Hodnoty bazální teploty

29. črc 2021

Prosím o radu, mám dlouhé cykly (cca. 33 dní), nyní mám 13 dní od MS, ovulaci mám potvrzenou později - kolem 24 DC. Když ovuluju z pravého vaječníku, poznám to vždy - mám šílené bolesti a potvrzeno i na UTZ. Začala jsem měřit BT, abych měla "jistotu", že ovuluju i mimo měsíce, kdy bolest necítím žádnou - tedy pravděpodobně z levého vaječníku.

Teď k jádru věci, koupila jsem si teploměr přímo na měření BT (s přesností na dvě desetinné místa). Už třetí den měřím (v ústech), každé ráno po probuzení, ve stejnou dobu. Ale jsem z těch hodnot dost zmatená, myslela jsem, že hodnoty se budou držet podobně a až před ovulací se zvednout o 0,2-0,5 stupňů. Jenže jak to mám poznat, když jsou hodnoty takto každý den naprosto rozdílné?

1. den naměřeno - 36,02
2. den naměřeno - 36,14
3. den naměřeno - 36,45

Jsem z toho úplně jelen, může mi to někdo osvětlit? 😅

izzylka
29. črc 2021

Chce to měřit od začátku cyklu...3 hodnoty vám fakt nic neřeknou. A nejlepší je zapisovat to do nějaké aplikace. Jako teď už bych to moc neřešila a začala fakt až se začátkem nového cyklu...ty teploty různě skáčou a kolísají. Jinak před ovulací jsou teploty nižší a po ovulaci to stoupne a drží se nahoře...ale ty skoky nemusí být nějak zásadní a i tak jsou prostě různé. Ze 3 teplot vám nikdo nic nevyčte 😊

autor
29. črc 2021

Hodnoty zapisuji do aplikace a chápu, že ze 3 hodnot nikdo nic nepozná. Spíš se mi jednalo o vysvětlení, zda jsou tyto teplotní skoky normální, ale jak pak mám poznat z hodnot ovulaci, když už během první fáze cyklu mi hodnoty takto rapidně kolísají.

katule1990
29. črc 2021

Myslím si, že zásadní problém je to měření v ústech, to je často nepřesné. Mnohem lepší je měřit v pochvě. 3 hodnoty jsou opravdu málo na jakékoli soudy, jedna vyšší teplota obvykle vůbec nic neznamená a není potřeba ji řešit. Ta teplota o 0,3-0,5 stupňů se nezvedá před ovulací, ale až po ovulaci. Ovulace je prokázaná, když jsou 3 po sobě jdoucí teploty vyšší než 6 předcházejících.

lachtanice86
29. črc 2021

Meris 3.den a chceš výsledky 🤣

autor
29. črc 2021

@lachtanice86 Vidím, že máš problém s pochopením psaného textu. Zkus si to přečíst aspoň 10x, pak možná přijdeš na to, co je předmětem diskuze. 😎

autor
29. črc 2021

@lachtanice86 Protože mám dnes dobrý den a je mi líto žen, které nezvládnou přečíst text a vyhodnotit jeho obsah - napovím ti. Nečekám žádné vyhodnocení měření. Můj dotaz byl zcela jiný. Zkus na druhý pokus.

lachtanice86
29. črc 2021

Taky mam dobrý den a je mi líto žen, které nechápou jak měřit bazální teplotu. Takže to napíšu jak pro ...... měření v puse je nepřesné, fakt hodně, máš teplotu měřit v pochvě. Jednoduché. Další pravidlo pro vyhodnocení ovulace jsou 3 po sobě jdoucí vyšší teploty než 6 předchozích. Taky jednoduchý, viď? Ale ty nemáš nic z toho, navíc ty tvoje "extrémní " skoky jsou fakt nic

lachtanice86
29. črc 2021

Tak doporučuji ještě studovat a pak si vyskakovat

autor
29. črc 2021

@lachtanice86 Zkusím to znovu, neptala jsem se na vyhodnocení ovulace atp. Znám ty pravidla pro měření BT, pouze mě zaskočily ty hodnoty, které by se neměly tolik lišit, to je celé a na tom byl postavený dotaz. Takže posměšky si nech stranou, hlavně tehdy, kdy jsou úplně mimo. Mlčeti zlato 🙂

katule1990
29. črc 2021

Ženský se pohádaj i u měření bazální teploty 😅. Kdybys znala pravidla měření BT, tak nepíšeš, že se teploty zvedají před ovulací, protože to tak není. A to je zásadní informace. Taky bys věděla, že měření v ústech je fakt na prd a že jedna hodnota "mimo lajnu" nic neznamená, kor když měříš v puse, kde jsou velký odchylky 🙂. To je, myslím, odpověď na tvojí otázku. Zkus začít měřit v pochvě a měř aspoň 3 cykly a pak už se v tom dají sledovat nějaké pravidelnosti a odchylky.

izzylka
29. črc 2021

Nemůžu najít zrovna jiný graf...ale ať to vydíš na vlastní oči...ty teploty prostě různě skáčou ....takže žádný stres a příště měř od začátku cyklu ať se v tom lépe vyznáš 🙂

andelka
29. črc 2021

Měření v ústech je mnohem víc náchylné na nepřesnost a ovlivnění. Doporučuju měřit v pochvě.
Skákání hodnot je běžné. V hodnocení grafu se s tím dá pracovat. Tři teploty jsou málo na cokoliv.

autor
30. črc 2021

@izzylka
@andelka
Díky za odpověď na mou otázku. 🙂