Hezký večer, jsem podruhé těhotná a třetí dítě opravdu nechceme. Proto přemýšlím jakou antikoncepci zvolit po porodu. Mám leidenskou mutaci, tak že nemůžu nic s hormony. Určitě chci kojit (syna jsem kojila do skoro 2 let) tak že něco co se může i u kojení. Kondomy nám ani jednomu nevyhovují a ani jim moc nevěřím. Jediné co mě nepadlo je nehormonalní tělísko. Máte s ním někdo zkušenosti? Popřípadě poradíte ještě nějakou jinou variantu antikoncepce?
@aurelie34 stoprocentni antikoncepci je jedine absence sexu. I pres telisko se da otehotnet, ale jsou to vyjimky 🙂
@sudylichozrout tak to je mi jasné. Já jsem otěhotněla přes hormonální antikoncepci. Brala jsem ji protože jsem ještě nevědela že mám leidenskou mutaci. Proto jsem k antikoncepcim trošku skeptická a bojím se aby se to neopakovalo.
@aurelie34
proc se neporadis s gynekologem?ten ti poradi lepe nez neznami lide na netu,kteri o tvem zdravotnim stavu nemaji ani paru.pokud opravdu uz dalsi dite nechces tak sterilizace 🙂
@aurelie34 Tělísko je dost spolehlivé, ale rozhodně ne 100%. U nehormonálního mnohem více hrozí početí miminka, ale protože probíhající zánět v děloze (který tělísko způsobí) zhoršuje kvalitu děložní sliznice, tak se miminko často neudrží a žena potrácí. Takto klidně i několikrát ročně, pokud je pár velmi plodný 😞
Další tip - vysoce spolehlivou možností je naučit se symptotermální metodu. Metoda vypracovaná gynekology a lékaři jiných odborností v Německu. Podložená studiemi a školí se v ní celosvětově odborní poradci. Spolehlivost 99,6% (hormonálka 99,7😵. Nejlépe absolvovat kurz (500-2000Kč podle lokality), pochopíš své tělo a znalosti to jsou na celý život Když se naučíš rozumět svému tělu a stanovíš dle pravidel ovulaci (neměnit za nespolehlivou kalendářní metodu), tak po ovulaci je žena 100% neplodná. "Neúspěch" se děje v době před ovulací, kdy pár nerespektuje plodné období (selže kondom, přerušovaná apod.). Podobně selhat může i tělísko či hormonálka, když u ženy dochází k ovulaci a spermie se i přes ztížené podmínky dostane k vajíčku. Pomocí STM lze určit i neplodné období před ovulací + v plodném období se volí abstinence, techniky vědomého milování, anebo se dá kombinovat kondom/pesar/přerušování... V plodném období lze počít vždy, pokud pár neabstinuje. Rozhodně je to ale varianta ekologická, šetrná ke zdraví ženy, respektuje přirozenou ne/plodnost ženy, spolehlivá (když si pár dohledá pořádné informace a nejen články na netu). Znám desítky párů, které ji spolehlivě praktikují. Někteří i přes 20 let.
@zelenaesmolda Jak jsem psala nemám žádný zdravotní problém krom mutace. A s gynekologem to určitě proberu jen bych ráda věděla možnosti jaké mám a byla trošku připravená. Jinak další dítě určitě nechceme ale sterilizaci taky ne. Na tom jsme se shodli. Nikdy člověk nevi co bude a můžeme se rozejít a pak chtít treba ještě dítě a novým partnerem. Tak že tohle u nás nepřipadá v úvahu.
jj, přesně... už jsem se setkala s paní, která takhle měla odrostlé děti a najednou nový muž (nemusí jít nutně o rozvod, můžeme ovdovět...). Sterilizace navíc taky není 100% :D :D Jenom 99,9 :D 2 ženy z tisíce otěhotní i s po ní. Hrozí víc mimoděložní těhu.
@aurelie34
tak abstinence 🙂
@zelenaesmolda nechápu jak něco takového můžete radit. Vy by jste chtěla do konce života žít bez sexu??. Tohle jsou fakt rady které mi určitě pomuzou. Kord když je těch možností dnes opravdu hodně.
My uz 13 let prerusujeme a k tomu si hlidam ovulaci. Vsechna tehotenstvi byla planovana. Hormony jsem nikdy nebrala, vyhybam se jim. A kondom zase nechce manzel.
@puhelin my jsme taky do teď přerušovali ale s tím že kdyby se povedlo tak nám to nevadí protože druhé jsme chtěli. Ale třetí už opravdu ne a proto bych ráda něco opravdu spolehlivého což přerušovaná souloz zrovna moc není. Věřím že někomu to funguje ale radši to nechci riskovat.
@aurelie34 Musi na tom byt oba ve shode. Jasne, je to o pohodli. Ale pro nas to je prijatelnejsi, nez hormony, telisko nebo ten kondom pro manzela. Spolehame sami na sebe. Zadna metoda neni 100% a z toho predpokladu jsme vychazeli.
Manzel sam by do sebe nic nechtel nechat zavadet, ani by nechtel "zobat pilule", tak to ani po mne nechce 🙂
@aurelie34 Taky mám zjištěnou LM, ale zatím jsem těhotná, tak jsem to ještě neřešila. Slyšela jsem ale od gynekoložky o nitroděložní kuličce Ballerine. Je to asi celkem novinka, měla by fungovat podobně jako nehormonální tělísko, ale co jsem se dívala, tak je menší a asi šetrnější. Až to bude aktuální, tak mám v plánu se na ni pořádně poinformovat.
@aurelie34 netroufám si rict, ale zavedli mi ho jako nerodicce cca v 17 letech a nikdy se nestala zadna nehoda, nikdy zadne potize. Po 4.5 letech jsem si ho nechala vyndat a mesic na to otehotnela, takze si myslim, že pokud je tělísko spravne zavedene, pravidelně se kontroluje tak je to.opravdu spolehlive a hlavne clovek do sebe nedostava zbytečně hormony a chemii.
Nehormonalni telisko za sebe absolutně doporučuju! Mam trombofilni mutaci A tohle byla.jedina moznost. Samozrejme záleží na každém A na zdravotním stavu, rozhodne se nedoporučuje pokud trpíte na záněty a podobne, Le.to.urcite doktor. Ale za me zadne nezadouci účinky a 4,5 roku absolutniho klidu 🙂