Jsem těhotná 30.tt a malé se mi tlačí dolů. Máte s tím zkušenost?

lakomamichaela
14. srp 2020

Dobrý den mám otázku..
Jsem 30tt těhotná a byla jsem na kontrole doktor mi řekl že se mi malé tlačí dolu že bude lepší když půjdu do nemocnice na 5 dni na infuzie, a jestli ne tak přísny klidovi režim . Tak jsem nakonec do nemocnice šla jsem tu už pátý den a zatím jsem dostala jen 4 injekcie a nechavaji mě jen ne posteli s nohama nahoře a beru prášky . Když se ptám jestli mě pustí nebo jestli můžu jít domů tak mi řekli jen že mám být tu a brát prášky a dál se uvidi. První den při vyšetření mi řekli že mám zkrácený krček o centimetr a malé se tlačí dolu a od té doby nic furt jen prášky a to stejný . Navíc jsem nekrvacela nemám ani bolesti nic.
Máte stým někdo zkušenosti? Jsem už v koncích a chci strašně domu.😭😭

klokanka31
14. srp 2020

@lakomamichaela Tak podepiš reverz... Ležet a brát prášky můžeš i doma...

bonavoxa
14. srp 2020

@lakomamichaela Měla jsem u prvního těhotenství. Malou jsem doslova cítila, jak je úplně dole. Držela na 6 cm nálevky. Takže jsem ležela několik týdnů v nemocnici. Taky je nemám ráda, na psychiku to působí. Ale měla jsem hodně návštěv, každý den jsem se na něco těšila, ať už to byl třeba oběd. Hodně jsem četla a koukala na seriály. Když se nic nedělo a nerozbíhalo se to, tak mě pustili ležet s nejpřísnějším režimem domů.

lakomamichaela
autor
14. srp 2020

@klokanka31 to jsem chtěla udělat už včera ale sestřička na mě začala řvát že reverzi nedělají a že jestli chci tak ať si du ale že mě nahlásí a nedá mi tehotenskou kartu😭 Teď tu ležím zase sem se ptala co a jak jestli budu v kuse jen ležet a brát prášky a sestřička řekla že jo ze tak to rozhodla primářka já už vážně nevím 😔😔

lakomamichaela
autor
14. srp 2020

@bonavoxa A měla jsi to stejně? Žádné bolesti ani krvácení ? Jen nález a zkrácený čípek ? Ani mi neříkají jestli se to lepší nic😔 Už tu šilim a to doslova

corry21
14. srp 2020

@lakomamichaela sestřička je s prominutím pěkná krava. Nejseš tam ve vězení a svůj stav res s doktorem a ne se sestrou, která fakt nemá kompetence ti nedat průkazku a někam tě hlásit. Nech si vysvětlit proč je důležité abys ležela tam a ne doma, případná rizika a domluv se s někým kompetentnim. Dalších 10 týdnů brečet ve špitále moc ku prospěchu věci nezní teda

klokanka31
14. srp 2020

@lakomamichaela Tohle si nemůžou dovolit... A to se ptáš tý jedný sestry? Zkus někoho jinýho třeba při vizitě. Já nemocnice nenávidím, tak když jsem měla mimoděložní, vydržela jsem to tam jen v nutnou dobu, co jsem musela být po operaci na JIP, pak mě tam chtěli nechat ještě dva dny, ale řekla jsem že chci domů hned, že podepíšu klidně reverz. A primář řekl že pokud se na to cítím, že reverz nebude nutný a pustili mě sami. Porod jsem měla ambulantní takže paráda, a moje kamarádka byla po porodu v nemocnici jen přes noc, a podepsala taky reverz. A nikdo s tím neměl problémy. Takže u tebe asi bude problém v tý sestře, ne že by to nešlo...

lakomamichaela
autor
14. srp 2020

@corry21 Doktor mi hned řekne ať to řeším s primářkou jsou tu fakt nepříjemní .
Jsem si vědoma rizika beru to na vědomí ale tohle můžu dělat hádám i doma ne? Ležet mít nohy nahoře a brát prášky😔 Už nevím jak se z toho vymotat😭

lakomamichaela
autor
14. srp 2020

@klokanka31 včera jsem se ptala jedné a ta mi řekla že jestli chci ať si uteču ale nahlásí mě .. Tu je hrůza nemocnice holky mi říkali že kdyby se mi zhoršil potom stav tak by mě už nemuseli přijmout a nebo by se o mě už tak nestarali já vážně nevím😭

klokanka31
14. srp 2020

@lakomamichaela To jsou jenom výhružky. Zastrašování... Nenech se a vybojuj si to. A co tvůj manžel?

lakomamichaela
autor
14. srp 2020

@klokanka31 Boji se říká ať vydržím je celí vystresovaný protože jsem už jednou potratila v necelém 3 měsíci .. Jenže je ti velká depka myslí to v dobrém ale furt jen ať vydržím a vydržím si myslím že za chvíli zešílím počítám každou minutu i když zbytečně když mi neřekli kdy mě jdou propustit😔

darinka84
14. srp 2020

@lakomamichaela doporučuji hovor nahrát a poté podat stížnost.. Pomůže skupinka na fb podpoříte mne v osvětě, aktivní řešení stížnosti a práva v nemocnici.. Tak sd ta skupinka jmenuje... No a právo na to samozřejmě nemají a je to jen o vás co si necháte líbit...

bonavoxa
14. srp 2020

@lakomamichaela Neměla jsem nic z toho. Šla jsem z běžné kontroly hned na JIP...a po pár dnech na standard. Krom tlaku na čípek se absolutně nic nedělo. Vůbec mi netvrdlo břicho.

lakomamichaela
autor
14. srp 2020

@darinka84 Jen se bojím že se mi prihorsi a potom co dál? Myslíš že je to hodně rizikový? 😭😭 já chci fakt pryč hrozně pomalu to tu utíká nemůžu skoro vůbec z postele ani televize tu není nic😔😔😔

beatty
14. srp 2020

@lakomamichaela to je skoro stejně, jako jsem měla já. Nemusela jsem do nemocnice, ale doktorka mě chtěla nechat doma s klidovým režimem, plus jsem dostala magnezium.
Přiznám se, že jsem se nakonec řídila svým pocitem. Do práce jsem chodila dál a magnezium jsem po 14 dnech přestala brát pravidelně.
Pravdou je, že na konci těhotenství už bylo nepříjemné, jak bylo miminko nízko.
Nakonec jsem ale skoro přenášela. Syn se narodil těsně před koncem 42. týdne. Přirozeně, vše bylo v pořádku, miminko silné a zdravé, já bez poranění... A to mě vlastně stresovali, že můžu každou chvíli porodit.
Takže. Jak se cítíte vy? A co si myslíte, že byste měla udělat?

darinka84
14. srp 2020

@lakomamichaela otevření čípku je údaj o ničem vypovídající. Moje porodní asistentka chodila otevřená na 4cm dva měsíce... Můžete být uzamknuta na deset západu, doktor řekne na prohlídce, ze na porod to nevypadá a tu noc žena porodí... Takže asi tak... Ja bych tam vůbec nenastoupila.. Ale je to rozhodnutí na každém.. Myslím že v tomhle případě více škodí stres... Každopádně postupují protizakonne a to by me teda vadilo ze všeho nejvíc

lakomamichaela
autor
14. srp 2020

@darinka84 no já mám zkrácený o centimetr a nález ze se mi malí tlačí dolu🤷 Já už potom nevím 😭

mari2
14. srp 2020

@lakomamichaela chtěla jsem doporučit to samé co @darinka84.
Nahrát, přidat se do této FB skupiny, dostaneš tam rady, podporu atd. A na sestru bych stížnost podala každopádně. To si nemá co dovolit na někoho řvát a vyhrožovat.

darinka84
14. srp 2020

@lakomamichaela říkám.. Ja bych šla domů, oznámila, ze chci reverz.. Toto bych šla oznámit se zapnutým nahráváním v mobilu, na sestru podala stížnost a rozhodně bych ani na minutu neuvažovala o tom, ze bych v takové porodnici rodila.. Pokud nedají papíry prostě bych odešla.. Porodite i bez nich ze jo... A hlásit by to jako chtěla kde 😀😀 požalovat rodičům..? No je to pro tebe zkouška co si necháš líbit, bude hůř.... Až bude dítě na světě, budeš se muset nejednou za něj postavit

corry21
14. srp 2020

@lakomamichaela na negativní reverz máš nárok. I když podepíšeš reverz a stav se zhorší tak tě přijmout a řešit to musí, ze zákona. Řešila jsem to mockrát. A vždycky to byli lidi co měli opravdu zdravotní problémy, do všeho šli vědomě a nezodpovedne a upřímně mě hodně sr*** je pak znova přijímat a piplat od začátku. Tak to ale prostě je a je to samozřejmě úplně o něčem jiném než u tebe. Máa nárok na informace, jak vypadá tvůj stav, jak se změnil, v sem je nutné být v nemocnici a podobně. A nenechat se odbýt. Dost mě udivuje že to takhle ještě někde funguje. Popř. si vynutit jiného konziliare abys měla názor dvou lidí. I tak je to ale na tobě. Kamarádka byla na 2 cm otevřená od 32 týdne a doma se musela starat o dvě děti, ale zodpovědně odpočívala jak to šlo a donosila i v domácím režimu

pavlina212
14. srp 2020

1) Poskytování zdravotních služeb se řídí zákonem o zdravotních službách. Funguje to tak, že lékař doporučuje léčebný postup včetně výhod a rizik a pacient dává informovaný souhlas s postupem. Pokud pacient nesouhlasí, lékař navrhuje alternativy. Pacient může samozřejmě zdravotní službu odmítnout, v tom případě mu lékař (aby byl krytý, že léčbu navrhl a svou práci nezanedbal) může předložit negativní reverz. Pokud píšu o zdravotních službách, znamená to i hospitalizaci. Souhlas s poskytnutím zdravotních služeb může pacient kdykoliv, třeba jen ústně odvolat. Výjimky jsou pak například u psychiatrických pacientů, to teď neřeším.

2) Prostuduj si následující článek, který se věnuje hlavně negativnímu reverzu, ale rozebírá víc práva pacientů.
https://verajedlickova.cz/2017/12/13/revers-nen...

3) Neřeš svůj stav se sestrou, řeš ho s lékařem. Doporučuju zapnout nahrávání na mobilu. Nahrávat osobu ve výkonu zaměstnání z důvodu ochrany svých práv podle občanského zákoníku můžeš i bez předchozího upozornění. Nesmíš ale takovou nahrávku nikdy zveřejnit, pouze například při řešení stížnosti popř. u soudu. Nahrávání ti dodá klid.

4) Pokud odejdeš na negativní reverz, neznamená to, že tě v budoucnu můžou odmítnout ošetřit.

lv
14. srp 2020

Prášky, nebo infuze, beru to tak, že vás léčí a jste pod dohledem, v klidovem rezimu. I kdyz doma lezet budes, pokud ti nekdo nebude chodit varit, nakupovat, uklizet, prat atd, nikdy takovy klidovy rezim mit nebudes. Takze bych zustala.

bonavoxa
14. srp 2020

@lakomamichaela Tady mi přijde nejhorší způsob komunikace. Máš právo, aby Ti lékař vysvětlil, co se děje, jakou dostáváš medikaci, jaké jsou rizika, na jak dlouho to vidí a jaký je výhled terapie na další měsíce. Pravděpodobně jsi dostala kortikoidy na dozrání plic miminka a dostáváš magnezium, aby se předešlo činnosti dělohy a dalšímu zkracování a otevírání děložního čípku. Měla jsem ještě Utrogestan. Chodí i velká vizita, kterou vede primář, většinou se stačí zeptat. Opravdu nevím, kde to ležíš....zastrašování, že Tě znova nepřijmou, to snad už není ani z laické veřejnosti nikdo, kdo by nebyl informovaný, že to není nijak právně podložené. Vyžádej si patřičné informace a pak udělej to nejlepší...občas musí člověk vydržet nějaké to nepohodlí a nesoukromí.

lv
14. srp 2020

Být treba 35.tt, tak uz bych se pidila po tom, zda by jit donu nejakym zpusobem nešlo, 30.tt je málo. Jaké injektce, jake pilulky máš, na co, jaky bude další postup bych resila s lékaři, pri vizitach, ne s laiky na diskuznim foru. Nikdo te tu nevysetril, nezna laboratorní vysledky, nalezy atp.

bonavoxa
14. srp 2020

@lakomamichaela Jako přelomový bere medicína ukončený 34. tt., kdy miminku dozrávají plíce. Takže většinou je to taková pomyslná meta, které je třeba dosáhnout. U mě pak od 36. tt. zrušili klidový režim. Sotva jsem se pohnula, do dvou dnů jsem rodila. U druhého jsem musela ležet až od 35. tt. , celkově jsem měla lepší pocit, fyzicky i psychicky, čípek se zkracoval pomaleji, takže jsem po 38. tt., kdy je miminko považováno za donošené, mohla fungovat úplně normálně.

plksv
14. srp 2020

Když jsem čekala první dítě, do nemocnice jsem vlezla v září a vylezla v prosinci a za týden na to porodila. Bylo to strašné, nepřála bych to ani nejhoršímu nepříteli 🙂. Byla jsem otevřená, děsný čípek. Vydržela jsem to, reverz bych nikdy nepodepsala. Podepsala bych v případě, že by se jednalo jen o mě. Jen můj názor.

amazonkajanik
14. srp 2020

@lakomamichaela děláš si nervama ze špitálu větší zle. Doma ti to nedá a stejně zacneš cestovat a tu a tam něco udeláš,páč se budeš cítit v pohodě. Taky jsem měla smůlu na sestru,když jsem chtěla pustit z porodnice,tak spustila,že si ohrožuji dítě (zhubl a nechtěl nabírat). Ale dětský primář nebyl proti. Do nemocnice to máme 5min a chlap jezdil se sanitou. Ale v tomhle případě bych to neriskovala. Nebo hledat ještě alternativy. Mamka říkala,že měla něco podobného a dali jí pesar. Ségra u druhého těhotenství dostala steh na cipek a klidovy režim doma...ale to je případ od případu

levandule_k
14. srp 2020

Mně nemocniční prostředí hodně stresuje, i když vezmu na vědomí všechna rizika, tak já bych byla víc v klidu doma. Pokud mi nemocniční personál tvrdí, že nemůžu podepsat reverz a vyhrožují mi, že mě budou hlásit, tak bych v takové nemocnici rodit nechtěla. Od holek z pokoje máš dost divné informace, takže si z tebe dělají srandu nebo ty tady z nás😉

amazonkajanik
14. srp 2020

@darinka84 tu noc? Mě řekli že to na porod není a za 9h jsem porodila 😂

squezy
14. srp 2020

@lakomamichaela Nechápu, proč tak šílíš. Je důvod, že tam jsi, uz ti někdo rekl, jaka jsou rizika, když se ti mimco narodi v 30tt? Lez, relaxuj, divej se na telku, odpocivej. Ja lezela v nemocnici mesic, než jsem porodila a pak 10 dni, kdyz byli kluci na světě. Nikdy mě nenapadlo, že bych knourala, že chci domu. Kluci natozeni v 36tt,museli jsme cvicit vojtovku, ockovani měli jinak, preventivně jsme museli co 3 mesice cjodit k dětskému neurologovi a to i přesto, že bylo od začátku jasne, ze jsou v pořádku, ale jsou předčasně narození a dost se to doporučuje. Navic v 30tt by mělo velmi malou vahu a je to fakt šok se starat o tak malinkate miminko.

corry21
14. srp 2020

@squezy problém je, že s ní nikdo nekomunikuje a ani jí neříkají výsledky vyšetření, personál se na ni akorát utrhuje. Tady je myslím problém někde úplně jinde než ti jestli tam bude nebo nebude a jestli je k tomu důvodu nebo není 🤷

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru