Indukce porodu. Máte zkušenost?

zdenkaxy
18. kvě 2023

Dobry den,prosim kdo mate zkusenosti s vyvolavanym porodem.. Momentalne jsem 37+5. tt mam vysoky tlak,masivni otoky,hodne jsem pribrala. Na tlak beru uz tyden dopegyt 3 krat 1 tbl,od vcera 4 krat 1 tbl. Lekari doporucuji vyvolat porod z techto duvodu. Jen bych chtela znat vic nazoru,mam trochu strach. Vyvolavany porod neni bez rizik. Moc dekuji za odpovedi🙂

krisstina93
18. kvě 2023

Nemáš preeklampsii? Příznaky by odpovídaly a tam se opravdu nedoporučuje čekat na termín, mimco by pak mohlo byt špatně výživené.

zdenkaxy
autor
18. kvě 2023

@krisstina93 tu vyloucili. Prutoky jsou dobre. Ctg v poradku. Tk se pohybuje 150-160/100 i s leky

chlapecektehu
18. kvě 2023

@zdenkaxy ahoj v roce 2021 v prosinci jsem měla vyvolávaný porod. Měla jsem velký odhad váhy u malýho, vysoký krevní tlak, přibrala jsem 30kg a taky jsem hodně natíkala.
Porod mi vyvolávali v 39+3 a malý měl 4110g a celkově jsem měla bolesti skoro 48h

uzivatelkapetra
18. kvě 2023

Mě vyvolávali porod po termínu, od první tablety bylo za 12 hodin hotovo a myslím, že to nějaký špatný porod nebyl (nemám další srovnání, druhé šlo akutně sekcí).
Sestřenici vyvolávali taky, ale tam se trápila skoro dva dny a skončila císařem...
Ono to je asi hodně indivindi a nedá se říct jak to bude u tebe, ale přeji, ať to frčí bez problému

merope
18. kvě 2023

@zdenkaxy Já v tom vidím jedno - vyvolávání může trvat i několik dní, pokud už bude opravdu problém, tak už tím pádem nemusí být čas ani prostor na vyvolávání a musela bys na císaře. A tomu se docela pochopitelně chtějí vyhnout.

Jinak já tak nějak podobný stav měla při hospitalizaci v pondělí (ale teda tam už bylo i něco v moči) a ve čtvrtek jsem měla CS, kdy ve středu večer už byl problém malého vůbec probudit. Ale u mě se čekalo, protože jsem byla teprve 32+tt.

zdenkaxy
autor
18. kvě 2023

@zdenkaxy
@chlapecektehu to nedali nic proti bolesti??

zdenkaxy
autor
18. kvě 2023

@uzivatelkapetra dekuji,mam strach. Hodne sleduju osvetu na fb,a tam jsou proti porodum s lekarskymi zasahy

evellin123
18. kvě 2023

@zdenkaxy ahojky ,taky vyvolávany porod,mě praskla voda v úterý ,bez kontrakcí,čekali jsme do středy ,večer tabletka ,za hodinu a půl dorazily kontrakce trvaly celou noc,ale dostávala jsem po třech hodinách léky na bolest a hrozně mi pomáhala sprcha tam jsem snad za tu noc byla 20krat , ve čtvrtek ráno přesun do porodního boxu jenže já se pro změnu neotvirala,už mi pichli i epidural připravena na porod ale otevřená na 2 prsty ,takhle to pokračovalo až do 18 do večera bolesti jsem už moc neměla ,ale v 18 hodin přišla paní doktorka,že miminko už chce opravdu ven takže akutní císařský řez a to jsem původně opravdu chtěla přirozene nakonec z toho byl kluk jako buk 4030 gramů. Určitě se neboj doktoři vědí co je pro tebe a miminko nejlepší ! A ty bolesti se prostě dají vydržet já jsem jinak hrozná bolístka a dala jsem to takže to dáš taky ,😉🍀👍

levandule_k
18. kvě 2023

@zdenkaxy Ten tlak není dobrý a zkrátka není dobré čekat, až se dítě rozhodne přijít na svět samo, ten luxus v podobě čekání na přirozené spuštění porodu ti není dopřán. Co a jak chodí, nastudováno máš.

Já bych se na tvém místě vyvolávání nebránila, byť to není něco, z čeho bych byla happy, kdyby to čekalo mě. Snažila bych se nastavit tak, že je to nejlepší možná volba. Já jsem celkem alternativní, takže bych si promluvila s dítětem a řekla mu, že je prostě dobré, aby přišlo na svět hned, že se na něj moc těším až ho budu mít v náručí a jestli se nerozhodne přijít samo dneska, tak ho lékaři popostrčí na svět léky. Udělala bych si nějakou bylinnou nápařku. Možná si to i vizualizovala, že dítě prochází porodními cestami.

Moje osobní domněnka, pokud budeš brát vyvolávání jako prohru a že porod bude horší a že je to špatně, že vlastně vyvolávat nechceš, tak se sama vnitřně blokuješ proti porodu a to jde do opozice proti tomu, co potřebuješ, porodit, prostě bych to zkusila brát jako nejlepší možnou volbu.

Ne všechny vyvolávané porody skončily císařem.

chlapecektehu
18. kvě 2023

@zdenkaxy ne, první den jsem měla spíš silnější menstruační bolesti a druhý den když jsem byla otevřená na 6 cm jsem si už řekla o epidurál a zaplať pánbůh za něj 😏

martulka88
18. kvě 2023

@zdenkaxy Promiň, ale tohle nepochopím 😔 Radši vyvolávaný porod, než ohrozit sebe nebo miminko. Dál čti, jen pokud chceš číst smutný příběh, který jsme si my sami prožili..,...... U prvního těhu jsem měla vše v pořádku a okolo 36tt měl syn vyšší monitor. Za týden jsem šla na kontrolu a nikdo monitor nedělal (byla jsem tehdy covid+ a chovali se ke mně jako k odpadu - byla jsem u jiného dr.) a za 4 dny se syn přestal hýbat. Měla jsem vyvolávaný porod. U druhého těhu riziko preeklamps.od 1.screeningu, šílené stresy a teď mi tu běhá 15měs. druhý syn, který byl plánovaným CS ❤️ Jinak ségra měla první porod taky vyvolávaný a za 8 hodin měla v náručí svojí holčičku ❤️ Rozhodni se sama, ale hlavně ať toho nikdy nelituješ 😉

zdenkaxy
autor
18. kvě 2023

@evellin123 dekuji za uklidneni

zdenkaxy
autor
18. kvě 2023

@levandule_k mam z toho strach,moje kolegyne byla taky na vyvolani,je o dost mladsi nez ja a ty hruzy co vypravela.

qistyna
18. kvě 2023

@zdenkaxy jsem po 2 vyvolavanych, prvni 8 hod, druhy ani ne 15min… Takze tak. Prvni jsem byla hodne poranena, ale bylo to tim, ze si mysleli, ze mam covid a proste me nevedli a nechali tak nejak napospas. Druhy mega rychly a v pohode..

levandule_k
18. kvě 2023

@zdenkaxy Jo znám holčinu, co jí vyvolávali první porod, protože se neotvírala a skončila císařem. Takže potud vyvolávání naplňuje tvoje představy. Jenže musím říct i b, ta holka se celé těhotenství bála porodu, byla doma, protože stresová práce, doma se nudila, omezené vycházky, omezený pohyb, takže měla spoustu času na přemýšlení o tom, jaký je porod hrůza (jasně je to náročné, nejdeš do kavárny na kafíčko). Podle mě nebyla mentálně připravená na porod. Psycholog A. Janov ve své knížce Prvotní otisky píše, že žena, která není připravená na porod, bojí se ho, je stažená, rodí v pozdějším týdnu, déle a více jí to bolí.
Pozitivní příběh o vyvolávání a krátké porodu má na profilu uživatelka @escapelle. (Escapelle trochu drze jsem tě označila, ale mně se líbí, jak jste to zvládli.❤)

Jsou lidi, kteří jsou hrozně teatrální. Teď se buď necháš strhnout na vlnu, vyvolávání je zlo, skončí to akutním císařem, anebo zabojuješ a budeš rodit v rámci možností dobře.
Nechci samozřejmě bagatelizovat náročný porod kolegyně, ale prostě někdo jde naproti tomu, aby to skončilo blbě.

A ani císař není prohra, někdy to tak má být. Držím palce, ať to zvládneš dle svého přání.

Strach dokáže neskutečné divy, udělej všechno proto, aby ses ho zbavila, třeba zkus zavolat nějaké dule a probrat to s ní.

martt
18. kvě 2023

@zdenkaxy Každy porod je jiný i ten vyvolavaný. Každá z nás má jiné zkušenosti někdo dobre někdo špatné, někomu vyvolávali porod několik dní a stejne to skoncilo cisařem někomu to trvalo pár hodin. Důležité je ,aby se "udělalo" vše proto aby se miminko narodilo v pořádku a zdravé. Mne vyvolávali porod kvůli padajícím ozvám syna , byl ve hře i císařský řez. Ve 14:00 hodin doktoři rozhodli , že se bude porod vyvolávat. V 17:00 mi píchly plodovou vodu kdy se rovnou rozjeli kontrakce a v 19:35 se syn narodil. Takže u mne to bylo velmi rychlé a proběhlo vše v pořádku.

draceka
18. kvě 2023

@zdenkaxy Měla jsem 2 že 3 porodu vyvolavanych a za mě ok.Ten tvůj tlak je opravdu vysoký...rozhodnutí je samozřejmě na Tobě!

zdenkaxy
autor
18. kvě 2023

Dekuji vsem,kdo se vyjadril. Pomohlo mi to.

lauriak
18. kvě 2023

Vyvolany porod neni ziadna hruza. Mala som 2 porody - prvy sa rozbehol sam a trval 10h, druhy vyvolany za 3 hodky som mala hotovo. Ten prvy bol dlllho v pohode ale ku koncu som uz hodne trpela. Pri druhom som mala intenzivne bolesti ale za 2 hodky som sa otvorila z 0 na 10. Potom som hodinu tlacila.
Doporucujem ti nechat sa zkontrolovat este od nejakeho ineho lekara nech mas nazor od dvoch doktorov.

hvezdicka09
18. kvě 2023

@zdenkaxy zažila jsem vyvolavany porod a za mě úplně super. Trvalo to sice dva dny a konec už byl dost bolestivý, ale to je i u přirozeného porodu. Hlavně se nenech rozhodit nějakými moderními radami typu ze jedine porod bez zásahu apod., někdy to proste jinak nejde! A bezpečí pro tebe i miminko je na prvním místě. Ať to dobre dopadne 🍀

lenerka1
18. kvě 2023

Jak může být spontánní porod hrůza i super, tak stejně i vyvolávaný může být hrůza i super. Švagrové dali v 7 tabletku, v 10 ještě váhala, zda to jsou či nejsou kontrakce a dcerku měla v náručí čtvrt hodiny před polednem.

eviicka
18. kvě 2023

@zdenkaxy rodila jsem dvakrát, oba vyvolávaně-po termínu. První byl hotový asi za 6,5 hodin od podání tablety (další dvě holky, kterým začaly vyvolávat ve stejnou chvíli porodily obě půl hodiny po mě), druhý za 4,5. Na oba vzpomínám ráda🙂, takže pokud potřebuješ pozitivní příběhy, tak tady je máš 😉

zmrzlinka
19. kvě 2023

Tak snad doktoři ví líp než maminy na Facebooku jestli Tvuj vysoký tlak už Tebe a dítě ohrožuje nebo ne a jestli je potřeba porod vyvolat....

michaela666
19. kvě 2023

Porod bez nebo s minimem zásahů si můžeš dovolit, pokud jsi ty i dítě naprosto v pořádku. Když už teď je problém ( a to tvůj tlak je), tak bych se svěřila do rukou odborníkům. Vedli těch porodů x desítek narozdíl on ženských z fb stránky.
Snaž se uklidnit a v hlavě to přijmout jako fakt, který ti do náruče dá tvoje vytoužené miminko. Jestli už teď si představuješ horory, tak je velká pravděpodobnost, že se v hlavě zablokuješ a prostě to tak dopadne.
Já se celý život hrozně bála porodu a až pár měsíců před ním jsem přijala co a proč podstupuju. Získala co nejvíc informací co může nastat když...., vzala s sebou manžela a nakonec mi to přišlo jako rychlovka a mám jen hezké vzpomínky.

Jsi silná žena. Jako mámu tě čeká spousta náročnějších situací, kdy budeš myslet hlavně na to, aby bylo dítko v pořádku. Zvládneš to! 🍀

dashyyy
19. kvě 2023

@levandule_k souhlasím opět do puntíku.. rodila jsem s tlakem 180/110, nakonec CS kvůli poloze KP - moje rozhodnutí a díkybohu za něj, ale přesně jsem promlouvala do břicha, aby mi trošku pomohl, že už je potřeba jít na svět a on to fakt po pěti dnech hospitalizace rozjel (37. týden), monitor začal lítat, tak byl pak CS celkem fičák.. u holky jsem měla jasně nastavenou hlavu od pozitivního testu, přesně jsem věděla, jak bych to všechno chtěla, ještě cestou do porodnice jsem tchýni říkala, že se není čeho bát, že vím, že to bude fičák, že jsme s malou domluvený a byl to fakt krásný, přirozený, celkem rychlý porod.. od té doby radím všem kámoškám, že ta nastavená hlava je hrozně důležitá

zdenkaxy
autor
19. kvě 2023

@michaela666 dekuji,ale clovek nesmi byt submisivni,musi si vse ohlidat. Pak uz je pozde,pokud udelaji neco,co vubec nebylo potreba. Mam zkusenost z Pronalu v Karlovych Varech. Lekari pochybi,drzi pri sobe.

pajusz
19. kvě 2023

2019 vyvolávání pro špatně prutoky ve 38+1 vše v cajku, já i dítě. Vyvolávali balónem, ne tabletama.

michaela666
19. kvě 2023

@zdenkaxy V tomhle případě můžeš mít tak akorát porodní plán, který dodrží pokud nenastanou komplikace a vybrat si respektující porodnici.
Jít zrovna v tomto proti odborným znalostem porodníků je podle mě hazard se zdravím dítěte.
Když půjde o minuty a stane se neštěstí tak co? Budeš žalovat doktora, že poslechl co ti radily cizí ženské bez lékařského vzdělání na netu? Nadávat za komplikace po případném akutním císaři, protože jsi chtěla přirozený porod?
Chápu tvoje obavy, taky nevěřím lékařům na 100%, ale někdy je to spíš kontraproduktivní.

eviicka
19. kvě 2023

@michaela666 souhlasím, už jsem tu četla několik porodních příběhů o tom, jak si žena v hlavě nastavila přirozený porod hlavně bez zásahů a pak ji jakákoliv maličkost, co nešla podle představ, psychicky naprosto rozhodila.
Tím se nechci lékařsky vedených porodů slepě zastávat, jsem vděčná, že respektujících porodnic i lékařů přibývá, je dobré připravit dopředu sebe i doprovod, ale jít do extrému nebo předem "do boje" neudělá dobrotu.

kackabis
19. kvě 2023

@zdenkaxy já rodila 2018 v 38tt+ vyvolávaně také kvůli tlaku, brala jsem dopegyt 4x denně a přesto tlaky 190/130
Upřímně řečeno ten porod byl hrozný, bolesti jsem měla dva dny. Zážitek mám z toho otřesný, ale víš co? Na konci bylo zdravé miminko.
Teď mám za měsíc rodit. I když bych si moc přála aby to šlo tentokrát přirozeně, nikdy bych neohrozila miminko tím, že bych nevěřila lékařům, že indukce je to nejlepší co můžu v danou chvíli pro dítě udělat.
Nejdůležitější je se prostě uvolnit a počítat s tím, že porod bolí. Já byla prvorodička a ta bolest mě hrozně zaskočila, zaťala jsem se a myslím že i pro to to trvalo... Prostě se těš na malé a ono to bude v pohodě 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru