každy den 10 a víc tisíc kroků. Držím palce, abyses odhodlala, začni fakt klidně těma 10 minutama. Je pořád lepší cvičit 10 (anebo i 5 ) minut než vůbec.
Měla jsem v životě pár takových pokusu, kolikrát i desnych. Mě nakonec obrovsky pomohl prerusovany pust. Dává mi to svobodu jist cokoliv, jen ale ne prostě pořád. Cítím se fakt dobře a je to pro mě dlouhodobe udržitelné. Ani tak nejsem úplně stihla, ale tak nějak normální. Motivaci pro mě je, že se cítím fajn a baví mě oblečení. Ale každému vyhovuje něco jiného. To je možná kolikrát těžší než hubnutí samotné, najít pro sebe to pravé.
@janaaanna Každý den podle někoho jiného. Nemám ráda opakování, takže si do youtube vždy zadám třeba “30 minute workout legs no jumping” , nebo si tam dám 20 minute cardio workout. (Zadávám tam třeba občas heslo “no repetition”, aby se tam cviky neopakovaly v sériích). Vyhodí mi to desítky videí a já si podle aktuální chuti podle náhledu vyberu. Někdy mi to hodí i česká videa. Dají se najít různě dlouhá videa podle času a energie, i těch desetiminutových se najde spousta. Jediné, do čeho jsem musela investovat finance, byla lepší podložka na cvičení, protože máme hodně tvrdou podlahu a nechtěla jsem, aby to odnesly klouby. Někdy si zacvičím sama svoje oblíbený cviky bez videa, ale cítím, že do toho nedávám tolik, jako když u toho to video mám a snažím se třeba vydržet až do konce. Držím palce, neboj se začít a nečekej na to, až budeš mít energii, chuť, hodinu času….To totiž nemusí nastat nikdy. Řekni si klidně, že si dáš pro začátek 15 minutové video do půlky a zbytek času dáš jen strečink. I to se počítá a příště to dáš třeba celý…
@janaaanna Mě právě ten pocit, že to musím dělat správně, jinak to nemá cenu, ve finále od cvičení spíš odrazoval. S Jillian mě navíc bolely klouby. Takže si jedu podle toho, co si tělo řekne a musím říct, že jsem takhle fit nebyla od doby, co jsem poprvé před 12 lety přišla do jinýho stavu🙂 Do té doby jsem závodně sportovala, takže s tím už se nesrovnávám🙂
@szuzia jsem teď na tom podobně, rok po druhým porodu… po prvním jsem se dostala na váhu podobnou predtehotenskou cca před tím prvním rokem … jak jsem začala ccicit tak jsem otěhotněla znovu, to nedopadlo ale zbylo me par kg nahore… pak se nic nedělo… no a pak jsem otěhotněla po třetí a to me po porodu zbylo 10kg.. jak jsem začala mít trosku víc času na jídlo a začala jsem víc jist, tak to začalo jít dolu (4kg)… teď začínám cvicit spis kvůli zdraví … a začínám cvičením pro matky po porodu, ať si neublížim a to tělo trosku nastartuju… řekla jsem si, ze se budu snažit kazdej den si najít 20minut … reálně me to vychází co 2 až tři dny ..chce to najít si něco co te baví … pro me je třeba mimo jezdit na kole, behat … nebaví me to, bezi me u toho hlava … takže kdybych měla třeba jezdit třicet minut u televize na kole, tak to nedam víc než par dni … nebo jít si ven zabehat, to nevybehnu ani jednou 🤣kamosku zas neuvěřitelně baví běhání, vyčistí hlavu… proste si najít styl pohybu co te bude bavit .. me baví třeba cviky s vlastní vahou .. a perfektně u toho vycistim hlavu ..obecně, začala bych pozvolna, pokud to prepalis na startu - buď se odradila nebo si ublížis🤣 a z toho jak budeš pridavat budeš mít radost .. když to zvládneš dva měsíce stává se z toho zvyk a naopak budeš mít problém když vynechas🤣Jo možná te muže nakopnout i to, zw si zaplatíš nějaký cvičení a bude te to nutit cvicit 😎jinak obecně jsem šťastnější když jim zdravé- mám tam i kupu oblíbených jídel … jen rodina úplně nesdílí moje nadšeni a chystat tři druhy jídla se me fakt nechce … takže v tom mám problém zas já.. plus ze nestíhám svacinky … co jsou ty jídla kterých se nechceš vzdát ? 😀 tak přidej víc zeleniny aspoň 😀
@szuzia jinak pohyb úplně na hubnutí nepotrebujes, zásadní je to jidlo … když budeš blbě jist, tak pohybem nezhubnes, jen to bude mít lepší tvar - aspoň tak to bylo u me než jsem upravila razantně jídlo (navysila)
Děkuji za rady 😉 Mám o čem přemýšlet.
@palja Zaujal mě tvůj příspěvěk. Prosím tě, mohla bys mě krok po kroku navést, jak postupovat? Jakože mě současná moje postava taky štve, ale nevím, zda je naštvání dostatečné na skutečné každodenní hubnutí. Jak jsi postupovala? Jak pracovat s kalorickým tabulkami tak nějak jednoduše a nezbláznit se z toho?
@2veverka musíš být hlavně odhodlaná se sebou něco dělat a zapisovat poctivě, být důsledná.
Stáhni si aplikaci kalorické tabulky - tu zelenou a pak nastavíš své údaje. No a pak jen zapisuješ jídlo, které sníš. Já teda plánuju den dopředu, některé jídlo i zvážím. Jedu tak už rok a jsem spokojená, nijak mě to neobtěžuje.
Ty tabulky hlídají, abys měla při hubnutí příjem menší než výdej.
Je i skupina na fb, tam čerpám další tipy na jídla apod.
https://www.facebook.com/groups/kaloricketabulky/
@2veverka nedělám to proto, že něco musím nebo že mě do něčeho někdo natlačil, ale proto, že CHCI.
Pokud hned přemýšlíš, že jsi zahnana do kouta a jiná možnost už není, tak to je cesta akorát tak k jojoefektu.
Jak jsem psala v prvním komentáři, musíš si srovnat v hlavě, jestli vůbec sama zhubnout chceš. Ty tabulky to neudělají za tebe. Je to pouze podpůrná pomůcka, která mi pomáhá hlídat příjem kalorií denně.
@biciklissie Můžeš se podělit, v jakém režimu jíš/nejíš, případně jak ses pro to rozhodla? Děkuji.
@2veverka Nejedu striktně rozmezí hodin, upravuji podle režimu svého a rodiny. Tedy většinou ve všední dny jím od cca sedmi hodin do tří. O víkendu tak od devíti nebo desíti do čtyř. Teď o prázdninách to mám trochu rozházené, ale to se stává a pak se k tomu zase vracím zpět. Nebo poruším na akcích, oslavách a pak zase zpět. Mimo rozmezí už jen piju, buď vodu nebo čaj. Zkusila jsem za život různé a tohle mi nejvíc vyhovuje. Jinak se mi stává, že se na to buď brzo vykašlu a nebo naopak to začnu řešit a dodržovat až moc. To to mi dává svobodu to v určeném rozmezí neřešit a mimo prostě nic. Myslím, že se v té době jídla ani nijak nepřežírám, ale samozřejmě by se to dalo vylepšit víc ovocem a zeleniny, o sportu ani nemluvě. Ale celkově bych řekla, že mě to stojí malé úsilí za slušný efekt.
@biciklissie Ty jo, od 16 h.az do pulnoci noc nesnist, to mi pripada jako fikce. Jak to prosim te resis, nemas potrebu klasicke vecere s rodinou?
@szuzia co me nakoplo? To, ze jsem mela nadvahu, nic mi nesluselo a citila jsem se na 60. Tak jsem si rekla dost, zacala jsem chodit na orbitrek a rotoped ( tam neni co zkazit a muzu si u toho poustet youtube), a rano si chystam krabicky ( syrove jidlo, je to raz dva. Krajim si od kazdeho neco), o vikendu chodime na obed do restaurace a tam si davam slozitejsi jidla, ktere si doma nedelam ( maso ).a cvicim doma podle youtube liss cardio ( rikam tomu cardio pro duchodce) a cinky ( daleko vetsi pohoda nez cardio btw)