Lékař neměří váhově dítě na utz. Poradíte mi?

barunkiss
21. pro 2020

Ahoj 🙂.

Mám takový problém, jsem v 37.TT a už tak od 32.TT, když svého gynekologa poprosím, jestli by mi řekl míry miminka, tak vždy odpoví, že už to nejde, že ji nezměří. Vždy změří jen hlavu, zkontroluje srdíčko a hotovo. Už dříve mi řekl, že podle velikosti hlavičky soudí, že malá bude větší dítko. Mé kamarádce, která je porodní asistentkou v nemocnici, kde budu rodit, jsem to říkala a byla vytočená s tím, že pokud mě na vyšetření do porodnice bude gynekolog posílat až kolem toho 40. TT, bez toho, abych věděla váhu, může být malá opravdu velká, což by mohlo mít potom různé komplikace. Zítra jdu na kontrolu ke svému gynekologovi a chci ho znovu poprosit, ať mi řekne váhu dítěte alespoň přibližně, jenže se bojím, že mě zase odbyde a nevím, jak na nej zatlačit.

Nebo je to snad normální ? Poradíte mi?

Moc děkuju za odpovědi 🙂.

puhelin
21. pro 2020

Moje gynekolozka mi taky nekontrolovala vahu miminka. Do porodnice me predala poprve po ukoncenem 36tt, podruhe behem 39tt (bylo leto a dovolene). Pri prvni prohlidce v ambulanci porodnice miminku vahu kontroloval lekar z porodnice. Delali mi tam monitor a rovnou pri te prvni navsteve jsem behem monitoru sepsala s porodni asistentkou porodopis. Moje gynekolozka mi rikala, ze si sama muzu urcit, kdy chci zacit dochazet do ambulance porodnice. Co poprosit sveho gynekologa, aby uz ted vystavil zadanku do ambulance? Nemel by s tim mit problem.

zuzita15
21. pro 2020

@barunkiss neni, mne gynekolog meril vahu pri kazdem velkem utz. Do porodnice me poslal ve 35tt, ale kvuli predcasnemu porodu v anamneze, tam me posilali na extra utz naopak kvuli male velikosti plodu. Dal uz me nemerili, ac jsem byla cukrovkarka (velky plod nehrozil 😆). Pokud ti nechce merit velikost, nechala bych se predat do porodnice

amazonkajanik
21. pro 2020

@barunkiss mě teda váhu taky neříkali a když jsem se ptala,doktor řekl jen,že kluk bude akorát. Za týden (jestli si dobře pamatuji) jsem rodila a kluk měl 2,66kg a 46cm,což je dle mě a dost málo,na to jeho "akorát "

puhelin
21. pro 2020

@amazonkajanik Dcera mela porodni vahu o 0,02 kg vyssi a podle me gynekolozky to taky byla vaha v poradku. To jen dnes se vic rodi vetsi deti, ale i vaha pod 3 kg neni spatne.

barunkiss
autor
21. pro 2020

@puhelin no, mě spíše děsí ty jeho řeči, že bude velké dítě a že se budu muset při tlaceni snažit hodně atd a mě by proste zajímalo, co je to jeho větší dítě...každopádně asi se s nim domluvim, ať mě pošle do porodnice, on jen dost rád dává najevo jak ho vše otravuje co po něm chci. A já se pak cítím hloupě.
Každopádně děkuji za odpověď 🙂.

janety32
21. pro 2020

Dr. dělala váhový odhad naposledy ve 30. tt na utz, pak už ani utz žádný nebyl... Do poradny porodnice předává až po "termínu" ve 40tt, takže jsem u porodu netušila co budu rodit... A nevadilo to ničemu...

amazonkajanik
21. pro 2020

@puhelin my byli dost překvapený,páč my s mužem jsme byli oba velké děti,já měla 3,95kg a 53cm. Navíc jsem vypadala,jak když se má narodit 4kg,do porodnice jsem měla nejmenší oblečení 56,takže byl syn jak padlý vlastenec 😁 ale zase to velice rychle dohnal. Teď má v 18měsících 85cm a 12,86kg

barunkiss
autor
21. pro 2020

@zuzita15 takový bobik malinký 🥰. Ale raději bych byla, kdyby byla malá trochu menší než větší, potom mě kamaradka strašila ze když bude mít 4kg třeba v 38. TT tak bych měla už rodit, což by nikdo nevedel díky meho doktora 😃. Zkusím se s nim domluvit a půjdu do nemocnice

puhelin
21. pro 2020

@barunkiss Takove hloupe reci by si fakt mel nechat pro sebe.

veru181
21. pro 2020

Mně říkali váhu na velcích ultrazvucích, naposledy ve 30. týdnu. A od 36. týdne jsem chodila do poradny do porodnice a ke své doktoce už ne. Mám pocit, že mě ani nijak nepředávala, prostě řekla, že teď už mám chodit do porodnice a mně to vyhovovalo 😀. A při první návštěvě poradny v porodnici znovu dělali ultrazvuk a odhad. Navíc jsem pak rodila 38+1, takže jsem byla ráda, že jsem tam vůbec stihla dvakrát přijít 🙂. Tím pádem pokud to jde, tak bych asi už začala chodit na kontroly do porodnice.

barunkiss
autor
21. pro 2020

@puhelin no, vždycky změří hlavu a ta ukáže, že je třeba od 10 dnů starší, větší, tak si hezky rýpne a jelikož jsem prvorodička a dost háklivá na bolest, vždycky jsem vystresovaná.

j.a.n.i
21. pro 2020

@barunkiss A co by mel dalsiho merit? Pro porod je podstatna velikost hlavicky a tu meri. A jinak nevim, zda by sis nemocnici pomohla, ja rodila u Apolinare, coz povazuju za spickovou porodnici a utz tam v ramci poradny nedelaji, u jednoho ditka mi ho tedy ve 38tt delali, neb do te doby bylo KP, ale u druheho byl posledni ve 30tt.

veru181
21. pro 2020

@barunkiss Ono se říká, že váha není až tak směrodatná, že když je mimčo dobře natočené a máš dobrou pánev, tak to nemá vliv 🙂 Taky jsme měli velký váhový odhad, ale díky tomu, že se narodil o trošku dřív, tak byl "v normě" (3,52 kg). Ale strach jsem měla a měla bych, kdyby měl být větší. Možná bych i vyměnila doktora 😀 Mě naopak při obavách doktorka uklidňovala, že mám právě dobrou pánev a bude to v pohodě.

lachtanice86
21. pro 2020

@barunkiss odhad váhy jen na velkých utz a pak v rizikovce v nemocnici. Muj gynekolog nikdy

darkwitch
21. pro 2020

Taky mi doktorka delala poslední vahovy odhad ve 32tt, v porodnici mi utz vubec nedělali, malá měla 3900g a byla venku za necelou hodinu...

elencze
21. pro 2020

Ne, nikdy mi gynekolog neříkal odhad, až v porodnici po předání, vzhledem k tomu, že ty odhady se můžou lišit i půl kila, to stejně nepovažuju za nijak podstatný údaj. Předpokládám, že kdyby se mu zdál malý extrémně malý nebo extrémně velký, řešil by to.

barunkiss
autor
21. pro 2020

Děkuju za odpovědi, jen jsem byla prostě nesvá i z toho, ze všem kamarádkám okolo jejich doktoři měřili mimča na každé kontrole a divily se, že můj to nedela 😳. Tak jsem jsem si říkala, že sem raději nápisu, jak to teda má všechno být a jestli je něco co třeba ten můj fakt zanedbává.

puhelin
21. pro 2020

@barunkiss Moje kamaradky taky mivaly z kazde prohlidky fotku, znaly vahu, ... Podle me doktorky je to zbytecne, utz by se nemely delat casto. Vlastne mi to nevadilo.
Dulezite je se nebat porodu, jinak je problem porodit i 2,5kilove miminko. Vubec se nestresuj a pokud teda pochybnost mas, muzes zajit sama na prohlidku do nemocnice a vysvetlit situaci.

petulkadodo
21. pro 2020

Já jsem chodila celé těhotenství do rizikové poradny do Podolí a poslední odhad váhy jsem měla také na posledním velkém ultrazvuku někdy v 32tt. Hodnoty vyšly průměrné, zřejmě by váhu kontrolovali jen v případě nějakých nestandardních hodnot. Někdy je lepší větší odhad nevědět, zbytečně to stresuje a navíc jsou ty odhady dost nepřesné.

zuzita15
21. pro 2020

No ty odhady nejsou tak uplne k nicemu, kdyby to bylo extremne velke dite, tak pak treba vyvolavaji pred terminem, alespon jednou ke konci tehu by se podle me odhad udelat mel. I proto, jestli je vsechno v poradku viz muj extra utz kvuli vylouceni vad, potvrdili mi, ze moje dite je proste jen drobne, ale symetricke a prutoky v poradku

zuzita15
21. pro 2020

Jinak pri odhadech vahy v porodnici v Podoli se prakticky nesekli, rozdil byl u obou deti asi 100g

j.a.n.i
21. pro 2020

@zuzita15 No, nicméně to, ze se nesekli neni az tak jejich umem, ale tim, ze mas tabulkove deti. U me treba u obou deti odhad o nejaky 600-800g vyssi a to protoze to byly drobci s velkyma hlavama. No znama zas mela odhad kolem necelych 3 kilo a vylezlo 4 kilove mimino, ale obvod hlavy melo mensi nez moje 3 kilove. Protože se to stejne zjednodusenr receno urcuje z obvodu hlavy a delky nohy.

zuzita15
21. pro 2020

@j.a.n.i jj, ja vim, svagrovou strasili, ze bude mi mega dite a ze 14 dni pred terminem budou vyvolavat, aby nemel pres 4kg, a tesne pred terminem vyvolani porodila 3kg prdolku. Ale na necem stavet musi 🤷‍♀️

rejalin
21. pro 2020

Moje gynekožka měřila jen obvod hlavy (nejspíš, nebo mi váhu neoznamovala 😁). Podle mě tu váhu vůbec nepotřebuješ znát (pokud se nejedná o nějaký velký extrém a to by si asi všiml). Navíc ty jejich odhady jsou + - 500g, což je docela dost. Mně před porodem také mrzelo, že neznám váhu jako jiné těhule, ale teď jsem spíš ráda. Malý měl 3,6kg a kdyby mu při tom odhadu přidali půl kila nahoru, byla bych zbytečně nervózní 😁 jinak spolubydlící z porodnice měla holčičku hodně přes 4kg a rodila cca 2h, oproti mým 20h, šité jsme byly tak podobně.. tou váhou se vážně netrap ❤️

katule1990
21. pro 2020

@barunkiss Nevim, ja bych sla radsi na to premereni do nemocnice. U nas se takto zjistilo, ze syna nevyzivuje placenta, prestal mi v brise rust a musel 37+1tt cisarem ven (byl KP). Vazil jen 2100 g. Hlavicka pritom podle ultrazvuku zaostavala velikostne asi jen o 1-2 tydny, ale pak se meri jeste stehenni kost a brisko, ktere zaostavalo skoro o 4 tydny. Tim nechci vubec strasit, jen chci rict, ze to mereni nekdy smysl ma. Posledni vahovy odhad v nemocnici se trefil presne, pritom gynekolozka odhadovala o dva tydny drive 2,3 kg s tim, ze to treba bude jen mensi miminko. Nakonec u nas byl ale fakt problem, jsem rada, ze na to v nemocnici prisli.

leymea
21. pro 2020

U obou mi gynekolozka delala odhad jen na tretim velkym utz (prvni dva jsem mela jinde,tam taky byl odhad). U prvniho naposledy ve 33tt, od 37tt jsem chodila do porodnice s tam mi delali jen monitor, zadne vnitrni vysetreni a ani utz. Takze jsem netusila jak bude malej priblizne velkej. U druheho posledni odhad ve 32tt, do porodnice az ve 40tt, tam mi odhad udelali. Odhad 3400g a malej mel 3650g. Zacala jsem rodit jeste v ten den. Takze se skoro trefili 😀

maaaadlaaaaa
21. pro 2020

Mně teď dělal gynekolog ve 30 tt a podle mě se váha dá zjistit i potom, ale není to asi úplně přesný. Ptala jsem se ho jestli mě ještě pošle na nějaký vetší ultrazvuk do porodu a řekl, že v podstatě by se do porodu už žádný dělat ani nemusel. Co zkusit zajet do porodnice , kde budeš rodit na předpříjem a zkonzultovat to s nima? Třeba se na tebe hned podívají.

ekou
21. pro 2020

@barunkiss taky me strasil doktor v 38t, ze bych uz mela rodit skrz predpokladane velke dite... Nafucel se, jelikoz jsem nesla rodit do nemocnice, kde pracuje. Takze mi napsal predavaci list do me vyhlidnute porodnice. Tam to neresili a porodila jsem v 40+6 tydnu dite co melo 4,09kg. Porodnik se hrozne divil, ze takove velke dite (ten zase necetl tehu.prukazku kde bylo varovani velkeho plodu)...nevyberes si. Hlavne klid, ono to pujde 🙂

jannym
21. pro 2020

Zalezi jaky ma ultrazvuk, muj dr ma nejakou starou vykopavku, od urcite velikosti plodu se mu tam nevejde cely a meri a kontroluje po castech, prvni odhad vahy jsem mela az po prvni kontrole v porodnici

luccy98
21. pro 2020

@barunkiss mě před porodem řekli 2600g odhad a syn se narodil 3390g. Takže tohle je úplně jedno...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru