Nesouhlas s osvojením/adopcí. Jaké mám možnosti?

blees
26. črc 2024

Dobrý den,
rychle nastíním situaci. Švagr je gambler a udělal si 2 děti s alkoholičkou a i přes snahu pomoci, kdy on je i v insolvenci, tak jsou oba tam, kde byli na začátku. Jde o to, že žena je hned akční a chce si jedno z dětí vzít (bude mu 5), i když máme hypotéky a řešíme, že asi nebudeme mít jak vybavit nábytkem dům. Možná jsem trochu sobecký, ale myslím si, že není vhodné si brát teď další dítě (my máme dvě vlastní 5 a 9) , když i díky stylu života rodičů má dost zdravotních problémů. Prostě s tím nesouhlasím, ale žena to vzala, že to vezme jen na sebe atp. Jaké mám tedy možnosti? Děkuji za odpovědi.

alianan
26. črc 2024

Nejsi trochu sobecký, si naprosto sobecký.
Promluv si se ženou, kdybych já byla na její místě, vzala bych si bez rozmýšlení obě děti, kdyby byl můj muž kategoricky proti, hodně by u mě klesl a náš vztah by nakonec šel do kopru.
Není to osvojení cizího dítěte, jedná se o blízkou rodinu, osobně bych vůbec neváhala.

Kdyby šlo o tvou část rodiny, také bys byl to pro to dítě neudělal?

andelka
26. črc 2024

Takže bratr manželky?
No, těžké rozhodování. Ale krev není voda,mně by to asi taky nedalo..ale vzala bych si kdyžtak obě,ne jen jedno. Netrhala bych sourozence. Pokud se vejdete ( měli jsme několik let 4 děti v 3+1, teď už jen tři), finance se snad nějak vymyslí, nepomohly by organizace zabývající se pěstounstvim, stát? Mně by nebylo líto rodičů,ale dětí jo. Taky mám pětiletého prcka.

saralinda
26. črc 2024

Myslim, ze kdyz jde o takto blizke pribuzne, tak deti osvojit nelze. Pokud by hrozilo odebrani z rodiny, tak si je muzete vzit do pece - ale do pestounske, nikoli adopce. Pak byste asi dostavali nejake davky od statu. Vse by slo pres OSPOD. Pisete, ze svagr na 2 deti, ale vase zena chce do pece jen jedno. Co by bylo s druhym? Pokud matka pila alkohol i v tehotenstvi, tak deti opravdu muzou mit nasledky, ale to uz by v 5 letech melo byt videt.

blees
autor
26. črc 2024

@alianan S ženou jsem mluvil, není to jen, že jsem si přišel stěžovat. A jde o to, že nad tím přemýšlím logicky a ze všech aspektů. Sami na tom nejsme nejlépe a z mého pohledu by to odnesly i naše děti. Kdybychom žádné neměli, tak ok, ale v tomhle případě to nevidím, ani z mé strany rodiny. Ty děti mají zdravotní problémy, což znamená spoustu věcí okolo.

blees
autor
26. črc 2024

@saralinda Mají zdravotní problémy. Jen záleží, kolik jich ve výsledku bude, až zajdou k lékaři.

jancazao
26. črc 2024

Pokud si děti (dítě) vezmete do pěstounské péče, budete na ně dostávat peníze a pokud se vejdete...
Taky bych se snažila pomoct.

mollyweasley
26. črc 2024

@alianan Kolegyně zdědila tříleté dítě po svém zemřelém přibuzném. To, jak neuvěřitelně jim to zkomplikovalo rodinu, zničilo vlastní děti si ani neumíš představit. Takže za mě pan není sobec, je realista. Vzít si domů k vlastní rodině jedno nebo dvě cizí děti je opravdu těžké, málokdo si umí představit, že by to měl zvládat třeba patnáct let, protože déle, než týden žádné cizí dítě v baráku neměl, nemusel ho vychovávat, řešit výchovné problémy, žárlivost, nenávist. Tohle prostě není akce za týden se rozhodnout.

somalicats
26. črc 2024

@blees kdo chce, hleda zpusoby, kdo nechce, hleda duvody. Ty se tu ohanis zdravotnimi problemy, o kterych vlastne nic nevis, protoze od lekaru zatim nemas potvrzene nic. Jsi sobec. Zkus si predstavit opacnou situaci, kdyby se neco stalo tobe a tve zene, byl bys radsi, kdyby sly deti do decaku, nebo k nekomu spolehlivemu v ramci rodiny?

blees
autor
26. črc 2024

@alianan Ještě bych dodal, že ani ty děti nemůžou být spolu. A cizí děti jsme viděli častěji. Takže je hezké, že jsou papírově příbuzní, ale víc cizí jinak být nemohou.

alianan
26. črc 2024

@mollyweasley Moly, můj manžel byl osvojen svojí dospělou sestrou, které už měla svoji rodinu, takže také mám trochu vhled.

mollyweasley
26. črc 2024

@alianan To je od sestry moc krásné, opravdu. Ty osobně jsi někoho osvojila? Nebo máš jiný vhled, než to, že jsi manžela poznala už jako dospělého?

alianan
26. črc 2024

@mollyweasley Poznala jsem ho dospělého.
Rodinu jim to nerozvrátilo, švagr (sestřin manžel) na to vzpomíná občas vzpomíná, jak se manžela snažili donutit k učení a tak. Prostě další dítě do rodiny.

mollyweasley
26. črc 2024

@alianan Ale ono to ne vždy je prostě další dítě do rodiny, víš? Ta problematika je hlubší a těžší. Není to ta romantická představa, že si vezmu domů dvě děti, všechno bude růžové a všichni mi budou vděční.

gruyerre
26. črc 2024

@alianan kolik ty sis osvojila nebo vzala do pěstounské péče opuštěných dětí, že si dovoluješ psát zakladateli diskuze tak agresivně?

ai30
26. črc 2024

@mollyweasley Nebude vsechno ruzove, ale na druhou stranu, ty mas jiny vhled nez tento jeden pripad? Nejsem si jista, nakolik se ze 'zniceni vlastnich deti' da vinit to trilete dite a nakolik rodice...

mollyweasley
26. črc 2024

@ai30 Mám kolem sebe 4 rodiny s osvojenými dětmi. Někdo dobrovolně, někdo ne. Vhled mám.

ai30
26. črc 2024

@mollyweasley A jaky dopad to melo na ty ostatni? Ja znam jen jednu pestounskou rodinu, tam maji ale v dlouhodobe peci dite uz od miminka, tak to neni uplne relevantni srovnani s osvojenim starsiho ditete.

konidana
26. črc 2024

Je to tezke... u nas jsme bohuzel ditko od svagra asi take kolem 5 az 7 let (nebylo v jeho silach se o nej starat, ditka matka ho nechala otci bez zajmu) nevzali do pece ani jedna rodina ze 4 svagrovych sourozencu. Starala se hodne svagrova (prechodnou a nutnou dobu), i my ho meli asi jeden nebo 2 vikendy, ale bohuzel to neni v nasich silach vzit si ho do dlouhodobe pece.

mollyweasley
26. črc 2024

@ai30 kolegyně dostala na několik let dva kluky, 9 a 11 let, byli u ní 3 roky. Rodiče sociální případ, bezdomovci, alkoholici. Sami měli dva kluky v podobném věku. Rodiče pustili svoji ložnici, aby měly děti kde bydlet. Řešili vážné výchovné problémy, krádeže, šikanu ve škole i mezi dětmi navzájem.
Rodina, 4 vlastní děti, 5. si osvojili. Nikdy se s tou volbou neztotožnili, dítě vždycky bylo na okraji zájmu.
Rodina, vlastní 3 děti, v pěstounství 4 další. Pěkně zvládnuté vztahy, děti zdravotně znevýhodněné. Starší později přiznaly, že dětí bylo doma hodně Rodiče na ně neměli čas, často jim chyběla pozornost rodičů.
Kolegyně, 2 vlastní děti, 1 zděděné. Po třech letech se situace zlepšuje, ale nenávist vlastních dětí k ní, k dítěti, odmítaly se vzdát svého soukromí, žárlily. Dítě přišlo malé, výchovné začátky z rodiny v pohodě.

Pokud jsou děti alkoholické matky, tedy s hlubokými psychickými problémy a z důvodu alkoholu možná v těhotenství i zdravotními problémy, nebude to idylka ani omylem. Vlastní děti chtějí své rodiče pro sebe, ať si s nimi hrají, povídají, jezdí na výlety. Ne ať na ně nemají čas, protože musí k lékaři, na psychoterapii, učit se. Nechtějí se vzdát svého pokoje, své možnosti jet na lyžák, protože jiné děti potřebují nové boty. Rivalita mezi kluky je velká, často se pošťuchují, perou. Mít zničehonic nic doma jednoho nebo dva další je obří rozdíl, mít je takhle třeba 15 let je prostě obří rozhodnutí a měla by s ním souhlasit celá rodina. Jakkoliv to samozřejmě vůči těm klukům zní špatně. Každý chce pomoct své rodině a já bych si neteř taky chtěla vzít. Ale prostě je to rozhodnutí opravdu těžké a důležité.

konidana
26. črc 2024

@blees urcite se to musi resit pres ospod a spise pestounska pece nez osvojeni. Ale to je fuk, kazdopadne si myslim, ze musi s prevzetim do pece souhlasit oba dospeli v domacnosti. Jinak by to bylo z blata do louze

amazienka
26. črc 2024

Jestli nepanuje shoda, šla bych cestou hostitelské péče, děti přes týden třeba u pěstounů či v DD a na některé víkendy k vám. Ať neztratí kontakty na bio rodinu.
Nikdy nikdo dopředu nemůže říct, jak to dopadne a zvlášť u příbuzenské péče. Nemůžete ohrozit vlastní rodinu, pokud už teď žijete tak nějak na hraně. A dávky příbuzenské péče (a nakonec i té zprostředkované) jsou opravdu výsměch, to je taktak na pokrytí jídla.

rnika
26. črc 2024

@blees Já bych tady moc pochopení nehledala. Ani já ho úplně nemám. Pokud člověk jen trochu může, tak by pomoct měl. Ano sníží se tím komfort, ale jak už tu psali výše, děti budete mít jakoby v pěstounské péči a dostávat na ně peníze. Takže finance tratit úplně nebudete, jídlo a tak za to bude. Samozřejmě pohodlí v domě už nebude takové. Pokud žijete v bytě o dvou místnostech, tak si myslím, že by vám snad ani nikdo děti do péče nedal. Pokud ten prostor je.....to ke pak jiná. No hlavně to pořádně proberte doma s ženou. Nikdo jiný než vy dva to nerozhodne a bacha abyste si nepošramotili vztah i jen tím jak jeden druhého budete tlačit kam nechce. Situaci vám rozhodně nezávidím. Ať se rozhodnete co nejlépe.

amazienka
26. črc 2024

A nebojte, pokud opravdu budete proti a řeknete to při šetření ospodu, děti vám žádný soud nesvěří.

konidana
26. črc 2024

@rnika pomahat je super, ale co ty rodiny... kolikrat tu pisi maminky zoufale z vlastniho ditete nebo vlastnich deti, a vzit si domu uz nafurt jeste dalsi, pravdepodobne problemove? S vlastnimi detmi v podobnem veku bych to nedala (to byl muj strop ty dve moje) a s vetsima pubertakama jsem zas rada za navrat par chvilek volneho casu a opravdu si neumim predstavit obetovat dalsich x let dalsimu ditku.
Vy co mate vic deti a jste takove vice materske typy, to asi vidite jinak, ale kazdy neni takovy....

cherie24
26. črc 2024

@konidana ale oni jim je do adopce nedají. Ty děti mají rodiče a ze zákona se bude čekat, jestli se jejich rodiče vzchopí a budou žádat děti zpět. Když už, tak by bylo tedy svěření do péče a tam se dětí dá normálně zřeknout. Pokud by to opravdu rodina nezvládala, děti jim odeberou. Je to velmi blízká rodina, za zkoušku to podle mě stojí...

mimco
26. črc 2024

@blees nikdy bych nenechala děti své sestry jít do dětského domova

1pomnenka
26. črc 2024

Je ještě někdo z rodiny, kdo má zájem se o děti starat? Babičky, tety? Je to těžké rozhodnutí, jejich problémové rodiče budete mít v domě každou chvíli a naruší to chod vaší rodiny. Vychovat 1 dítě až do dospělosti stojí 1 milion a vy budete mít 4 a k tomu hypošku. Sepište si vše na papír a počítejte, přemýšlejte, zda to zvládnete.

blees
autor
26. črc 2024

@mimco proto hledám řešení. A tohle není první věc, co se to řešilo. Už to jednou bylo a žena skončila na práškách a to to bylo 2lete dítě... Ale to se pak švagr vrátil k alkoholičce a měli je zpátky. A to jsme chtěli pomoct, že budou oba u nás, než se on trochu dá do kupy, ale že se bude o ně taky starat, a udělal to co udělal.

blees
autor
26. črc 2024

@1pomnenka i tchán s tchýní usoudili, že to nejde, jinak nemám info. Možná by se našel někdo, ale nevím.

blees
autor
26. črc 2024

@blees Ještě napíšu pár informací, základ byl strohý. Už jsme jim pomáhali jak se dalo. Oblečení, hračky, byl jsem i se švagrem řešit insolvenci (kterou momentálně nesplácí, a to dělá v Německu za 3x víc než já) a už bylo i, že jeden kluk byl u nás a druhý u tchána, protože paní byla ožralá v 10 večer na parkovišti. Domlouvalo se tehdy, že by byl tedy u nás, jenže hned druhý den večer byla paní u nás a zvonila atd. a švagr, který se měl o ně s námi starat, mělo se mu pomoct dostat na nohy, že se k paní vrátí a bylo. Žena pak byla psychicky vyčerpaná na práškách. Nyní vím že mají děti zdravotní problémy, starší je i agresivní, mladší spíše pasivní, ale občas má výbuch.